Tuesday, September 6, 2011

Η Λεμεσός μετριάζει τη βουτιά ακινήτων


Η Λεμεσός μετριάζει τη βουτιά ακινήτων

Με το χαμηλότερο ρυθμό του 2011 συρρικνώθηκαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο, με τους παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν όμως ότι η αρνητική πορεία του τομέα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η Λεμεσός φαίνεται να ξεφεύγει από τη γενική συρρίκνωση της αγοράς, παρουσιάζοντας σχετική σταθεροποίηση των πωλήσεων φέτος στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πωλήσεις ακινήτων παρουσίασαν μείωση τον Αύγουστο για 13ο συνεχή μήνα.

Τον Αύγουστο του 2011 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο διαμορφώθηκαν στα 527 έναντι 554 τον Αύγουστο του 2010 σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5%.

Τον Ιούλιο η μείωση ανήλθε στο 24%.

Μείωση στις πωλήσεις κατέγραψαν τον Αύγουστο οι πλείστες πόλεις πλην της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Στη Λεμεσό, η αύξηση έφθασε το 26% και στη Λάρνακα στο 3%.

Όσον αφορά το οκτάμηνο του 2011, οι πωλήσεις περιορίζονται στις 4709 έναντι 5759 πέρσι καταγράφοντας ετήσια μείωση 18%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις περιορίστηκαν το οκτάμηνο του 2011 στις 678 από 959 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 29%.

Μείωση 24% παρουσιάζεται και στην Πάφο με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 798 από 1056.

Μείωση 22% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Αμμόχωστο, πέφτοντας στις 472 από 602 που ήταν πέρσι.

Η μείωση των πωλήσεων στη Λευκωσία φθάνει το 21%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 1319 από 1675 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα στη Λεμεσό, λόγω της ζήτησης από Ρώσους, η μείωση περιορίζεται στο 2% τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1442 έναντι 1467 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, Πόλυ Κουρουσίδη, η αρνητική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί. «Δεν νομίζω να ανατραπεί το σκηνικό τους υπόλοιπους μήνες. Η Λεμεσός κατέγραψε αύξηση τον Αύγουστο λόγω των αγορών ακινήτων από ξένους, κυρίως Ρώσους», σημείωσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκτιμητής και μεσίτης ακινήτων, Αντώνης Λοϊζου.

«Ο κλάδος συνεχίζει να κινείται αρνητικά λόγω της κατάστασης της οικονομίας και τις υποβαθμίσεις των τραπεζών που επηρεάζουν τις επενδύσεις από ξένους αποτελώντας ένα επιπλέον κτύπημα για τον κλάδο».

Ο κ. Λοϊζου πρόσθεσε ότι εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά και η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται οι τιμές των ακινήτων να μειωθούν περαιτέρω.

Αναφορικά με τη ψήφιση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία στο 5%, ο κ. Λοϊζου σημείωσε ότι είναι ένα βοηθητικό μέτρο το οποίο δεν αναμένεται ωστόσο να βοηθήσει σημαντικά τον κλάδο.

Ο Κουρουσίδης σημείωσε ότι το μέτρο θα δώσει ώθηση στους αγοραστές μεγάλων σπιτιών ενώ για τα διαμερίσματα ενός και δύο υπνοδωματίων δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Ανέβηκε κόντρα στις εκτιμήσεις ο κλάδος των υπηρεσιών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Ανέβηκε κόντρα στις εκτιμήσεις ο κλάδος των υπηρεσιών τον Αύγουστο

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης αυξήθηκε στις 53,3 μονάδες από 52,7 μονάδες.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση του δείκτη στις 51 μονάδες.

source: reporter.gr

Σε θετικό έδαφος το international business


Σε θετικό έδαφος το international business


Ανοδικά κινείται η εισροή νέων εταιρειών στην Κύπρο παρά τις απανωτές υποβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών και παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη μελλοντική πορεία του κλάδου διεθνών υπηρεσιών.

Ο κλάδος συνεχίζει να μεγεθύνεται το 2011 αν και με σαφώς μικρότερους ρυθμούς από ότι προ τριετίας και σε σχέση με τους ρυθμούς που θα δικαιολογούσε η σημαντική μεγέθυνση της ρωσικής οικονομίας, από την οποία προέρχεται μεγάλο μέρος του νέου international business.

Με βάση τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, η αύξηση στις αιτήσεις εγγραφών εταιρειών τον Αύγουστο ανήλθε στο 18,6% έναντι μικρής αύξησης 1,4% τον Ιούλιο.

Οι αιτήσεις για εγγραφές διαμορφώθηκαν τον όγδοο μήνα του 2011 στις 1533 έναντι 1293 τον περσινό Αύγουστο.

Το οκτάμηνο του 2011 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών παρουσιάζουν αύξηση 6,1% στις 13214 από 12450 πέρσι.

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Άγγελος Γρηγοριάδης, ανέφερε στη StockWatch ότι «συνεχίζονται οι εργασίες εταιρειών που χρησιμοποιούν την Κύπρο για επενδύσεις στο εξωτερικό αλλά και οι δραστηριότητες πελατών μέσω Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, η αύξηση θα συνεχιστεί εάν δεν εισαχθεί κάτι πολύ αρνητικό στη νομοθεσία όπως είναι η αύξηση του εταιρικού φόρου.

Ο κ. Γρηγοριάδης χαρακτήρισε λανθασμένη για τους ίδιους λόγους την κίνηση για αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος από 30% σε 35% αναφέροντας ότι δεν πρέπει να ισχύσει για περισσότερο από δύο ή τρία χρόνια.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Αυγούστου 2011 στις 249.691.

Το 2010 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών κατέγραψαν αύξηση 18,3% στις 19.201 έναντι 16.231 πέρσι.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις αποτελούν μία από τις ενδείξεις για την πορεία του κλάδου των διεθνών υπηρεσιών.

source: stockwatch.com.cy

KBW: Μέχρι $60 δισ. το κόστος για τις τράπεζες από τις μηνύσεις της FHFA


KBW: Μέχρι $60 δισ. το κόστος για τις τράπεζες από τις μηνύσεις της FHFA


Οι μηνύσεις που υπέβαλε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (Federal Housing Finance Agency - FHFA) κατά συνολικά 17 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ενυπόθηκα χρεόγραφα θα μπορούσαν να κοστίσουν στις τράπεζες 60 δισ. δολ. σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτής τράπεζας Keefe, Bruyette & Woods.

"Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι εναγόμενοι έχουν ισχυρές άμυνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα περιμέναμε το πιθανότερο σενάριο να είναι ένας διακανονισμός μεταξύ των εκδοτών των χρεογράφων και την αμερικανική υπηρεσία για ένα πολύ μικρότερο ποσό", αναφέρουν οι αναλυτές της KBW.


source: capital.gr

Πρόταση στις τράπεζες για διακανονισμό στα στεγαστικά


Πρόταση στις τράπεζες για διακανονισμό στα στεγαστικά


Πρόταση διακανονισμού για τον περιορισμό των νομικών τους υποχρεώσεων με αντάλλαγμα την καταβολή ποσού 10 έως 25 δισ. δολ. υπέβαλαν στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ οι δημόσιοι κατήγοροι.

Η υπόθεση αφορά στην παρουσίαση διαστρεβλωμένων στοιχείων για την ποιότητα των ενυπόθηκων χρεογράφων που πούλησαν σε επενδυτές πριν την κατάρρευση της στεγαστικής φούσκας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, με την πρόταση αυτή οι τράπεζες, όπως οι Bank of America Corp. (BAC), J.P. Morgan Chase & Co. (JPM), Wells Fargo & Co. (WFC), Citigroup Inc. (C) και Ally Financial, αποδεσμεύονται από τις νομικές υποχρεώσεις τους για τις παράνομες πρακτικές τους οι οποίες οδήγησαν στην κατάσχεση πολλών κατοικιών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα μελλοντικά πρότυπα που θα διέπουν την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων.

Σημειώνεται πως οι μετοχές των τραπεζών έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης με αυτή της Bank of America, η οποία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στη συγκεκριμένη κατηγορία λόγω της εξαγοράς της Countrywide Financial το 2008, να έχει χάσει το 49% της αξίας της το τελευταίο εξάμηνο.



source: capital.gr

Νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός πάνω από τα $1.920


Νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός πάνω από τα $1.920


Με κέρδη άνω του 1%, ο χρυσός ξεπερνά για μία ακόμη φορά κάθε προηγούμενο και καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ στις ασιατικές συναλλαγές, πάνω από τα 1.920 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προκαλούν ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Η τιμή spot του χρυσού «άγγιξε» τα 1.920,49 δολάρια ανά ουγγιά troy, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημείωσε στις 23 Αυγούστου καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την κατάσταση των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το κλίμα ανησυχίας θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο, όσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αδυνατούν να βρουν μία συνολική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς ο χρυσός θεωρείται η ασφαλέστερη επένδυση σε περιόδους κρίσης.

«Αν δούμε νέο ‘ξεπούλημα’ στις ευρωπαϊκές αγορές και στα ομόλογα, είναι πολύ πιθανό ο χρυσός να δεχτεί νέα ώθηση», σχολιάζει ο Chris Weston, dealer της IG Markets.

Η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται αυτή την ώρα σε ποσοστό 0,99% στα 1.918,34 δολάρια ανά ουγγιά. Το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύεται στα 1.921,3 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, traders σημειώνουν ότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης χρυσού σε φυσική μορφή καθώς πλησιάζει η έναρξη της εορταστικής περιόδου στην Ινδία.

Εξάλλου, κέρδη σημειώνει και το ασήμι, με την τιμή spot να σημειώνει άνοδο 0,35% στα 43,00 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αναλυτές της Barclays προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει την τροχιά του χρυσού, προσθέτοντας ότι το μέταλλο αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 44,23 δολάρια πολύ σύντομα.

Αν η αγορά κινηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο, "θα αναβαθμίσουμε το στόχο μας στα 46 δολάρια ανά ουγγιά", αναφέρει η Barclays.



source: capital.gr

Κίνα: Πρόβλεψη για πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης κάτω του 9%


Κίνα: Πρόβλεψη για πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης κάτω του 9%

Κάτω από το 9% ενδέχεται να υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα το 2012 για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο.

Κάτω από το 9% ενδέχεται να υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα το 2012 για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο.

Ο Χουάνγκ Γκουόμπο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος της χώρας, τόνισε πάντως ότι η πολιτική θα παραμείνει εστιασμένη στη συγκράτηση του πληθωρισμού τους προσεχείς μήνες.

Τα σχόλιά του είναι στο ίδιο μήκος κύματος με πρόσφατες δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε «μη αποδεκτά» υψηλά επίπεδα.

«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις παρά την ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε ο Χουάνγκ. «Η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης για κινεζικές εξαγωγές θα αποτελέσει πρόκληση... Την επόμενη χρονιά, αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει, το ποσοστό ανάπτυξης στην Κίνα ίσως υποχωρήσει κάτω από το 9%», πρόσθεσε.

Η κινεζική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 10,3% το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης το 2008 και το 2009 κατάφερε να διατηρήσει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 9%. Την τελευταία φορά που ο ρυθμός έπεσε κάτω από το επίπεδο αυτό ήταν το 2001, όταν είχε διαμορφωθεί στο 8,3%.

source: naftemporiki.gr

Honda: Ανακαλεί σχεδόν 1 εκατ. αυτοκίνητα


Honda: Ανακαλεί σχεδόν 1 εκατ. αυτοκίνητα

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί σχεδόν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα παγκοσμίως, εξαιτίας ενός προβλήματος στον διακόπτη του ηλεκτρικού παραθύρου του οδηγού.

Ο όμιλος θα επισκευάσει δωρεάν 216.193 οχήματα στην Ιαπωνία, 255.766 στην Κίνα, 297.000 στην Ασία, 103.000 στη Βόρεια Αμερική και αρκετές δεκάδες χιλιάδες στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή συνολικά 936.000 αυτοκίνητα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε αρκετά αυτοκίνητα του μοντέλου Fit (Jazz στην Ευρώπη).

Ο διακόπτης του ηλεκτρικού παραθύρου του οδηγού παρουσιάζει ελάττωμα στην κατασκευή του και αναμένεται να αντικατασταθεί.

Αρκετές δεκάδες περιπτώσεις υπερθέρμανσης έχουν καταγραφεί αλλά δεν υπήρξε τραυματισμός, διευκρίνισε η Honda στο ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών.

source: stockwatch.com.cy
Share |