Saturday, January 9, 2010

Moody's: Αναβάθμισε 16 τουρκικές τράπεζες


Moody's: Αναβάθμισε 16 τουρκικές τράπεζες


Η Moody's Investors Service αναθεώρησε προς τα πάνω τις αξιολογήσεις αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα 16 τουρκικών τραπεζών σε Ba3 (με σταθερό outlook) από B1.

Παράλληλα, ο οίκος επαναβεβαίωσε τα αποθέματα σε εγχώριο νόμισμα και τις αξιολογήσεις σε εθνική κλίμακα των οίκων. Οι εξελίξεις όσον αφορά τις τραπεζικές αξιολογήσεις είναι το αποτέλεσμα της, σημερινής επίσης, απόφασης της Moody's να αναθεωρήσει προς τα πάνω το εθνικό «καπέλο» για αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας σε Ba3 (με σταθερό outlook) από B1 και τις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων σε Ba2 από Ba3.

Ο οίκος συνεχίζει να πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εύρωστη θέληση και δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, αν χρειαστεί.

Οι αξιολογήσεις των Export Credit Bank of Turkey, Finans Finansal Kiralama, Ekspo Faktoring και C-Faktoring δεν επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις. Οι τράπεζες που αναβαθμίστηκαν είναι οι εξής: Akbank TAS, Anadolubank, Asya Katilim Bankasi, Bankpozitif Kredit ve Kalkinma Bankasi, Denizbank, EurobankTekfen, Finansbank, HSBC Bank , T.C. Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Turkiye Halk Bankasi, Turkiye Is Bankasi, Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi, Yapi ve Kredi Bankasi.

euro2day.gr

Ενδιαφέρον Bernie Ecclestone (F1) για την Saab


Ενδιαφέρον Bernie Ecclestone (F1) για την Saab



Ο επικεφαλής των αγώνων αυτοκινήτων Formula One, ο κ. Bernie Ecclestone, συμμετέχει σε επιχείρηση εξαγοράς της προβληματικής σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Saab.

Ο κ. Ecclestone ένωσε τις δυνάμεις του με την εταιρία ιδιωτικών επενδύσεων του Λουξεμβούργου Genii Capital, η οποία πρόσφατα επένδυσε στην ομάδα της Renault στην F1.

Η ζημιογόνος Saab έχει τεθεί προς πώληση από την ιδιοκτήτριά της, την αμερικανική κολοσσιαία επιχείρηση General Motors.

Εκτός του αφεντικού της F1, αναδύθηκε και δεύτερη προσφορά για την Saab από την ολλανδική εταιρία κατασκευής αγωνιστικών αυτοκινήτων Spyker.

Εξάλλου σουηδική εφημερίδα αναφέρει ότι η GM έχει λάβει και τρίτη προσφορά από σουηδική κοινοπραξία, στην οποία λέγεται ότι περιλαμβάνονται πρώην στελέχη της MAN και Scania και της αεροναυπηγικής Saab.

Ο κ. Ecclestone δήλωσε στο Bloomberg ότι «η Saab είναι μια καλή εταιρία την οποία ίσως παραμέλησαν οι σημερινοί ιδιοκτήτες.»

euro2day.gr

Η Virgin εισέρχεται στην λιανική τραπεζική αγορά


Η Virgin εισέρχεται στην λιανική τραπεζική αγορά


Η Virgin Money, μια από τις επιχειρήσεις του Σερ Richard Branson, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε μια μικροσκοπική τράπεζα ονόματι Church House Trust, για να κάνει το πρώτο βήμα εισόδου στις λιανικές τραπεζικες επιχειρήσεις.

Η Jayne-Anne Gadhia, διευθύνουσα σύμβουλος της Virgin Money, δήλωσε επίσης ότι ο όμιλος σκοπεύει να ξεκινήσει την πώληση συμβολαίων ασφάλισης προστασίας πληρωμών (payment protection insurance -PPI) σε ευθύ ανταγωνισμό με τις μεγάλες τράπεζες.

Η Church House Trust είναι μικρή περιφερειακή τράπεζα στην Αγγλία, που ιδρύθηκε το 1987.

Εκτός των επιχειρήσεων δανεισμού και καταθέσεων που αναλαμβάνει, δραστηριοποιείται επίσης στην διαχείριση ενεργητικών, τις συντάξεις και την φορολογία.

Η προσφορά της Virgin Money αποτιμά την τράπεζα στα περίπου 12 εκατ. στερλίνες.

euro2day.gr

Εκκαθάριση στη Saab


Εκκαθάριση στη Saab

Η GM προειδοποίησε χθες για «δύσκολους καιρούς» τους εργαζομένους όλων των ευρωπαϊκών μονάδων της, ενώ ανακοίνωσε ότι αρχίζει η εκκαθάριση της Saab- σε μία κίνηση, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Η ελπίδα πάντως για τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει χαθεί, καθώς η μητρική εταιρεία εξετάζει παράλληλα μία σειρά από προσφορές, που κατατέθηκαν λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Σε ανακοίνωσή της η GM γνωστοποιεί ότι η AlixPartners θα αναλάβει την εποπτεία της εκκαθάρισης της Saab, μίας διαδικασίας που όπως επισημαίνεται θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

«Όσο η διαδικασία εξελίσσεται, θα αποτιμήσουμε και τις προσφορές που έχουμε στα χέρια μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Για ανεύθυνη κίνηση έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της δοκιμαζόμενης αυτοκινητοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι δεν είναι λογικό η GM να κινείται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: προς την εκκαθάριση και προς την πώληση.

Η Saab ελπίζει σε θετική λύση. Και αυτή ίσως τελικά να είναι «υψηλών ταχυτήτων».

Ο επικεφαλής των αγώνων Formula 1, Μπέρνι Έκλεστον, διεκδικεί την εξαγορά της σε συνεργασία με τη λουξεμβουργιανή εταιρία ιδιωτικών επενδύσεων Genii Capital, η οποία πρόσφατα επένδυσε στην ομάδα της Renault στην F1.

Νέα βελτιωμένη προσφορά όμως παρουσίασε και η ολλανδική εταιρεία κατασκευής αγωνιστικών αυτοκινήτων Spyker. Σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η GM έχει λάβει και τρίτη προσφορά από σουηδική κοινοπραξία, στην οποία λέγεται ότι περιλαμβάνονται πρώην στελέχη της MAN και Scania

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της GM Europe σε μήνυμα του προς τους εργαζομένους της γερμανικής Opel και της βρετανικής Vauxhall τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές ακόμη προκλήσεις, που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιλι.

naftemporiki

Οι απολύσεις εκτινάσσουν τα κέρδη των εταιρειών

Οι απολύσεις εκτινάσσουν τα κέρδη των εταιρειών

Bank of America, Alcoa και Intel θα καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως στη μεγαλύτερη αύξηση κερδών από το 1993, από τη στιγμή που οι χειρότερα δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις από την ύφεση ωφελήθηκαν από τις περικοπές θέσεων εργασίας και τα φθηνότερα δάνεια.

Τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν 60% στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, καταγράφοντας τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη μετά από πτώση εννέα τριμήνων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Standard & Poor's και του Bloomberg.

To 2010, οι επιχειρήσεις στον τομέα χρηματοοικονομικών, ημιαγωγών, αυτοκινήτου, ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών θα παρουσιάσουν πιθανότατα τις καλύτερες επιδόσεις, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των ετήσιων κερδών κατά 25%, συγκριτικά με την αναμενόμενη πτώση 12% του 2009.

Παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις περιέκοψαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2009, καθώς οι απώλειες στο real estate ανάγκασαν τις τράπεζες να περιορίσουν τη χορήγηση δανείων, πλήττοντας έτσι πολλές βιομηχανίες, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως αυτή των καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Οι περικοπές αυτές και η συνεπαγόμενη μείωση του κόστους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των κερδών στις επιχειρήσεις του S&P 500 κατά 28% το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, εξακολουθoύν να ελλοχεύουν κίνδυνοι στην ανάκαμψη το 2010, από τη στιγμή που κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αρχίζουν να αποσύρουν μέτρα που εφήρμοσαν πέρυσι για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο χρηματοοικονομικό τομέα ίσως να μην διαπιστώσουμε τεράστιες διαφορές στην αγορά, όμως θα υπάρξουν τεράστιες αποκλίσεις, επισημαίνουν διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανόν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν 875 δισ. ευρώ σε ρευστότητα, σύμφωνα με τη Barclays Capital.

