Monday, March 31, 2008

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

ΣΕ ΝΕΑ ιστορικά υψηλά ανήλθε το Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο άμεσο μέλλον παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 3,5% από 3,3% το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4%.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

«Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε στο Reuters ο Μάθιου Σάρατ, οικονομολόγος στην Bank of America «Για τους επόμενους μήνες δεν βλέπω αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι η άνοδος του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία δεν αποτελούν και τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Δήλωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θα περιμένει περισσότερα στοιχεία κατά τη διάρκεια του μήνα, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Προβληματισμό προκαλεί και η ανακοίνωση της Κομισιόν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Μάρτιο στο 99,6, στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2005, από 100,2 το Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε για 10ο συνεχόμενο μήνα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |