Sunday, October 12, 2008

XAK: -18% σε μια βδομάδα

-18% σε μια βδομάδα


Το ένα πέμπτο περίπου της αξίας τους έχασαν αυτή τη βδομάδα οι μετοχές στο κυπριακό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το μαζικό sell off στις διεθνείς αγορές, που είχαν μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακές βδομάδες στην ιστορία. Οι εταιρείες της κύριας αγοράς έχασαν γύρω στο €1,3 δισ. από την κεφαλαιοποίηση τους σε μία μόλις βδομάδα, καθώς οι τράπεζες βρέθηκαν στον κυκεώνα των διεθνών εξελίξεων, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και ότι παραμένουν προσηλωμένες στους στόχους κερδοφορίας που έθεσαν προτού ξεσπάσει η νέα φάση της διεθνούς κρίσης. Ο γενικός δείκτης έχασε σήμερα άλλο 8%, διευρύνοντας τις απώλειες από την περασμένη Παρασκευή στο 17,6% και από την αρχή του χρόνου στο 64%.

Το έτος 2000, μετά τη «φούσκα» του 1999, ο γενικός δείκτης είχε χάσει 66%, το 2001 έχασε 47% και το 2002 27%.

Αφορμή για τις νέες μαζικές πωλήσεις το χιτσκοκικό σενάριο ρευστοποιήσεων που εκτυλίχθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης χθες στη Wall St., που έχασε κοντά στο 7% της χρηματιστηριακής της αξίας. Ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές και το πρωί οι ευρωπαϊκές, που χάνουν αυτή τη στιγμή μεταξύ 7% και 9%, ανακάμπτοντας από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Το ίδιο σενάριο παίχθηκε τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης στην Αμερική, με τον Dow να χάνει 600 μονάδες, αλλά το κλίμα αναστράφηκε εντός λίγων λεπτών, με αποτέλεσμα να ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.

Βασική αιτία του νέου κύματος ρευστοποιήσεως στις διεθνείς αγορές ο πανικός, αλλά και η πρόδηλη αδυναμία των κρατικών και νομισματικών παρεμβάσεων να ξεμπλοκάρουν τις αγορές χρήματος και να πείσουν τις τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν, πάλι, η μια την άλλη. Τα διατραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ κτύπησαν νέο ρεκόρ έτους, όπως και στην Ιαπωνία. Αντίθετα, όμως, στην Ευρώπη το Euribor 3 μηνών σταμάτησε την ανοδική του πορεία, σημειώνοντας για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα, μείωση μίας μονάδας βάσης.

Το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών, έχει ενισχύσει τα σενάρια για απότομη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας ανά το παγκόσμιο. Ως αποτέλεσμα των δυσμενών προβλέψεων, η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει σε επίπεδα κάτω των $80 σήμερα.

Η διεθνής οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει και την Κύπρο. Αν και μέχρι προχθές ο Υπ. Οικονομικών επέμενε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παρουσιάσει μικρή μόνο επιβράδυνση από 3,9% το 2008 και 3,7% το 2009, σήμερα παραδέχθηκε ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να μεγεθυνθεί με ρυθμό κοντά στο 3%. Η παραδοχή προέκυψε την ίδια στιγμή που κατέθετε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |