Tuesday, August 23, 2011

Στρός Καν: "Βιάζομαι να γυρίσω στην Γαλλία"


Στρός Καν: "Βιάζομαι να γυρίσω στην Γαλλία"

«Βιάζομαι να επιστρέψω στην Γαλλία. Εκεί θα μιλήσω και θα δώσω όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις». Με αυτά τα λόγια ο Ντομινίκ Στρός Καν απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους μπροστά από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν. Λίγα λεπτά νωρίτερα ,ο δικαστής αποφάσιζε να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του γάλλου πολιτικού μετά από αίτημα του Εισαγγελέα Σάϊρους Βανς. Η υπόθεση «καμαριέρα» έφθανε στο τέλος της.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, αμέσως μετά την απόσυρση των κατηγοριών, δήλωσε τα εξής: «Αυτοί οι τελευταίοι δυόμισι μήνες ήταν ένας εφιάλτης για μένα και την οικογένειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν πιστέψει στην αθωότητά μου, και τις χιλιάδες των ανθρώπων που μας εξέφρασαν την υποστήριξή τους προσωπικά και γραπτώς. Είμαι βαθιά ευγνώμων στη σύζυγο και την οικογένειά μου που πέρασαν αυτή τη δοκιμασία μαζί μου. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στον δικαστή Όμπους και τους συνεργάτες του, και ιδιαίτερα σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το δικαστήριο που έκανε μια τέτοια προσπάθεια να προστατεύσει τη σύζυγό μου και εμένα κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ.

Στη συνέχεια ο άλλοτε δυνατός άντρας του ΔΝΤ υπογράμμισε πως: «Είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι που ο περιφερειακός Εισαγγελέας συμφώνησε με τους δικηγόρους μου ότι αυτή η υπόθεση έπρεπε να απορριφθεί. Εκτιμούμε τον επαγγελματισμό του και εκείνο των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εν λόγω απόφαση. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο για το θέμα αυτό και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και να επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική ζωή».


Ο Ντομινίκ Στρός Καν προτίθεται να μεταβεί κατ’ αρχήν στην Ουάσιγκτον, προφανώς για να συζητήσει με τους άμεσους συνεργάτες τους αλλά και για να ενημερώσει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υπόθεση η οποία ταρακούνησε τον διεθνή οργανισμό. Στην συνέχεια θα ταξιδέψει για την Γαλλία όπου το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο Ντομινίκ Στρός Καν ,πριν ξεσπάσει η σκανδαλώδης υπόθεση του βιασμού της καμαριέρας ήταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ήδη και με την προοπτική της απόσυρσης των κατηγοριών πολλοί είναι αυτοί στην Γαλλία οι οποίοι εντάσσουν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό εντός του προεκλογικού σκηνικού.

Κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Ντομινίκ Στρός Καν. Θα μπορούσε άλλωστε να αποδειχθεί πώς ένας Στρός Καν που ισοπεδώθηκε από το αμερικανικό δικανικό σύστημα και από τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι πολύ πιο επικίνδυνος ως ανταγωνιστής του Νικολά Σαρκοζί από έναν απλό Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ και πρώην σοσιαλιστή υπουργό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πώς ο μέσος γάλλος έχει πάρει προσωπικά αυτήν την υπόθεση όταν μάλιστα η γαλλική κοινωνία επιδεικνύει έναν σαφή και διαχρονικό αντιαμερικανισμός που είναι πλέον γονιδιακός.

