Monday, March 31, 2008

Lehman to Sell $3 Billion of Shares to Institutional Investors

Lehman to Sell $3 Billion of Shares to Institutional Investors

March 31 (Bloomberg) -- Lehman Brothers Holdings Inc., which has dropped 42 percent this year in New York trading, is selling at least $3 billion of new shares to U.S. institutions to reassure investors it has ample access to capital.

Lehman will offer 3 million convertible preferred shares, the New York-based firm said in a statement today. It didn't identify the investors.

``We still maintain that we don't need capital, but we've realized that perception is the dominant issue in today's markets,'' Chief Financial Officer Erin Callan said in an interview. ``This is an endorsement of our balance sheet by investors.''

The fourth-biggest U.S. securities firm has been battered by speculation its access to capital was limited. Smaller rival Bear Stearns Cos. collapsed during a run on the company earlier this month. Merrill Lynch & Co., Citigroup Inc. and Morgan Stanley have also raised cash from outside investors after more than $200 billion of writedowns and losses tied to the collapse of the subprime mortgage market.

Lehman said on March 18 that it had $30 billion of cash and $64 billion in assets that could easily be turned into cash. The securities firm has access to an additional $200 billion from a Federal Reserve credit facility, according to Prashant Bhatia, an analyst at New York-based Citigroup.

Lehman's stock fell as much as 48 percent on March 17 on speculation it would face the same cash shortage that broke Bear Stearns. The shares gained 46 percent the next day, when Lehman announced first-quarter earnings and its cash position.

Bhatia upgraded his recommendation for Lehman to ``buy'' from ``neutral'' last week, saying the stock price drop was overdone.

`Ample Liquidity'

``Reality will trump fear,'' Bhatia wrote on March 28. ``Lehman has ample liquidity to run its business.''

The firm's net income declined 57 percent in the quarter, less than analysts estimated, because of a $1.8 billion writedown on mortgage assets. Merger advisory fees jumped 34 percent, investment-management revenue surged 39 percent and equities rose 6 percent.

Bear Stearns, formerly the fifth-largest U.S. securities firm, was forced to sell itself to JPMorgan Chase & Co. this month at a fraction of its market value with financial support from the Fed.

Merrill Lynch raised $6.6 billion in January by selling preferred shares to a group including the Kuwaiti Investment Authority and Japan's Mizuho Financial Group Inc.

Lehman announced the financing after the close of regulator trading on the New York Stock Exchange, where shares closed 23 cents lower at $37.64.

BLOOMBERG

Πόλσον: Η Fed ρυθμίστρια του χρηματοοικονομικού συστήματος

Πόλσον: Η Fed ρυθμίστρια του χρηματοοικονομικού συστήματος

Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη λειτουργία του αμερικανικού χρηματιστηρίου προωθεί η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Χένρι Πόλσον.
Ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη γενικότερη αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, στο οποίο προωθείται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Fed, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις κρίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στόχος είναι η Fed να λειτουργεί ουσιαστικά ως η βασική ρυθμίστρια των χρηματαγορών και να παρεμβαίνει αν οι αγορές απειληθούν ξανά από επεισόδια όπως η παρ’ολίγον κατάρρευση της Bear Stearns.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η Fed να αναλάβει και την επόπτευση των επενδυτικών τραπεζών, αρμοδιότητα η οποία μέχρι σήμερα ανήκει στην SEC, καθώς επίσης και των χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως αυτή της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένων εξασφάλισης.

Το σχέδιο του Πόλσον προβλέπει επίσης τη συγχώνευση της επιτροπήςκεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) με αυτή των παραγώγων (Commodity Futures and Trading Commission).

---

Σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Χένρι Πόλσον η κυβέρνηση Μπους προώθησε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη λειτουργία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη γενικότερη αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος, στο οποίο προωθείται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Fed, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως συνέπεια της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αποτρέψουν ή να ελέγξουν τις κρίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στόχος είναι η Fed να λειτουργεί ουσιαστικά ως η βασική ρυθμίστρια των χρηματαγορών και να παρεμβαίνει αν οι αγορές απειληθούν ξανά από επεισόδια όπως η παρ΄ ολίγον κατάρρευση της Bear Stearns.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η Fed να αναλάβει και την επόπτευση των επενδυτικών τραπεζών, αρμοδιότητα η οποία μέχρι σήμερα ανήκει στην SEC, καθώς επίσης και των χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών εταιριών, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως αυτή της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένων εξασφάλισης. Προβλέπεται επίσης τη συγχώνευση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) με αυτή των παραγώγων (Commodity Futures and Trading Commission).

Πάντως όπως επεσήμανε ο Bill Gross της Pacific Investment Management, το αποτέλεσμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να είναι λιγότερη κερδοφορία και αύξηση του κόστους δανεισμού στις Goldman Sachs, Lehman Brothers Holdings και Merrill Lynch. Τα μέτρα της Fedθα έχουν το ανάλογο τίμημα για την κερδοφορία του χρηματιστηρίου της Wall Street και την αύξηση του πιστωτικού κόστους, επισημαίνει ο Gross στη διαδικτυακή σελίδα της Pimco.

REPORTER.GR

Βρετανία: Σημαντική επιβράδυνση στον τομέα υπηρεσιών

Βρετανία: Σημαντική επιβράδυνση στον τομέα υπηρεσιών

ΣΤΟ χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών υποχώρησε η ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών της Βρετανίας κατά το τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή του κλάδου ενισχύθηκε το διάστημα αυτό κατά 0,5%, έναντι ανόδου 0,7% που είχε σημειώσει στο τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό, σε τριμηνιαία βάση, από τον Μάιο του 2005.

Τον Ιανουάριο, ο τομέας υπηρεσιών της Βρετανίας ενισχύθηκε κατά 0,6%.

NAFTEMPORIKI

ΧΑΚ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΧΑΚ) ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΥΡΙΟ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ.

Ocean Tankers: Μεταφορά νερού από Ελλάδα

Ocean Tankers: Μεταφορά νερού από Ελλάδα

Σύσκεψη για το θέμα της μεταφοράς νερού από την Ελλάδα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη σύσκεψη, στην οποία έχει κληθεί και παρέστη ο πρόεδρος της εταιρείας ποντοπόρου ναυτιλίας Ocean Tankers Μιχάλης Ιωαννίδης, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η διαδικασία μεταφοράς νερού μέσω πλοίων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι η εταιρεία είναι καθ΄ όλα έτοιμη όσον αφορά υποδομή και δεξαμενόπλοια σε σχέση με τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα. Η υποδομή για την κατασκευή αγωγών θα μπορεί να είναι έτοιμη στη Λεμεσό εντός δύο μηνών από την ημέρα ανάθεσης του έργου και σε 167 μέρες θα μπορεί να γίνει μεταφορά από την Ελλάδα 8 εκ. τόνων νερού. «Εμείς ζητήσαμε διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες ώστε να επιλεγεί ο καταλληλότερος τρόπος για τη μεταφορά νερού στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Για το θέμα αυτό, τόνισε, θα πρέπει να ληφθούν άμεσες λύσεις γιατί πλησιάζει και το καλοκαίρι και δε θα πρέπει να δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση στους τουρίστες, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, δεσμεύτηκε να μελετήσει σοβαρά το ενδιαφέρον της εταιρείας.

STOCKWATCH.COM.CY

XAK: 40% οι απώλειες τριμήνου

XAK: 40% οι απώλειες τριμήνου

Με απώλειες της τάξης του 40% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2008 το κυπριακό χρηματιστήριο εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης στις αγορές του εξωτερικού. Ο ΓΔ τιμών ΧΑΚ υποχώρησε στις 2.894,65 μονάδες από 4.820,72 μονάδες την τελευταία συνάντηση του 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2007 ο ΓΔ κατέγραψε κέρδη 7,7%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2006 πέτυχε μεγαλύτερη άνοδο που έφθασε το 44,4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες το πρώτο τρίμηνο του 2008 σημείωσαν εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Από τις τράπεζες, τις μεγαλύτερες απώλειες, ύψους 43%, σημείωσε η Marfin Popular, υποχωρώντας στα €5,20 από €9,12 την τελευταία συνάντηση του 2007. Η Ελληνική υποχώρησε στα €2,69 με πτώση τριμήνου 41,5% και η Τρ. Κύπρου στα €7,50 με απώλειες 39,8%.

Μεγάλες απώλειες 35,7%, 33,3% και 32,8% αντίστοιχα καταγράφουν το πρώτο τρίμηνο οι εταιρείες Woolworth, Tsokkos και Ορφανίδης.

Σημερινή συνάντηση

Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 1,98% και ο FTSE κατά 2,03% τις 1.002,77 μονάδες. Η BOCY έκλεισε με πτώση 0,79%, η Marfin με απώλειες 4,06% και η Ελληνική στο -1,1%.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο κ. Andrea Moneta παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Marfin Popular, μετά και από την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Dubai Financial Group. Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα προτείνουν την ανάληψη της θέσης του προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής από τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της τράπεζας.

Η HB δημοσίευσε σήμερα ανάλυση των καταθέσεων των πελατών της στην Κύπρο.

Η μετοχή της Louis, που ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει έντονο και σοβαρό ενδιαφέρον για συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, ανέβηκε στα €0,51 με νέα κέρδη 6,25% και με όγκο €986,5 χιλ. Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να προβεί στην απόκτηση των υπολοίπων μετοχών στη Louis Hotels, που δεν κατέχει σήμερα, στην τιμή των €0,85.

Σε μια άλλη εταιρική εξέλιξη, το ΧΑΚ ανακοίνωσε τη μετάταξη της Woolworth στην Παράλληλη Αγορά, αλλαγή που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008.

Από τους Επιμέρους Δείκτες, οι πλείστοι κινήθηκαν πτωτικά, πλην του Δείκτη των Ξενοδοχείων που έκλεισε αμετάβλητος στις 1.616,22 μονάδες.

Πλέον κερδισμένος τίτλος της ημέρας ήταν η Athos Diamond Center που έκλεισε με άνοδο 10,53% στα €0,21. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες της μέρας, ύψους 10%, σημείωσε η Avacom Net Public υποχωρώντας στα €0,09.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα €4,6 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 33 κινήθηκαν πτωτικά, 22 ανοδικά και 96 παρέμειναν αμετάβλητοι.

STOCKWATCH.COM.CY

TO AYΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
ISM Mfg Index
ISM


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1002.77 ( -2.03%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2894.65 ( -1.98%)

Όγκος: € 4,609,031

---

FTSE 100 INDEX 5,702.10 9.20 0.16%
CAC 40 INDEX 4,707.07 11.15 0.24%
DAX INDEX 6,534.97 -24.93 -0.38%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,262.89 46.49 0.38%
S&P 500 INDEX 1,322.70 7.48 0.57%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,279.10 17.92 0.79%

Merrill Lynch: «Βλέπει» νέες διαγραφές για UBS και Credit Suisse

Merrill Lynch: «Βλέπει» νέες διαγραφές για UBS και Credit Suisse

Σε νέες διαγραφές ζημιών ύψους 11 δισ. δολαρίων αναμένεται να προχωρήσει στο πρώτο τρίμηνο η UBS, σύμφωνα με τη Merrill Lynch. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η ελβετική τράπεζα θα σημειώσει ζημίες στο σύνολο του 2008.Η Merrill μείωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 κατά 6%. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της UBS αναμένεται να ζητήσει από τους μετόχους να εγκρίνουν αύξηση κεφαλαίου κατά 16 δισ. ελβετικά φράγκα.

Παράλληλα, η Merrill Lynch μείωσε της εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Credit Suisse στο έτος κατά 13%.

«Περιμένουμε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι αποτελέσουν ένα ακόμα κύμα διαγραφών ζημιών αλλά και απογοήτευσης», αναφέρει η έκθεση της Μerrill και συνεχίζει: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ελβετικές τράπεζες θα χρειαστεί να περιορίσουν την έκθεσή τους σε subprime προϊόντα».

