Friday, April 11, 2008

Αγώνας για «φορολογική ανταγωνιστικότητα»

Αγώνας για «φορολογική ανταγωνιστικότητα»

Προσπάθειες για συντήρηση του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου που προσφέρει η Κύπρος σε διεθνείς επιχειρήσεις καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση, εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων για διαφοροποίηση των υφιστάμενων φορολογικών ρυθμίσεων. Οι πιέσεις ασκούνται, κυρίως, από τρίτες χώρες που θεωρούν ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις συμβάλλουν στην απώλεια σημαντικών φορολογικών εσόδων. Πιέσεις υπάρχουν όμως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αριθμός εταίρων προωθεί ενιαία εταιρική φορολογία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «μεταφοράς» εταιρειών σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Πιέσεις από τρίτες χώρες…

Το πρώτο ουσιαστικό τεστ για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει τη «φορολογική ανταγωνιστικότητα» της Κύπρου θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, συναντηθεί με τον ομόλογο του στην Ουκρανία. Βασικό θέμα στην ατζέντα του κ. Σταυράκη θα είναι η διαφοροποίηση των δεδομένων που δημιούργησε η πρόθεση της χώρας να συμπεριλάβει την Κύπρο σε «μαύρη λίστα», αντίστοιχη με αυτήν στην οποία κατάρτισε η Ρωσία.

«Στόχος είναι να έχουμε μια χρήσιμη και επιτυχημένη επίσκεψη για να δούμε πώς λύουμε τα σοβαρά αυτά προβλήματα, τα οποία έχουμε κληρονομήσει», δήλωσε χθες ο κ. Σταυράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του στο Πρώτο Τραπεζικό Φόρουμ.

«Το υπουργείο βρίσκεται παράλληλα σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση της Ρωσίας για το ίδιο θέμα και αναμένουμε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι, με διαφορά, ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Κύπρου.

Η τοποθέτηση της Κύπρου στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2007 επιβαρύνει θυγατρικές εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα σε ρωσικές εταιρείες. Αν και υπάρχει διμερής συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, με την τοποθέτηση στη «μαύρη λίστα» τα μερίσματα αυτά θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2008 και στη Ρωσία.

Οι πλείστες εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο είναι μητρικές, όχι θυγατρικές και επομένως δεν επηρεάζονται από τη νομοθεσία. Χρηματοοικονομικοί παράγοντες, όμως, θεωρούν την κίνηση της Ρωσίας – σε συνδυασμό με αντίστοιχες κινήσεις από την Ουκρανία και την Ινδία – ως την απαρχή της αμφισβήτησης του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που διατηρεί η Κύπρος για επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων.

Η αμφισβήτηση του πλαισίου αυτού θα αποθάρρυνε νέες εταιρείες να εγκατασταθούν στην Κύπρο, στερώντας σημαντικά έσοδα στο κράτος και καταθέσεις δισεκατομμυρίων που διατηρούν και μεταφέρουν οι διεθνείς εταιρείες σε κυπριακές τράπεζες.

«Έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο όσον αφορά τις τραπεζικές και άλλες υπηρεσίες που προσφέρουμε και θέλω να ελπίζω ότι σε πολιτικό, τουλάχιστον, επίπεδο θα ληφθούν εκείνες οι σωστές αποφάσεις που θα βγάλουν την Κύπρο από τη μαύρη λίστα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση Ρώσου επιχειρηματία που διώκεται από τις Ρωσικές αρχές για φοροδιαφυγή.

… και εταίρους

Πέραν των πιέσεων που δέχεται η Κύπρος από τρίτες χώρες, έντονος προβληματισμός υπάρχει και για το αίτημα μεγάλων ευρωπαίων εταίρων για εναρμόνιση της φορολογίας εισοδήματος, που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν ενιαία φορολογία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο στα ίδια επίπεδα με αυτά των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστό 20%, 25% ή 30%, για μας θα είναι μια καταστροφή», τόνισε ο κ. Σταυράκης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η Κύπρος είναι χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και οι χαμηλοί εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, θα πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις τέτοιες προτάσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση για επιβολή της ενιαίας φορολογίας θα πρέπει να είναι ομόφωνη από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι οι πλείστες αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, ωστόσο, σημείωσε ότι κάποτε οι μικρές χώρες δέχονται υπέρμετρες πιέσεις.

«Αλλά εμείς», συμπλήρωσε, «νιώθουμε πάρα πολύ έντονα για το θέμα αυτό και όπως έχω πει δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτούμε».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |