Wednesday, September 2, 2009

Roubini: Υπερβολικά "μικρή" η Κίνα για να μας βγάλει από την κρίση

Roubini: Υπερβολικά "μικρή" η Κίνα για να μας βγάλει από την κρίση


Τα χρέη στους τραπεζικούς ισολογισμούς και ο δανεισμός των νοικοκυριών βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και παραμένουν η βασική απειλή για την ανάκαμψη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fast Money ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini.

Όπως σημείωσε, «τα νοικοκυριά μόλις τώρα έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν, ενώ την ίδια στιγμή οι απώλειες του ιδιωτικού τομέα έχουν μετακυληθεί στην κοινωνία, με αποτέλεσμα την μαζική επαναμόχλευση του δημόσιου τομέα με μεγάλα και μη βιώσιμα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τη συσσώρευση μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα κρίση».

«Δε νομίζω ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει την κύρια ‘ατμομηχανή’ της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, εξηγώντας ότι το κινεζικό ΑΕΠ ανέρχεται σε «μόλις 3 τρισ. δολάρια, έναντι 15 τρισ. δολαρίων του αμερικανικού και, η κινεζική ιδιωτική δαπάνη σε 1 τρισ. δολάρια έναντι 10 τρισ. στις ΗΠΑ».

«Η Κίνα είναι πολύ μικρή για να αποτελέσει την ‘ατμομηχανή’ της παγκόσμιας ανάπτυξης και ήδη σημειώνονται κάποιες υπερβολές στο τομέα του real estate και στη χρηματιστηριακή αγορά και βλλέπουμε τώρα την αρχή μίας διόρθωσης», προσέθεσε ο Roubini. «Ωστόσο, μία ενδεχόμενη απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα θα είναι αρνητική για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.


capital.gr

No comments:

Share |