Tuesday, August 23, 2011

Στρός Καν: "Βιάζομαι να γυρίσω στην Γαλλία"


Στρός Καν: "Βιάζομαι να γυρίσω στην Γαλλία"

«Βιάζομαι να επιστρέψω στην Γαλλία. Εκεί θα μιλήσω και θα δώσω όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις». Με αυτά τα λόγια ο Ντομινίκ Στρός Καν απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους μπροστά από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν. Λίγα λεπτά νωρίτερα ,ο δικαστής αποφάσιζε να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του γάλλου πολιτικού μετά από αίτημα του Εισαγγελέα Σάϊρους Βανς. Η υπόθεση «καμαριέρα» έφθανε στο τέλος της.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, αμέσως μετά την απόσυρση των κατηγοριών, δήλωσε τα εξής: «Αυτοί οι τελευταίοι δυόμισι μήνες ήταν ένας εφιάλτης για μένα και την οικογένειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν πιστέψει στην αθωότητά μου, και τις χιλιάδες των ανθρώπων που μας εξέφρασαν την υποστήριξή τους προσωπικά και γραπτώς. Είμαι βαθιά ευγνώμων στη σύζυγο και την οικογένειά μου που πέρασαν αυτή τη δοκιμασία μαζί μου. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στον δικαστή Όμπους και τους συνεργάτες του, και ιδιαίτερα σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το δικαστήριο που έκανε μια τέτοια προσπάθεια να προστατεύσει τη σύζυγό μου και εμένα κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ.

Στη συνέχεια ο άλλοτε δυνατός άντρας του ΔΝΤ υπογράμμισε πως: «Είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι που ο περιφερειακός Εισαγγελέας συμφώνησε με τους δικηγόρους μου ότι αυτή η υπόθεση έπρεπε να απορριφθεί. Εκτιμούμε τον επαγγελματισμό του και εκείνο των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εν λόγω απόφαση. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο για το θέμα αυτό και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και να επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική ζωή».


Ο Ντομινίκ Στρός Καν προτίθεται να μεταβεί κατ’ αρχήν στην Ουάσιγκτον, προφανώς για να συζητήσει με τους άμεσους συνεργάτες τους αλλά και για να ενημερώσει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υπόθεση η οποία ταρακούνησε τον διεθνή οργανισμό. Στην συνέχεια θα ταξιδέψει για την Γαλλία όπου το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο Ντομινίκ Στρός Καν ,πριν ξεσπάσει η σκανδαλώδης υπόθεση του βιασμού της καμαριέρας ήταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ήδη και με την προοπτική της απόσυρσης των κατηγοριών πολλοί είναι αυτοί στην Γαλλία οι οποίοι εντάσσουν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό εντός του προεκλογικού σκηνικού.

Κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Ντομινίκ Στρός Καν. Θα μπορούσε άλλωστε να αποδειχθεί πώς ένας Στρός Καν που ισοπεδώθηκε από το αμερικανικό δικανικό σύστημα και από τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι πολύ πιο επικίνδυνος ως ανταγωνιστής του Νικολά Σαρκοζί από έναν απλό Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ και πρώην σοσιαλιστή υπουργό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πώς ο μέσος γάλλος έχει πάρει προσωπικά αυτήν την υπόθεση όταν μάλιστα η γαλλική κοινωνία επιδεικνύει έναν σαφή και διαχρονικό αντιαμερικανισμός που είναι πλέον γονιδιακός.

Ο Εισαγγελέας; Σάϊρους Βανς, γιός του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ και ανερχόμενο πολιτικό αστέρι έχασε την μάχη χωρίς έστω και ένα έκανε τα αδύνατα δυνατά να χρησιμοποιήσει την υπόθεση της καμαριέρας ως εφαλτήριο για την μελλοντική πολιτική του καριέρα. Όλοι γνωρίζουν πώς ο Σάϊρους Βανς ο νεώτερος επιθυμούσε σφόδρα να εκλεγεί γερουσιαστήςς και στην συνέχεια να διεκδικήσει ακόμη πιο σημαντικά αξιώματα. Η υπόθεση αυτή του ήλθε γάντι. Είχε αίμα, σπέρμα και κοινωνική διάσταση, Η πρωταγωνίστρια είναι αφροαμερικανίδα απόι την Γουινέα, εργαζόμενη και άρα εκφραστής του αμερικανικού μύθου. Ο Σάϊρους Βανς άδραξε την ευκαιρία και εκμεταλλευόμενος την γνωστή αρπακτική δεινότητα των αμερικανικών ΜΜΕ πρόσφερε τον Ντομινίκ Στρός Καν βορά στη τηλεοπτική κάμερα.

Η συνέχεια ωστόσο ήταν διαφορετική. Οι δικηγόροι του Στρός Καν, δεινοί ποινικολόγοι με ειδική ομάδα έρευνας, κατάφεραν να συλλέξουν τα προσωπικά δεδομένα της καμαριέρας. Ανακάλυψαν τις σχέσεις της με την παραβατικότητα του Μπρόνξ, την φιλία της με ένα εξελιγμένο βαποράκι ναρκωτικών αλλά και την παράνομη σχέση της με την Κοινωνική Πρόνοια. Στην συνέχεια ο ίδιος ο Εισαγγελέας ανακάλυψε πώς κατά την ανακριτική διαδικασία υπέπεσε σε αντιφάσεις . Αργότερα αποκαλύφθηκε πώς ψευδόταν. Σε μία αίθουσα δικαστηρίου η υπόθεση δεν θα μπορούσε να σταθεί. Κατόπιν τούτου ο Σάϊρους Βανς ζήτησε την απόσυρση του κατηγορητηρίου . Ο κύβος ερρίφθη και το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί το οποίο ήταν λαλίστατο κατά την σύλληψη του Στρός Καν, αυτήν την φορά διατήρησε σιγήν ιχθύος.

source: mandata.gr, protothema.gr

No comments:

Share |