Ο Εισαγγελέας; Σάϊρους Βανς, γιός του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ και ανερχόμενο πολιτικό αστέρι έχασε την μάχη χωρίς έστω και ένα έκανε τα αδύνατα δυνατά να χρησιμοποιήσει την υπόθεση της καμαριέρας ως εφαλτήριο για την μελλοντική πολιτική του καριέρα. Όλοι γνωρίζουν πώς ο Σάϊρους Βανς ο νεώτερος επιθυμούσε σφόδρα να εκλεγεί γερουσιαστήςς και στην συνέχεια να διεκδικήσει ακόμη πιο σημαντικά αξιώματα. Η υπόθεση αυτή του ήλθε γάντι. Είχε αίμα, σπέρμα και κοινωνική διάσταση, Η πρωταγωνίστρια είναι αφροαμερικανίδα απόι την Γουινέα, εργαζόμενη και άρα εκφραστής του αμερικανικού μύθου. Ο Σάϊρους Βανς άδραξε την ευκαιρία και εκμεταλλευόμενος την γνωστή αρπακτική δεινότητα των αμερικανικών ΜΜΕ πρόσφερε τον Ντομινίκ Στρός Καν βορά στη τηλεοπτική κάμερα.

Η συνέχεια ωστόσο ήταν διαφορετική. Οι δικηγόροι του Στρός Καν, δεινοί ποινικολόγοι με ειδική ομάδα έρευνας, κατάφεραν να συλλέξουν τα προσωπικά δεδομένα της καμαριέρας. Ανακάλυψαν τις σχέσεις της με την παραβατικότητα του Μπρόνξ, την φιλία της με ένα εξελιγμένο βαποράκι ναρκωτικών αλλά και την παράνομη σχέση της με την Κοινωνική Πρόνοια. Στην συνέχεια ο ίδιος ο Εισαγγελέας ανακάλυψε πώς κατά την ανακριτική διαδικασία υπέπεσε σε αντιφάσεις . Αργότερα αποκαλύφθηκε πώς ψευδόταν. Σε μία αίθουσα δικαστηρίου η υπόθεση δεν θα μπορούσε να σταθεί. Κατόπιν τούτου ο Σάϊρους Βανς ζήτησε την απόσυρση του κατηγορητηρίου . Ο κύβος ερρίφθη και το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί το οποίο ήταν λαλίστατο κατά την σύλληψη του Στρός Καν, αυτήν την φορά διατήρησε σιγήν ιχθύος.

source: mandata.gr, protothema.gr

Hewlett-Packard: Επίσημο "αντίο" στην αγορά hardware


Hewlett-Packard: Επίσημο "αντίο" στην αγορά hardware

Η απόφαση αυτή βαδίζει στα χνάρια ενός άλλου αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής, της ΙΒΜ, η οποία ήδη είχε κάνει προ εξαετίας μια ανάλογη στροφή στρατηγικής.
Η αμερικανική εταιρία Hewlett-Packard, η μεγαλύτερη σε πωλήσεις στον κόσμο κατασκευάστρια προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αιφνιδίασε αναλυτές και καταναλωτές, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή κάθε είδους υπολογιστών (φορητών, ταμπλετών κ.ά.), καθώς και κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να εστιάσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του λογισμικού. Γι' αυτό το σκοπό, θα αγοράσει τη βρετανική εταιρία επιχειρηματικού λογισμικού Autonomy αντί 11,7 δισ. δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην 72χρονη ιστορία της ΗΡ.

Η ΗΡ, σύμφωνα με το BBC, εξετάζει την πιθανότητα να πωλήσει έως το τέλος του 2012 την μονάδα προσωπικών συστημάτων, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή προσωπικών Η/Υ, ενώ έως τον Οκτώβριο θα έχει σταματήσει την παραγωγή συσκευών που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα webOS, όπως ταμπλετών και «έξυπνων» κινητών. Έτσι, από του χρόνου οι υπολογιστές και άλλες συσκευές της ΗΡ είναι πιθανό να κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά με άλλη εμπορική ονομασία.

Η ΗΡ είχε κυκλοφορήσει το «έξυπνο» κινητό Pre ως ανταγωνιστή του iPhone, καθώς και συσκευές που βασίζονταν στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, όμως το webOS έχει αποτύχει να εντυπωσιάσει τους αναλυτές και τα smartphones με webOS έχουν μερίδιο λιγότερο από 1% παγκοσμίως.

