Thursday, August 30, 2012

BOCY: Ζημιές λόγω εκτόξευσης προβλέψεων

BOCY: Ζημιές λόγω εκτόξευσης προβλέψεων

Μεγαλύτερο κεφαλαιακό κενό ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου λόγω εκτόξευσης των προβλέψεων του δεύτερου τριμήνου, που μετέτρεψαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου σε ζημιές.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές €134 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι ζημιών €107 εκ. πέρσι.

Οι επισφάλειες ανήλθαν στα €568 εκ. από €183 εκ. πέρσι παρουσιάζοντας αλματώδη αύξηση.

Το δεύτερο τρίμηνο η Τράπεζα έκανε προβλέψεις €468 εκ., που είναι μεγαλύτερες από ότι οι προβλέψεις για ολόκληρο το 2011 και σχεδόν πενταπλάσιες των προβλέψεων του πρώτου τριμήνου.

Λόγω της επιδείνωσης του δανειστικού της χαρτοφυλακίου η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το κεφαλαιακό κενό με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκές Αρχής Τραπεζών ανέρχεται στα €730 εκ. αντί των €500 εκ. που ζητήθηκαν ως στήριξη από το κράτος στο τέλος Ιουνίου.

Η Τράπεζα ενημερώνει ότι «οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του Συγκροτήματος θα υπολογιστούν σε συνεργασία με τις Κυπριακές Αρχές και την Τρόικα στα πλαίσια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και το Συγκρότημα θα υποβάλει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης το οποίο θα τύχει έγκρισης από τις Κυπριακές Αρχές και την Τρόικα».

Η τράπεζα κατέγραψε ζημιές σε όλες τις βασικές γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η προ προβλέψεων κερδοφορία είναι μικρότερη από τις προβλέψεις.

Στην Κύπρο καταγράφηκαν ζημιές €3 εκ. έναντι κερδών €144 εκ. πέρσι. Στην Ελλάδα, οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €206 εκ. έναντι ζημιών μετά τη φορολογία €3 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2011, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Στη Ρωσία, οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €3 εκ. έναντι κερδών €10 εκ. το πρώτο εξάμηνο 2011.


Έσοδα από τόκους

Το Συγκρότημα πέτυχε μικρή αύξηση 1% στα καθαρά έσοδα από τόκους τα οποία ανήλθαν σε €558 εκ., σε σύγκριση με €553 εκ.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος ανήλθε σε 3,17% το πρώτο εξάμηνο 2012, έναντι 2,78% το α’ εξάμηνο 2011. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το δεύτερο τρίμηνο 2012 μειώθηκε σε 2,99% έναντι 3,31% για το πρώτο τρίμηνο 2012, επηρεασμένο αρνητικά από την ανταλλαγή των ΟΕΔ, τη μείωση της επιτοκιακής ψαλίδας, καθώς και από την αύξηση των απομειωμένων δανείων.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο 2011 και διαμορφώθηκαν σε €112 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2012.

Οι καθαρές ζημιές από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και από χρηματοοικονομικά μέσα για το πρώτο εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε €17 εκ. έναντι κερδών ύψους €26 εκ.. Οι ζημιές αυτές είναι αποτέλεσμα της ζημιάς από διάθεση, επανεκτίμηση και απομείωση χρηματοοικονομικών μέσων συνολικού ύψους €37 εκ. (έναντι κερδών ύψους €20 εκ. για το πρώτο εξάμηνο 2011), κυρίως λόγω της απομείωσης ομολόγων τραπεζικών οργανισμών σε Κύπρο και Ελλάδα

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε €328 εκ. σημειώνοντας ετήσια μείωση 7% έναντι €354 εκατ. το πρώτο εξάμηνο 2011. Η μεγαλύτερη μείωση των εξόδων έναντι της αντίστοιχης μείωσης των εσόδων οδήγησε σε μικρή βελτίωση του δείκτη κόστος προς έσοδα ο οποίος διαμορφώθηκε σε 47,7%, καταγράφοντας μείωση 0,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του α’ εξαμήνου 2011 (48,1%).

Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε €193 εκ. σημειώνοντας μείωση 9% σε σύγκριση με το εξάμηνο 2011 ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των δαπανών προσωπικού) του Συγκροτήματος, ανήλθαν σε €135 εκ. σημειώνοντας μείωση 5% σε σύγκριση με το εξάμηνο 2011.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα, λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αύξησε την χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων η οποία ανήλθε σε 3,96% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο 2012 (πρώτο εξάμηνο 2011: 1,26%).

Η αύξηση στη χρέωση για προβλέψεις ανήλθε στο 220% στα €568 εκ. από €183 εκ.

Στην Κύπρο, οι προβλέψεις αυξήθηκαν από €62 εκ. σε €208 εκ. και στην Ελλάδα οι προβλέψεις αυξήθηκαν από €95 εκ. σε €317 εκ.

Άλλα μεγέθη

Τα δάνεια του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις στις 30 Ιουνίου 2012 ανήλθαν σε €28,5 δισ. χωρίς μεταβολή από πέρσι.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2012 σε €28,2 δισ., σημειώνοντας ετήσια μείωση 11%.

Ο δείκτης δανείων (μετά τις προβλέψεις) προς καταθέσεις του Συγκροτήματος ανήλθε σε 94% στις 30 Ιουνίου 2012. Σύμφωνα με την τράπεζα, η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος στη χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με τον δείκτη καταθέσεων προς περιουσιακά στοιχεία να ανέρχεται σε 76% στις 30 Ιουνίου 2012), αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας στις αγορές χρήματος, καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό σε καταθέσεις που παρατηρείται στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται το Συγκρότημα.

Κεφαλαιακή βάση

Στις 30 Ιουνίου 2012, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,33 δισ. Στις 30 Ιουνίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος ανήλθε σε 7,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 5,1% και 7,3% αντίστοιχα. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος είναι χαμηλότεροι του ελάχιστου ορίου που απαιτεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη και τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους €430 εκ., ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ανήλθε σε 6,9%.

Στις 27 Ιουνίου 2012, ενόψει της λήξης στις 30 Ιουνίου 2012 της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Συγκρότημα ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος ύψους €1.560 εκατ. όπως αυτό είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ τον Δεκέμβριο 2011, δεν ήταν σε θέση να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό
του έλλειμμα και ως αποτέλεσμα αποτάθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία για κεφαλαιακή στήριξη.

Σαν αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο σε Κύπρο και Ελλάδα στις οποίες έχει προχωρήσει το Συγκρότημα, καθώς και της περαιτέρω απομείωσης ΟΕΔ και ομολόγων τραπεζικών οργανισμών σε Κύπρο και Ελλάδα, το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ υπολογίζεται στις 30 Ιουνίου 2012 σε περίπου €730 εκ.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι αντιμέτωπο με ένα ακραίο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, το Συγκρότημα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας και ρευστότητας, στη διατήρηση ικανοποιητικής οργανικής κερδοφορίας και στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

source: stockwatch.com.cy

«Σηκώνουν» τα λεφτά τους από την Κύπρο οι Ρώσοι

«Σηκώνουν» τα λεφτά τους από την Κύπρο οι Ρώσοι

 Η δεινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο έσπρωξε τους καταθέτες από τη Ρωσία να αναζητήσουν εναλλακτικούς υπεράκτιους προορισμούς για τα χρήματά τους, με τις Λετονικές τράπεζες να βλέπουν τις ξένες καταθέσεις τους το τελευταίο διάστημα να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου Bloomberg. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, την ώρα που οι καταθέσεις από τρίτες χώρες στην Κύπρο παραμένουν στάσιμες, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν στην Λετονία το πρώτο μισό του έτους. Οι ξένες καταθέσεις στη χώρα φτάνουν αυτή τη στιγμή στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου στο μισό των συνολικών καταθέσεων σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές της χώρες.

Οι λογαριασμοί στη Λετονία, έναν τραπεζικό κόμβο από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, φουσκώνουν, την ώρα που, όπως αναφέρεται, η Κύπρος επιδιώκει πακέτο διάσωσης 19 δισ. δολαρίων, ενώ το κεφάλαιο φεύγει από τη Ρωσία εν μέσω διαμαρτυριών εναντίον του Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ οι καταθέσεις στην χώρα μπορούν να στηρίξουν τις πιστώσεις, θέτουν σε κίνδυνο την τραπεζική σταθερότητα, όπως αναφέρεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι κανονισμοί και οι έλεγχοι ασφάλειας του πελάτη δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις όπως αναφέρει η υπηρεσία Global Witness των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρεί ότι υπάρχουν παράνομοι δεσμοί της χώρας με την Κεντρική Ασία και την Αφρική. "Η Λετονία θα παραμείνει ένας αρκετά ελκυστικός προορισμός," ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Andris Vilks σε συνέντευξη στις 9 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Ρίγα.

 "Υπάρχουν ακόμα αρκετά ισχυρές ενδείξεις ότι χρήματα φεύγουν από τη Ρωσία, την Κύπρο και άλλους προορισμούς προς κάπου αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση." Περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από τη Ρωσία από το 2007, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες από τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 85 εκατομμύρια ευρώ, στα 21,8 δισεκατομμύρια τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το κόστος της ασφάλισης του δημόσιου χρέους Κυπριακής Δημοκρατίας για πέντε χρόνια με τη χρήση ασφαλίστρων κινδύνου (credit-default swaps) έχει ανέλθει σε πάνω από 200 μονάδες βάσης τους τελευταίους πέντε μήνες στις 1.381 χθες, κάτι που ξεπεράστηκε μόνο από την Ελλάδα. Η Λετονία βγήκε από ένα πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ από το Δεκέμβριο και ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ανέβηκε 5,1% από το προηγούμενο έτος. Τα ασφάλιστρα κινδύνου της έχουν πέσει κατά 137 μονάδες βάσης το 2012 στις 228 μονάδες βάσης.

source: sigmalive.com

Ο Antony Jenkins στο πηδάλιο Barclays

Ο Antony Jenkins στο πηδάλιο Barclays

Ο Antony Jenkins διευθυντής του τμήματος καταναλωτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Barclays, αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή αντικαθιστώντας τον αποχωρήσαντα Robert Diamond. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο 51χρονος Jenkins θα αναλάβει τα καθήκοντά του αμέσως. Ο αποχωρήσαντας πρόεδρος της τράπεζας Marcus Agius αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το διορισμό ότι «ο Antony ξεχώρισε ανάμεσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πεδίο εσωτερικών και εξωτερικών υποψηφίων λόγω του εξαιρετικού ιστορικού του και της γνώσης του όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της Barclays».

Η Barclays προχωρά σε αντικατάσταση των ανώτατων στελεχών της περιλαμβανομένου του Diamond και του Agius μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε από πολιτικούς, μετόχους και νομοθέτες για τη διατήρηση μιας κουλτούρας επιθετικής ερμηνείας των κανονισμών και για την αποτυχία της να σταματήσει τις αδικοπραγίες. Ο Diamond αποχώρησε τον περασμένο μήνα μετά την επιβολή προστίμου £290 εκ. στην τράπεζα τον Ιούνιο από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για την προσπάθεια παραποίηση του βασικού διατραπεζικού προσφερόμενου επιτοκίου του Λονδίνου (Libor).

source: stockwatch.com.cy

Ο Α. Αρτέμης νέος πρόεδρος της ΒOCY

Ο Α. Αρτέμης νέος πρόεδρος της ΒOCY

Ο Ανδρέας Αρτέμης αναλαμβάνει το πηδάλιο της προεδρίας του ΔΣ του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, μετά την αποχώρηση του Θεόδωρου Αριστοδήμου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας η απόφαση λήφθηκε πριν από λίγο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που συνέρχεται από τις 09.00 και μεταξύ άλλων θα επικυρώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

 Ο Ανδρέας Αρτέμη ήταν μέχρι χθες αντιπρόεδρος της Τράπεζας και εκτελούσε καθήκοντα προέδρου το τελευταίο δίμηνο λόγω απουσίας του κ. Αριστοδήμου στο εξωτερικό. Επίσης το ΔΣ αποφάσισε όπως τα καθήκοντα της θέσης του Αντιπροέδρου του συγκροτήματος αναλάβει ο Ευδόκιμος Ξενοφώντος.

source: stockwatch.com.cy
Share |