Ομως, οι μειώσεις του κόστους και η βελτίωση της οικονομίας θα βοηθήσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν εφέτος τα κέρδη τους, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων ενδέχεται να μειωθούν 8% εφέτος μετά την άρση των κρατικών κινήτρων για αγορές αυτοκινήτων.

Αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι τα κέρδη των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών ενεργειακών ομίλων, Exxon Mobil Chevron και ConocoPhillips θα αυξηθούν το 2010, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχύσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Επιπλέον, η βελτιωμένη καταναλωτική ζήτηση σε συνδυασμό με τη ζήτηση για τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, κονσόλες παιχνιδιών και «έξυπνα» τηλέφωνα θα ευνοήσουν και τα κέρδη των εταιρειών καταναλωτικών ηλεκτρονικών εφέτος.

naftemporiki

Μετατίθεται η απόσχιση των τεσσάρων κλάδων της Vivartia


Μετατίθεται η απόσχιση των τεσσάρων κλάδων της Vivartia

Για τις αρχές φθινοπώρου μεταφέρεται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Vivartia για την απόσχιση και την εισφορά των τεσσάρων βασικών κλάδων της σε ισάριθμες κατά 100% θυγατρικές εταιρείες.


Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση ο βασικός μέτοχος να πουλήσει κάποια από τις δραστηριότητες της Vivartia.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Vivartia αποφάσισε να ορίσει ως νέα ημερομηνία μετασχηματισμού την 30ή Ιουνίου 2010, αντί της 31ης Μαρτίου 2009, κρίνοντας ότι η εταιρεία δεν προλαβαίνει εντός των αρχικών προθεσμιών να ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόσχισης, όπως και τις εκθέσεις αποτίμησης.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Vivartia, η οποία και δεν έλαβε απόφαση για την απόσχιση και την εισφορά των τεσσάρων κλάδων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τους κλάδους παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών και ποτών, παραγωγής και εμπορίας αρτοποιίας και ζαχαρωδών, παροχής υπηρεσιών εστίασης και παραγωγής και εμπορίας καταψυγμένων τροφίμων, που εισφέρονται στις 100% θυγατρικές της Vivartia «Δέλτα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων», «Chipita Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία», «Goody's Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσιών Εστίασης» και «Μπάρμπα Στάθης Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» αντίστοιχα, ενώ η Vivartia θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη δραστηριότητα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διοίκησης στις θυγατρικές της.

Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτίμησε ότι η Vivartia θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόσχισης και εισφοράς των τεσσάρων κλάδων της το ερχόμενο φθινόπωρο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σε αυτή τη φάση στις προθέσεις του βασικού μετόχου να πουλήσει κάποια ή κάποιες από τις δραστηριότητες της Vivartia και κατά συνέπεια κάποια από τις υπό διαμόρφωση εταιρείες. Οπως είπε, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις ή συζητήσεις και για το λόγο αυτό εξάλλου η Vivartia δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόσχισης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η απόσχιση θα επιτρέψει στο μέτοχο να κινηθεί περισσότερο ευέλικτα, προκειμένου, στο μέλλον, εφόσον κρίνει σκόπιμη την πώληση κάποιας εκ των τεσσάρων θυγατρικών εταιρειών, να κινηθεί ανάλογα.

Επενδύσεις

Στο μεταξύ, παράλληλα με τα όσα είναι σε εξέλιξη σχετικά με το σχέδιο απόσχισης, η Vivartia έχει προγραμματίσει και μια σειρά επενδύσεων, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναδιάρθρωση των μονάδων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για την εκτέλεση των εν λόγω επενδύσεων, η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών το επενδυτικό της πλάνο, αναμένοντας σχετική έγκριση.

naftemporiki

UBS whistleblower in prison


UBS whistleblower in prison


ZURICH/NEW YORK (Reuters) - The chief whistleblower in the UBS AG tax secrecy probe entered prison to serve a sentence he considered unfair, hours after a Swiss court ruled the bank should not have been forced to turn over client files to government investigators. Bradley Birkenfeld, a former UBS banker, entered a Schuylkill County federal prison in Pennsylvania to serve a 40-month prison term, after attacking the government for the punishment in light of what he called his cooperation in helping expose thousands of U.S. tax cheats.

iii.co.uk
Share |