Friday, April 11, 2008

Στην OCT η προσφορά για νερό (συνέχεια)

Στην OCT η προσφορά για νερό


Στην Ocean Tankers κατακυρώθηκε τελικά η προσφορά για μεταφορά 8 εκ. κυβικών μέτρων νερού από την Ελλάδα. Όπως μας ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Μιχάλης Ιωαννίδης, η προσφορά προνοεί την κατασκευή εντός δύο μηνών της υποδομής για μεταφορά νερού από τα πλοία στο φράγμα της Γερμασόγειας. Η μεταφορά νερού από την Ελλάδα υπολογίζεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και να διαρκέσει έξι μήνες. Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα ανανέωσης της συμφωνίας για άλλα 8 εκ. κυβικά μέτρα.

Η υπογραφή των συμβολαίων με την Ocean Tankers θα γίνει στις 21 Απριλίου εκτός και εάν εντός πέντε εργάσιμων ημερών υποβληθεί ένσταση.

STOCKWATCH.COM.CY

ΣΤΗΝ OCEAN TANKERS Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ

ΣΤHΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟCEAN TANKERS ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ (ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

«Καμπανάκι» Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

«Καμπανάκι» Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι μπορεί να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών κρούει ο διεθνής ελεγκτικός οίκος Fitch. O διεθνής οίκος επισημαίνει ότι υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι από τα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης καθώς και αυτά σε ελβετικό φράγκο. Τα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο δεν έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους κρίσεων και δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις τράπεζες.

Η Fitch επισημαίνει πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εκτεθεί ή δημιουργήσει σύνθετα ή υψηλού ρίσκου στεγαστικά δάνεια ωστόσο κάποια από αυτά τα προϊόντα δεν έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης. Οι ελληνικές τράπεζες επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου χορηγώντας τα τελευταία χρόνια δάνεια στεγαστικής πίστης με πολύ χαμηλά επιτόκια καθώς και δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Μια ενδεχόμενη αύξηση του συναλλαγματικούςκινδύνους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα χαρτοφυλάκια και στους δανειολήπτες. Βέβαια οι τράπεζες αντισταθμίζουν κινδύνους και ειδικά τους συναλλαγματικούς.

Η Fitch υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις στις τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα είναι άμεσες ωστόσο για πρώτη φορά τίθεται θέμα από διεθνή οίκο πιστοληπτικής ικανότητας τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικής πίστης αλλά και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο στεγαστικής πίστης 65 δις ευρώ περίπου το 15% -16% ή 10 δις ευρώ αποτελούν δάνεια στεγαστικής πίστης σε ελβετικό φράγκο.

Τα δάνεια με σταθερό το πρώτο ή δεύτερο έτος αποτελούν κατά βάση την πλειοψηφία της αγοράς.

REPORTER.GR

Γερμανία: Πτώση 0,2% στις τιμές κατοικίας το Μάρτιο

Γερμανία: Πτώση 0,2% στις τιμές κατοικίας το Μάρτιο

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ κατά 0,2%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ήταν οι τιμές κατοικίας στη Γερμανία το Μάρτιο, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Hypoport. Σε ετήσια βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,5%.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: 2,8% πάνω οι τιμές εισαγωγών το Μάρτιο

ΗΠΑ: 2,8% πάνω οι τιμές εισαγωγών το Μάρτιο

Αύξηση της τάξεως του 2,8% σημείωσε το Μάρτιο ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2007.

NAFTEMPORIKI

General Electric: Αναθεωρεί προς τα κάτω τα κέρδη του 2008

General Electric: Αναθεωρεί προς τα κάτω τα κέρδη του 2008

ΚΑΜΨΗ της καθαρής κερδοφορίας της στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 6% ανακοίνωσε η General Electric επικαλούμενη τις αναταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ υποβάθμισε και τις προβλέψεις της για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2008.

Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 4,3 δισ. δολάρια ή 43 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 42,24 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 8%.

Τα κέρδη της GE από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 4,36 δισ. δολάρια ή 44 σεντς ανά μετοχή, από 4,9 δισ. δολάρια ή 48 σεντς ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές τα προέβλεπαν στα 51 σεντς ανά μετοχή.

«Η ζήτηση στο τμήμα παγκόσμιων υποδομών παρέμεινε ισχυρή, ωστόσο οι χρηματοοικονομικές μας δραστηριότητες συνάντησαν δυσκολίες λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και των προβλημάτων στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GE Τζεφ Ίμελτ.

Παράλληλα, η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του 2008. Τα ετήσια κέρδη εκτιμάται πλέον ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 2,20 δολαρίων και 2,30 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 2,43 δολαρίων ανά μετοχή που προβλέπουν οι αναλυτές. Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία αναμένει κέρδη 53 σεντς με 55 σεντς ανά μετοχή

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 26 ετών ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 26 ετών ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος τον Απρίλιο

ΣΤΙΣ 63,2 μονάδες, από 69,5 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από το Μάρτιο του 1982.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν κατά μέσο όρο πτώση του εν λόγω δείκτη στις 68,8 μονάδες.

ΝΑFTEMPORIKI

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού

Την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 45 μονάδες βάσης ανακοίνωσε σήμερα η Marfin Popular Bank, ανεβάζοντας το επιτόκιο της στο 4,45%. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβηκε πριν δύο βδομάδες και η Τρ. Κύπρου, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 4,5%.

Οι κινήσεις των δύο μεγάλων τραπεζών αποτελούν μέρος των προσπαθειών τους για συντήρηση των καθαρών επιτοκιακών τους περιθωρίων, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού για προσέλκυση νέων καταθέσεων. Ο ανταγωνισμός για καταθέσεις, που εντάθηκε τις τελευταίες βδομάδες, οδήγησε τα καταθετικά επιτόκια μέχρι και 120 μονάδες πάνω από το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος διατραπεζικού δανεισμού, ο καταθετικός πόλεμος αναγκάζει τις τράπεζες να μετακυλίσουν το κόστος στους νέους δανειζόμενους και συγκεκριμένα σε αυτούς που έχουν προχωρήσει σε δάνεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.

Η απόφαση αυτή, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Marfin, λήφθηκε ύστερα από αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών και ειδικότερα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, των διατραπεζικών επιτοκίων (Euribor) και του επίσημου επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Repo Rate).

Η μεταβολή αυτή επηρεάζει τα επιτόκια χορηγήσεων των τρεχούμενων λογαριασμών και των δανείων που λήφθηκαν μετά την 1η Ιαν. 2008 και που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank. Επηρεάζει, επίσης, τις διευκολύνεις που προσφέρονται μέσω της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου, Laiki Factors Ltd.

Η μεταβολή του επιτοκίου της Marfin δεν επηρεάζει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί πριν την 01/01/2008 και είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank. Όλα τα στεγαστικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank και τις χορηγήσεις οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank, όπως χορηγήσεις που φέρουν σταθερό επιτόκιο και χορηγήσεις που φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο με επιτόκιο αναφοράς Euribor, Libor ή άλλο.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1033.61 ( -2.87%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2990.17 ( -2.88%)

Όγκος: € 11,119,161

----

FTSE 100 INDEX 5,895.50 -69.60 -1.17%
CAC 40 INDEX 4,797.93 -61.49 -1.27%
DAX INDEX 6,603.57 -100.75 -1.50%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,325.42 -256.56 -2.04%
S&P 500 INDEX 1,332.83 -27.72 -2.04%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,290.24 -61.46 -2.61%

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,323.73 378.43 2.92%
HANG SENG INDEX 24,667.79 480.69 1.99%
CSI 300 INDEX 3,783.73 29.01 0.77%

Η JPMorgan «ψηφίζει» ευρωπαϊκές μετοχές

Η JPMorgan «ψηφίζει» ευρωπαϊκές μετοχές

H JPMorgan σε νέα έκθεσή της «βλέπει» ακόμα καλύτερες μέρες να έρχονται για τα ταλαιπωρημένα διεθνή χρηματιστήρια. Οπως τονίζει, παράμενει θετική στις διεθνείς μετοχές, διατηρώντας την overweight στάση της στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνοντας πως το σενάριο της οικονομικής επιβράδυνσης ή ύφεσης της αμερικάνικης οικονομίας έχει ήδη αποτιμηθεί πλήρως και ξεκάθαρα στις μετοχές.
Παράλλλα, η JPMorgan αναφέρει πως μία ακόμη μη αναμενόμενη κίνηση-αντίδραση από την πλευρά της Fed, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές.

Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, το τυπικό trade που παρατηρείται σε περιόδους ύφεσης όπως η σημερινή, έχει αποτιμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην σημερινή εικόνα των αγορών και οι μετοχές ιστορικά έχουν πιάσει πάτο στους 4-6 μήνες πριν το τέλος του κύματος των αρνητικών ειδήσεων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, ένας μεγάλος αριθμός μοντέλων αποτίμησης της JP Morgan δίνουν πλέον ξεκάθαρα σήματα «αγορών» (buy).

Ο δείκτης MSCI της Ευρώπης διαπραγματεύται με δείκτη p/e στο 10,5, και την τελευταία φορά που άγγιξε αυτό το εξαιρετικά ελκυστικό επίπεδο ήταν το 1991.

Επίσης, ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων στον τρέχον επιχειρηματικό κύκλο, παραμένει υπό σημαντική πίεση, ενα σημαντικό μερος της πρόσφατης κερδοφορίας ρεκόρ που ζήσαμε στα προηγούμενα τρίμηνα, παραμένει αλώβητη.

NAFTEMPORIKI

Bear Stearns: Δυσοίωνες προβλέψεις για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

Bear Stearns: Δυσοίωνες προβλέψεις για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ χαμηλότερα» σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα εκτιμά η Bear Stearns ότι θα είναι τα αποτελέσματά της στο πρώτο τρίμηνο.

Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) η εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα από την JP Morgan Chase & Co, αναφέρει πως η παγκόσμια κρίση ρευστότητας, η «επαναξιολόγηση» του πιστωτικού κινδύνου και η αδυναμία στους τομείς σταθερού εισοδήματος, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης ενεργητικού «έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον».

Η αμερικανική εταιρεία επισημαίνει πως δεν μπορεί να δώσει μια λογική εκτίμηση για τα λειτουργικά της αποτελέσματα στο τρίμηνο μέχρις τις 29 Φεβρουαρίου, ωστόσο έχει προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της περιόδου μέχρι τις 14 Απριλίου.

Την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, η Bear Stearns είχε εμφανίσει κέρδη 553,7 εκατ. δολαρίων, ή 3,82 δολαρίων ανά μετοχή.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία εξαγοράστηκε από την JP Morgan, έναντι μετοχών αξίας 10 δολαρίων έκαστη, σε μια προσπάθεια διάσωσής της μετά από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: Αισιόδοξη αναθεώρηση εκτιμήσεων για την ανάπτυξη

Κίνα: Αισιόδοξη αναθεώρηση εκτιμήσεων για την ανάπτυξη

ΠΡΟΣ τα πάνω αναθεώρησε τους υπολογισμούς της για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2007 η Κίνα. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία η κινεζική οικονομία έτρεξε πέρυσι με ρυθμούς 11,9% και όχι 11,4% όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Η αναθεώρηση οφείλεται στην ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών.

Αναπτύχθηκε με ρυθμούς 12,6% πέρυσι, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για επέκτασή του κατά 11,4%. Το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκε έτσι με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1994 με την οικονομία να φτάνει στα όρια της «υπερθέρμανσης».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εάν είχαμε την κούρσα του ευρώ, τότε η κινεζική οικονομία θα εκτόπιζε τη γερμανική από την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Παρά την προς τα πάνω αναθεώρηση του περσινού ΑΕΠ, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη φέτος την ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών χονδρικής σε 27 χρόνια

Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών χονδρικής σε 27 χρόνια

ΑΝΟΔΙΚΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981, κινήθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης στην Ιαπωνία, μετά το υψηλότερο κόστος των καυσίμων και των τροφίμων, τονώνοντας τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιταχυνθεί, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Οι τιμές παραγωγού αναρριχήθηκαν 3,9% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από άνοδο 3,6% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan (BoJ). Κατά μέσον όρο 27 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι τιμές θα σημείωναν άνοδο 3,5%.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 101,78 ανά δολάριο στις 9:02 π.μ. στο Τόκυο από 101,77 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και των τροφίμων αναγκάζει κάποιες εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πιέζοντας τους καταναλωτές να τις αποδεχθούν.

Οι τιμές αγαθών, όπως ψωμιού και γάλακτος, αναρριχήθηκαν 2,5%, περισσότερο από τον διπλάσιο ρυθμό όλων των τιμών, σύμφωνα με έκθεση της Bank of Japan την εβδομάδα που πέρασε.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρούτα, τα ψάρια και τα λαχανικά, αναρριχήθηκε 1% τον Φεβρουάριο έναντι του προηγούμενου έτους και με τον ταχύτερο ρυθμό μιας δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση τον μήνα που πέρασε. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 112,21 δολ. το βαρέλι στις 9 Απριλίου.

NAFTEMPORIKI

Mizuho: 50% η μείωση των κερδών τη χρήση

Mizuho: 50% η μείωση των κερδών τη χρήση

ΜΕΙΩΣΗ 50% σημείωσαν στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας από πλευράς εσόδων, Mizuho Financial Group Inc., εξ αιτίας των ζημιών από τα ενυπόθηκα δάνεια στο χρηματιστηριακό της σκέλος.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 310 δισ. γιέν [JPY=X] (3 δισ. δολ.) για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για κέρδη ύψους 480 δισ. γιέν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων της τράπεζας. Η τράπεζα πέρυσι αναθεώρησε δύο φορές προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη.

Το χρηματιστηριακό σκέλος της Mizuho απώλεσε 420 δισ. γιέν, καθώς μείωσε κατά περίπου 80% την αξία των ενυπόθηκων δανείων του εξωτερικού που συνδέονται με μετοχές που η ίδια κατέχει.

Οι μετοχές της Mizuho σημείωναν άνοδο 3%, φθάνοντας στα 399.000 γιέν στη 1:06 μ.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές της πέρυσι υποχώρησαν περίπου 50%, χάνοντας περίπου 40 δισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή της αξία.

NAFTEMPORIKI

JC Flowers: Πιθανή απόσυρση της προσφοράς για την Friends Provident

JC Flowers: Πιθανή απόσυρση της προσφοράς για την Friends Provident

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου JC Flowers πιθανόν να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Friends Provident, προτού λήξει η σχετική προθεσμία αυτό το μήνα, αν η βρετανική ασφαλιστική εξακολουθήσει να αρνείται να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η αμερικανική εταιρεία έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Friends Provident ύψους 150 πενών ανά μετοχή (συνολικά 3,5 δισ. στερλινών). Σύμφωνα με την εφημερίδα, ωστόσο, ο βρετανικός όμιλος επιδιώκει την επίτευξη προσφοράς 160 πενών ανά μετοχή περίπου, προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

NAFTEMPORIKI

Αγώνας για «φορολογική ανταγωνιστικότητα»

Αγώνας για «φορολογική ανταγωνιστικότητα»

Προσπάθειες για συντήρηση του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου που προσφέρει η Κύπρος σε διεθνείς επιχειρήσεις καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση, εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων για διαφοροποίηση των υφιστάμενων φορολογικών ρυθμίσεων. Οι πιέσεις ασκούνται, κυρίως, από τρίτες χώρες που θεωρούν ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις συμβάλλουν στην απώλεια σημαντικών φορολογικών εσόδων. Πιέσεις υπάρχουν όμως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αριθμός εταίρων προωθεί ενιαία εταιρική φορολογία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «μεταφοράς» εταιρειών σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Πιέσεις από τρίτες χώρες…

Το πρώτο ουσιαστικό τεστ για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει τη «φορολογική ανταγωνιστικότητα» της Κύπρου θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, συναντηθεί με τον ομόλογο του στην Ουκρανία. Βασικό θέμα στην ατζέντα του κ. Σταυράκη θα είναι η διαφοροποίηση των δεδομένων που δημιούργησε η πρόθεση της χώρας να συμπεριλάβει την Κύπρο σε «μαύρη λίστα», αντίστοιχη με αυτήν στην οποία κατάρτισε η Ρωσία.

«Στόχος είναι να έχουμε μια χρήσιμη και επιτυχημένη επίσκεψη για να δούμε πώς λύουμε τα σοβαρά αυτά προβλήματα, τα οποία έχουμε κληρονομήσει», δήλωσε χθες ο κ. Σταυράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του στο Πρώτο Τραπεζικό Φόρουμ.

«Το υπουργείο βρίσκεται παράλληλα σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση της Ρωσίας για το ίδιο θέμα και αναμένουμε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι, με διαφορά, ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Κύπρου.

Η τοποθέτηση της Κύπρου στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2007 επιβαρύνει θυγατρικές εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα σε ρωσικές εταιρείες. Αν και υπάρχει διμερής συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, με την τοποθέτηση στη «μαύρη λίστα» τα μερίσματα αυτά θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2008 και στη Ρωσία.

Οι πλείστες εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο είναι μητρικές, όχι θυγατρικές και επομένως δεν επηρεάζονται από τη νομοθεσία. Χρηματοοικονομικοί παράγοντες, όμως, θεωρούν την κίνηση της Ρωσίας – σε συνδυασμό με αντίστοιχες κινήσεις από την Ουκρανία και την Ινδία – ως την απαρχή της αμφισβήτησης του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που διατηρεί η Κύπρος για επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων.

Η αμφισβήτηση του πλαισίου αυτού θα αποθάρρυνε νέες εταιρείες να εγκατασταθούν στην Κύπρο, στερώντας σημαντικά έσοδα στο κράτος και καταθέσεις δισεκατομμυρίων που διατηρούν και μεταφέρουν οι διεθνείς εταιρείες σε κυπριακές τράπεζες.

«Έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο όσον αφορά τις τραπεζικές και άλλες υπηρεσίες που προσφέρουμε και θέλω να ελπίζω ότι σε πολιτικό, τουλάχιστον, επίπεδο θα ληφθούν εκείνες οι σωστές αποφάσεις που θα βγάλουν την Κύπρο από τη μαύρη λίστα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση Ρώσου επιχειρηματία που διώκεται από τις Ρωσικές αρχές για φοροδιαφυγή.

… και εταίρους

Πέραν των πιέσεων που δέχεται η Κύπρος από τρίτες χώρες, έντονος προβληματισμός υπάρχει και για το αίτημα μεγάλων ευρωπαίων εταίρων για εναρμόνιση της φορολογίας εισοδήματος, που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν ενιαία φορολογία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο στα ίδια επίπεδα με αυτά των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστό 20%, 25% ή 30%, για μας θα είναι μια καταστροφή», τόνισε ο κ. Σταυράκης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η Κύπρος είναι χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και οι χαμηλοί εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, θα πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις τέτοιες προτάσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση για επιβολή της ενιαίας φορολογίας θα πρέπει να είναι ομόφωνη από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι οι πλείστες αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, ωστόσο, σημείωσε ότι κάποτε οι μικρές χώρες δέχονται υπέρμετρες πιέσεις.

«Αλλά εμείς», συμπλήρωσε, «νιώθουμε πάρα πολύ έντονα για το θέμα αυτό και όπως έχω πει δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτούμε».

STOCKWATCH.COM.CY
Share |