Wednesday, September 2, 2009

Συνεργασία-ορόσημο μεταξύ Nokia και Facebook

Συνεργασία-ορόσημο μεταξύ Nokia και Facebook

Τη συνεργασία της με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook ανακοίνωσε σήμερα η Nokia Corp. στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της στη Στουτγάρδη, στο οποίο παρουσίασε αρκετές καινούργιες συσκευές.

Σύμφωνα με τη Nokia , η υπηρεσία «lifecasting» μέσω του Ovi, θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν τη θέση και την κατάστασή τους απευθείας στη σελίδα τους στο Facebook από την κεντρική οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου.

«Η Nokia απευθύνεται στους πολλούς, και όχι στους λίγους, με την καινούργια γκάμα των υπηρεσιών της. Αυτό θα το πετύχουμε μέσω μιας σειράς νέων συνεργασιών με παγκόσμιους ηγέτες του χώρου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος , Ολι Πέκα Καλασβούο, στη διάρκεια του συνεδρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας CCS Insight στον τεχνολογικό χώρο, η συνεργασία της Nokia με το Facebook σηματοδοτεί νέο γύρο συνεργασιών του μεγαλύτερου κατασκευαστή συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

naftemporiki

Εκλογές προκήρυξε ο Καραμανλής

Εκλογές προκήρυξε ο Καραμανλής

(upd) Την διενέργεια εκλογών προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τηλεοπτικό διάγγελμα του και προς το σκοπό αυτό θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να διαλυθεί η βουλή του και να προκηρυχθούν εκλογές που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου. Ο Πρωθυπουργός απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας οτι το ΠΑΣΟΚ έχοντας επανειλημμένως διακηρύξει οτι θα καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια οδήγησε την χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο., η οποία είναι καταστροφική για την Οικονομία Ο. Κ. Καραμανλής υπογραμμισε ότι η χώρα, την ώρα που η κρίση κορυφώνεται δεν αντέχει κάτι τέτοιο καθώς χρειάζονται άμεσα σκληρά μέτρα Εντόπισε τα προβλήματα της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα σε τρείς τομείς: Τη μείωση των δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές αλλαγές, και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Ο λαός θα διαλέξει ποιόν Πρωθυπουργό θέλει για να βγεί η χώρα από την κρίση, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός είπε:

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και αυτό αφορά την πολιτική ηγεσία αλλά και όλη την κοινωνία. Βρισκόμαστε μπροστά σε δυο κρίσιμα χρόνια. Αν αρνηθούμε αυτή την αλήθεια το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Οι αυταπάτες επιδεινώνουν την πραγματικότητα. Υπάρχει μόνο ενας δρόμος να πάρουμε τον δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων. Να χτίσουμε τα θεμέλια που θα μας βγάλουν απο τα προβλήματα. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα αλλά μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την πρόοδο του τόπου και των πολιτών. Το 2010 θα είναι χρόνος δύσκολος και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας. Αν δεν δράσουμε άμεσα οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι. Τα μέτρα που πήραμε είχαν αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά η οικονομία μας αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Κάνοντας αυτοκριτική δέχομαι οτι θα έπρεπε να είχαμε κάνει βαθύτερες τομές έστω και με κόστος. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τον σαθρό δημόσιο τομέα το έλλειμμα και το χρέος.

Το ζητούμενο τώρα δεν είναι η απόδοση ευθυνών. Ενα ενδιαφέρει και είναι το ζητούμενο. Πως θα υπερβούμε τα προβλήματα στα χρόνια που έρχονται. Τρείς είναι οι προκλήσεις. 1 το νοικοκύρεμα του κράτους και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανώ. 2. Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες. Οποιαδήποτε ανοχή στο θέμα αυτό είναι αδιανόητη.3. Διαρθρωτικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν διότι τις χρειάζεται ο τόπος οχι επειδή τις ζητάει η Ευρωπαική Ένωση.

Στόχος μου, είπε ο Πρωθυπουργόςήταν όλα αυτά να προχωρήσουν και τα αναγκαία μέτρα να εφαρμοστούν αταλάντευτα μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Προυπόθεση ήταν να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Όμως αυτό δεν υπάρχει επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει οτι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκαλώντας παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.Αυτό είναι οτι χειρότερο για την οικονομία. Οι αλλαγές δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν. Τα αναγκαία μέτρα απαιτούν πολιτική σταθερότητα. Η λήψη των μέτρων δεν μπορεί να περιμένει. Το συμφέρον του τόπου απαιτεί ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου. Είναι πράξη ευθύνης να μην αφήσω τον τόπο να σύρεται στη δείνη μιας προεκλογικής περιόδου. Στούς πολίτες μένει να αποφασίσουν ποιός έχει τη δύναμη και τη βούληση να βγάλει τη χώρα απο τις οικονομικές δυσκολίες. Στην προεκλογική περίοδο δεν θα μοιράσουμε παροχές και υποσχέσεις. Θα εξηγήσουμε την κατάσταση και τις δυσκολίες. Οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο της ευθύνης ή στον εύκολο της ανευθυνότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σχέδιο για την έξοδο απο την κρίση. Καταστροφολογεί χωρίς να προτείνει κανένα δυσάρεστο μέτρο. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν, εμείς επενδύουμε στην ωριμότητα τους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας , για τις πολιτικές ηγεσίες και βεβαίως για τους πολίτες.

Ζητώ, κατέληξε ο πρωθυπουργός, νωπή λαϊκή εντολή ώστε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα παρουσιάσω να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Έχω ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο θα επισκεφθώ αύριο για να του ζητήσω τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

reporter.gr

Αλμα 2,3% για το χρυσό

Αλμα 2,3% για το χρυσό

Με τη μεγαλύτερη ανοδο του μήνα έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο αφενός της μεταβλητότητας που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές και αφετέρου της πτώσης του δολαρίου, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα των μετάλλων. Οι επενδυτές θεωρούν ότι με την πτώση του δολαρίου οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αξία του κεφαλαίου τους. Τα μέταλλα παραδοσιακά θεωρούνται ως «ομπρέλα» προστασίας έναντι του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 2,3% στα 978,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του ασημιού σημείωσαν κέρδη της τάξεως του 2,06% στα 15,37 δολάρια η ουγγιά.

Το δολάριο υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του ευρώ, αφού οι επενδυτές ανταλλάσσουν τις τοποθετήσεις τους έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να είναι σε καλύτερο σημείο του οικονομικού κύκλου από ότι είναι η αμερικανική κυβέρνηση.

reporter.gr

«Λευκή συνεδρίαση» για το αργό- Παρέμεινε στα 68 δολάρια

«Λευκή συνεδρίαση» για το αργό- Παρέμεινε στα 68 δολάρια

Συνεδρίαση για «γερά νεύρα» ήταν η σημερινή για το αργό, αφού κατά τη διάρκεια της σημειώθηκε πτώση που οδήγησε τα συμβόλαια ακόμα και στα 67 δολάρια, ενώ μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων σημείωνε κέρδη που έφτασαν ακόμη και το 2%. Πιέσεις ασκησε η ανακοίνωση ότι οι αμερικανικές εταιρείες εντείνουν τις περικοπές προσωπικού, γεγονός που πλήττει την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού σταθεροποιήθηκε στα 68,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά 0,5% στα 67,39 δολάρια το βαρέλι.

Ενδοσυνεδριακά, το αργό σημείωνε ανοδο, καθώς τα αποθέματα του μειώθηκαν κατά 400.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 28 Αυγούστου, με τις εισαγωγές να αντισταθμίζουν την άνοδο στην πετρελαϊκή ζήτηση. Τα στοιχεία ανέτρεψαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση 1,9 εκατ. βαρελιών. Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 3,8% την προηγουμένη βδομάδα. Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,18 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,97εκατ. βαρέλια.

Μειωμένες κατά 298.000 παρουσιάστηκαν οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ, ύστερα από πτώση 371.000 κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Automatic Data Processing (ADP). Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κάμψη της τάξεως των 250.000 θέσεων. «Οι μειώσεις στις θέσεις εργασίας είναι πιθανό να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο αναλυτής Joel Prakken.

Η απασχόληση στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε κατά 146.000 θέσεις, ενώ στις βιομηχανίες κατά 74.000.

reporter.gr

''Εύθραυστη'' ανάκαμψη βλέπει η Fed

''Εύθραυστη'' ανάκαμψη βλέπει η Fed

Περισσότερο εμπιστοσύνη έδειξαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στην οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της 11-12 Αυγούστου που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Η Fed φάνηκε ότι είναι πεπεισμένη ότι η φάση της ύφεσης έχει λήξει, χωρίς όμως να λείπουν και οι πιο μετριοπαθείς φωνές, οι οποίες υποστήριξαν ότι η ανάκμψη είναι ακόμη «εύθραυστη» και επιρρεπής σε νέους κλυδωνισμούς.Στην εν λόγω σύνοδο είχε αποφασιστεί να μειωθεί ο ρυθμός αγοράς κρατικών ομολόγων και να λήξει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. δολαρίων στα τέλη Οκτωβρίου.

reporter.gr

Αίτηση πτώχευσης από την Samsonite

Αίτηση πτώχευσης από την Samsonite


Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κατέθεσε σήμερα η Samsonite, καθώς η πτώση του κλάδου των ταξιδιών, έπληξε την εταιρεία κατασκευής τσαντών και βαλιτσών. Η Samsonite ανακοίνωσε ότι πιθανόν να κλείσει τα μισά από τα 138 καταστήματα που διατηρεί σε 38 Πολιτείες.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μικρή πτώση των αποθεμάτων αργού

ΗΠΑ: Μικρή πτώση των αποθεμάτων αργού


Μικρή πτώση των αποθεμάτων αργού έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 400.000 βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου για να διαμορφωθούν στα 343,4 εκατ. βαρέλια, επιβεβαιώνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση κατά 3 εκατ. βαρέλια στα 205,1 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκανα λόγο για μείωση κατά 700.000 βαρέλια.

Τέλος τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ, σημείωσαν άνοδο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 163,6 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 700.000 βαρέλια.

Στο μεταξύ η παραγωγικότητα των διυλιστηρίων σημείωσε άλμα κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 87,2%. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο κατά μόλις 0,3% στο 84,4%.

capital.gr

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει ο OPEC τα επίπεδα παραγωγής

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει ο OPEC τα επίπεδα παραγωγής


Αμετάβλητες αναμένεται να διατηρήσει ο OPEC τις ποσοστώσεις παραγωγής στην επόμενη συνάντηση των μελών του στις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ανγκόλας, Jose Bothelo de Vasconcelos, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι το "τρέχον σύστημα των ποσοστώσεων δεν θα πρέπει να αλλάξει", όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

Το πλαφόν των ποσοστώσεων βρίσκεται σήμερα στα 24,845 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

capital.gr

ΠΟΥ: Εως 20 δολάρια η τιμή του εμβολίου κατά της νέας γρίπης

ΠΟΥ: Εως 20 δολάρια η τιμή του εμβολίου κατά της νέας γρίπης


Από τα 2,5 έως τα 20 δολάρια θα κυμαίνεται η τιμή της μίας δόσης του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης Α, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα θα μπορούσαν να πληρώνουν από 10 έως 20 δολάρια την κάθε δόση, οι χώρες με μεσαία εισοδήματα θα μπορούσαν να καταβάλουν το μισό περίπου από αυτό και οι φτωχές χώρες το μισό αυτού», δήλωσε η Δρ. Μαρί-Πολ Κιενί, ειδική των εμβολίων στον οργανισμό.

«Είμαστε σύμφωνοι να πούμε ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι στη διάθεση των κυβερνήσεων για χρήση τον Σεπτέμβριο. Η κάλυψη δε θα είναι πλήρης και όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες», ανέφερε η Δρ. Κιενί.

«Αλλά δεν πρέπει να έχουμε εμμονή με τα εμβόλια επειδή υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η διατήρηση της προληπτικής απόστασης ανάμεσα στους ανθρώπους, το κλείσιμο των σχολείων, η αποφυγή του συνωστισμού, τα αντιβιοτικά και η προσωπική υγιεινή», δήλωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία θανατηφόρα ασθένεια.

Σύμφωνα με την Μαρί- Πολ Κιενί ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί, το εμβόλιο θα παρέχει επαρκή προστασία.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1,3% των εργοστασιακών παραγγελιών τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Αύξηση 1,3% των εργοστασιακών παραγγελιών τον Ιούλιο (εκτ. 2,3%)



capital.gr

Pfizer: Πληρώνει $2,3 δισ. για διακανονισμό

Pfizer: Πληρώνει $2,3 δισ. για διακανονισμό

Στην καταβολή 2,3 δισ. δολ. θα προχωρήσει, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία του κόσμου Pfizer.



Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τους όρους του διακανονισμού.


Η καταβολή αυτού του ποσού αφορά κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί στην εταιρεία τον Ιανουάριο για προώθηση του παυσίπονου Bextra και άλλων προϊόντων για χρήση διαφορετική από αυτή για την οποία έχουν εγκριθεί.

capital.gr

ΗΠΑ: Τα πρώτα "ομόλογα - σαμουράι" από την κατάρρευση της Lehman

ΗΠΑ: Τα πρώτα "ομόλογα - σαμουράι" από την κατάρρευση της Lehman


Αίτηση για την έκδοση ομολόγων σε γεν, γνωστών και ως «ομόλογα-σαμουράι», φέρεται να υπέβαλε σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα η Morgan Stanley στις 7 Αυγούστου.

Η έκδοση, ύψους έως και 450 δισ. δολαρίων θα είναι η πρώτη του είδους από τότε που η Lehman Brothers υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Η τελευταία φορά που η Morgan Stanley προχώρησε σε έκδοση ομολόγων σε γεν ήταν τον Ιανουάριο του 2008, όταν άντλησε συνολικά 50,2 δισ. γεν, ενώ σήμερα σε ανάλογη αίτηση προχώρησε και η ελβετική UBS AG, για ομόλογα συνολικού ύψους έως και 500 δισ. γεν.

Ο Carlo Ciabuschi της Eurizon Capital Group SA, η οποία με έδρα το Λουξεμβούργο (και ως θυγατρική της ιταλικής Intesa Sanpaolo SpA) επενδύει σε ομόλογα - «σαμουράι» δήλωσε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η «Morgan Stanley προχώρησε νωρίτερα φέτος σε έκδοση ομολόγων σε δολάρια και ευρώ και δε νομίζω ότι θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές στα επιθυμητά spreads».

Η Eurizon, η οποία διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 144 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008, αγόρασε σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ομόλογα - «σαμουράι» από την ολλανδική Rabobank Nederland NV και από την Ελλάδα στο α’ εξάμηνο του 2009, «συντασσόμενη με μία ευρύτερη ομάδα επενδυτών που αναζητούσαν μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα από τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου».

capital.gr

Ειδικά χρεόγραφα ύψους 3 δις ευρώ εκδίδει η κυβέρνηση

Ειδικά χρεόγραφα ύψους 3 δις ευρώ εκδίδει η κυβέρνηση

Λευκωσία: Στην έκδοση ειδικών τριετών κυβερνητικών χρεογράφων ύψους 3 δις ευρώ προχωρεί η κυβέρνηση λαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ότι θα μειωθούν άμεσα τα δανειστικά τους επιτόκια. Το γεγονός ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης μετά από ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τραπεζών, των συνεργατικών ιδρυμάτων και των εργοδοτικών οργανισμών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, «με την πρόσθετη ρευστότητα τα δανειστικά επιτόκια μπορεί να χαμηλότερα κατά 1% από ότι είναι σήμερα. Αυτό μεταφράζεται σε μια μείωση της τάξης του 1% στο ύψος των δανειστικών επιτοκίων με την έκδοση των χρεογράφων μέχρι το τέλος του χρόνου». Σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Οικονομικών μέχρι τις 8 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί αμέσως και να διοχετευτεί η φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο

Στη σημερινή συνάντηση το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στους παρευρισκομένους το προτεινόμενο νομοσχέδιο και το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών που θα διέπει την λειτουργία των ειδικών τριετών κυβερνητικών χρεογράφων. «Αυτά είναι χρεόγραφα τα οποία θα εκδώσει η κυβέρνηση και θα τα δώσει στις Τράπεζες και το Συνεργατικό Κίνημα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πηγή άντλησης φθηνής ρευστότητας από το ευρωσύστημα», υπέδειξε ο κ. Σταυράκης.
Το ποσό της έκδοσης, ύψους 3 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη υποδείχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. «Είχαμε παρακαλέσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μας καθορίσει το ποσό εκείνο το οποίο έκρινε ότι θα βοηθούσε τη ρευστότητα της Κυπριακής οικονομίας και ο Διοικητής μας έχει προτείνει το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έγινε αποδεκτό και είναι μ’ αυτό το ποσό το οποίο θα γίνει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κλειδί το τέλος του χρόνου

Όπως σημείωσε το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου «που είναι μια σημαντική ημερομηνία για τη ρευστότητα των Τραπεζών και των Συνεργατικών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να διοχετευτούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ φθηνής ρευστότητας στο σύστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου». Για το διαμοιρασμό των τριών δις θα ληφθεί υπ’ όψη και το μερίδιο αγοράς κάθε τράπεζας αλλά και η φερεγγυότητα.
Όσον αφορά το ποσοστό προμήθειας που θα λάβει η κυβέρνηση ο κ. Σταυράκης υπέδειξε ότι αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. «Πολύ πιθανόν όμως να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας που η ετήσια προμήθεια ήταν της τάξης του μισό τοις εκατό». Το δε επιτόκιο με το οποίο οι Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα μπορούν να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι της τάξης του ένα τοις εκατό.

Η διαδικασία

Όπως εξήγησε ο υπουργός, ουσιαστικά με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κυπριακή κυβέρνηση θα εκδώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ τριετή κυβερνητικά χρεόγραφα, τα οποία θα δώσει στις Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν την υποχρέωση να τα παραδώσουν πίσω στο κράτος σε τρία χρόνια. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον Κύπριο φορολογούμενο οι Τράπεζες με την σύμφωνη γνώμη και γνωμάτευση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα ενεχυριάσουν σε όφελος του κράτους τέτοιο ποσό δανείων τα οποία να ελαχιστοποιούν τον όποιο κίνδυνο. Οι Τράπεζες με τη σειρά τους θα δώσουν αυτά τα χρεόγραφα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο προς άντληση φθηνής ρευστότητας.
Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται εκείνη τη φόρμουλα την οποία θα καταθέσει στη Βουλή των αντιπροσώπων μαζί με το νομοσχέδιο, με την οποία θα δεσμεύονται γραπτώς και νομικώς οι Τράπεζες και τα Συνεργατικά ιδρύματα ότι θα μετακυλήσουν όλο το όφελος το οποίο θα έχουν από αυτή την πρόταση στον Κύπριο δανειζόμενο.

philenews.com

Ανακάλυψη «γιγαντιαίου» κοιτάσματος πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την BP

Ανακάλυψη «γιγαντιαίου» κοιτάσματος πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την BP

Η πρώτη ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος από την BP στο Κόλπο του Μεξικού έγινε το 2006.

Λονδίνο: Την ανακάλυψη ενός νέου «γιγαντιαίου» πετρελαϊκού κοιτάσματος στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε την Τετάρτη η BP, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της περιοχής για τις πολυεθνικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσπάθειές τους σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος έγινε στο Tiber Prospect, το οποίο εξερευνά η BP σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από το Χιούστον.

Το κοίτασμα βρίσκεται 1.259 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η γεώτρηση αποκάλυψε ότι το συνολικό βάθος του κοιτάσματος ανέρχεται σε 10.685 μέτρα, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι ένα από τα βαθύτερα κοιτάσματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της βρετανικής εταιρίας.

Το Tiber Prospect διαχειρίζεται η BP με ποσοστό 62%, ενώ η βραζιλιανική Petrobras συμμετέχει με 20% και η αμερικανική ConocoPhilips με 18%.

Η πρώτη ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος από την BP στο Κόλπο του Μεξικού έγινε, το 2006, στην Κασκίντα. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των αποθεμάτων της Κασκίντα, οι εκτιμήσεις της BP τα τοποθετούν στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Η βρετανική εταιρία, η οποία είναι ήδη αυτή με τη μεγαλύτερη παραγωγή υδρογονανθράκων στον Κόλπο του Μεξικού (400.000 βαρέλια την ημέρα), θεωρεί ότι τα αποθέματα του νέου κοιτάσματος είναι «στην ίδια κατηγορία».

Ο Κόλπος του Μεξικού αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις δυτικές πολυεθνικές, καθώς οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και η Ρωσία, όλο και πιο πολύ αναθέτουν την ανάπτυξη των πλουσιότερων πεδίων στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες τους.

philenews.com

ΕΤΕ: Αναβάθμιση του outlook για τα κέρδη του 2009 από Citigroup

ΕΤΕ: Αναβάθμιση του outlook για τα κέρδη του 2009 από Citigroup

(Dow Jones)-- Σε αναβάθμιση του outlook για τα φετινά ετήσια κέρδη της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Citigroup, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη ύψους 319 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η εισηγμένη για το β΄ τρίμηνο.

“Διατηρούμε σύσταση ΄buy΄ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και τιμή-στόχο τα 25 ευρώ”, αναφέρει ο οίκος.

“Λαμβάνοντας υπόψιν τα μεγέθη β΄ τριμήνου της Εθνικής, αναβαθμίζουμε κατά 4% τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας το 2009, αντικατοπτρίζοντας τα υψηλότερα έσοδα από συναλλαγές, ενώ διατηρούμε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις μας για τα μεγέθη της ΕΤΕ τα έτη 2010/2011.

capital.gr

BMW: Επενδύει €1 δισ. στα εργοστάσια της Γερμανίας

BMW: Επενδύει €1 δισ. στα εργοστάσια της Γερμανίας

Dow Jones – Στην επένδυση 1 δισ. ευρώ στα εργοστάσια της Γερμανίας θα προχωρήσει η BMW AG (BMW.XE) φέτος σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Passauer Neue Presse, η οποία επικαλείται δηλώσεις του διευθυντή παραγωγής Frank-Peter Arndt.

Ο Arndt δήλωσε πως η επένδυση αποτελεί “ξεκάθαρη δέσμευση”, ενώ θα επιδιώξει το επόμενο έτος την αύξηση της παραγωγής και τη σταδιακή μείωση της χρήσης μειωμένου ωραρίου.

Ωστόσο παραδέχτηκε πως τα εργοστάσια στη Βαυαρία είναι μάλλον απίθανο να έχουν την ίδια ανάπτυξη με αυτά στην Αμερική και την Ασία.


capital.gr

Roubini: Υπερβολικά "μικρή" η Κίνα για να μας βγάλει από την κρίση

Roubini: Υπερβολικά "μικρή" η Κίνα για να μας βγάλει από την κρίση


Τα χρέη στους τραπεζικούς ισολογισμούς και ο δανεισμός των νοικοκυριών βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και παραμένουν η βασική απειλή για την ανάκαμψη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fast Money ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini.

Όπως σημείωσε, «τα νοικοκυριά μόλις τώρα έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν, ενώ την ίδια στιγμή οι απώλειες του ιδιωτικού τομέα έχουν μετακυληθεί στην κοινωνία, με αποτέλεσμα την μαζική επαναμόχλευση του δημόσιου τομέα με μεγάλα και μη βιώσιμα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τη συσσώρευση μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα κρίση».

«Δε νομίζω ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει την κύρια ‘ατμομηχανή’ της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, εξηγώντας ότι το κινεζικό ΑΕΠ ανέρχεται σε «μόλις 3 τρισ. δολάρια, έναντι 15 τρισ. δολαρίων του αμερικανικού και, η κινεζική ιδιωτική δαπάνη σε 1 τρισ. δολάρια έναντι 10 τρισ. στις ΗΠΑ».

«Η Κίνα είναι πολύ μικρή για να αποτελέσει την ‘ατμομηχανή’ της παγκόσμιας ανάπτυξης και ήδη σημειώνονται κάποιες υπερβολές στο τομέα του real estate και στη χρηματιστηριακή αγορά και βλλέπουμε τώρα την αρχή μίας διόρθωσης», προσέθεσε ο Roubini. «Ωστόσο, μία ενδεχόμενη απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα θα είναι αρνητική για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.


capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 2,2% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων την τελευταία εβδομάδα

ΗΠΑ: Πτώση 2,2% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων την τελευταία εβδομάδα


Πτώση 2,2% σημείωσαν -σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση- οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, παρά την βελτίωση των επιτοκίων, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association.

Σε ετήσια, μη προσαρμοσμένη βάση, οι αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 22,7% για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Aυγούστου, σύμφωνα με την MBA.

Οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων υποχώρησαν 3,1%. Παράλληλα, οι αιτήσεις για δάνεια αγοράς κατοικίας, υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα κατά 1%.

capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση θέσεων εργασίας ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο κατά 298.000

ΗΠΑ: Μείωση θέσεων εργασίας ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο κατά 298.000


Κατά 298.000 μειώθηκαν οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Automatic Data Processing Inc. (ADP) σήμερα 2/8.



Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι οι θέσεις θα μειωθούν κατά 213.000.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο, η έκθεση απασχόλησης της ADP παρουσίασε μείωση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 2371.000.


Η απασχόληση στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε κατά 146.000 θέσεις, ενώ στις βιομηχανίες κατά 74.000.

capital.gr

Danaher: Προς μείωση 3.300 θέσεων εργασίας

Danaher: Προς μείωση 3.300 θέσεων εργασίας


Στην εξαγορά τεχνολογικής μονάδας της MDS αλλά και συμμετοχής 50% στην AB Sciex που ανήκει στην Life Technologies, προχωρά η κατασκευάστρια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, Danaher, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει περικοπές 3.300 θέσεων απασχόλησης σχεδιάζει, βάζοντας παράλληλα “λουκέτο” σε 30 μονάδες, καθώς ενισχύει τις δαπάνες αναδιάρθρωσης για το 2009 έως και τα 250 εκατ. δολάρια.

Οι ενέργειες της εταιρείας εκτιμάται ότι θα μειώσουν το κόστος κατά 220 εκατ. δολάρια κάθε έτος, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η εταιρεία ανέμενε προηγουμένως ότι το κόστος αναδιάρθρωσης θα ανέλθει στα 150 με 170 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος.

capital.gr

ΗΠΑ: Ενίσχυση 6,6% της παραγωγικότητας β΄ τριμήνου

ΗΠΑ: Ενίσχυση 6,6% της παραγωγικότητας β΄ τριμήνου


Επιταχύνθηκε η παραγωγικότητα το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ για να καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα σχεδόν έξι ετών, γεγονός που αντανακλά την απόφαση των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση με μείωση θέσεων εργασίας και περικοπές ωρών.

Παρά τη σημαντική επιβράδυνση της παραγωγής, η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα ενισχύθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το τρίτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου για αύξηση 6,4% αλλά και υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 6,5%.

Το κόστος ανά μονάδα εργασίας, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων, υποχώρησε κατά 5,9% στο τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για μείωση 5,8%.

capital.gr

Cyta: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών στην Ελλάδα

Cyta: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών στην Ελλάδα


Τις κατά καιρούς προτάσεις για στρατηγικές συμμαχίες στην Ελλάδα που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων αξιολογεί η κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cyta, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Ο κυπριακός πάροχος επιβεβαιώνει ότι γίνονται επαφές με άλλες ελληνικές εταιρείες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:


"Η Cyta, μετά από δραστηριοποίηση δέκα μηνών στην Ελλάδα, συνεχίζει με επιτυχία την υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου στην ελληνική αγορά, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αρχικούς της στόχους.

Γι’ αυτό, διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί πιθανής εξαγοράς της θυγατρικής της εταιρείας Cyta Hellas που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, από οποιαδήποτε εταιρεία.

Η Cyta αξιολογεί κατά καιρούς προτάσεις για στρατηγικές συμμαχίες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, γίνονται επαφές με άλλες εταιρείες, χωρίς όμως, σε καμία περίπτωση, να τίθεται από την Cyta θέμα εξαγοράς της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Η αναπτυξιακή πορεία της Cyta στην Ελλάδα υλοποιείται με επιτυχία και έχει ήδη κατασκευάσει δικό της οπτικό δίκτυο πέραν των 1.450 χλμ. και εγκαταστήσει εξοπλισμό ικανό να εξυπηρετήσει πέραν των 80.000 πελατών, συνεχίζοντας τη σταδιακή επέκτασή της και σε άλλες περιοχές.

Η εταιρεία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της στοχευόμενης αγοράς, διαφοροποιώντας τη μάρκα Cyta σε θέματα γκάμας προϊόντων, αξιοπιστίας και ποιότητας στην εξυπηρέτηση. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας και η δεδομένη απρόσκοπτη υποστήριξη της μητρικής Cyta προδιαγράφουν ένα εγγυημένο μέλλον, γεγονός που καθιστά εκτός συζήτησης οποιαδήποτε σκέψη για πώληση ή ενσωμάτωση της Cyta Hellas σε άλλη εταιρεία".

capital.gr

Ρευστό από εξώδικα

Ρευστό από εξώδικα

Αύξηση ύψους 25,6% στα έσοδα του Δήμου Λευκωσίας από την επίδοση κλήσεων για παραβάσεις οδηγών εντός των δημοτικών ορίων, το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο


Σημαντική μερίδα οδηγών δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τους νόμους και τους κανονισμούς τροχαίας, ούτε να αποκτήσει οδική συνείδηση, ακόμα και αν η αδυναμία αυτή κοστίζει ακριβά.
Η παράνομη στάθμευση, η υπέρβαση του χρόνου παραμονής σε χώρο προκαθορισμένης διάρκειας (60 λεπτά) στάθμευσης και η αμέλεια έκδοσης εισιτηρίου σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης είναι, όπως προκύπτει από στοιχεία, οι συχνότερες παραβάσεις στις οποίες υποπίπτουν οι οδηγοί στη Λευκωσία. Από τις παραβάσεις αυτές, ο Δήμος Λευκωσίας εξασφαλίζει μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, ο Δήμος Λευκωσίας μοίρασε, κατά το 2008, εξώδικες καταγγελίες αξίας 800.000 ευρώ για τις πιο πάνω παραβάσεις τροχαίας. Φαίνεται μάλιστα πως η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, υπάρχει αύξηση της τάξης του 25,6% σε σχέση με τη χρηματική αξία των εξώδικων προστίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οι καταγγελίες που έγιναν από τροχονόμους του Δήμου Λευκωσίας κατά το 2008 ήταν πέραν των 21 χιλιάδων. Εκτιμάται πως ένας στους έξι οδηγούς που διακινούνται στη Λευκωσία καταγγέλλεται εξωδίκως για μία από τις διάφορες κατηγορίες.

Πολλά τα λεφτά
Με βάση τις καταγγελίες που έγιναν κατά τον προηγούμενο χρόνο, εισπράχθηκε ποσό από όσους προσήλθαν και εξόφλησαν εγκαίρως το πρόστιμο της τάξης των 600 χιλιάδων ευρώ. Ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ προέκυψε από τις περιπτώσεις εκείνες όπου το εξώδικο δεν ξοφλήθηκε εγκαίρως και υπήρξε επιβάρυνση. Με βάση τα πιο πάνω, τα έσοδα του Δήμου Λευκωσίας για το έτος 2008 από την επιβολή εξωδίκων προστίμων για παράνομη στάθμευση ανήλθαν στις 800.000 ευρώ. Αναφορικά τώρα με το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το χρηματικό ποσό που εισπράχθηκε από την επιβολή εξωδίκων προστίμων ξεπέρασε τις 310 χιλιάδες ευρώ, ενώ με τις διάφορες επιβαρύνσεις έφθασε τις 365.000 ευρώ. Κατά την ίδια περίοδο του 2008 τα έσοδα από την επιβολή εξωδίκων προστίμων ανήλθαν στις 291 χιλιάδες ευρώ. Συγκριτικά λοιπόν παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 25,6%. Ενδεικτικά, το ποσό που καλείται να πληρώσει ο οδηγός σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή ή επί του πεζοδρομίου ανέρχεται στα 85 ευρώ. Στις περιπτώσεις στάθμευσης σε προκαθορισμένους χώρους -με παρκόμετρα, όπως είναι οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης- τότε το πρόστιμο είναι μόνο οκτώ ευρώ. Για υπέρβαση του χρόνου στάθμευσης σε προκαθορισμένης ώρας σημείο, το ποσό φτάνει τα 25 ευρώ.

Τρίτη βάρδια
Ο στόχος του Δήμου Λευκωσίας, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της δημάρχου Λευκωσίας Ελένης Μαύρου, είναι πέραν από την καλλιέργεια οδικής συνείδησης, η τοποθέτηση πασσάλων κατά μήκος των πεζοδρομίων της πρωτεύουσας (είναι ήδη σε εφαρμογή) και η λειτουργία του θεσμού της τρίτης βάρδιας τροχονόμων μέχρι τις 11:00 το βράδυ. Αναφορικά με το τελευταίο θέμα, έχει ήδη προωθηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αίτημα για πρόσληψη προσωπικού στην υπηρεσία τροχονόμων, έτσι ώστε να αυξηθεί ο έλεγχος. Σε αυτή τη φάση αναμένεται η απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και υπολογίζεται ότι εντός φθινοπώρου θα λειτουργήσει και ο θεσμός της τρίτης βάρδιας τροχονόμων εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Λευκωσίας.

politis.com.cy

Ack! Gmail down for an hour

Ack! Gmail down for an hour

Google's Web-based mail program suffers widespread outages, but the company says the problem is now fixed


NEW YORK (Reuters) -- A majority of Google mail users were unable to access the service Tuesday afternoon, in a rare widespread outage of the popular Gmail service.

Google said at 5:37 p.m. ET that it fixed the problem but was still investigating the cause of the outage, which lasted for over an hour.

Users around the world appeared to be affected, with people from England, Italy, Singapore and South Africa reporting problems on the company's support site.

The outage comes as Google attempts to compete with Microsoft Corp. and IBM to expand its service among business users, who are likely to be less tolerant of long outages. Gmail already competes with Microsoft's Hotmail and Yahoo's Web-based e-mail.

"Anyone thinking of migrating over to Google mail for business might want to think again! It's so annoying - free or otherwise!" one user wrote on the support site Tuesday.

Google offers its email service for free and also sells a version to businesses with extra features and technical support for $50 per user per year. The fear of outages, in addition to security concerns, has been a reason many businesses are wary of adopting "cloud computing" technologies being offered by Google as well as Salesforce.com and Amazon.com, which help deliver data and services over the Internet.

cnn

RHJ: Αυξάνει την προσφορά για Opel

RHJ: Αυξάνει την προσφορά για Opel


«Καλά κρατεί» το σήριαλ πώλησης της Opel από την General Motors, με την RHJ International να αυξάνει τη συνολική της προσφορά και να δηλώνει ότι αποδέχεται «χαμηλότερες» εγγυήσεις από το γερμανικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την νέα, βελτιωμένη της προσφορά η RHJ αποδέχθηκε να «ρίξει» στην Opel 300 εκατ. ευρώ και όχι 275 εκατ. που είχε αρχικά υποσχεθεί ότι θα διοχετεύσει στην προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία. Αποτέλεσμα η αξία των εγγυήσεων για δάνεια της Opel που θα δοθούν από το γερμανικό δημόσιο να υποχωρεί στα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. που ήταν αρχικά.

Πάντως το γερμανικό δημόσιο εξακολουθεί να «στηρίζει» την προσφορά της καναδικής Magna.

euro2day.gr

Ε.Κ.: Εχουν ληφθεί μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς

Ε.Κ.: Εχουν ληφθεί μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα διεξαχθεί σήμερα 2 Σεπτεμβρίου κανονικά, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (διαδικασίες, τεχνική υποδομή κλπ) που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

reporter.gr

UBS: Αναβαθμίζει μετοχές του ευρωπαϊκού βιομηχανικού κλάδου σε "neutral"

UBS: Αναβαθμίζει μετοχές του ευρωπαϊκού βιομηχανικού κλάδου σε "neutral"


Σε αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές των ABB, SKF, Siemens και Volvo σε “neutral” από “sell”, προχώρησε η UBS.

“Ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός κλάδος εισέρχεται σε μια περίοδο ανάκαμψης της ζήτησης και σημαντικής εντατικοποίησης της μείωσης του κόστους”, ανέφερε σχετικά ο οίκος.

Στην έκθεσή της για τη Siemens ειδικότερα, η UBS προχώρησε παράλληλα σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 60 ευρώ από 54 ευρώ προηγουμένως, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το 2010 και το 2011 κατά περίπου 10%.

Για τη Volvo, ο οίκος προβλέπει ότι οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τα κέρδη θα διπλασιαστούν τους επόμενους 12 μήνες, για αυτό η ίδια αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του επόμενου έτους.

capital.gr

Βουλγαρία: Πρόβλεψη για σημαντική μείωση του ΑΕΠ

Βουλγαρία: Πρόβλεψη για σημαντική μείωση του ΑΕΠ

Μείωση κατά 6,3% προβλέπεται να σημειώσει φέτος το ΑΕΠ της Βουλγαρίας, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η μείωση των επενδύσεων, αγγίζοντας το 26,5% επί του ΑΕΠ. Η μείωση των επενδύσεων στην πραγματική προβλέπεται στο 30% επί του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις αυτές, στην περίπτωση που επαληθευτούν, θα επηρεάσουν αρνητικά και άμεσα το εισόδημα στα νοικοκυριά, με τη συνολική μείωση της κατανάλωσης να φτάνει στο 4,5% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σημαντική μείωση (12,3%) αναμένεται και στις βουλγαρικές εξαγωγές, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των βουλγαρικών προϊόντων στο εξωτερικό.

naftemporiki

Με απώλειες 2,37% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 2,37% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 249,60 μονάδων, ποσοστό 2,37%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 10.280,46 μονάδες.

naftemporiki

Σημαντική αύξηση των πωλήσεων ασιατικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Σημαντική αύξηση των πωλήσεων ασιατικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Τις υψηλότερες μηνιαίες πωλήσεις μέσα σε ένα έτος πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota Motor Corp. Honda Motor Co. και Hyundai Motor Co.

Η Toyota η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο πραγματοποίησε 6,4% υψηλότερες πωλήσεις, η Hondo 9,9% και οι πωλήσεις της Hyundai αναρριχήθηκαν 47%. Συνολικά οι αμερικανικές πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 1% φθάνοντας στα 1,26 εκατ. οχήματα, μετά την αύξηση κατά 12% της πώλησης ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών μοντέλων.

Η αύξηση των πωλήσεων ασιατικών μοντέλων ήταν η πρώτη από τον Μάϊο του 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση μεριδίου αγοράς ρεκόρ – ποσοστό 52,3% - ενώ το μερίδιο αγοράς των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε στο 40,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και της Autodata Corp.

Το μερίδιο αγοράς της Toyota αυξήθηκε 0,9% φθάνοντας στο 17,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Autodata Corp. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 90 γιέν, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας τα 3.930 γιέν [JPY=X] η μία στις 9:56 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η Honda, η τέταρτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία από πλευράς πωλήσεων στις ΗΠΑ, μετά την General Motors Co., την Toyota και την Ford Motor Co., πούλησε 161.439 αυτοκίνητα. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας αυξήθηκε 1%, στο 12,8%, σύμφωνα με την Autodata.

H Νissan πούλησε 105.312 αυτοκίνητα, ενώ το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε 0,4%, στο 8,3%.

Οι μετοχές της Honda σημείωσαν απώλειες 2,7% στα 2.890 γιέν στις 9:56 π.μ. στο Τόκιο και της Nissan υποχώρησαν 2,7%, φθάνοντας στα 646 γιέν η μία.

Η Hyundai, με έδρα τη Σεούλ, πούλησε 60.467 αυτοκίνητα τον μήνα που πέρασε, τα περισσότερα παρά ποτέ για τη μεγαλύτερη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία. Το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε 1,5% φθάνοντας στο 4,8% τον Αύγουστο σύμφωνα με την Autodata. Οι μετοχές της υποχώρησαν 0,4%, φθάνοντας στα 113.500 ουόν η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στις 9:58 π.μ. στη Σεούλ.

Πωλήσεις ρεκόρ σημείωσε και η θυγατρική της Hyundai, Kia Motors Corp. Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν 60%.

Οι πωλήσεις της Subaru σημείωσαν αύξηση 52% και της Mazda Motor Corp. – θυγατρικής της Ford – αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 12%.

naftemporiki

Fitch: Αρνητικός ορίζοντας για Eurobank

Fitch: Αρνητικός ορίζοντας για Eurobank


Σε επιβεβαίωση των ratings της Eurobank προέβηκε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, θέτοντας τα όμως σε αρνητικό ορίζοντα λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του δανειστικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και λόγω των πιέσεων που ασκούνται στην κερδοφορία της.

Σε χθεσινή τους έκθεση, την πρώτη μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης αποτελεσμάτων εξαμήνου των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, οι Fitch επιβεβαίωσαν τη διαβάθμιση Α- για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Τράπεζας, τονίζοντας τη διασπορά των εργασιών της, τα επαναλαμβανόμενα της έσοδα, τη δυναμική διευθυντική της ομάδα, τη βελτιωμένη της ρευστότητα και την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Οι Fitch είναι ικανοποιημένοι από τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας στην Ελλάδα, όπου διατηρεί ισχυρό franchise, αλλά ανησυχούν για την ποιότητα του νεαρού της χαρτοφυλακίου. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί το μέγεθος των δανείων που δόθηκαν σε αγορές της νοτιανατολικής Ευρώπης, που αποτελούν το 25% του συνολικού πιστωτικού χαρτοφυλακίου της Eurobank. Σημειώνουν την αύξηση των καθυστερημένων (πέραν των 90 ημερών) δανείων, που έφθασαν το 5,9% του πιστωτικού χαρτοφυλακίου έναντι 3,9% που ήταν πέρσι. Θεωρούν πως η βελτίωση της κερδοφορίας θα περιορίσει το αυξημένο ύψος των προβλέψεων για επισφάλειες που εκτιμάται ότι πιθανό το υπόλοιπο του 2009 και το 2010.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ικανοποιητική την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, που σε επίπεδα πρωτοβάθμιων κεφαλαίων φθάνει το 10,9%. Σε σχέση με τη ρευστότητα, σημειώνουν τις κινήσεις της τράπεζας για άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά και την εξάρτηση της από καταθέσεις. Λόγω της μείωσης των καταθετικών επιτοκίων, εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει πίεση στα καταθετικά αποθέματα της τράπεζας.

Οι Fitch είχαν μειώσει τις διαβαθμίσεις της Τράπεζας το Μάρτιο. Σε αρνητικό ορίζονται βρίσκονται οι διαβαθμίσεις της Eurobank και από τους Standard and Poor’s. Οι S&P είχαν μειώσει τα ratings το Μάιο, μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Eurobank. Σε ανάλογες κινήσεις προέβηκαν το Φεβρουάριο και οι Moody’s.

stockwatch.com.cy

«Προσφορές» κλείνουν τη ψαλίδα ακινήτων

«Προσφορές» κλείνουν τη ψαλίδα ακινήτων


Μικρή ανάκαμψη της ζήτησης ακινήτων παρατηρήθηκε τον Αύγουστο καθώς οι «προσφορές» μεγάλων developers φαίνεται να άρχισαν να πιάνουν τόπο. Τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η ψαλίδα στη ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται, παρά την καθίζηση της εξωγενούς ζήτησης. Η μείωση των τιμών από developers σε επίπεδα που στα χαρτιά φθάνουν το 30% αναθερμαίνει μερικώς το αγοραστικό ενδιαφέρον στα οικιστικά ακίνητα, με τους παράγοντες όμως του κλάδου να προειδοποιούν ότι τα χείριστα έπονται.


Το μικρό ξεμούδιασμα της εγχώριας αγοράς αντανακλάται στα νέα στοιχεία του κτηματολογίου. Το ετήσιο ποσοστό μείωσης των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν τον Αύγουστο περιορίστηκε στο 31% σε σύγκριση με 42% τον Ιούλιο. Η ψαλίδα από την περσινή δραστηριότητα στον κλάδο παρουσιάζει σταθερή βελτίωση από τον Ιανουάριο του 2009, όταν είχε φθάσει το 72%, δημιουργώντας πανικό σε μεσίτες και developers.

Σε απόλυτους αριθμούς τον Αύγουστο του 2009 πωλήθηκαν 642 ακίνητα σε σύγκριση με 936 τον Αύγουστο του 2008. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 902 πωλήσεις και τον Ιούνιο 753.



Το κλείσιμο της ψαλίδας περιόρισε τη μείωση που παρατηρείται το πρώτο οκτάμηνο στο 54%.

Εξωγενής ζήτηση

Η μικρή αναθέρμανση του ενδιαφέροντος οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, αφού οι ξένοι αγοραστές, που αγόραζαν πέρσι γύρω στα μισά από τα ακίνητα που άλλαζαν χέρια, εξακολουθούν να είναι άφαντοι.

Τα στοιχεία του κτηματολογίου καταδεικνύουν με τον πιο παραστατικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι παράλιες πόλεις.

Οι πωλήσεις σε ξένους στις πόλεις Αμμοχώστου, Πάφου και Λάρνακας διολισθαίνουν δραματικά με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να διατηρεί την πρωτιά του οκταμήνου, με μείωση της τάξης του 84% και πωλήσεις που να περιορίζονται μόλις στις 164 σε σύγκριση 1013 την αντίστοιχη περίοδο του 2008.


Ακολουθεί η Λάρνακα με αμελητέα διαφορά και ποσοστό μείωσης 83% και πωλήσεις 211 σε σχέση με το οκτάμηνο του 2008 που είχαν πωληθεί 1262 ακίνητα, ενώ στην Πάφο το ποσοστό μείωσης κυμαίνεται στο 75% και οι πωλήσεις έχουν πέσει στις 413 σε σύγκριση με 1665 το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2008.

Στη Λευκωσία και Λεμεσό η επιβράδυνση των πωλήσεων κινήθηκε με πιο αργούς ρυθμούς χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζεται το πρόβλημα. Στη μεν Λευκωσία το ποσοστό μείωσης κυμάνθηκε στο 59% με τις πωλήσεις να πέφτουν από 123 σε σχέση με 302 τους αντίστοιχους μήνες του 2008, στη δε Λεμεσό το ποσοστό μείωσης να είναι της τάξης του 65% και τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 278 σε σχέση με 806 την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Για τον εκτιμητή Αντώνη Λοίζου δεν αποτελούν έκπληξη, όπως ανέφερε στη StockWatch, τα συγκεκριμένα στοιχεία. Για τη μεν εγχώρια αγορά, τα αποδίδει στην πτώση των τιμών μέσω των προσφορών που προβαίνουν οι περισσότεροι developers και στις εξοχικές κατοικίες που αγοράζουν οι κύπριοι κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η κάμψη στις πωλήσεις θα επανέλθει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους χειμερινούς μήνες. Τώρα όσον αφορά την εξωγενή ζήτηση, προβλέπει ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν το 2010. Ο κ. Λοίζου επεσήμανε επίσης ότι «ενόσω δεν κτίζονται νέες κατασκευές οι ευκαιρίες θα λιγοστεύουν έτσι θα έρθει μια περίοδος σε 1-2 χρόνια που θα δημιουργηθεί έλλειψη στην αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές να αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν».

stockwatch.com.cy

Εκρήξεις στο Χρηματιστήριο και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Εκρήξεις στο Χρηματιστήριο και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σημειώθηκε στις 5:35 το πρωΐ, έξω από το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη Λεωφόρο Αθηνών.

Νωρίτερα, στις 5:05 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» λέγοντας ότι έξω από το Χρηματιστήριο έχει τοποθετηθεί φορτηγάκι με εκρηκτικά, το οποίο επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και η έκρηξη σημειώθηκε, όπως είχε προειδοποιήσει ο άγνωστος προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Χρηματιστηρίου και σε γύρω κτίρια, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά σε σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, η οποία σβήστηκε λίγο αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι μια γυναίκα από θραύσμα τζαμιού η οποία περπατούσε σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της έκρηξης.

Το παγιδευμένο φορτηγάκι, όπως προέκυψε είχε κλαπεί προχθές από την περιοχή Ζωγράφου και ήταν σταθευμένο στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με την οδό Χρηματιστηρίου.

Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες.

Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια περίπου ώρα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Και για την έκρηξη αυτή υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter και στην Άμεση Δράση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι επρόκειτο να σημειωθεί έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη σε 10 λεπτά.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ΚΑΦΑΟ πίσω από το υπουργείο και ήταν μικρής ισχύος γι αυτό και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Productivity and Costs
Dept of Labor


10:00 AM
Factory Orders
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

For Sale: Madoff's Montauk home. Price: $8,750,000

For Sale: Madoff's Montauk home. Price: $8,750,000

NEW YORK, Sept 1 (Reuters) - The oceanfront Montauk, New York home of imprisoned swindler Bernard Madoff is up for sale, and is expected to be listed for $8.75 million.

The U.S. Marshals Service, which seized the house, said on Tuesday it had chosen Corcoran Group Real Estate to sell it. Federal regulators have estimated its worth about $3 million.

The home is among thousands of Madoff assets the government hopes to sell, with proceeds going to investors hurt by Madoff's estimated $65 billion Ponzi scheme.

These assets include Madoff's penthouse apartment on Manhattan's Upper East Side and a Palm Beach, Florida home, boats, cars and personal items. Madoff's wife, Ruth, has also been stripped of most of her wealth.

"The U.S. Marshals Service is working diligently toward the disposition of the assets related to the Madoff case," Marshal Joseph Guccione said in a statement.

The Montauk home is at 216 Old Montauk Highway. It is not clear whether Madoff's notoriety might help or impede a sale, Montauk is on the eastern tip of Long Island, roughly 120 miles east of Manhattan.

Madoff is serving a 150-year sentence in a medium security prison in Butner, North Carolina. (Reporting by Jonathan Stempel)

reuters.com
Share |