Sunday, October 12, 2008

Ιταλία: Απαγόρευση του short selling έως τις 31/10

Ιταλία: Απαγόρευση του short selling έως τις 31/10


Την απαγόρευση του short selling έως τις 31 Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Consob, μετά την "βουτιά" του δείκτη S&P/MIB έως και 9,3% στις χθεσινές συναλλαγές. Ο δείκτες τελικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 7,1%.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων σε εταιρείες όπως η UniCredit SpA, η Eni SpA και η Telecom Italia SpA καθώς ξεπέρασαν τα ημερήσια όρια διακύμανσης.

Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat SpA σημείωσε άνοδο έως 4,4% μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης στο short-selling, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να καταγράφει "βουτιά" έως 10%.

CAPITAL.GR

"Λουκέτο" σε άλλες δύο αμερικανικές τράπεζες

"Λουκέτο" σε άλλες δύο αμερικανικές τράπεζες

Δύο ακόμα αμερικανικές τράπεζες προστέθηκαν στη λίστα των ιδρυμάτων που υποχρεώθηκαν σε "λουκέτο" στις ΗΠΑ, εν μέσω των πρωτόγνωρων αναταράξεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για τις Main Street Bank of Northville (Μίσιγκαν) και Meridian Bank (Ιλινόις), όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), ανεβάζοντας στις 15 τον συνολικό αριθμό των τραπεζών που κατάρρευσαν μέσα στο 2008.

Αναλυτικά, η FDIC ανακοίνωσε ότι η Main Street Bank of Northville υποχρεώθηκε σε "λουκέτο" από τις ομοσπονδιακές αρχές το βράδυ της Παρασκευής.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων της Main Street Bank από την Monroe Bank & Trust of Monroe.

Σύμφωνα με την FDIC, η Main Street Bank διέθετε πάγια της τάξης των 98 εκατ. δολ. και συνολικές καταθέσεις ύψους 86 εκατ. δολ. έως τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Εταιρείας, το κόστος της χρεοκοπίας της τράπεζας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα διαμορφωθεί μεταξύ 33 εκατ. δολ. και 39 εκατ. δολ.

Παράλληλα, η FDIC ανακοίνωσε ότι η Meridian Bank υποχρεώθηκε σε "λουκέτο" από τις ομοσπονδιακές αρχές, ενώ για την προστασία των καταθετών η FDIC ενέκρινε την ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων της από την National Bank.

Η Meridian Bank διέθετε πάγια της τάξης των 39,18 εκατ. δολ. και συνολικές καταθέσεις ύψους 36,88 εκατ. δολ. έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η FDIC.

Επισήμανε τέλος ότι η National Bank πρόκειται να αγοράσει πάγια της Meridian αξίας περίπου 7,55 εκατ. ενώ δεν θα καταβάλει premium στην FDIC για το δικαίωμα να αναλάβει το σύνολο των καταθέσεων της Meridian. Η FDIC ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα υπόλοιπα πάγια για διάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο.

CAPITAL.GR

Wachovia: Χωρίς την έγκριση των μετόχων το deal με Wells Fargo

Wachovia: Χωρίς την έγκριση των μετόχων το deal με Wells Fargo


Η Wachovia Corp. (WB) δεν θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων για την συμφωνία εξαγοράς της από την Wells Fargo & Co. (WFC), καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση της συμφωνίας θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την σταθερότητα της τράπεζας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Η Wachovia σχεδιάζει παράλληλα να προχωρήσει στην έκδοση προνομιούχων μετοχών στο πλαίσιο της συμφωνίας συγχώνευσης και ανταλλαγής μετοχών με την Wells Fargo & Co.

Η διαδικασία συγχώνευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2008.

CAPITAL.GR

G7: Σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την κρίση

G7: Σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την κρίση


Οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιοτέρων χωρών μαζί με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών δεσμεύτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής για την καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Σε κοινή δήλωσή τους από την Ουάσιγκτον που συνεδριάζουν, οι υπουργοί και οι τραπεζίτες έκαναν λόγο για την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης.

To ασαφές αυτό σχέδιο, που δεν έχει έκταση μεγαλύτερη της μίας σελίδας, αναφέρει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι ηγέτες δεσμεύονται να λάβουν "επείγοντα και έκτακτα μέτρα", προκειμένου να υποστηρίξουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με συστημική σημασία και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους.

Στη λίστα των δράσεων περιλαμβάνονται η απελευθέρωση κεφαλαίων για τις χρηματαγορές και η αναζωογόνηση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια και από ιδιώτες όσο και από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών εξέδωσε ένα "σχέδιο δράσης " με στόχο την σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών, το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπει την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για την εγγύηση των διατραπεζικού δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημειώνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η G7 υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται "επείγουσα και έκτακτη δράση " για την σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και την αποκατάσταση των ροών χρηματοδότησης για την υποστήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η G7 δεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για το "ξεπάγωμα" των πιστωτικών αγορών, ενώ θα εργαστεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Δεσμεύεται παράλληλα να διασφαλίσει τα ταμεία εγγύησης καταθέσεων, αλλά και να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, όπου αυτό απαιτείται.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δράσεις θα πρέπει να είναι τέτοιες που να προστατεύουν τους φορολογούμενους, αλλά και να μην προκαλούν βλάβη στις οικονομίες άλλων χωρών.

Το "ευχολόγιο" της G7 αναφέρθηκε τέλος στη νομισματική πολιτική υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να βρίσκονται στα "κατάλληλα και απαραίτητα" επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, επισήμανε από την πλευρά του ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να οι αγορές να αφομοιώσουν την στάση της G7.

