Wednesday, September 2, 2009

Εκλογές προκήρυξε ο Καραμανλής

Εκλογές προκήρυξε ο Καραμανλής

(upd) Την διενέργεια εκλογών προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τηλεοπτικό διάγγελμα του και προς το σκοπό αυτό θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να διαλυθεί η βουλή του και να προκηρυχθούν εκλογές που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου. Ο Πρωθυπουργός απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας οτι το ΠΑΣΟΚ έχοντας επανειλημμένως διακηρύξει οτι θα καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια οδήγησε την χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο., η οποία είναι καταστροφική για την Οικονομία Ο. Κ. Καραμανλής υπογραμμισε ότι η χώρα, την ώρα που η κρίση κορυφώνεται δεν αντέχει κάτι τέτοιο καθώς χρειάζονται άμεσα σκληρά μέτρα Εντόπισε τα προβλήματα της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα σε τρείς τομείς: Τη μείωση των δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές αλλαγές, και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Ο λαός θα διαλέξει ποιόν Πρωθυπουργό θέλει για να βγεί η χώρα από την κρίση, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός είπε:

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και αυτό αφορά την πολιτική ηγεσία αλλά και όλη την κοινωνία. Βρισκόμαστε μπροστά σε δυο κρίσιμα χρόνια. Αν αρνηθούμε αυτή την αλήθεια το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Οι αυταπάτες επιδεινώνουν την πραγματικότητα. Υπάρχει μόνο ενας δρόμος να πάρουμε τον δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων. Να χτίσουμε τα θεμέλια που θα μας βγάλουν απο τα προβλήματα. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα αλλά μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την πρόοδο του τόπου και των πολιτών. Το 2010 θα είναι χρόνος δύσκολος και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας. Αν δεν δράσουμε άμεσα οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι. Τα μέτρα που πήραμε είχαν αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά η οικονομία μας αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Κάνοντας αυτοκριτική δέχομαι οτι θα έπρεπε να είχαμε κάνει βαθύτερες τομές έστω και με κόστος. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τον σαθρό δημόσιο τομέα το έλλειμμα και το χρέος.

Το ζητούμενο τώρα δεν είναι η απόδοση ευθυνών. Ενα ενδιαφέρει και είναι το ζητούμενο. Πως θα υπερβούμε τα προβλήματα στα χρόνια που έρχονται. Τρείς είναι οι προκλήσεις. 1 το νοικοκύρεμα του κράτους και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανώ. 2. Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες. Οποιαδήποτε ανοχή στο θέμα αυτό είναι αδιανόητη.3. Διαρθρωτικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν διότι τις χρειάζεται ο τόπος οχι επειδή τις ζητάει η Ευρωπαική Ένωση.

Στόχος μου, είπε ο Πρωθυπουργόςήταν όλα αυτά να προχωρήσουν και τα αναγκαία μέτρα να εφαρμοστούν αταλάντευτα μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Προυπόθεση ήταν να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Όμως αυτό δεν υπάρχει επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει οτι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκαλώντας παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.Αυτό είναι οτι χειρότερο για την οικονομία. Οι αλλαγές δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν. Τα αναγκαία μέτρα απαιτούν πολιτική σταθερότητα. Η λήψη των μέτρων δεν μπορεί να περιμένει. Το συμφέρον του τόπου απαιτεί ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου. Είναι πράξη ευθύνης να μην αφήσω τον τόπο να σύρεται στη δείνη μιας προεκλογικής περιόδου. Στούς πολίτες μένει να αποφασίσουν ποιός έχει τη δύναμη και τη βούληση να βγάλει τη χώρα απο τις οικονομικές δυσκολίες. Στην προεκλογική περίοδο δεν θα μοιράσουμε παροχές και υποσχέσεις. Θα εξηγήσουμε την κατάσταση και τις δυσκολίες. Οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο της ευθύνης ή στον εύκολο της ανευθυνότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σχέδιο για την έξοδο απο την κρίση. Καταστροφολογεί χωρίς να προτείνει κανένα δυσάρεστο μέτρο. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν, εμείς επενδύουμε στην ωριμότητα τους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας , για τις πολιτικές ηγεσίες και βεβαίως για τους πολίτες.

Ζητώ, κατέληξε ο πρωθυπουργός, νωπή λαϊκή εντολή ώστε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα παρουσιάσω να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Έχω ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο θα επισκεφθώ αύριο για να του ζητήσω τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

reporter.gr

No comments:

Share |