Επίσης, η εταιρία είχε παρουσιάσει την ταμπλέτα TouchPad ως ανταγωνιστή του iPad της Apple και είχε πληρώσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πέρυσι, προκειμένου να αποκτήσει τη σχετική τεχνολογία μέσω εξαγοράς της εταιρίας Palm. Όπως φαίνεται τώρα, η διοίκηση της ΗΡ έκρινε τελικά ότι η μάχη του ανταγωνισμού θα ήταν χαμένη. «Έχουμε καλύτερες ευκαιρίες να επενδύσουμε τα κεφάλαιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Γερμανός διευθύνων σύμβουλος Λέο Αποτέκερ.

Πρόκειται για μια δραστική επιχειρηματική και τεχνολογική στροφή, που μεταβάλλει ριζικά τη στρατηγική της εταιρίας, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η κίνηση επιβεβαιώνει τις φήμες ότι ο Αποτέκερ, ο οποίος αποτελεί «μεταγραφή» από την μεγάλη γερμανική ανταγωνίστρια εταιρία λογισμικού SAP, εξαρχής σκόπευε να φέρει τα πάνω-κάτω, επαναπροσανατολίζοντας την Hewlett-Packard μακριά από τον όλο και λιγότερο κερδοφόρο παραδοσιακό τομέα του υλικού (hardware), προς τον μικρότερο μεν, αλλά πιο κερδοφόρο τομέα του λογισμικού (software).

Η απόφαση αυτή βαδίζει στα χνάρια ενός άλλου αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής, της ΙΒΜ, η οποία ήδη είχε κάνει προ εξαετίας μια ανάλογη στροφή στρατηγικής. Οι δύο μεγάλες εταιρίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, βλέπουν ότι πλέον τα πολλά κέρδη δεν βρίσκονται στην πώληση μηχανημάτων σε μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά στις υπηρεσίες και στο λογισμικό για επιχειρήσεις.

Η ΗΡ, εκτός από λογισμικό, θα συνεχίσει να πουλά μόνο σε εταιρίες εξοπλισμό υπολογιστών (όπως servers), κάτι που κάνει και η ΙΒΜ, καθώς αυτά τα μηχανήματα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τους υπολογιστές για τους απλούς καταναλωτές.

Έτσι, τώρα πια, η ΗΡ αντί να πασχίζει να ανταγωνιστεί την καταναλωτική «μαγεία» της Apple (που ό,τι βγάζει στην αγορά, της βγαίνει…), θα έχει να ανταγωνιστεί άλλα «βαριά», αλλά λιγότερα γνωστά στον πολύ κόσμο ονόματα, πλην της ΙΒΜ, όπως οι Oracle και Cisco.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσο η νέα στρατηγική θα συνεπάγεται περικοπές του τεράστιου προσωπικού της ΗΡ, η οποία απασχολεί περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους διεθνώς.

source: reporter.gr

Γερμανία: Σημαντική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος


Γερμανία: Σημαντική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος

Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου σημείωσε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου σημείωσε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα, ο δείκτης ZEW υποχώρησε στο -37,6 από - 15,1 τον Ιούλιο -πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο -25,0.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ZΕW, οι επενδυτές που ερωτήθηκαν εμφανίζονται ακόμη πιο προβληματισμένοι τώρα εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρωζώνη και των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα. Η δυσπιστία για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη έχει αυξηθεί δραματικά, υπογράμμισε το ινστιτούτο.

source: naftemporiki.gr

Άνεργοι και επιχειρήσεις: Αγαπημένος προορισμός... η Κύπρος


Άνεργοι και επιχειρήσεις: Αγαπημένος προορισμός... η Κύπρος

Αναζήτηση καλύτερης τύχης στη δεύτερη χώρα του κόσμου όπου ομιλούνται τα Ελληνικά
Ολο και περισσότερο απογοητεύονται οι νέοι από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας και φεύγουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό, ενώ η Κύπρος φαίνεται να είναι ο αγαπημένος προορισμός εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
Μάλιστα χρόνο με τον χρόνο υπερδιπλασιάζονται οι Ελληνες και κυρίως οι νέοι οι οποίοι αποφασίζουν να συμπληρώσουν μέσω διαδικτύου ένα ευρωπαϊκό βιογραφικό προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά σε χώρες του εξωτερικού.

Κατά τους τελευταίους 20 μήνες, περίπου 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο φοβούμενες την οικονομική κρίση στην Ελλάδα,σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας, ενώ οι τομείς που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των ελληνικών επενδύσεων είναι στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στο εμπόριο και στις κατασκευές.

Το 2009, 59 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, ενώ το 2010 το μέγεθος αυτό αυξήθηκε στις 248, και μέχρι στιγμής φέτος 107 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο. Σχεδόν 100 ασχολούνται με τα έργα της κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και την παροχή συμβουλών. Υπάρχουν πέντε ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Εκτός από την προσέλκυση ελληνικών εταιρειών, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει χιλιάδες Έλληνες που αναζητούν εργασία.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, η ελληνική πρεσβεία υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 10.000 Έλληνες εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 1.739 έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στο νησί, το τρέχον έτος. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι παντρεμένοι στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, οι Έλληνες έχουν παράδοση εργασίας στον τουριστικό τομέα της Κύπρου και της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά «όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν αρχίσει να υποβάλλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Περίπου το 20% των υποψηφίων εκπαιδευτικών είναι σήμερα οι Έλληνες. Παράλληλα, ο τομέας της υγείας έχει γίνει μια ελκυστική περιοχή για τους Έλληνες.

Στην άλλη κατεύθυνση, παράδοση πλέον αποτελεί και ο τομέας των άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα Κυπριακή με 48%, οι κατασκευές με 35%, και ο τομέας των Μεταφορών και Επικοινωνιών με 13%. Οι εισαγωγές στην Ελλάδα από Κύπρος ανήλθαν σε 249,9 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος σε σύγκριση με 220 εκατ. ευρώ το 2009.

source: reporter.gr

Μαζικές απολύσεις και στη Wall Street


Μαζικές απολύσεις και στη Wall Street

Η κρίση έχει χτυπήσει και τους εργαζομένους στη Wall Street, με τις μαζικές απολύσεις στελεχών να επηρεάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τις σχέσεις με τους πελάτες.

Από την άλλη πλευρά, οι «τυφλές» απολύσεις επηρεάζουν έμμεσα και τους μετόχους, καθώς οι πρόχειρες λύσεις για την εξοικονόμηση δαπανών συρρικνώνουν ανησυχητικά τον αριθμό των ταλαντούχων στελεχών που έχουν τις δεξιότητες να αυξήσουν την πελατειακή βάση σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς και να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Ο κατάλογος των τραπεζών που προχωρούν σε κατάργηση θέσεων εργασίας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο: HSBC, Barclays Goldman Sachs και Bank of New York Mellon έχουν ανακοινώσει, τους τελευταίους μήνες, σχέδια για μαζικές απολύσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν, παρουσίασε σχέδια για συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού κατά 3.500 θέσεις επιπλέον.

Τα σχέδια της Bank of America ανεβάζουν τον αριθμό των απολύσεων στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα στις 18.252 - 6% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas. Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη εφαρμόσει πρόγραμμα περικοπών: η HSBC έχει απολύσει 5.000 εργαζομένους, με 25.000 περισσότερους να εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη του 2012.

Οι απολύσεις επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό των στελεχών της Wall Street, που αντιμετωπίζουν και περισσότερες ώρες εργασίας, διαπιστώνουν αναλυτές του Reuters. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα στελέχωσης επιχειρήσεων, οι υψηλότερα αμειβόμενοι στη Wall Street μπορούν να θεωρηθούν εύκολοι στόχοι, λόγω των αλλαγών στα πακέτα αποδοχών στο πλαίσιο του νόμου Ντοντ-Φρανκ για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο μέσος μισθός των διευθυντικών στελεχών σε επενδυτικές τράπεζες έχει διπλασιασθεί στα 400.000 δολάρια, όπως αναφέρει ο Πολ Σορμπέρα, πρόεδρος της Alliance Consulting. Εν των μεταξύ, τα μπόνους των στελεχών για το 2011 αναμένεται να μειωθούν κατά 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Johnson Associates.

Οι υψηλότερες αποδοχές και τα μειωμένα μπόνους περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών στη Wall Street σε δύσκολους καιρούς, αναγκάζοντας τις επενδυτικές τράπεζες να προσφεύγουν στη λύση των απολύσεων.

Ορισμένοι κύκλοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες απλώς επαναλαμβάνουν τη συνηθισμένη στρατηγική προσλήψεων: μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης, για να σπεύσουν σε προσλήψεις, όταν ανακάμψουν οι αγορές.

Σε ορισμένους τομείς, ακολουθείται η τακτική του outsourcing. «Υπάρχει πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που καταστρέφεται σε εποχές ύστερα από σκάσιμο μιας φούσκας, κεφάλαιο που είναι δύσκολο να αντικατασταθεί», αναφέρει ο Κόνραντ Τσικοτέλο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

source: naftemporiki.gr

Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η UBS


Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η UBS

Η κατάργηση των θέσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί με απολύσεις και εθελουσία έξοδο, τονίζεται στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.

Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS στο πλαίσιο προγράμματός μείωσης δαπανών κατά 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ) που είχε παρουσιάσει στις αρχές Ιουνίου.

Η κατάργηση των θέσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί με απολύσεις και εθελουσία έξοδο, τονίζεται στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.

Στα τέλη Ιουλίου, η Credit Suisse η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, ανακοίνωσε και αυτή την κατάργηση 2.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Το 2ο τρίμηνο, η UBS κατέγραψε πτώση στα καθαρά της κέρδη και αναθεώρησε προς τα κάτω τους αναπτυξιακούς στόχους της.

source: capital.gr

Πάνω από 1.900 δολ.η ουγγιά ο χρυσός


Πάνω από 1.900 δολ.η ουγγιά ο χρυσός

Γύρω στις 03:30 GMT η τιμή του χρυσού έφθασε στα 1.914,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε το πρωί η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, ξεπερνώντας το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στις 06:30 (ώρα Ελλάδος) η τιμή του χρυσού έφθασε στα 1.914,50 δολάρια ανά ουγγιά, προτού υποχωρήσει στα 1,897.05 δολάρια στις 9.26 π.μ.

Το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει ακάθεκτο το ανοδικό ράλι του για τέταρτη συνεχή ημέρα διαπραγμάτευσης, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό στα μάτια των επενδυτών που αναζητούν επενδυτικά καταφύγια.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο χρυσός καταγράφει κέρδη της τάξης του 16%. «Τα νέα για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καλά», σχολιάζει ο Ντάρεν Χίθκοτ, επικεφαλής συναλλαγών της Investec Australia.

«Έχει διαμορφωθεί μια αρκετά ζοφερή εικόνα για το άμεσο μέλλον… Προς το παρόν, οι επενδυτές αρέσκονται να στρέφονται στον χρυσό τις δύσκολες ώρες και θα συνεχίζουν να το κάνουν μέχρις ότου να δουν κάτι θετικό και βιώσιμο», συμπληρώνει.

source: naftemporiki.gr

Ομόλογα 14,3 δισ. αγόρασε η ΕΚΤ


Ομόλογα 14,3 δισ. αγόρασε η ΕΚΤ

Ομόλογα αξίας 14,3 δισ. ευρώ αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας σε 110,5 δισ. ευρώ τους κρατικούς τίτλους στο χαρτοφυλάκιό της. Μία εβδομάδα νωρίτερα η ΕΚΤ είχε αγοράσει 22 δισ. ευρώ, καταφέρνοντας να ανακόψει την ανοδική πορεία του κόστους δανεισμού για Ιταλία και Ισπανία. Καθώς η απόδοση που αντιστοιχεί στα 10ετή ομόλογα των δύο κρατών σταθεροποιείται στο 5%, η ΕΚΤ φαίνεται ότι περιορίζει τις αγορές τίτλων. Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πάντως χθες, ότι οι αγορές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

source: stockwatch.com.cy
Share |