"Από την εμπειρία μου στις αγορές, πιστεύω ότι πάντα χρειάζεται λίγος χρόνος για τις αγορές προκειμένου να συλλάβουν όλα τα στοιχεία που συνδέονται με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, αλλά και με τις αρχές που πρεσβεύουμε", δήλωσε ο κ. Trichet και συμπλήρωσε: "Είναι λογικό να χρειαστεί μια περίοδος ωρίμανσης.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στην έδρα του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας της Γερμανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

Paulson: Η κυβέρνηση θα αγοράσει μετοχές τραπεζών

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αγοράσει μετοχές αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη ρευστότητά τους ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του G7, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson.

Οι μετοχές δεν θα ενσωματώνουν δικαίωμα ψήφου στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Paulson, εστιάζει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και την αντιμετώπιση του "συστημικού κινδύνου".

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ διατύπωσε την άποψη ότι με το μέτρο αυτό τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων δαπανώνται αποτελεσματικότερα σε σχέση με το αρχικό πλάνο της εξαγοράς μη ρευστοποιήσιμων στοιχείων.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Paulson έδωσε ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την διοχέτευση νέων κεφαλαίων "απευθείας σε ευρεία κλίμακα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος.

Επισήμανε παράλληλα ότι το σχέδιο επιδιώκει να προσελκύσει ιδιωτική συμμετοχή που θα συμπληρώσει τα κυβερνητικά κεφάλαια.

Τόνισε επίσης ότι θα προστατευθούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι και ότι η κυβέρνηση θα προβεί στις αγορές "μέσω προγράμματος μεγάλης κλίμακας, χωρίς ωστόσο δικαιώματα ψήφου, πέρα των κοινών όρων για την προστασία των δικαιωμάτων μας, ως επενδυτές".

Μπους: "Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την σταθεροποίηση των αγορών"

Η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την εξομάλυνση της κρίσης, διαβεβαίωσε εξάλλου χθες (10/10/2008) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει την κρίση.

Σε διάγγελμα του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το σχέδιο ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα συνολικού ύψους 700 δισ. δολ. είναι "αρκετά μεγάλο" για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ επισήμανε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στην αγορά μεριδίων στα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις ενέργειες της Federal Reserve στη κατεύθυνση της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, τόσο μέσω της παροχής ρευστότητας, αλλά και στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στις αγορές εμπορικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να τονώσει την συγκεκριμένη αγορά που έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα εν μέσω της πιστωτικής κρίσης.

CAPITAL.GR

XAK: -18% σε μια βδομάδα

-18% σε μια βδομάδα


Το ένα πέμπτο περίπου της αξίας τους έχασαν αυτή τη βδομάδα οι μετοχές στο κυπριακό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το μαζικό sell off στις διεθνείς αγορές, που είχαν μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακές βδομάδες στην ιστορία. Οι εταιρείες της κύριας αγοράς έχασαν γύρω στο €1,3 δισ. από την κεφαλαιοποίηση τους σε μία μόλις βδομάδα, καθώς οι τράπεζες βρέθηκαν στον κυκεώνα των διεθνών εξελίξεων, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και ότι παραμένουν προσηλωμένες στους στόχους κερδοφορίας που έθεσαν προτού ξεσπάσει η νέα φάση της διεθνούς κρίσης. Ο γενικός δείκτης έχασε σήμερα άλλο 8%, διευρύνοντας τις απώλειες από την περασμένη Παρασκευή στο 17,6% και από την αρχή του χρόνου στο 64%.

Το έτος 2000, μετά τη «φούσκα» του 1999, ο γενικός δείκτης είχε χάσει 66%, το 2001 έχασε 47% και το 2002 27%.

Αφορμή για τις νέες μαζικές πωλήσεις το χιτσκοκικό σενάριο ρευστοποιήσεων που εκτυλίχθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης χθες στη Wall St., που έχασε κοντά στο 7% της χρηματιστηριακής της αξίας. Ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές και το πρωί οι ευρωπαϊκές, που χάνουν αυτή τη στιγμή μεταξύ 7% και 9%, ανακάμπτοντας από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Το ίδιο σενάριο παίχθηκε τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης στην Αμερική, με τον Dow να χάνει 600 μονάδες, αλλά το κλίμα αναστράφηκε εντός λίγων λεπτών, με αποτέλεσμα να ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.

Βασική αιτία του νέου κύματος ρευστοποιήσεως στις διεθνείς αγορές ο πανικός, αλλά και η πρόδηλη αδυναμία των κρατικών και νομισματικών παρεμβάσεων να ξεμπλοκάρουν τις αγορές χρήματος και να πείσουν τις τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν, πάλι, η μια την άλλη. Τα διατραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ κτύπησαν νέο ρεκόρ έτους, όπως και στην Ιαπωνία. Αντίθετα, όμως, στην Ευρώπη το Euribor 3 μηνών σταμάτησε την ανοδική του πορεία, σημειώνοντας για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα, μείωση μίας μονάδας βάσης.

Το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών, έχει ενισχύσει τα σενάρια για απότομη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας ανά το παγκόσμιο. Ως αποτέλεσμα των δυσμενών προβλέψεων, η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει σε επίπεδα κάτω των $80 σήμερα.

Η διεθνής οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει και την Κύπρο. Αν και μέχρι προχθές ο Υπ. Οικονομικών επέμενε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παρουσιάσει μικρή μόνο επιβράδυνση από 3,9% το 2008 και 3,7% το 2009, σήμερα παραδέχθηκε ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να μεγεθυνθεί με ρυθμό κοντά στο 3%. Η παραδοχή προέκυψε την ίδια στιγμή που κατέθετε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |