Tuesday, September 8, 2009

ΗΠΑ: Συμφωνία για την εκκαθάριση των CDS

ΗΠΑ: Συμφωνία για την εκκαθάριση των CDS


Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street – περιλαμβανόμενων των JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. και Barclays Plc – δεσμεύτηκαν να αναλάβουν την εκκαθάριση στο 80% του συνόλου των επιλέξιμων συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit-default swaps - CDS) με έναρξη τον Οκτώβριο μέσω οίκων εκκαθάρισης σχεδιασμένων ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλυσιδωτής κατάρρευσης των dealers, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι τράπεζες επίσης συμφώνησαν να αναλάβουν την εκκαθάριση των συναλλαγών στο 70% επί των επιλέξιμων παραγώγων προϊόντων επί επιτοκίων με έναρξη από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με επιστολή που υπογράφουν 15 εταιρείες της Wall Street και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York.

Η συμφωνία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλουν οι αμερικανικές αρχές για να ρυθμίσουν την τεράστια εξωχρηματιστηριακή αγορά (over-the-counter) παραγώγων σε οργανωμένους οίκους εκκαθάρισης προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

capital.gr

ΗΠΑ: Στα 38 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

ΗΠΑ: Στα 38 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 38 δισ. δολαρίων σε τριετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 1,487%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της ενόψει των σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 3,02 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, υψηλότερα από το μέσο όρο των 2,75 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 54,2%.

reporter.gr

Aντλησε 750 εκατ. ευρώ από ομολογιακό η Alpha Bank - Ακολουθούν Πειραιώς, Marfin

Aντλησε 750 εκατ. ευρώ από ομολογιακό η Alpha Bank - Ακολουθούν Πειραιώς, Marfin

Σε τριετή έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με στόχο να αντλήσει 750 εκατ ευρώ προχώρησε η Alpha bank.Οι προσφορές που υποβλήθηκαν έχουν ξεπεράσει τα 1,3 δις ευρώ και κατανέμονται 50% Ελλάδα και 50% εξωτερικό. Ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο που έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος των 500 εκατ ευρώ που σχεδίαζε η Alpha να αντλήσει. Για τον λόγο αυτό ενώ σχεδίαζε αρχικά να εκδώσει 500 εκατ ευρώ έλαβε την απόφαση το τελικό ποσό της έκδοσης να διαμορφωθεί στα 750 εκατ ευρώ.

Είναι προφανές ότι στην έκδοση της Alpha ήταν μεγάλο και ορθολογικά κατανεμημένο μεταξύ ελληνικών τραπεζών που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον , πελατών private banking και ξένων τραπεζών και θεσμικών χαρτοφυλακίων. Το επιτόκιο με βάση τις προσφορέςδιαμορφώθηκεστο 4%.

Προχθές ολοκλήρωσε επιτυχώς έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου η Eurobank αντλώντας 500 εκατ ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα υλοποιήσει αντίστοιχη έκδοση και η Πειραιώς περίπου 500 εκατ ευρώ ενώ έχει ξεκινήσει το road show της Marfin για αντίστοιχη έκδοση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αγορά των εκδόσεων κοινών ομολογιακών δανείων διευρύνεται. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται και προφανώς οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκότερη συγκυρία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά οι τράπεζες έχουν αντλήσει μέσω εκδόσεων κοινών ομολογιακών δανείων και υβριδικών κεφαλαίων περί τα 2,8 με 3 δις ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το επόμενο διάστημα ουσιαστικά στους επόμενους 2 με 5 μήνες οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων θα αυξηθούν κατακόρυφα ως απόρροια , ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πλέον η διατραπεζική αγορά βελτιώνεται και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τραπεζικό ρίσκο.

reporter.gr

Citi: Στις 1.100 μονάδες ο S&P 500- Στις 10.400 μονάδες ο Dow το 2010

Citi: Στις 1.100 μονάδες ο S&P 500- Στις 10.400 μονάδες ο Dow το 2010

Στις 1.100 μονάδες βλέπει το δείκτη S&P 500 μέχρι το τέλος του 2010 ο διευθυντής στρατηγικής της Citigroup, Tobias Levkovich στην τελευταία έκθεση του, ήτοι υψηλότερα κατά 8% από τα τρέχοντα επίπεδα. ‘Τα κέρδη είναι πιθανά το 2010, αλλά αναμένονται σπασμωδικά», έγραψε χαρακτηριστικά στην έκθεση ο Levkovich. Το πιθανότερο μάλιστα σενάριο είναι να φτάσει τα επίπεδα των 1.100 μονάδων στις αρχές του έτους και μετά να αναδιπλωθεί. Επιπλέον, ο Levkovich ανέφερε ότι ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αναμένεται στις 10.400 μονάδες το 2010, περίπου 10% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για συνέχιση του ράλι τους επόμενους μήνες, και κατοχύρωση κερδών μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

reporter.gr

Strauss-Kahn: Νωρίτερα η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Strauss-Kahn: Νωρίτερα η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας


Την άποψη πως η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss-Kahn σε συνέντευξή του στον ιταλικό Τύπο.

“Για την παγκόσμια οικονομία εδώ και ένα χρόνο αναφέρουμε πως θα αρχίσει να ανακάμπτει το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει ένα τρίμηνο νωρίτερα.,” δήλωσε συγκεκριμένα ο Strauss-Kahn στη εφημερίδα Il Sole 24 Ore, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν εννοεί το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ή το πρώτο του 2010

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις τελευταίες εκτιμήσεις του αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα το Reuters, έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη το 2009 κα το 2010 σε σημαντικές οικονομίες.

Σύμφωνα με το Reuters το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 1,3% το 2009 έναντι 1,4% και να επεκταθεί με ρυθμό 2,9% έναντι 2,5% το επόμενο έτος.

capital.gr

AIG: Υποβάθμιση σύστασης και μείωση τιμής στόχου από Credit Suisse

AIG: Υποβάθμιση σύστασης και μείωση τιμής στόχου από Credit Suisse


Στην υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της American International Group σε “underperform” από “neutral” και στη μείωση της τιμής στόχου στα 15 δολ. από 30 δολ. προχώρησε η Credit Suisse.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με την Credit Suisse έπειτα από τις πωλήσεις δραστηριοτήτων της AIG η αξία που υπάρχει για τους κατόχους κοινών μετοχών είναι μικρή έως μηδενική, ενώ ενδεχόμενες μελλοντικές IPO δεν θα παράγουν σημαντική αξία.

capital.gr

Πάνω από τα $70 το αργό με κέρδη 4%

Πάνω από τα $70 το αργό με κέρδη 4%

Μεγάλη άνοδο σημειώνει η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Τρίτης ανακτώντας τα επίπεδα των 70 δολ. το βαρέλι ενόψει της συνάντησης των μελών του ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη, αλλά και μετά την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κερδίζει 2,65 δολ. ή 3,90% στα 70.67 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου κερδίζει εξάλλου 2,51 δολ. ή 3,8% στα 69,04 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures exchange του Λονδίνου.

Την Τετάρτη ξεκινά η συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη για τα επίπεδα της παραγωγής, με τους αναλυτές να παραμένουν συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής με τα επίπεδα να παραμένουν αμετάβλητα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, ο Οργανισμός θα διατηρήσει το επίπεδο παραγωγής στα 24,845 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το αμερικανικό δολάριο βρέθηκε να σημειώνει μεγάλες απώλειες έναντι του ευρώ, με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να ενισχύεται έως τα 1,45 δολ. στις συναλλαγές της Τρίτης, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων, διολίσθησε έως τις 77,398 μονάδες, που αποτελεί νέο χαμηλό για το 2009.

Πάνω από τα 1.000 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολ. ανά ουγγιά κινείται η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές της Τρίτης μετά την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνουν και τα υπόλοιπα μέταλλα με το ασήμι και τον χαλκό να καταγράφουν άλμα 3%.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου – το πιο ενεργό συμβόλαιο – κερδίζει 11,20 δολ. ή 1,1% στα 1.008 δολ. ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε έως το υψηλό των 1.009,40 δολ. ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Globex. Το λιγότερο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 6,80 δολ. ή 0,7% στα 1.002,20 δολ.

Η τελευταία φορά που τα futures του χρυσού ξεπέρασαν τα 1.000 δολ. ήταν στις 20 Φεβρουαρίου. Το ιστορικό υψηλό είναι στα 1.033,90 δολ. ανά ουγγιά και καταγράφηκε στις 17 Μαρτίου του 2008.

Οι αναλυτές της Commerzbank ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη βιωσιμότητα της κούρσας του χρυσού. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο διατηρήσιμο είναι το επίπεδο των 1.000 δολ. αναφέρουν σε σχετικό σημείωμα προς τους πελάτες τους και συμπληρώνουν: "Τις τελευταίες δύο φορές που κάτι ανάλογο συνέβη – τον Φεβρουάριο του 2009 και τον Μάρτιο του 2008 – η αύξηση της τιμής ήταν μόνο προσωρινή και οδήγησε σε μεγάλη διόρθωση που οδήγησε τον χρυσό κάτα από τα επίπεδα των 900 δολ".

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 52 cents, ή 3,1% στα 16,81 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Δεκεμβρίου κερδίζει 8 cents, ή 3% στα 2,95 δολ. η λίβρα.

Τέλος, η πλατίνα Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 30,90 δολ. ή 2,5% στα 1.290 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου κερδίζει 2,95 δολ. ή 1% στα 298,95 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος τον Ιούλιο

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος τον Ιούλιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Αύξηση κατέγραψαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο, προσαρμοσμένες σε εποχικές και ημερολογιακές επιδράσεις, σε μία ακόμη ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σταδιακά εξέρχεται από την ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Σε προσαρμοσμένη βάση οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% στο μήνα, στα 68,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες στα 55,9 δισ. ευρώ.

Τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν μείωση των εξαγωγών κατά 18,7% σε ετήσια βάση στα 70,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, και συρρίκνωση των εισαγωγών κατά 22,3% στα 56,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008.

Το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου, βασισμένο σε μη προσαρμοσμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στα 13,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο πλεόνασμα των 12,1 δισ. τον Ιούνιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Η αρχική εκτίμηση για τον Ιούνιο ήταν 12,2 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επίσης βασισμένο σε μη προσαρμοσμένα στοιχεία, ήταν 11 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 13,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Αρχικά στοιχεία προέβλεπαν πλεόνασμα 13,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones Newswires, έκαναν λόγο για εμπορικό πλεόνασμα 12 δισ. ευρώ και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 10 δισ. ευρώ.


capital.gr

Γερμανία: Απροσδόκητη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο

Γερμανία: Απροσδόκητη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο τους επόμενους μήνες αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη λόγω της ενίσχυσης των παραγγελιών.


Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,9% έπειτα από την άνοδο 0,8% τον Ιούνιο. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οικονομολόγοι έκαναν λόγο για άνοδο 1,5%. “Για το τρίτο τρίμηνο μπορούμε να περιμένουμε αύξηση της παραγωγής,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 3,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα,


“Συνθήκες οικονομικής άνθησης στη Γερμανία; Όχι ακόμα,” σημειώνει ο οικονομολόγος της BNP Paribas Ken Wattret. Αντιμετωπίζουμε αυτά τα στοιχεία ως μία προσωρινή ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας, μετά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων στο αποκορύφωμα της κρίσης.”


Η βιομηχανική παραγωγή ήταν 17% μικρότερη σε σχέση με τον Ιούλιο του του 2008. Η μεταποιητικ΄΄η παραγωγή ήταν 0,5% μικρότερη σε μηνιαία βάση ενώ κατασκευές υποχώρησαν 2,3%.

capital.gr

Ρωσία: Ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου

Ρωσία: Ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου


Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης καθώς ο πρωθυπουργός Vladimir Putin εκμεταλλεύεται τη μείωση της παραγωγής του OPEC και ενισχύει το μερίδιο αγοράς της χώρας.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, οι εξαγωγές ακατέργαστων και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν σχεδόν στα 7,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο β΄ τρίμηνο.

Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας περιορίστηκαν στα 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την παραγωγή και την εγχώρια ζήτηση.

Οι επενδυτές ανέμεναν η προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία να μειωθεί στο τρέχον έτος καθώς ο αναπληρωτής του Putin, Igor Sechin τόνισε στον OPEC το Δεκέμβριο ότι η κυβέρνηση του ήταν έτοιμη να περιορίσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Αντιθέτως, το κράτος προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις για την κατασκευή νέων πηγών στη Σιβηρία.

capital.gr

Ernst & Young: Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων οι νέοι "νικητές" της ύφεσης

Ernst & Young: Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων οι νέοι "νικητές" της ύφεσης


Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων (ΚΠ) αναφέρουν ότι πέτυχαν τη μείωση κόστους που είχαν θέσει ως στόχο κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young Ευκαιρίες σε αντίξοους καιρούς (Οpportunity in Adversity) που δημοσιεύτηκε, οι εταιρείες ΚΠ διαβλέπουν επίσης μεγαλύτερες ευκαιρίες για περαιτέρω μείωση του κόστους σε σύγκριση με τις εταιρείες των άλλων κλάδων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλυσίδα προμηθειών, με το 62% να προβλέπει πρόσθετα κέρδη έναντι 48% των ερωτηθέντων από όλους τους κλάδους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έρευνα που διεξήχθη σε επίπεδο μελών διοικητικών συμβουλίων, αποκαλύπτει ότι ο κλάδος ΚΠ έχει διαγράψει καλύτερη πορεία σε σχέση με πολλούς άλλους κλάδους κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Παρότι η επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης δημιουργεί σκληρές προκλήσεις για τις εταιρείες ΚΠ, πολλές έχουν επιδείξει εξαιρετική ανταπόκριση στους τομείς τιμολόγησης, διαχείρισης κόστους, αλυσίδας προμηθειών, διαχείρισης πελατών και κεφαλαίων κίνησης, προκειμένου να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους.

Ο Howard Martin, Global Consumer Products Leader στην Ernst & Young, δηλώνει: «Συνολικά, οι εταιρείες ΚΠ επέζησαν της ύφεσης με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη φυσική ανθεκτικότητα που επιδεικνύει σημαντικό τμήμα του κλάδου στην οικονομική ύφεση. Αντικατοπτρίζει επίσης την ικανότητα αυτών των εταιρειών να εφαρμόζουν γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά πολλές πρωτοβουλίες βελτίωσης της απόδοσης, οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη προτού “χτυπήσει” η ύφεση».