REPORTER.GR

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

ΣΕ ΝΕΑ ιστορικά υψηλά ανήλθε το Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο άμεσο μέλλον παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 3,5% από 3,3% το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4%.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

«Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε στο Reuters ο Μάθιου Σάρατ, οικονομολόγος στην Bank of America «Για τους επόμενους μήνες δεν βλέπω αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι η άνοδος του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία δεν αποτελούν και τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Δήλωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θα περιμένει περισσότερα στοιχεία κατά τη διάρκεια του μήνα, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Προβληματισμό προκαλεί και η ανακοίνωση της Κομισιόν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Μάρτιο στο 99,6, στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2005, από 100,2 το Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε για 10ο συνεχόμενο μήνα.

NAFTEMPORIKI

Μεταβίβαση του 6,44% της MIG στην Dubai Financial Group

Μεταβίβαση του 6,44% της MIG στην Dubai Financial Group

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεταβίβαση 53.532.184 μετοχών της Marfin Investment Group (MIG), που αντιστοιχούν σε 6,44% του μετοχικού κεφαλαίου, στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή στην Dubai Financial Group, με βάση την συμφωνία που είχε ανακοινωθεί στις 7/2/2008.

ΝΑFTEMPORIKI

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 12,525.54 -294.93 -2.30%
HANG SENG INDEX 22,849.20 -436.75 -1.88%
CSI 300 INDEX 3,790.53 -127.63 -3.26%

ΑΠΟΤΑΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΑΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΧΑΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΧΑΚ.

ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

ΓΥΡΩ ΣΤΟ -1% ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ.

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ήταν η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο, καθώς οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της χώρας, εισήλθε σε ύφεση.

Η παραγωγή μειώθηκε 1,2% από τον Ιανουάριο, όταν είχε υποχωρήσει 2,2% (αναθεωρημένα στοιχεία) όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 32 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 2%.

Οι εταιρείες που ρωτήθηκαν είπαν ότι η παραγωγή θα αυξηθεί 2% τον Μάρτιο πριν υποχωρήσει 1% τον Απρίλιο.

Το γιέν [JPY=X] υποχώρησε στα 99,95 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 10:58 π.μ. στο Τόκυο από 99,24 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Η έκθεση Tankan της Bank of Japan για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, ενδέχεται να δείξει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανικών εταιρειών της χώρας υποχώρησε τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Η άνοδος του γιέν και των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζει τα κέρδη καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ βλάπτει τις πωλήσεις.

NAFTEMPORIKI

Pernod: Εξαγοράζει την Absolut Vodka έναντι 5,63 δισ. ευρώ

Pernod: Εξαγοράζει την Absolut Vodka έναντι 5,63 δισ. ευρώ

Στην εξαγορά της σουηδικής Vin & Sprit έναντι 5,63 δισ. ευρώ προσανατολίζεται η Pernod Ricard με σκοπό να αποκτήσει την Absolut vodka.
Η Pernod εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ προ φόρων. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008 και θα εδραιώσει την εταιρεία ως τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο των ποτών.

Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει το 10% που κατέχει η V&S στη Beam Global Spirits & Wine.

Η Pernod, επίσημος διανομέας της βότκα Stolichnaya στις αγορές εκτός Ρωσίας, κατάφερε να επικρατήσει έναντι των αντιπάλων της - μεταξύ των οποίων ήταν η Fortune Brands και η σουηδική οικογένεια Wallenberg - στο διαγωνισμό για την απόκτηση της Vin & Sprit

REPORTER.GR

Friends Provident: Απέρριψε προσφορά της JC Flowers

Friends Provident: Απέρριψε προσφορά της JC Flowers

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ασφαλιστική εταιρεία Friends Provident απέρριψε τη Δευτέρα την προσφορά εξαγοράς, ύψους 3,5 δισ. στερλινών, την οποία κατέθεσε το αμερικανικό ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο JC Flowers, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά χαμηλή.

Η Friends Provident αποκάλυψε πως έλαβε προσφορά 150 πενών ανά μετοχή από την JC Flowers την περασμένη Πέμπτη καθώς και ότι η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να τη μειώσει περαιτέρω σε περίπτωση που η ίδια διανείμει στους μετόχους της τελικό μέρισμα 5,3 πενών ανά μετοχή για το 2007.

