Tuesday, November 8, 2011

Silvio berlusconi agrees to resign


After losing support among a majority of lawmakers on a crucial vote Tuesday, Silvio Berlusconi agreed to step down as Italy's prime minister when Parliament passes economic reforms demanded by European leaders who are trying to contain the region's debt crisis.

The announcement came in a statement from Italian President Giorgio Napolitano, who met with Berlusconi following the budget vote in the Parliament's lower chamber earlier in the day. The measure passed the lower house with 308 votes, but 321 lawmakers abstained.

The vote on the reform package had been expected to be held next week, but the timing was left unclear by Tuesday's developments.
Berlusconi's failure to carry the full majority was the latest sign that support for him has waned among his coalition.
“The prime minister expressed to the president of the republic his awareness of the implications of the results of today's vote," Napolitano's statement read.

Berlusconi "also expressed deep concern about the urgent need to give precise answers to the European partners with the approval of the [reform package]," it said.
The 75-year-old billionaire has faced mounting calls to resign as financial markets and European leaders have lost confidence in his government's ability to implement structural reforms that analysts say are needed to turn around the heavily indebted nation and avoid following the fate of Greece and other countries that have needed bailouts.

Before Tuesday's vote, Berlusconi's closest coalition ally, Umberto Bossi, told reporters the prime minister should be replaced by Angelino Alfano, secretary of the ruling People of Freedom party.
On Monday, as it became apparent that he had lost a needed majority in Parliament, Berlusconi denied that he would resign. But Italian media reports Tuesday indicated that he would make a decision after seeing the results.
Italy's bond yields inched higher Tuesday, effectively raising the cost of borrowing and adding mounting pressures on the government to institute changes.

source: latimes.com

ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων τον Οκτώβριο


Άνοδο κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την National Federation of Independent Business.

Ειδικότερα, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 1,3 μονάδων στις 90,2 μονάδες ξεπερνώντας το μέσο όρο από τον Ιανουάριο του 2009 των 89,1 μονάδων

Ο υποδείκτης για τις προσδοκίες βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών εντός έξι μηνών σημείωσε άνοδο 6 μονάδων στις -16 μονάδες, ενώ σύμφωνα με την έρευνα το 26% θεωρεί τις χαμηλές πωλήσεις ως το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.



source: capital.gr

Η πρώτη μετοχή της Lehman Brothers πωλήθηκε έναντι 24.000 ευρώ


Η πρώτη μετοχή της Lehman Brothers πωλήθηκε έναντι 24.000 ευρώ

Η πρώτη μετοχή που εξέδωσε η Lehman Brothers πωλήθηκε έναντι του ποσού των 24.000 ευρώ σε δημοπρασία στη Γερμανία το περασμένο Σάββατο.

«Πρόκειται για το απόλυτο ντοκουμέντο της οικονομικής κρίσης», σχολίασε ο αγοραστής της μετοχής με αριθμό LB0001, η οποία είχε αρχική τιμή τα 5.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη μετοχή, που εκδόθηκε στις 31 Μαΐου του 1994, βρισκόταν κρεμασμένη στο γραφείο του Richard Fuld, διευθύνοντα σύμβουλου της χρεοκοπημένης Lehman Brothers.

Το διαστάσεων 30Χ30 εκ. πράσινο-άσπρο αξιόγραφο κατασχέθηκε όταν η τράπεζα χρεοκόπησε και δημοπρατήθηκε την άνοιξη μαζί με έπιπλα και έργα τέχνης.



source: capital.gr

Εχασε την απόλυτη πλειοψηφία ο Μπερλουσκόνι


Εχασε την απόλυτη πλειοψηφία ο Μπερλουσκόνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή κατά την ψηφοφορία - κλειδί επί του ισολογισμού του 2010, γεγονός που ερμηνεύεται ως νέα ένδειξη για την ανάγκη παραίτησής του.

Ο ισολογισμός ψηφίστηκε, καθώς από τη διαδικασία απείχε η αντιπολίτευση, ωστόσο ο Μπερλουσκόνι κέρδισε μόνο 308 ψήφους, λιγότερες δηλαδή από τις 316 απαιτούμενες για να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή που αριθμεί 630 έδρες.

Η αντιπολίτευση υπογράμμισε αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.

Νωρίτερα, και ο στενότερος σύμμαχός του στον κυβερνητικό του συνασπισμό και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, ανακοίνωσε ότι τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά πρόσθεσε ότι διάδοχος του Μπερλουσκόνι πρέπει να είναι ο γραμματέας του κόμματος του Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι πιέσεις για παραίτησή του γίνονται πλέον ακόμη πιο ασφυκτικές εν μέσω της «ανταρσίας» στους κόλπους του κόμματός του και τη στιγμή που οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημειώνουν καθημερινά ρεκόρ τις διεθνείς αγορές.

source: naftemporiki.gr

Χαμηλότερα κέρδη για την Toyota


Χαμηλότερα κέρδη για την Toyota

Πτώση 32% εμφάνισαν τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη της Toyota Motor, με τη διοίκηση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να αποσύρει τις προβλέψεις για την ετήσια κερδοφορία.

Πτώση 32% εμφάνισαν τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη της Toyota Motor, με τη διοίκηση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να αποσύρει τις προβλέψεις για την ετήσια κερδοφορία.

Τα μεγέθη της εταιρείας δέχονται πιέσεις από τα προβλήματα στην παραγωγή εξαιτίας των πλημμυρών στην Ταϊλάνδη, καθώς και από το ισχυρό γεν που έχει καταστήσει μη κερδοφόρες τις ετήσιες εξαγωγές των 1,5 εκατ. οχημάτων από την Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, η Toyota ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη ύψους 75,39 δισ. γεν (966 εκατ. δολ.) για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι 101,3 δισ. γεν που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 80,42 δισ. γεν, μειωμένα κατά 18,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν κατά 5% στα 4,57 τρισ. γεν.



Για το έτος που λήγει το Μάρτιο του 2012, η Toyota προέβλεπε λειτουργικά κέρδη 450 δισ. γεν, ωστόσο απέσυρε τις προβλέψεις για την κερδοφορία και τις πωλήσεις οχημάτων. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ετήσια κέρδη ύψους 486 δισ. γεν.

source: naftemporiki.gr

RICS: Νέα πτώση στα ακίνητα


RICS: Νέα πτώση στα ακίνητα

Χαρακτηριστικό είναι πως σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των τιμών, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 15,1%, των σπιτιών κατά 9,9%, των καταστημάτων κατά 12,2%, των γραφείων 9% και των αποθηκών κατά 6,4%.

Η συνέχεια αναμένεται ακόμα χειρότερη αφού η υπό εξέταση περίοδος είναι προ Μαρί.

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων παρουσιάζει τις τιμές και τα ενοίκια να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις αστικές περιοχές. Οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1% και 2.7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λάρνακα (-3.2% για σπίτια και -7.2% για διαμερίσματα). Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4.4%, των γραφείων κατά 2.2% και των αποθηκών κατά 2%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε μείωση στα διαμερίσματα κατά 3.1%, στα καταστήματα 4.1%, στις αποθήκες 5,4% και στα γραφεία 2%. Αντίθετα, τα μισθώματα για σπίτια αυξήθηκαν κατά 1.3%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2009, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 11.6% για τα διαμερίσματα, 12.4% για σπίτια, 13.2% για καταστήματα, 7.2% για γραφεία και 8.8% για αποθήκες. Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται έχουν διαμορφώσει και την προσέγγιση των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου η υπερπροσφορά σε ακίνητα τούς έχει οδηγήσει στο να ζητούν χαμηλότερα ενοίκια.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Λοΐζου MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, «Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα οι τράπεζες, δέχτηκαν το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό οδήγησε στον περιορισμό της αισιοδοξίας, καθώς οι συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους μείωσης των εξόδων τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, συνεχίζονται με αυξημένες εντάσεις. Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών και ήπια οικονομική ανάπτυξη, κατά το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε μιας στάση αναμονής, με τις επιχειρήσεις, τα επενδυτικά ταμεία και τους ιδιώτες να περιορίζουν τις κινήσεις τους, μέχρι νεοτέρας. Συνέπεια της αναβλητικότητας που παρατηρήθηκε και της εσωτερικής έντασης μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης, ήταν η σημαντική μείωση των συναλλαγών και ο περιορισμός του ενδιαφέροντος και από εγχώριους αγοραστές.»

source: sigmalive.com

Ζημιογόνο το 9μηνο για τη βρετανική Lloyds


Ζημιογόνο το 9μηνο για τη βρετανική Lloyds

Ζημιογόνο το πρώτο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης για τη βρετανική Lloyds, η οποία κατέγραψε διευρυμένες ζημιές ύψους 3,86 δισ. στερλινών (6,2 δισ. δολαρίων).


source: reporter.gr

Σε επίπεδα - ρεκόρ οι γερμανικές εξαγωγές


Σε επίπεδα - ρεκόρ οι γερμανικές εξαγωγές

Νέο ρεκόρ κατέρριψαν οι γερμανικές εξαγωγές το Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 91,3 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για μείωσή τους κατά 1%.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8%, έναντι προβλέψεων για αύξησή τους κατά 0,3%, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 15,3 δισ. ευρώ από 13,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Οι αναλυτές το ανέμεναν στα 12,5 δισ. ευρώ.

«Τα στοιχεία προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας μετά τα πρόσφατα, αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανία», σχολίασε αναλυτής της WestLB.

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Σάλος από εταιρικό σκάνδαλο στην Olympus


Ιαπωνία: Σάλος από εταιρικό σκάνδαλο στην Olympus

Η ιαπωνική εταιρεία Olympus παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα ότι απέκρυπτε για δεκαετίες ζημίες από επενδύσεις, σε ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα στη χώρα. Απώλειες μέχρι και 30% σημείωναν νωρίτερα οι μετοχές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, κεφάλαια που συνδέονταν με την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Gyrus έναντι 2,2 δισ.δολ. το 2008, για την οποία είχε καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 687 εκατ. δολ σε συμβούλους, καθώς και η καταβολή 773 εκατ.δολ για την εξαγορά τριών ιαπωνικών εταιρειών, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρύψει απώλειες από επενδύσεις σε τίτλους που είχαν γίνει τη δεκαετία του '90.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα και θα συντάξει προτάσεις για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Οι αποκαλύψεις φαίνονται να δικαιώνουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μάικλ Γούντφορντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι απολύθηκε τον περασμένο μήνα επειδή έθεσε ερωτήματα για τα επίμαχα κεφάλαια.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Σουίτσι Τακαγιάμα, επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο, Τσουιόσι Κικουκάβα, στον πρώην αντιπρόεδρο Χισάσι Μόρι και τον ελεγκτή Χιντέο Γιαμάντα για τις συναλλαγές.

«Ήμουν απολύτως ανίδεος για τα γεγονότα που σας εξηγώ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τακαγιάμα. «Οι προηγούμενες παρουσιάσεις ήταν λανθασμένες». Πρόσθεσε ότι, αν χρειαστεί, η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για ποινικά αδικήματα.

Οι επίμαχες πληρωμές ήρθαν στο φως όταν ο Γούντφορντ ανακοίνωσε ότι ήταν η αιτία της απόλυσής του. Από την πλευρά της, η Olympus αρνείτο τις κατηγορίες και ανέθεσε σε ανεξάρτητους ελεγκτές να ερευνήσουν το ζήτημα.

«Μέσω αυτή της διαδικασίας (της έρευνας), ανακαλύψαμε ότι από τη δεκαετία του '90 η γνωστοποίηση ζημιών από επενδύσεις σε τίτλους αναβάλλονταν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

source: naftemporiki.gr

Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών από Moody’s


Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών από Moody’s

 
Σε υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επικαλούμενος την περιορισμένη δυνατότητα του κυπριακού κράτους να τις στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος υποβάθμισε τη Τρ. Κύπρου και την Ελληνική κατά μία βαθμίδα, και τη Marfin κατά τρεις βαθμίδες, τονίζοντας την αυξημένη έκθεση της τελευταίας στην Ελλάδα και την πιθανότητα κρατικής στήριξής της.

source: stockwatch.com.cy
Share |