Η διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης αποτέλεσε βασικό τομέα εστίασης. Το ογδόντα τοις εκατό των ερωτηθέντων από εταιρείες ΚΠ προέβη σε εκ των άνω αναθεώρηση της υφιστάμενης διαχείρισης διαθεσίμων και ταμειακών ροών, σε σύγκριση με το 73% των ερωτηθέντων από όλους τους κλάδους. Οι εταιρείες ΚΠ έχουν επιδείξει συνέπεια και προσοχή σε θέματα βελτίωσης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της αλυσίδας προμηθειών και των λειτουργιών τους. Εντούτοις, το 62% των εταιρειών ΚΠ που συμμετείχε στην έρευνα πιστεύει επίσης ότι το έργο του απέχει παρασάγγας από την ολοκλήρωσή του και εξετάζει ήδη περαιτέρω ευκαιρίες μείωσης κόστους για τους επόμενους 12 μήνες.

«Τα προγράμματα που αφορούν τόσο την αλυσίδα προμηθειών όσο και τη μείωση του κόστους, εάν εκτελεστούν σωστά, μπορούν να «ενσωματωθούν στο DNA» της επιχείρησης, βοηθώντας τις επιτυχημένες εταιρείες ΚΠ να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις στην αγορά και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εν όψει της ύφεσης», συνεχίζει ο Martin.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα σχέδια δράσης των εταιρειών ΚΠ συμπεριλαμβάνουν τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να βγουν από την ύφεση πιο ενισχυμένες από τους ανταγωνιστές τους και, ειδικότερα, την επιτάχυνση του χρόνου διάθεσης στην αγορά (56%) και την επέκταση της παρουσίας τους στις αναδυόμενες αγορές – όχι μόνο στις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, αλλά και σε λιγότερο εδραιωμένες αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής (41%).

«Μόλις η παγκόσμια οικονομία εξέλθει από την ύφεση, οι εταιρείες ΚΠ που είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αυξήσουν τους όγκους τους σε παγκόσμια κλίμακα θα ανακηρυχθούν, αναμφισβήτητα, νικητές του κλάδου». Πράγματι, οι εταιρείες αυτές θα χρησιμοποιήσουν τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες δρώντας καιροσκοπικά, ώστε να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές, ευέλικτες και σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ευνοϊκές συνθήκες, μόλις αυτές επιστρέψουν», δηλώνει ο Martin.

Σχετικά με αυτή την έκθεση

Το δείγμα του κλάδου που αποτελείται από 39 εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων έχει ληφθεί από μια ευρύτερη έκθεση, στην οποία συμμετείχαν 596 ανώτερα διοικητικά στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων. Οι ερωτηθέντες επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο και από διάφορους κλάδους. Περισσότερα από τα μισά στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εργάζονταν σε εταιρείες με ετήσια συνολικά έσοδα άνω του 1 δις δολαρίων Η.Π.Α.

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο του 2009. Τα ποσοστά των απαντήσεων έχουν στρογγυλοποιηθεί κατά προσέγγιση.

capital.gr

Βρετανία: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής 0,9% τον Ιούλιο

Βρετανία: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής 0,9% τον Ιούλιο


Με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία. Σύμφωνα με το Office for National Statistics, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση ενώ υποχώρησε 10,1% σε ετήσια.

Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% στο μήνα, η μεγαλύτερη από το Μάιο του 2006, και πτώση 9,9% σε ετήσια. Η ενίσχυση της παραγωγής οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής στις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά 10,4% σε σχέση με τον Ιούνιο.

capital.gr

Στη "σκιά" ζει ο πρώην CEO της Lehman Brothers

Στη "σκιά" ζει ο πρώην CEO της Lehman Brothers


Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δημοσιογράφοι του Reuters εντόπισαν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Lehman Brothers, Richard Fuld, να προσπαθεί να αφήσει πίσω του την «εκκωφαντική» κατάρρευση μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ και να συνεχίσει τη ζωή του όσο πιο ομαλά μπορεί.

Οι Clare Baldwin, Jui Chakravorty και Jonathan Spicer του Reuters περιγράφουν τον Fuld ως έναν άνθρωπο που εκλαμβάνει τον εαυτό του ως «αποδιοπομπαίο τράγο», που ανησυχεί περισσότερο για την προσωπική του ασφάλεια παρά για τις δικαστικές του «περιπέτειες» και που, παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει πλέον συνήθειες της καθημερινότητάς του, διατηρεί ακόμη επαφές με παλιούς συνεργάτες και φίλους από τη Wall Street.

O Fuld φέρεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να ανησυχεί για όσα θα ειπωθούν και θα γραφτούν τώρα που πλησιάζει η «επέτειος» της κατάρρευσης της Lehman, στις 15 Σεπτεμβρίου, και αναφέρει χαρακτηριστικά: «αναζητούν κάποιον να ‘θάψουν’ και αυτός είμαι εγώ».

Αυτή την περίοδο ζει σε ένα παραποτάμιο σπίτι στα Rocky Mountains, ενώ φήμες σχετικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα αναφέρουν ότι έχει ιδρύσει τη δκή του εταιρεία συμβούλων, με την επωνυμία Matrix Advisors LLC και έδρα την Τρίτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, καθώς και ότι συνεργάζεται με την Alvarez and Marsal προκειμένου η Lehman να απαλλαγεί από τα χρέη.

capital.gr

Γερμανία: Νέες εκτιμήσεις για συρρίκνωση 5,5%-6% της οικονομίας το 2009

Γερμανία: Νέες εκτιμήσεις για συρρίκνωση 5,5%-6% της οικονομίας το 2009


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)-- Η γερμανική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση 5,5% με 6% το τρέχον έτος, ανέφερε η Γερμανίδα Καγγελάριος, Angela Merkel, μετά από αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων της κυβέρνησης.

“Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας βιώνει τη χειρότερη κρίση στην 60ετή ιστορία της...το τρέχον έτος αναμένουμε αρνητική ανάπτυξη -5,5% έως -6,0%”, δήλωσε η Merkel στη Βουλή.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό 6% το 2009 καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση σε μεγαλύτερο βαθμό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.


capital.gr

Παρέα με τους 'ταύρους' Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura

Παρέα με τους 'ταύρους' Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura


"Ταύροι" δηλώνουν για τις αγορές Morgan Stanley, JP Morgan και Nomura. Μάλιστα το σύνθημά των διεθνών οίκων είναι "Αγοράστε στη διόρθωση", αφού ακόμα και γνωστές "αρκούδες" των χρηματιστηρίων, όπως η Morgan Stanely, αναθεωρούν τη στάση τους επί το θετικότερο.


Morgan Stanley

"Το ράλι δεν έχει τελειώσει ακόμα" διατείνονται ο επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της Morgan Stanley, Teun Draaisma και η ομάδα του, δηλώνοντας πως ξεκινά ένας νέος κύκλος ανόδου. Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως είναι έτοιμοι να "αγοράσουν" στις διορθωτικές κινήσεις των χρηματιστηρίων. "Μετά την αναβάθμιση των μετοχών στην οποία προχωρήσαμε τον Ιούλιο, θα προ9χωρήσουμε σε αγορές, εάν ο MSCI Europe υποχωρήσει κατά 5% - 10% από τα υψηλά της 28ης Αυγούστου ή θα βγούμε πωλητές ένα ο δείκτης ενισχυθεί πάνω από 15%" τονίζει ο Draaisma. Oι αναλυτές του οίκου αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα καταγράψουν άνοδο 20% το 2010, ενώ "βλέπει" αυξημένη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Σε βραχυπρόθεσμη βάση ο Teun Draaisma και η ομάδα του εκτιμά πως το ράλι των μετοχών δεν έχει τελειώσει, ενώ δηλώνουν "overweight" για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Η Μοrgan Stanley πιστεύει πως τα ράλι θα κορυφωθεί όταν αρχίσουν οι αυξήσει των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Οι αναλυτές αναμένουν πως ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο του 2010 και η ΕΚΤ στο β' 3μηνο του 2010. Όμως, όταν το ράλι τελειώσει, η Morgan Stanley θεωρεί ότι οι αγορές θα εισέλθουν σε μία μακροπρόθεσμη περίοδο στασιμότητας. Οι δείκτες θα κινούνται γύρω από τα ίδια επίπεδα για χρόνια, με τον MSCI Europe να κυμαίνεται ανάμεσα στις 600 και τις 1.200 μονάδες.


JP Morgan

Παραμένουμε "long" στις μετοχές, φωνάζει η JP Morgan, εκτιμώντας πως οι αγορές θα ολοκληρώσουν το 2009 με κέρδη 10% - 15 % από τα τρέχοντα επίπεδα, υποστηριζόμενες από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. "Ο επόμενος ανοδικός κύκλος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν αρχίσουν να ανακοινώνονται τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο, καθώς αναμένουμε να συνεχιστούν οι εκπλήξεις", τονίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου. Οι μετοχές παρουσίασαν σημάδια κόπωσης την προηγούμενη εβδομάδα και αντέδρασαν ήπια στα "δυνατά" μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, επισημαίνουν οι αναλυτές, οι οποίοι παραδέχονται πως το παραπάνω είναι τεχνικά αρνητικό στοιχείο. Ωστόσο αποδίδουν την "κόπωση" των αγορών στο γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά είναι από τους χειρότερους μήνες για τις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές από τη δεκαετία του '20 υπάρχει πιθανότητα πτώσης 40% στα χρηματιστήρια για οποιοδήποτε μήνα, αλλά για το Σεπτέμβριο, αυτή η πιθανότητα είναι 55%, φαινόμενο που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Το παράδοξο αυτό γεγονός, όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της JΡ Morgan, δεν μεταβάλλει τη μεσοπρόθεσμη επενδυτική τους τακτική και γι' αυτό εξακολουθούν να δηλώνουν "ταύροι" για τις μετοχές.

Nomura

Ανοδικά εκτιμά πως θα κλείσουν το έτος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Nomura, δηλώνοντας ταυτόχρονα "bullish" για τις μετοχές παγκοσμίως. Ο ιαπωνικός οίκος θεωρεί ότι το ράλι στις αγορές δεν έχει τελειώσει, καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών, η βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας στηρίζουν στην παρούσα φάση τις μετοχές. Οσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως θα επιβραδυνθεί κατά 4,1% φέτος, ενώ αναμένει αναιμική ανάκαμψη 0,8% το 2010 και 1,3% in 2011. "Η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2010 αλλά θα είναι πιο αργή σε σχέση με άλλες περιόδους ύφεσης", επισημαίνει η Nomura. Για τον FTSE 100 στο Λονδίνο ο οίκος εκτιμά πως θα κλείσει το τρέχον έτος στις 5.300 μονάδες με άνοδο 10%, τον DAX στη Φρανκφούρτη στις 5.900 μονάδες με κέρδη 11% και ο Cac 40 στο Παρίσι στις 3.800 μονάδες ενισχυμένος κατά 6%. Για τον Euro Stoxx 50 oι αναλυτές διαβλέπουν περιθώρια ανόδου 7% στο τέλος του 2009.

axiaplus.gr

Easy money can kill a business

Easy money can kill a business

Financing is almost impossible to get right now. In some cases, that's not a bad thing.

(Fortune Small Business) -- In 2001, DNA Software won a $1.5 million, three-year grant from the state of Michigan to develop computer programs for genomics researchers. Four years later, the eight-employee Ann Arbor company was on the verge of bankruptcy.

What happened? On paper DNA Software had been living every startup's dream. The government was "very supportive of what we were trying to do," recalls CEO Don Hicks. The grant paid the company in annual installments in exchange for preferred shares with no controlling interest.

But as three years' worth of steady money rolled in, looming problems at DNA went undetected. The cash cushion allowed executives to focus almost entirely on product development, without giving much thought to sales or marketing. Until the grant money dried up, they failed to realize that they had grossly overestimated the potential market for DNA's highly specialized services.

In 2005, with his company on the verge of collapse, Hicks took a 50% pay cut and started targeting potential customers with courtesy calls and demonstrations. DNA was forced to run on cash from its own operations. That required executives to "hunt only what we could kill," says Hicks.

During the next three years he brought DNA Software back to profitability. Since 2005 the company has doubled its staff, and it is on track to bring in $1.5 million in revenue this year.

Despite the current clamor for loans, business owners would do well to remember that money is not the mother of invention. On the contrary, capital constraints often spur innovation. Historically, scarce capital has forced many businesses that were founded during downturns -- such as HP (HPQ, Fortune 500), which debuted in 1939 during the Great Depression, and FedEx (FDX, Fortune 500), launched in the oil crisis of 1973 -- to eschew debt and remain agile.

Small business owners should do as much as they can without relying on other people's money, recommends Jim Anderson, an Orange County, Calif. counselor for SCORE, a national nonprofit organization that teams successful small business owners with entrepreneurs who are seeking advice.

"People who self-finance generally don't become sloppy," he says. "There is a tendency for people who have borrowed a big chunk of money to relax."

Mike Michalowicz, CEO of Obsidian Launch, a Boonton, N.J., consulting firm that invests in small startups, admits that external funding gave him the flexibility to ignore sound business practices -- and reality -- when he founded his first business, Olmec Systems, in 1996. The company, which set up computer networks for financial firms, swung from profitability to losses of as much as $50,000 in a single month after securing a $250,000 SBA-backed loan. Michalowicz blew the dough on office furniture and unnecessary administrative and sales-support staff, not to mention a new BMW Series 7 sedan.

"My explanation to myself was that if I had a lot of employees and a beautiful car, people would know I was successful and want to do business with me," he says. "Once I was out of cash, I had to get back to doing business the right way: servicing clients well and working hard."

Michalowicz ditched the expensive furniture and renegotiated his rent. In three years he had paid back his loan and sold the company for six figures.

Some entrepreneurs can take on loans without losing their innovative edge, particularly if they're armed with specific plans for spending the cash and generating enough revenue to pay it back. For everyone else, the era of lazy borrowing is over.

"In most cases we're telling people, 'You'd better have the capital,'" says Anderson. "It's tough times ahead."

In the end, a loan is a debt, not an excuse to let your hair down and party. Note to Wall Street: That advice isn't just for entrepreneurs.

cnn

WaMu: The forgotten failure

WaMu: The forgotten failure

The biggest-ever bank collapse didn't lead to chaos, but Americans will pay the price for its unsound lending for years to come.

NEW YORK (Fortune) -- Washington Mutual is long gone, but its lax lending could haunt us for years.

The Seattle-based institution collapsed in the largest-ever U.S. bank failure last September. WaMu ran out of cash after business customers, unnerved by the implosion of Lehman Brothers, withdrew their uninsured deposits.

After the chaos surrounding Lehman's demise, WaMu was put to rest with little fuss. Regulators seized the nation's sixth-biggest bank on a Thursday night -- a departure from the customary Friday -- and sold it to JPMorgan Chase (JPM, Fortune 500) for $1.9 billion.

The move wiped out WaMu's 56,000 shareholders of record and left bondholders nursing billions of dollars in losses. But the WaMu deal spared the federal deposit insurance fund and thus was, unlike so many federal actions over the past year, an unalloyed positive for taxpayers.

"That was a good outcome," said Chip MacDonald, a banking lawyer at Jones Day in Atlanta. Given the financial panic that followed Lehman's collapse and the rescue of AIG (AIG, Fortune 500), he said, "it could have gone the other way."

Even so, Americans will be paying for some years for the ill-advised loans made earlier this decade by WaMu and like-minded peers such as Wachovia.

Defaults on the exotic mortgages the firms specialized in have been high, and they could rise even further in coming months as payments jump for some borrowers. That should add to the stress on the banking system, in the housing markets and in foreclosure-riddled communities.

"We're still waiting to see how the Wachovia and Washington Mutual portfolios play out," said Brian Olasov, who studies the banking industry as managing director at law firm McKenna Long & Aldridge. "We've got a big bulge in resets still to come."

WaMu and Wachovia, now part of Wells Fargo (WFC, Fortune 500), helped stoke the housing bubble by issuing tens of billions of dollars of so-called option adjustable rate mortgages. Option ARMs, as they are known, were typically made with little or no documentation and allowed borrowers to underpay in early years -- at the expense of much higher monthly payments later.

These loans helped inflate the housing bubble in then-hot markets such as California by allowing borrowers to stretch well beyond their incomes to bet on house price gains.

When the market turned, these loans began defaulting at a rapid clip, leaving the lenders with huge losses. JPMorgan took $31 billion in writedowns when it acquired WaMu, and Wells took a $24 billion hit on its Wachovia loans when it completed that purchase.

The writedowns will limit the damage to the banks. But that may not prevent borrowers from having their loans reset to higher interest rates or "recast" to higher monthly payments, based on the rate at which principal is paid down.

Some $700 billion of option ARMs were written in the U.S. between 2004 and 2007. Most option ARMs are set to recast after five years -- meaning that the first wave of higher payments is hitting borrowers this year.

WaMu -- which wrote $133 billion worth of option ARMs when house prices were at their peak between 2005 and 2007 -- said in its annual report last year that 13% of its option ARM loans are due to recast this year. The bulk of recasts are due to take place between next year and 2012.

0:00 /3:45WaMu: After the fall
Recasts often lead to defaults because the banks' option ARM portfolios embody the worst aspects of the housing bubble.

Wachovia, which acquired its option ARM portfolio in its misguided 2006 acquisition of California thrift Golden West Financial and made the loans under the Pick-a-Pay brand, had $120 billion of Pick-a-Pay mortgages on its books at the end of 2007.

Two-thirds of Wachovia's Pick-a-Pay loans were made in the bubble states of California and Florida, which have suffered from the steepest price declines and the highest foreclosure rates. Two-thirds of borrowers as of Dec. 31 were using the minimum payment option -- the one that results in their paying less than the full amount of interest due and having the balance added to the loan. Six loans in seven were written without documenting the borrower's income or assets.

Option ARMs written by all banks largely share those features, though Wachovia's loans stand out in one important way: they aren't scheduled to recast until they are 10 years old, which should keep low monthly payments in place into the middle of next decade.

Accordingly, Wells Fargo said in its annual report this year that it expects recasts on just $106 million of loans in 2009 and 2010, and $316 million in 2011-2012.

Still, Wachovia was just one player in a once-crowded field that included the likes of Countrywide, now owned by Bank of America (BAC, Fortune 500), and BankUnited and IndyMac -- two of the biggest bank failures of the past two years.

And while officials have been trying to get lenders to modify mortgages to slow the foreclosure surge, real progress has been hard to come by.

"A lot of people are going to be facing payment shock," said Olasov. "There's a lot of troubled real estate debt in the banks, and there's no easy answer."

cnn

Cadbury May Fetch $21 Billion If Nestle, Hershey Trump Kraft

Cadbury May Fetch $21 Billion If Nestle, Hershey Trump Kraft


Sept. 8 (Bloomberg) -- Cadbury Plc, the confectioner that rejected Kraft Foods Inc.’s bid yesterday, may attract suitors ranging from Nestle SA to Hershey Co. and sell for as much as $21 billion, according to analysts.

The U.K.-based maker of Dairy Milk chocolate and Trident chewing gum spurned Kraft’s $16.7 billion bid as “fundamentally inadequate” and its shares surged past the offer price, suggesting investors are expecting a sweetened proposal from the Northfield, Illinois-based company or a rival offer.

Nestle, the only food company larger than Kraft, may be tempted to thwart its smaller rival’s ambitions to bulk up, and team with Hershey to break up Cadbury, according to Evolution Securities, Panmure Gordon and Kepler Capital Markets. Other potential predators include Kellogg Inc. and PepsiCo Inc. Kraft said it would keep trying to persuade Cadbury to start talks.

“We’re moving towards the end game of consolidation in confectionery,” said Simon Marshall-Lockyer, an analyst at Jefferies International in London, who has covered Nestle since at least 2001. “The stakes are very high.”

Cadbury declined to comment on whether it had received interest from any other companies.

The biggest transaction in the candy business occurred last year, when Mars Inc., the privately held maker of M&Ms, bought Wm. Wrigley Jr Co. to surpass Cadbury as the world’s largest confectioner. Cadbury and Kraft’s combined sales in 2008 were $51 billion, about half Nestle’s revenue over the same period.

Combined, Cadbury and Kraft would match Mars’s 15 percent share of the global candy market, according to figures from Euromonitor, a London-based research firm. Nestle trails with a 7.6 percent share of the market.

Nestle’s ‘Bad News’

“This deal, if it were to go ahead, is bad news for Nestle,” said Andy Smith, an analyst at Icap Plc in London. “They’ve got the firepower to counter if they want.”

Kraft’s announcement that it had approached Cadbury came at 7 a.m. in London yesterday, when U.S. markets were closed for Labor Day. Cadbury shares soared 38 percent yesterday, while Kraft declined 1.6 percent in German trading.

Nestle Chief Executive Officer Paul Bulcke yesterday said his company had ruled out major acquisitions in 2009 and 2010, though he declined to comment on Cadbury specifically. Nestle spokesman Robin Tickle declined to comment further.

Press officers for Hershey, Kellogg, PepsiCo and Mars also declined to comment. Hershey is the largest publicly traded U.S. candy maker, while Kellogg is the biggest maker of breakfast cereal in the U.S.

“If there is strategic interest from other players, then this will smoke them out,” Martin Deboo, an analyst at Investec in London, said of Kraft’s approach.

Valuations

Cadbury’s biggest shareholder, Legal & General Investment Management, joined with management in rejecting Kraft, saying it noted “the valuations of other recent food transactions.”

Those recent deals include Mars’ $22.6 billion bid for Wrigley. Andrew Wood, an analyst at Sanford C. Bernstein in New York, valued that transaction at 19.5 times earnings before interest, tax, depreciation and amortization.

Kraft’s current bid values Cadbury at much less, or about 12 times ebitda, according to Bloomberg estimates. Kraft would probably have to pay 14.7 times Ebitda, or $22.7 billion, to be successful, according to the average of 6 analysts surveyed by Bloomberg News. A value of about $21 billion is implied if the debt is excluded, which is how Kraft valued its offer yesterday.

The survey’s multiple was calculated by dividing the so- called enterprise value, equal to the bid price plus Cadbury’s net debt of 1.5 billion pounds ($2.4 billion), by analysts’ estimated ebitda of 973 million pounds over the next 12 months.

Candy Market

Cadbury has 10.3 percent of the world candy market, followed by Nestle’s 7.6 percent and Hershey’s 4.8 percent.

Kraft, whose chocolate brands include Lacta in Brazil and Milka in the U.S., trails those companies with a 4.5 percent stake. If Kraft proposes paying too high a price to catch up, shareholders may revolt.

“Upping the bid means issuing more shares and more dilution,” Sam Davis, chief investment officer at Putnam Investments in London, said on Bloomberg Television yesterday. Kraft’s present bid already leaves its balance sheet “quite stretched,” he said. Putnam doesn’t own Cadbury shares.

Analysts said a rival bid may see Nestle enlist Hershey because the Swiss company would face antitrust concerns in some markets if it acquired Cadbury in its entirety. Combined, Cadbury and Nestle would control more than half the chocolate market in Britain.

Nestle-Hershey Rationale

Hershey could buy some chocolate assets while Nestle keeps Cadbury’s chewing gum, according to Jon Cox, head of food and beverages research at Kepler in Zurich. Cox also said Hershey could raise funds to pay for Cadbury assets by selling its rights to the KitKat brand in the U.S. back to Nestle, rights the Swiss company has long coveted.

As for financing, Nestle may soon have enough cash to pursue Cadbury without issuing new debt or shares. The Swiss food company has an option to sell its stake in contact-lens solution maker Alcon Inc. to Novartis AG as early as January, which would raise about $24 billion at current stock prices.

Hershey, based in the Pennsylvania town of the same name, is controlled by a charitable trust that canceled an auction for the company in 2002. The trust said as recently as last year that it had no plans to give up ownership.

“The trust doesn’t want to lose control, but with a deal, they could finally achieve their ambition of becoming a truly international player,” Panmure analyst Graham Jones said of Hershey teaming up with Nestle.

Jones also said the list of potential Cadbury bidders shouldn’t exclude Pepsi, which gets more sales from snack-food brands such as Doritos than it does for its namesake soft drink. Pepsi isn’t interested in making a bid, according to a Wall Street Journal report that cited people it didn’t identify.

A Kraft takeover of Cadbury would be the largest acquisition made by a U.S. company in Europe this year. The value of food and retail deals plummeted to $62.6 billion in the past 12 months, compared with $208.1 billion in the year-ago period, Bloomberg data show.

bloomberg

Aegean: Διατηρεί buy η Citi- Στα 5,6 ευρώ η τιμή

Aegean: Διατηρεί buy η Citi- Στα 5,6 ευρώ η τιμή


Ισχυρή επενδυτική υπόθεση παρά την βραχυπρόθεσμη αδυναμια εσόδων χαρακτηρίζει την Aegean η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου, όπου διατηρεί την τιμή στόχο των 5,6 ευρώ και τη σύσταση “buy”.

Τα EBIT του β΄ τριμήνου ήταν 9,3 εκατ. ευρώ χειρότερα του αναμενόμενου. Η Citi προχωρά σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα EBIT του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου, καθώς και για αυτό των ετών 2009 και 2010.

Εκτίμηση του οίκου ωστόσο είναι πως η Aegean Airlines θα είναι από τις πλέον κερδοφόρες ευρωπαϊκές αεροπορικές.

euro2day.gr

Google: Συμφωνία με ευρωπαίους εκδότες και συγγραφείς

Google: Συμφωνία με ευρωπαίους εκδότες και συγγραφείς

Σε συμφωνία με ευρωπαίους συγγραφείς και εκδότες κατέληξε σήμερα η Google στο πλαίσιο των προσπαθειών της να κάμψει τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά στο σχέδιο προσφοράς μέσω του διαδικτύου εκατομμυρίων βιβλίων, τα οποία έχουν αποσυρθεί από τα βιβλιοπωλεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της, τα βιβλία που εκδίδονται στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να πωλούνται στις ΗΠΑ στην ηλεκτρονική τους μορφή, παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους.

«Τα βιβλία που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη θα θεωρούνται εμπορικά διαθέσιμα και στις ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτά τα βιβλία δεν θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι αμερικανοί χρήστες (της Google), παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους.»

Οι ευρωπαίοι εκδότες εμφανίστηκαν ανήσυχοι τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Google θα επωφεληθεί μιας συμφωνίας που είχε υπογράψει τον περασμένο χρόνο με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η οποία επέτρεπε την πώληση, χωρίς την άδεια τους, ευρωπαϊκών βιβλίων με τη δικαιολογία ότι είναι εξηντλημένα στην αμερικανική αγορά.

Εκπρόσωποι του αμερικανικού κολοσσού βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπερασπιστούν τη συμφωνία τους με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες.

naftemporiki

WEF: «Θύμα» της κρίσης και η αμερικανική ανταγωνιστικότητα

WEF: «Θύμα» της κρίσης και η αμερικανική ανταγωνιστικότητα

Τον τίτλο του παγκόσμιου «πρωταθλητή» στην ανταγωνιστικότητα στοίχισε στις ΗΠΑ η οικονομική κρίση, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγηθεί σε σημαντικές μακροοικονομικές ανισότητες τα τελευταία χρόνια. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσωρεύονται οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους», αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια έκθεσή του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα 133 χωρών.

Ωστόσο, λόγω της κρίσης και των πολιτικών επιλογών, οι οποίες είχαν ως στόχο τη δημοσιονομική ανάκαμψη, «επιδεινώθηκαν» τα επίπεδα του χρέους. Έτσι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σήμερα στη 93η θέση με βάση το κριτήριο της «μακροοικονομικής σταθερότητας», ενώ τον περασμένο χρόνο βρισκόταν στην 66η θέση.

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει στην έκθεσή του ότι η ανταγωνιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει «πληγεί» και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που δείχνουν οι παράγοντες της αγοράς στον τομέα του εκσυγχρονισμού του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

naftemporiki

Κέρδη 0,7% κατέγραψε ο Nikkei

Κέρδη 0,7% κατέγραψε ο Nikkei

Άνοδο 0,7% σημείωσε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης, με την Showa Shell Sekiyu να καταγράφει κέρδη μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για κατασκευή νέου εργοστασίου φωτοβολταϊκών.

Σημαντική ώθηση έδωσαν στις εταιρείες με «πράσινη» τεχνολογία, όπως η εταιρεία κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτων GS Yuasa, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα ότι θα δρομολογήσει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 25% έως το 2020.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές, όπως η Mizuho Financial Group, μετά τη συμφωνία των διοικητών κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών αρχών για θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας στον τραπεζικό τομέα.

Από το ισχυρό γεν επλήγησαν οι εξαγωγείς, όπως η Toyota Motor Corp, ενώ «κεντρικό θέμα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα είναι τα εταιρικά κέρδη, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τον Οκτώβριο», σύμφωνα με τον Μασαγιούκι Ντοσίντα της Matsui Securities.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei [.N225] έκλεισε στις 10.393,23 μονάδες μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε οριακή άνοδο 0,2% στις 946,40 μονάδες.

naftemporiki

Ιαπωνία: Μειώθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο

Ιαπωνία: Μειώθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, καθώς η μείωση των καθαρών αποδόσεων των ξένων επενδύσεων επηρέασε αρνητικά τα στοιχεία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε περιορισμένο κατά 19,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, υποχωρώντας στα 1,27 τρισ. γεν (13,6 δισ. δολάρια), σε μη αναπροσαρμοσμένη βάση.

Τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών δείχνουν πτώση μεγαλύτερη από το 0,1% που έκαναν λόγο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Nikkei και του Dow Jones Newswires.

capital.gr

Dubai: Οι πλούσιοι πλέον ενοικιάζουν Ferrari, δεν τις αγοράζουν

Dubai: Οι πλούσιοι πλέον ενοικιάζουν Ferrari, δεν τις αγοράζουν


ΝΤΟΥΜΠΑΪ (Dow Jones)-- Οι εύποροι κάτοικοι του Dubai αναζητούν φθηνότερους τρόπους να ικανοποιήσουν το πάθος τους για τα πολυτελή αυτοκίνητα καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει οικονομικό πλήγμα στο εμιράτο που χαρακτηρίζεται από "μανία" για αυτοκίνητα.

Επηρεασμένος από τη χρηματοοικονομική κρίση, ο Fahat Bubshait, επιχειρηματίας με έδρα το Dubai, ακύρωσε την παραγγελία της Aston Martin DBS αξίας 270 χιλ. δολαρίων και σε αντίθεση έγινε μέλος του πρώτου club για leasing πολυτελών αυτοκινήτων στο Dubai, με την επωνυμία Scuderia 250.

Ο Bubshait, ένας 28χρονος διαχειριστής κεφαλαίων που έχει στο γκαράζ του ένα Range Rover Vogue turbo, αξίας 100 χιλ. δολαρίων και μία BMW σειράς 7 και αξίας 92,5 χιλ. δολαρίων, τονίζει ότι “σε οικονομική βάση δεν είναι λογικό να συνεχίσω να συμπληρώνω τη συλλογή μου, ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς”.

Με την ετήσια συνδρομή των 32.670 δολαρίων, τα μέλη του Scuderia 250 έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα πιο συναρπαστικά και ακριβά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης της Ferrari 599 GTB αξίας 354 χιλ. δολαρίων, με μέγιστη ταχύτητα τα 330 χλμ/ώρα και την Bentley Flying Spur, αξίας 231,4 χιλ. δολαρίων.

Η σημαντική πτώση της αγοράς ακινήτων στο Dubai καθώς και η οικονομική ύφεση έχουν οδηγήσει πολλούς από τους ακριβοπληρωμένους ομογενής εργαζόμενους του εμιράτου να “σφίξουν το ζωνάρι” παρά το αφορολόγητο των εισοδημάτων. Οι αντιπρόσωποι πολυτελών αυτοκινήτων κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητόδρομου, γνωστού ως Sheikh Zayed Road, εμφανίζουν κατά μέσο όρο πτώση πωλήσεων 20%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή θα μειωθεί στο μισό αυτό το χρόνο και ότι η οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα συρρικνωθεί κατά 0,6%. Το Dubai είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμιράτο της επταμελούς ομοσπονδίας, γνωστής ως Η.Α.Ε.

Η θυγατρική της Daimler, Mercedes Benz, η οποία διέθεσε κατά 24% λιγότερα αυτοκίνητα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ανακοίνωσε ότι όπως όλοι οι ανταγωνιστές της, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική ύφεση στα Η.Α.Ε., τη δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία μετά τη Σαουδική Αραβία.

“Αυτό κυρίως συμβαίνει καθώς η έλλειψη ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους εν δυνάμει αγοραστές νέων οχημάτων να χρηματοδοτηθούν”, τόνισε ο Frank Bernthaler, διευθυντής πωλήσεων της Mercedes-Benz στη Μέση Ανατολή.

Η ανταγωνίστρια Porsche Automobil Holding αναφέρει ότι οι πωλήσεις στην περιοχή, την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της παγκοσμίως, έχουν περιοριστεί κατά 17% στο πρώτο εξάμηνο. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η περιοχή αποτελεί μία αναπτυσσόμενη αγορά, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση”, τόνισε ο Deesch Papke, γενικός διευθυντής της Porsche για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η εδρεύουσα στη Μ. Βρετανία εταιρεία ανάλυσης Business Monitor International, αναμένει η αγορά αυτοκινήτου των Η.Α.Ε να συρρικνωθεί κατά 8,5% αυτό το χρόνο, σημειώνοντας ότι η πολύ σημαντική αγορά πολυτελών αυτοκινήτων “δεν έμεινε απρόσβλητη” από την οικονομική κρίση.

“Οι κατασκευαστές συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι μία από τις πιο ελαστικές αγορές αυτοκινήτων σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη,” πρόσθεσε.

Οι πωλήσεις των super cars καλά κρατούν. Τα πλούσια σε πετρέλαιο εμιράτα του Περσικού Κόλπου αποτελούν σημαντικές αγορές για τους κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων λόγω της υψηλής ζήτησης για αυτοκίνητα αξίας άνω των 100 χιλ. δολαρίων που έχουν και το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

“Οι πελάτες των κορυφαίων πολυτελών εταιρειών όπως η Bentley, η Asston Martin και η Ferrari, συνήθως πληρώνουν με μετρητά για τα αυτοκίνητα που αγοράζουν ενώ έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση συγκριτικά με τα μεσαία εισοδήματα,” δήλωσε η Stephanie Vigier, αναλυτής της Global Insight για τον κλάδου των αυτοκινήτων. “Οι πωλήσεις των περισσότερων εκ των κορυφαίων πολυτελών αυτοκινήτων παραμένουν σταθερές”.

Το γεγονός αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων αποτελούν δημοφιλείς επενδύσεις για τους Άραβες. Το Μάρτιο το Abu Dhabi αγόρασε ποσοστό 9,1% στη Daimler. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο έχουν σχεδόν διπλασιάσει την αξία τους από το Μάρτιο για να κλείσουν την Παρασκευή στα 31,8 ευρώ. Το πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο έχει επίσης στην κατοχή του ποσοστό 5% στη Ferrari μέσω της Mubadala Development Co. Το Κατάρ έχει αποκτήσει δικαιώματα ψήφου 10% στη γερμανική εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων Porsche.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin, της οποίας το 50% κατέχει η Investment Dar από το Κουβέιτ, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στη Μέση Ανατολή είναι αυξημένες κατά ένα “σημαντικό” περιθώριο. “Έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου βρισκόμαστε σχεδόν 50% πάνω”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Bez.

Η Al Tayer Motors, ο μοναδικός αντιπρόσωπος της Ferrari και της Maserati στο Dubai, αναφέρει ότι οι πωλήσεις μέχρι στιγμής είναι ανάλογες και σε συγκεκριμένες περιοχές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η θυγατρική της BMW, Rolls Royce, της οποίας η κορυφαία σε επιδόσεις περιφέρεια τον περασμένο χρόνο ήταν η Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυτό το χρόνο έχουν σημειώσει πτώση περίπου 20%, ωστόσο η αγορά των Η.Α.Ε. συνεχίζει να εμφανίζει “σταθερή ανάπτυξη”.

Ωστόσο για πολλούς ομογενείς του Dubai, η συμμετοχή στο Scuderia 250 τους δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα ενώ διατηρούν την εικόνα του πλούτου, που έχει ζωτική σημασία για την επιχειρηματική επιτυχία στο εμιράτο, παρά την οικονομική κρίση.

“Έψαχνα να αγοράσω μία Ferrari ή μία Lamborgini για δεύτερο αυτοκίνητο, ωστόσο έκανα υπολογισμούς και η συμμετοχή μου στο club από οικονομικής πλευράς είχε νόημα ,” τόνισε ο 45χρονος Βρετανός επιχειρηματίας με έδρα στο Dubai, Ian Evans, ο οποίος οδηγεί σε καθημερινή βάση μία Jaguar XKR coupe, αξίας 95,3 χιλ. δολαρίων. Πληρώνει 26 χιλ. δολάρια το χρόνο για τη συνδρομή μέλους στο Scuderia.


capital.gr

Ξεπέρασε τα $1.000 ο χρυσός

Ξεπέρασε τα $1.000 ο χρυσός


Το επίπεδο των 1.000 δολαρίων ξεπέρασε η τιμή του χρυσού για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, εξέλιξη αναμενόμενη από τους traders καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου προσσέγγιζε το "ψυχολογικό όριο" στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, αναρριχήθηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.004,80 δολαρίων ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Globex. Αυτή την ώρα το συμβόλαιο ενισχύεται κατά 5,50 δολάρια ή 0,6% στα 1.002,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του χρυσού έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις συναλλαγές πάνω από τα 1.000 δολάρια σύνολικά δύο φορές, το Μάρτιο του 2008, ενώ οι traders εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα διατηρηθεί στα υφιστάμενα επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Το ιστορικό υψηλό της τιμής του χρυσού είναι στα 1.032 δολάρια.

“Το δολάριο συνεχίζει να δείχνει αδύναμο, ενώ καθώς τα αμερικανικά χρηματιστήρια επανέρχονται σήμερα ενδέχεται παρατηρηθεί short covering που θα ωθήσει περεταίρω την τιμή του πολύτιμου μετάλλου”, τόνισε ο Kevin Kerr, πρόεδρος της Kerrtrade.com.

capital.gr

Χρέη μαμούθ για τουριστικές εταιρείες

Χρέη μαμούθ για τουριστικές εταιρείες


Χρέη μαμούθ συσσώρευσαν οι 22 τουριστικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, αφού ο συνδυασμός της εγχώριας οικονομικής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων τις ανάγκασε να προχωρήσουν τον τελευταίο χρόνο σε πρόσθετα δάνεια €200 εκ. περίπου. Έρευνα της StockWatch αναδεικνύει τη διόγκωση των πιστωτικών υπολοίπων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πιστωτές τους σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση και το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Τμήμα Ανάλυσης της StockWatch από τους εξαμηνιαίους ισολογισμούς των εισηγμένων τουριστικών εταιρειών για το 2009 και το 2008, η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι δραματική.

Τα δάνεια που συσσωρεύτηκαν στους ισολογισμούς των τουριστικών επιχειρήσεων προκαλούν ρίγος στους τραπεζίτες: Τα καθαρά χρέη των εταιρειών (δάνεια, παρατραβήγματα και χρηματοδοτήσεις μείον μετρητά) αυξήθηκαν από €1.048 εκ. πέρσι σε €1.240 εκ. φέτος.

Την ίδια στιγμή που οι τζίροι των πλείστων εταιρειών συρρικνώνονται, ο καθαρός τους δανεισμός αυξήθηκε κατά 18%.

Γύρω στο €1 δισ. από τα χρέη των τουριστικών επιχειρήσεων αφορούν μακροπρόθεσμα δάνεια.

Το ένα τρίτο των συνολικών καθαρών χρεών των 22 εταιρειών συσσωρεύτηκε στους ισολογισμούς της Louis. Τα καθαρά χρέη της Louis αυξήθηκαν στα €430 εκ. από €294 εκ. που ήταν πέρσι, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση €135 εκ. Η εταιρεία, που αναμένεται φέτος να είναι ζημιογόνα για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιβαρύνθηκε με πρόσθετα καθαρά έξοδα €3 εκ. για σκοπούς χρηματοδότησης.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα καθαρά χρέη της Astarti, εν μέρει λόγω της αναδιοργάνωσης των εργασιών της και της ανάληψης των χρεών των ξενοδοχείων Riu και Laura. Η Astarti διαχειρίζεται τον τελευταίο χρόνο τα δύο ξενοδοχεία μετά από συμφωνία με τη μητρική της, D.H. Cyprotels. Τα χρέη της αυξήθηκαν στα €44 εκ. έναντι €11,9 εκ. που ήταν το περσινό πρώτο της εξάμηνο (που λήγει τον Απρίλιο). Τα καθαρά χρηματοδοτικά έξοδα της Astarti αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά €1,3 εκ.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν επίσης τα καθαρά χρέη της Amathus Navigation, εν μέρει λόγω των εξόδων χρηματοδότησης ανακαινίσεων αλλά και λόγω του μειωμένου κύκλου εργασιών. Πέρσι η εταιρεία χρωστούσε €26 εκ. ενώ φέτος χρωστά €40 εκ. στους τραπεζίτες της. Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης της αυξήθηκαν κατά €0,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2009.


Αν και στο σύνολο τους οι 22 εταιρείες αύξησαν σημαντικά το δανεισμό τους, ορισμένες κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και τα έσοδα τους για να μειώσουν τα δάνεια τους (βλέπε πίνακα). Άλλες, όπως η Libra, προέβηκαν σε αναδιάρθρωση των εργασιών τους περιορίζοντας τα χρηματοδοτικά τους έξοδα.

Παρά το ότι αρκετές επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν τα καθαρά χρηματοδοτικά τους έξοδα, στο σύνολο τους οι εταιρείες χρεώθηκαν το πρώτο εξάμηνο €36,7 εκ. για εξυπηρέτηση των δανείων τους, σε σύγκριση με €34,4 πέρσι. Πέραν των αυξημένων επιτοκίων, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εξόδων χρηματοδότησης φαίνεται να έπαιξαν και τα αυξημένα επιτόκια που τους χρέωσαν οι τράπεζες για να καλύψουν τον ενισχυμένο πιστωτικό κίνδυνο.

Πάντως, αν και μεγάλα, τα χρέη που συσσώρευσαν οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν κατά πολύ τα κεφάλαια που διαθέτουν. Τα ίδια τους κεφάλαια ανήλθαν στα €1.187 εκ. στο τέλος του εξαμήνου τους.

Η τάση όμως που παρατηρείται είναι μάλλον ανησυχητική, αφού τον τελευταίο χρόνο οι 22 εταιρείες έχασαν το 3,5% των ιδίων κεφαλαίων τους ή €43 εκ.

stockwatch.com.cy
Share |