NAFTEMPORIKI

ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΑΣΙΑ

ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΝΚ ΚΟΝΚ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ -2%. ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΠΤΩΣΗ ΓΥΡΩ ΣΤΟ -3.3%.

Louis: Πρόθεση για απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών της Louis Hotels

Louis: Πρόθεση για απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών της Louis Hotels


Η Louis plc σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και για την όσο δυνατό καλύτερη ενημέρωση των μετόχων και του επενδυτικού κοινού, ανακοινώνει ότι προτίθεται να προβεί στην απόκτηση των υπολοίπων μετοχών στην Louis Hotels Public Company Ltd («η Louis Hotels») που δεν κατέχει σήμερα στην τιμή των Ευρώ 0,85 (ΛΚ 0,50) ανά μετοχή που αντιπροσωπεύει την εσωτερική αξία των μετοχών της Louis Hotels. Το ποσό της αντιπαροχής δυνατόν να καταβληθεί είτε σε μετρητά είτε σε ανάλογο αριθμό μετοχών της Louis plc ίσης αξίας με βάση την τιμή που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά την ημερομηνία μεταβίβασης.

Η Louis plc θα προχωρήσει με την αποστολή σχετικής επιστολής στους μετόχους της Louis Hotels με όλες τις σχετικές πληροφορίες και έγγραφα. Σε περίπτωση αποδοχής της πιο πάνω πρότασης, το σχετικό έγγραφο μεταβίβασης των μετοχών και το Έντυπο XAK 13 ( Αίτηση και Ανακοίνωση Εξωχρηματιστηριακής Μεταβίβασης) θα πρέπει να επιστραφεί στην Louis plc (η “Εταιρεία”) στην οδό Αμφιπόλεως 20, LOUIS HOUSE, 2025 Στρόβολος, Λευκωσία, δεόντως συμπληρωμένο και υπογραμμένο, συνοδευόμενο από οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα, το αργότερο μέχρι την 16η Μαΐου, 2008. Ως ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών της Εταιρείας καθορίζεται η 31η Μαΐου 2008. Σε αντάλλαγμα θα αποσταλεί στους μετόχους μειοψηφίας της Louis Hotels είτε σχετική επιταγή για το τίμημα εξαγοράς των μετοχών τους είτε κατάσταση («statement») του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου με τον αριθμό μετοχών της Louis plc που θα τους έχουν μεταβιβασθεί. Σε περίπτωση νομικών προσώπων η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με πρακτικό εξουσιοδότησης του ατόμου ή ατόμων που υπογράφουν εκ μέρους του νομικού προσώπου τα σχετικά έγγραφα. Σημειώνεται ότι, οι μέτοχοι που επιθυμούν η αντιπαροχή να καταβληθεί σε μετοχές της Louis plc, θα πρέπει να είναι κάτοχοι Μερίδας Επενδυτή και Λογαριασμού Αξιών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι ο συνολικός μέγιστος αριθμός μετοχών που ενδεχομένως να διατεθούν με στόχο την εξαγορά όλων των μετόχων μειοψηφίας της Louis Hotels υπολογίζεται με βάση την σημερινή τιμή διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου περίπου στις 482.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας Ευρω 0,17 ή 0,11% του μετοχικού κεφαλαίου της Louis plc. Αντίστοιχα εάν η προσφορά είναι επιτυχής η Louis plc θα αποκτήσει το υπόλοιπο 0,2% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Louis Hotels, αφού σήμερα κατέχει ήδη το 99,8% και επομένως η Louis Hotels θα καταστεί 100% θυγατρική της Louis plc.

Οι μετοχές της Louis plc που θα διατεθούν έχουν ήδη εκδοθεί και προέρχονται από την διαδικασία επαναγοράς ιδίων μετοχών και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες μετοχές της Louis plc.

Τέλος σημειώνεται ότι αν η παρούσα πρόταση δεν γίνει αποδεκτή μέχρι την ημερομηνία που καθορίζεται πιο πάνω, η Louis plc δεν δεσμεύεται να αποδεχθεί προσφορά των μετοχών της Louis Hotels για εξαγορά τους στην πιο πάνω ή οποιαδήποτε άλλη τιμή. Επιπλέον η Louis plc διατηρεί το δικαίωμα να καταβάλει το ποσό της αντιπαροχής σε μετρητά σε περίπτωση σημαντικής διαφοροποίησης της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της.

Για περισσότερες πληροφορίες ή επεξηγήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με το Τμήμα Μετοχών της Εταιρείας στα τηλέφωνα 22-588160/168 (καθημερινά μεταξύ 8:30 – 13:30 και 14:30 – 17:00).

STOCKWATCH.COM.CY

UBS May Seek Approval for Capital Increase, Sonntag Says

UBS May Seek Approval for Capital Increase, Sonntag Says

March 30 (Bloomberg) -- UBS AG, the European bank with the highest losses from the U.S. subprime crisis, may ask shareholders to approve a capital increase of as much as 16 billion Swiss francs ($16.1 billion), Sonntag newspaper said, citing people it didn't identify.

UBS needs money to keep its Tier 1 capital ratio at 12 percent, the newspaper reported, adding UBS will also report a first-quarter loss after writing down as much as 15 billion francs on the value of debt securities. Sonntag said UBS is suffering from a cash drain after customers in the Zurich area alone removed funds worth 700 million francs as of March 26.

UBS, whose 12.5 billion-franc loss in the fourth quarter was the biggest ever reported by a bank, has said it expects 2008 to be ``another difficult year.'' Christoph Meier, a spokesman for the Zurich-based bank, declined to comment on the report.

``A further capital raising looks like a realistic possibility in 2008,'' Derek De Vries, an analyst at Merrill Lynch & Co. in London, said in a note this month. He estimated that the bank could bear about $16 billion in writedowns if it pays no dividend and doesn't sell more shares.

More losses may increase pressure from investors on Marcel Ospel, the bank's chairman, who is standing for re-election at the annual shareholders meeting on April 23. Writedowns already cost the jobs of former Chief Executive Officer Peter Wuffli, finance chief Clive Standish, and investment banking head Huw Jenkins, as well as other senior bankers at the securities unit.

Loan Losses

A separate report in SonntagsBlick today said UBS may name Switzerland's former justice minister Christoph Blocher to replace Ospel. It cited a ``high-level UBS manager'' it didn't identify as saying the search for his successor has ``started on an informal basis,'' and that while the person wouldn't necessarily be a banker, they would have Swiss nationality. The newspaper said Blocher declined to comment. Meier also declined to comment.

The reports come as the world's biggest banks have suffered losses on debt investments and loan losses of about $208 billion, according to Bloomberg data. Bear Stearns Cos. in March agreed to be sold to JPMorgan Chase & Co. after clients, alarmed by speculation about a cash shortage, withdrew money.

UBS, which posted its first ever annual loss after $19 billion in writedowns last year, may have to mark down debt securities by about the same amount again in 2008, according to the median estimate of five analysts.

Managing Assets

UBS in January set up a group of about 50 traders, whose task is to manage and reduce more than $70 billion in debt assets affected by the subprime crisis. The bank may put the unit into a separate ``bad bank'' division to better show how the rest of the business develops, analysts including Bear Stearns Cos.' Christopher Wheeler and JPMorgan's Kian Abouhossein have said.

UBS said in its annual report, published March 27, that it's improving risk control mechanisms, after underestimating the potential losses from U.S. mortgage assets. It put in place new models for risk management and the valuation of U.S. residential real estate assets at the investment bank in the first quarter.

For the fourth quarter the bank said on Feb. 14 it was taking $14.4 billion in writedowns on assets and loans infected by the subprime crisis.

Those writedowns included $10.8 billion on subprime residential mortgages, $2 billion on so-called Alt-A mortgages, which fall between subprime and prime, and $871 million on credit protection purchased from monoline insurers. The bank recorded losses of about $500 million on commercial real estate and about $200 million on loans for leveraged buyouts.

UBS shares have tumbled 45 percent this year, making them the second-worst performer on the 60-member Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.

BLOOMBERG
Share |