Wednesday, September 2, 2009

Fitch: Αρνητικός ορίζοντας για Eurobank

Fitch: Αρνητικός ορίζοντας για Eurobank


Σε επιβεβαίωση των ratings της Eurobank προέβηκε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, θέτοντας τα όμως σε αρνητικό ορίζοντα λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του δανειστικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και λόγω των πιέσεων που ασκούνται στην κερδοφορία της.

Σε χθεσινή τους έκθεση, την πρώτη μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης αποτελεσμάτων εξαμήνου των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, οι Fitch επιβεβαίωσαν τη διαβάθμιση Α- για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Τράπεζας, τονίζοντας τη διασπορά των εργασιών της, τα επαναλαμβανόμενα της έσοδα, τη δυναμική διευθυντική της ομάδα, τη βελτιωμένη της ρευστότητα και την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Οι Fitch είναι ικανοποιημένοι από τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας στην Ελλάδα, όπου διατηρεί ισχυρό franchise, αλλά ανησυχούν για την ποιότητα του νεαρού της χαρτοφυλακίου. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί το μέγεθος των δανείων που δόθηκαν σε αγορές της νοτιανατολικής Ευρώπης, που αποτελούν το 25% του συνολικού πιστωτικού χαρτοφυλακίου της Eurobank. Σημειώνουν την αύξηση των καθυστερημένων (πέραν των 90 ημερών) δανείων, που έφθασαν το 5,9% του πιστωτικού χαρτοφυλακίου έναντι 3,9% που ήταν πέρσι. Θεωρούν πως η βελτίωση της κερδοφορίας θα περιορίσει το αυξημένο ύψος των προβλέψεων για επισφάλειες που εκτιμάται ότι πιθανό το υπόλοιπο του 2009 και το 2010.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ικανοποιητική την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, που σε επίπεδα πρωτοβάθμιων κεφαλαίων φθάνει το 10,9%. Σε σχέση με τη ρευστότητα, σημειώνουν τις κινήσεις της τράπεζας για άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά και την εξάρτηση της από καταθέσεις. Λόγω της μείωσης των καταθετικών επιτοκίων, εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει πίεση στα καταθετικά αποθέματα της τράπεζας.

Οι Fitch είχαν μειώσει τις διαβαθμίσεις της Τράπεζας το Μάρτιο. Σε αρνητικό ορίζονται βρίσκονται οι διαβαθμίσεις της Eurobank και από τους Standard and Poor’s. Οι S&P είχαν μειώσει τα ratings το Μάιο, μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Eurobank. Σε ανάλογες κινήσεις προέβηκαν το Φεβρουάριο και οι Moody’s.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |