Thursday, June 14, 2012

Υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Egan-Jones σε BBB+

Υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Egan-Jones σε BBB+

Την υποβάθμιση της Γαλλίας σε BBB+ από A- με αρνητικό outlook ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones επικαλούμενος τις ανησυχίες ότι η χώρα θα βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στη χρηματοδότηση της. Ο μικρότερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υιοθετεί πολύ πιο αυστηρή στάση στην αξιολόγηση της Γαλλίας σε σύγκριση με τους τρεις μεγαλύτερους οίκους. Η Standard & Poor΄s αξιολογεί την Γαλλία σε ΑΑ+, έξι βαθμίδες πάνω από τον Egan-Jones, ενώ η Moody΄s και η Fitch διατηρούν την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ.

Στην ανάλυση του ο Egan-Jones σημειώνει ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Γαλλία κατάφερε να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του κόστους δανεισμού που έπληξε άλλες χώρες όπως την Ιταλίας και την Ισπανία. Σημειώνει ωστόσο ότι η επιδείνωση των πιστωτικών μεγεθών σε συνδυασμό με την πιθανή ανάγκη να στηριχθούν οι τράπεζες της χώρας θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη χώρα.

"Ένα στοιχείο που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία είναι η υγεία των γαλλικών τραπεζών: τα περιουσιακά στοιχεία στις πέντε μεγαλύτερες φτάνουν το 282% του γαλλικού ΑΕΠ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος και προσθέτει: "Δεδομένης της τάσης για στήριξη των τραπεζών, η Γαλλία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίσει σημαντικές υποχρεώσεις". Η Γαλλία αναμένεται σύντομα να αντιμετωπίσει αυξημένα κόστη στη βοήθεια για να καλυφθούν οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει. Το χρέος της Γαλλίας έχει πλέον ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από 73% μόλις το 2007, σημειώνει ο Egan-Jones.

source: capital.gr

Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας στη Nokia

Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας στη Nokia

Στην περικοπή άλλων 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως σχεδιάζει να προχωρήσει η φινλανδική κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων Nokia ενώ προειδοποιεί ότι οι ζημιές δεύτερου τριμήνου στη μονάδα κινητών τηλεφώνων θα είναι μεγαλύτερες του αναμενόμενου.

Οι ανωτέρω περικοπές ανεβάζουν τις συνολικές σχεδιαζόμενες απολύσεις στον όμιλο, από τότε που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Στέφεν Έλοπ το Σεπτέμβριο του 2010, σε περισσότερες από 40.000. Η ζημιογόνα εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

source: naftemporiki.gr

Πωλήθηκε η Saab

Πωλήθηκε η Saab

 Σε επενδυτική ομάδα κινεζοσουηδικών συμφερόντων πωλήθηκε η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab, η οποία έχει χρέη 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τίμημα της αγοραπωλησίας δεν έγινε γνωστό. Το 2009 η General Motors πώλησε τη Saab στην ολλανδική Spyker αλλά η Saab αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της πτώσης στις πωλήσεις της και τον περασμένο Δεκέμβριο κήρυξε πτώχευση. Στην εταιρεία εργάζονται 3.000 άνθρωποι κυρίως σε μονάδα στη δυτική Σουηδία.

source: kathimerini.com.cy

Προς εξαγορά Yammer η Microsoft

Προς εξαγορά Yammer η Microsoft

Σε συζητήσεις για την εξαγορά του Yammer, φορέα εκμετάλλευσης ενός κοινωνικού δικτύου βρίσκεται η Microsoft. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Microsoft μπορεί να πληρώσει περισσότερα από $1 δισ. και η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι αύριο

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμιση Κύπρου και Ισπανίας από Moody΄s

Υποβάθμιση Κύπρου και Ισπανίας από Moody΄s

 Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες σε Baa3 από A3 και την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες από Ba1 σε Ba3 προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση στο μέλλον.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι η υποβάθμιση της Κύπρου οφείλεται στην αύξηση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατ' επεκταση στις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στις κυπριακές τράπεζες.


Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, ο οίκος Moody's υποβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] και την Ελληνική Τράπεζα εκτιμώντας ότι οι δραστηριότητες τους στην Ελλάδα καθιστούν την κεφαλαιακή τους θέση ευάλωτη στο ενδεχόμενο μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας.

Για την περίπτωση της Ισπανίας, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αυξήσει περαιτέρω το χρέος της χώρας.

Παράλληλα υπογραμίζει η περιορισμένη πρόσβαση της ισπανικής κυβέρνησης στις αγορές. Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας τίθεται υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.



 source: naftemporiki.gr
Share |