Friday, April 11, 2008

Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών χονδρικής σε 27 χρόνια

Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών χονδρικής σε 27 χρόνια

ΑΝΟΔΙΚΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981, κινήθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης στην Ιαπωνία, μετά το υψηλότερο κόστος των καυσίμων και των τροφίμων, τονώνοντας τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιταχυνθεί, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Οι τιμές παραγωγού αναρριχήθηκαν 3,9% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά από άνοδο 3,6% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan (BoJ). Κατά μέσον όρο 27 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι τιμές θα σημείωναν άνοδο 3,5%.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 101,78 ανά δολάριο στις 9:02 π.μ. στο Τόκυο από 101,77 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και των τροφίμων αναγκάζει κάποιες εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πιέζοντας τους καταναλωτές να τις αποδεχθούν.

Οι τιμές αγαθών, όπως ψωμιού και γάλακτος, αναρριχήθηκαν 2,5%, περισσότερο από τον διπλάσιο ρυθμό όλων των τιμών, σύμφωνα με έκθεση της Bank of Japan την εβδομάδα που πέρασε.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρούτα, τα ψάρια και τα λαχανικά, αναρριχήθηκε 1% τον Φεβρουάριο έναντι του προηγούμενου έτους και με τον ταχύτερο ρυθμό μιας δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση τον μήνα που πέρασε. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 112,21 δολ. το βαρέλι στις 9 Απριλίου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |