Saturday, January 9, 2010

Οι απολύσεις εκτινάσσουν τα κέρδη των εταιρειών

Οι απολύσεις εκτινάσσουν τα κέρδη των εταιρειών

Bank of America, Alcoa και Intel θα καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως στη μεγαλύτερη αύξηση κερδών από το 1993, από τη στιγμή που οι χειρότερα δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις από την ύφεση ωφελήθηκαν από τις περικοπές θέσεων εργασίας και τα φθηνότερα δάνεια.

Τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν 60% στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, καταγράφοντας τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη μετά από πτώση εννέα τριμήνων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Standard & Poor's και του Bloomberg.

To 2010, οι επιχειρήσεις στον τομέα χρηματοοικονομικών, ημιαγωγών, αυτοκινήτου, ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών θα παρουσιάσουν πιθανότατα τις καλύτερες επιδόσεις, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των ετήσιων κερδών κατά 25%, συγκριτικά με την αναμενόμενη πτώση 12% του 2009.

Παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις περιέκοψαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2009, καθώς οι απώλειες στο real estate ανάγκασαν τις τράπεζες να περιορίσουν τη χορήγηση δανείων, πλήττοντας έτσι πολλές βιομηχανίες, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως αυτή των καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Οι περικοπές αυτές και η συνεπαγόμενη μείωση του κόστους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των κερδών στις επιχειρήσεις του S&P 500 κατά 28% το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, εξακολουθoύν να ελλοχεύουν κίνδυνοι στην ανάκαμψη το 2010, από τη στιγμή που κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αρχίζουν να αποσύρουν μέτρα που εφήρμοσαν πέρυσι για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο χρηματοοικονομικό τομέα ίσως να μην διαπιστώσουμε τεράστιες διαφορές στην αγορά, όμως θα υπάρξουν τεράστιες αποκλίσεις, επισημαίνουν διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανόν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν 875 δισ. ευρώ σε ρευστότητα, σύμφωνα με τη Barclays Capital.

Ομως, οι μειώσεις του κόστους και η βελτίωση της οικονομίας θα βοηθήσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν εφέτος τα κέρδη τους, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων ενδέχεται να μειωθούν 8% εφέτος μετά την άρση των κρατικών κινήτρων για αγορές αυτοκινήτων.

Αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι τα κέρδη των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών ενεργειακών ομίλων, Exxon Mobil Chevron και ConocoPhillips θα αυξηθούν το 2010, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχύσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Επιπλέον, η βελτιωμένη καταναλωτική ζήτηση σε συνδυασμό με τη ζήτηση για τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, κονσόλες παιχνιδιών και «έξυπνα» τηλέφωνα θα ευνοήσουν και τα κέρδη των εταιρειών καταναλωτικών ηλεκτρονικών εφέτος.

naftemporiki

No comments:

Share |