Wednesday, May 13, 2009

Απώλειες πάνω από 2% σε Wall και Ευρώπη

Απώλειες πάνω από 2% σε Wall και Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες σημείωσε Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,18% στις 8.284, 89 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.664,19 μονάδες με πτώση 3,01% και τέλος ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά 2,69% στις 883,91 μονάδες. Ίδιο μοτίβο και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE κατέγραψε απώλειες 2,13% στις 4.331,37 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,61% στις 4.727,61 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά 2,42% στις 3.152,90 μονάδεςΣημαντικές απώλειες στη Wall

Έντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις κατασχέσεις και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ακόμη, την απαισιοδοξία ενέτειναν τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ING και της Applied Materials.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι Fotune Brands και η Walt Disney, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική πτώση, υποχωρώντας κατά 0,4% και σημειώνοντας την όγδοη μηναία πτώση σε διάστημα 10 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο στις λιανικές πωλήσεις κυρίως λόγω των διακοπών του Πάσχα. Σε ετήσια βάση οι λιανικές βρίσκονται 10,1% χαμηλότερα, με περίπου το ένα τρίτο όμως της πτώσης να αποδίδεται στην υποχώρηση της τιμής της βενζίνης.

Απώλειες αποκόμισαν οι Citigroup (4,6%) και Bank of America (8,6%), ύστερα από τις τρίτες κατά σειρά τριμηνιαίες ζημιές που ανακοίνωσε η ING. Στο -5% βρέθηκε και η KBW Bank.

Στα 88 εκατ. δολάρια διευρύνθηκαν οι ζημίες της λιανεμπορικής αλυσίδα Macy's το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι των ζημιών ύψους 59 εκατ. δολαρίων στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν κατά 9,5% χαμηλότερα, αφού διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 6,6%.

Στο -5% κινήθηκε η Applied Materials η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τη διεύρυνση του προγράμματος διάθεσης κεφαλαίων για το χρηματοπιστωτικό κλάδο (TARP) και σε μικρότερες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιθνερ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον. Πιο συγκεκριμένα, τράπεζες με πάγια μικρότερα των 500 εκατ. δολ. θα έχουν και αυτές με τη σειρά τους την δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για την κεφαλαιακή ενίσχυση. Σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 109,6 δις. δολάρια, αλλά εκτιμά ότι για τη χρηματοδότησή τους θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αποπληρώσουν τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν ήδη λάβει κυβερνητικά δάνεια.

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η κάμψη στα επιχειρηματικά αποθέματα των ΗΠΑ το Μάρτιο, προσθέτοντας ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο για την αμερικανική οικονομία. Τα επιχειρηματικά αποθέματα υποχώρησαν 1% στα 1,401 τρισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κάμψη 1,2%. Ακόμη, το μέγεθος Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε σε κάμψη 1,4% έναντι 1,3% αρχικά.

Τέλος, σε νέο ρεκόρ ανήλθαν οι ειδοποιήσεις κατάσχεσης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων στον τομέα του real estate RealtyTrac. Πιο αναλυτικά, οι ειδοποιήσεις ανήλθαν σε 342.038 σημειώνοντας αύξηση 1% σε μηνιαία βάση και 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μια στις 374 κατοικίες βρίσκεται σε φάση κατάσχεσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από την έναρξη καταμέτρησης των στοιχείων το 2005.

Έντονα πτωτικά η Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς μια σειρά από εταιρίες όπως η ING και Bulgari ανακοίνωσαν αποτελέσματα που απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας η αγγλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια «βραδεία» ανάκαμψη.

Ο Πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,7% στις 200,72 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε κατά 0,4%.

«Βουτιά» 10% για τη μετοχή της ING ύστερα από την ανακοίνωσε για τις τρίτες διαδοχικές ζημιές σε επίπεδο τριμήνου. Οι ζημιές της ανήλθαν στα 793 εκατ. ευρώ, έναντι 524 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Απώλειες 6,2% κατέγραψε η μετοχή της Bulgari τα αποτελέσματα της οποίας για το πρώτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους αναλυτές, αφού διαμορφώθηκαν με ζημιές 29,3 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 13% και για την Land Securities Group η οποία ανακοίνωσε βουτιά ρεκόρ στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ήτοι ζημιές 7,9 δισ. Δολάρια, εξαιτίας της πτώσης της αξίας των ακινήτων που διατηρεί η εταιρεία σε μεγάλα εμπορικά κέντρα του Λονδίνου.

Στο -11% βρέθηκε και η Rio Tinto, η οποία επηρεάστηκε από δημοσίευμα της Telegraph που έκανε λόγο για «ναυάγιο» στις συνομιλίες με την Aluminum Corp. of China σχετικά με deal ύψους 5 δισ. στερλινών. Μετά από το δημοσίευμα αυτό, η Credit Suisse σύστησε στους επενδυτές της να μειώσουν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω εταιρεία, καθώς και σε μια αλλων εταιρειών διαφορετικών κλάδων.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε σήμερα ότι η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας είναι αντιμέτωπη με μια «αργή» ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το στόχο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την άλλη, κέρδη άνω του 4% σημείωσαν οι μετοχές των Unilever και Novartis ύστερα από τη σύσταση της Credit Suisse στους πελάτες της για στροφή στις λεγόμενες αμυντικές μετοχές.

Στο +3,4% και η Dexia η οποία κατέγραψε μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο στα 251 εκατ. ευρώ.

Τέλος άνοδο 3,1% σημείωσε η K+S η οποία κατέγραψε άνοδο 27% στα κέρδη α΄ τριμήνου στα 107,3 εκατ. ευρώ, έναντι 70,8 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

REPORTER.GR

Οι κεφαλαιαγορές πίεσαν το αργό- Στα 58 δολάρια

Οι κεφαλαιαγορές πίεσαν το αργό- Στα 58 δολάρια

Την επιβεβαίωση ότι το τελευταίο δεκάμηνο ακολουθεί την ίδια πορεία με τις κεφαλαιαγορές έδωσε σήμερα το αργό, αφού ύστερα από ένα μεγάλο αλμα που πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακά μετά την ανακοίνωση της πτώσης των αποθεμάτων του, «γύρισε» κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος, σαφώς επηρεασμένο από την κατακόρυφη πτώση των κεφαλαιαγορών. Το συμβόλαιο αργού παράδοσης Ιουνίου κατέγραψε πτώση 1,4% στα 58,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μια ανάσα από τα 60 δολάρια. Το πετρέλαιο τύπου brent διαμορφώθηκε στα 57,50 δολάρια, με πτώση 0,8%.

«Βαρίδι» για τη διαμόρφωση της τιμής του αργού στάθηκε και η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, το οποίο ανέφερε ότι η συνολική ημερήσια ζήτηση του αργού τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες διαμορφώθηκε στα 18,2 εκατ. βαρέλια, χαμηλότερα κατά 7,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα επίπεδα που έχει διαμορφωθεί αυτήν την περίοδο η ζήτηση, θεωρούνται τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΙΑ τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 4,7 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληγε στις 8 Μαΐου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό τους κατά 1 εκατ. βαρέλια. Ακόμη, τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν κάμψη κατά 4,1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ ενισχύθηκαν κατά 1 εκατ. βαρέλια.

REPORTER.GR

Chrysler: Χωρίς το δικαίωμα της απεργίας οι εργαζόμενοι μέχρι το 2015

Chrysler: Χωρίς το δικαίωμα της απεργίας οι εργαζόμενοι μέχρι το 2015

Τη σταθερότητα στο εργασιακό σώμα σκοπεύει η ρύθμιση που υπάρχει στη σύμβαση χρεοκοπίας της Chrysler, με την παράλληλη εξαγορά της από τη Fiat, αφού περιλαμβάνει τον όρο της απαγόρευσης της απεργίας των εργαζομένων μέχρι το 2015. Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση που κατατέθηκε χθες στη δικαιοσύνη, έχει προβλεφθεί η συναίνεση των εργαζομένων στους όρους της εξαγοράς, η οποία τους αφαιρεί το δικαίωμα της απεργίας.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της εν λόγω ρύθμισης, η εργασιακή σταθερότητα στους κόλπους της εταιρείας, θα διευκολύνει τις διαδικασίες ένταξης της νέας εταιρείας στην αγορά. Επιπλέον, ανάμεσα στους όρους που προβλέπονται στο σχετικό κεφάλαιο, περικόπτονται τα επιδόματα θέσεως και οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και γίνονται πιο αυστηροί οι όροι εργασίας.

Αναλυτές και νομικοί των αμερικανικών πανεπιστημίων, θεωρούν ότι η Chrysler θα βρεθεί την επόμενη διετία σε «δυνατά κύματα» που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχεια της, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

REPORTER.GR

Σε νέο ρεκόρ οι ειδοποιήσεις κατασχέσεων στις ΗΠΑ

Σε νέο ρεκόρ οι ειδοποιήσεις κατασχέσεων στις ΗΠΑ

Σε νέο ρεκόρ ανήλθαν οι ειδοποιήσεις κατάσχεσης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων στον τομέα του real estate RealtyTrac. Πιο αναλυτικά, οι ειδοποιήσεις ανήλθαν σε 342.038 σημειώνοντας αύξηση 1% σε μηνιαία βάση και 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μια στις 374 κατοικίες βρίσκεται σε φάση κατάσχεσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από την έναρξη καταμέτρησης των στοιχείων το 2005.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια κατέχει την πρώτη θέση με 96.560 ειδοποιήσεις και αύξηση 42% σε σχέση με πέρσι, η πολιτεία της Φλόριδα έχει καταγράψει άνοδο 75% σε ετήσια βάση και 64.558 ειδοποιήσεις, η πολιτεία της Νεβάδα 111% με 16.266 ειδοποιήσεις και η πολιτεία της Αριζόνα 40% με 16.245 ειδοποιήσεις.

REPORTER.GR

Κύμα ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και Wall

Κύμα ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και Wall

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE κατέγραψε απώλειες 2,13% στις 4.331,37 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,61% στις 4.727,61 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά 2,42% στις 3.152,90 μονάδες. Ίδιο μοτίβο και στη Wall, αφού ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,94% στις 8.304,48 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.693,16 μονάδες με πτώση 1,60% και τέλος ο S&P 500 κινείται πτωτικά 2,08% στις 889,45 μονάδες.Έντονα πτωτικά η Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς μια σειρά από εταιρίες όπως η ING και Bulgari ανακοίνωσαν αποτελέσματα που απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας η αγγλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια «βραδεία» ανάκαμψη.

Ο Πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε απώλειες άνω του 1%. Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε κατά 0,4%.

«Βουτιά» 10% για τη μετοχή της ING ύστερα από την ανακοίνωσε για τις τρίτες διαδοχικές ζημιές σε επίπεδο τριμήνου. Οι ζημιές της ανήλθαν στα 793 εκατ. ευρώ, έναντι 524 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Απώλειες άνω του 5% κατέγραψε η μετοχή της Bulgari τα αποτελέσματα της οποίας για το πρώτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Απώλειες 10% και για την Land Securities Group η οποία ανακοίνωσε βουτιά ρεκόρ στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε σήμερα ότι η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας είναι αντιμέτωπη με μια «αργή» ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το στόχο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την άλλη, κέρδη άνω του 4% σημείωσαν οι μετοχές των Unilever και Novartis ύστερα από τη σύσταση της Credit Suisse στους πελάτες της για στροφή στις λεγόμενες αμυντικές μετοχές.

Στο +3,4% και η Dexia η οποία κατέγραψε μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο στα 251 εκατ. ευρώ.

Τέλος άνοδο 3,1% σημείωσε η K+S η οποία κατέγραψε άνοδο 27% στα κέρδη α΄ τριμήνου στα 107,3 εκατ. ευρώ, έναντι 70,8 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

REPORTER.GR

Ε.Ε.: Πρόστιμο ρεκόρ €1,06 δισ. στην Intel

Ε.Ε.: Πρόστιμο ρεκόρ €1,06 δισ. στην Intel


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,06 δισ. ευρώ θα καταβάλει η Intel Corp. (INTC) για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών παγκοσμίως κρατούσε παράνομα εκτός ανταγωνισμού τη μικρότερη ανταγωνίστριά της Advanced Micro Devices Inc. (AMD) της California πληρώνοντας κατασκευάστριες εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και εταιρείες λιανικών πωλήσεων για να μη χρησιμοποιούν τα προϊόντα της AMD.

Η Ε.Ε. διαπίστωσε πως η Intel παρείχε εκπτώσεις στις κατασκευάστριες εταιρείες με την προϋπόθεση να αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος των μικροεπεξεργαστών – συχνά έως το 95% - από την ίδια. Επίσης η Intel προέβη σε απευθείας πληρωμές στην αλυσίδα καταστημάτων λιανικών πωλήσεων MediaMarkt ώστε να πουλά υπολογιστές που χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστές δικής της κατασκευής.

Επιπλέον, πλήρωνε τις κατασκευάστριες εταιρείες για να μην πουλάνε ή να καθυστερούν τις πωλήσεις των υπόλοιπων υπολογιστών που έχουν επεξεργαστές της AMD με αποτέλεσμα να μειώνει ακόμα περισσότερο τις επιλογές των καταναλωτών.

Η Ε.Ε. διέταξε την Intel να σταματήσει άμεσα αυτές τις πρακτικές ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα παρακολουθήσει τη συμμόρφωση της εταιρείας με την απόφασή της.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες τις οποίες η Intel πλήρωνε ήταν οι Acer (2353.TW), Dell (DELL), Hewlet Packard (HPQ), Lenovo (0992.HK) και NEC Corp.(6701.TO).

“Η Intel έβλαψε εκατομμύρια Ευρωπαίων καταναλωτών κρατώντας με αθέμιτο τρόπο τους ανταγωνιστές της εκτός αγοράς για πολλά χρόνια. Τέτοια σοβαρή παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή,΄ δήλωσε η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Neelie Kroes.

Η Ε.Ε. εκτιμά πως η αξία της παγκόσμιας αγοράς για τον επεξεργαστή x86 CPUs που αφορούσε η έρευνα ανέρχεται περίπου στα 22 δισ. ευρώ ετησίως με την ευρωπαϊκή να αντιστοιχεί στο 30%

CAPITAL.GR

Κοντά στα $60 το αργό μετά την απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων

Κοντά στα $60 το αργό μετά την απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων


Κοντά στα 60 δολάρια αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που έδειξε απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού την τελευταία εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Ιουνίου, διαμορφώνεται στα 59,12 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού


Την πρώτη μείωση από το Φεβρουάριο, που δεν αναμενόταν από τους οικονομολόγους, κατέγραψαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,7 εκατ. βαρέλια στα 370,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαΐου, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια στα 147,5 εκατ. βαρέλια, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

CAPITAL.GR

AIG: Σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

AIG: Σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια


Η American International Group Inc. εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα κυβερνητικά κεφάλαια που έλαβε για την διάσωση της μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος, Edward Liddy μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όπως διευκρίνισε, το χρονοδιάγραμμα αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα παραμείνουν σταθερές ή θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ αν επιδεινωθούν και πάλι οι συνθήκες, ο ασφαλιστικός όμιλος ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

CAPITAL.GR

Πρόστιμο £1,4 εκατ. από FSA σε Morgan Stanley

Πρόστιμο £1,4 εκατ. από FSA σε Morgan Stanley


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Πρόστιμο 1,4 εκατ. στερλίνων επέβαλε η βρετανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή (FSA) στην Morgan Stanley, λόγω λάθους trader της που οδήγησε την εταιρεία στο να προβεί σε αρνητική αναπροσαρμογή 120 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο.

H FSA έχει απαγορεύσει επ΄ αόριστο στον εμπλεκόμενο trader Matthew Sebastian Piper να δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό κλάδο. Παράλληλα, επέβαλλε στον Piper πρόστιμο 105.000 στερλίνων.

Η κίνηση της FSA αποτελεί το πλέον πρόσφατο παράδειγμα διαλεύκανσης περίπτωσης κατάχρησης των κανονισμών της αγοράς. Σε συνέχεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των επικρίσεων από την κοινή γνώμη, η FSA ανέλαβε πρόσφατα περισσότερο προληπτικό ρόλο στον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε παραβάτες της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η FSA επέβαλλε πρόστιμο σε hedge fund manager της τάξης των 35.000 δολαρίων και του απαγόρεψαν την δράση στον κλάδο για τουλάχιστον δύο χρόνια για λαθεμένες θέσεις συναλλαγών. Ήταν η πρώτη φορά που η FSA απαγόρευσε σε κάποιον τη δραστηριοποίηση του στην αγορά, επιβάλλοντας του παράλληλα πρόστιμο.

Η FSA ανέφερε πως η Morgan Stanley δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει επαρκώς τους ελέγχους της για τη διαχείριση κινδύνου, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι λαθεμένες θέσεις συναλλαγών. Επίσης, ανέφερε πως δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα στις συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, κάνοντας αναπροσαρμογές στα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.

"Η εμπιστοσύνη στις αγορές αναμένεται να δεχθεί πλήγμα από τις ξαφνικές και απρόσμενες απομειώσεις και εκ νέου αποτιμήσεις τίτλων. Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη πως οι traders λειτουργούν εν μέσω ελεγχόμενου περιβάλλοντος” ανέφερε η Margaret Cole, υπεύθυνη εφαρμογή δικαίου της FSA.


CAPITAL.GR

BofA: Επιβεβαιώνει για πώληση 13,5 δισ. μετοχών της China Construction Bank

BofA: Επιβεβαιώνει για πώληση 13,5 δισ. μετοχών της China Construction Bank


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Dow Jones)-- Η Bank of America Corp. (BAC) επιβεβαίωσε την πώληση 13,5 δισ. μετοχών της China Construction Bank Corp. (0939.HK), σε κοινοπραξία τεσσάρων επενδυτών, έναντι 7,3 δισ. δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος της BofA Robert Stickler ανέφερε σε e-mail του στο Dow Jones Newswires πως η τράπεζα πούλησε τις μετοχές με μέση τιμή 4,20 δολάρια Χονγκ Κονγκ σε κοινοπραξία της Hopu Investment Management Co., η οποία περιλαμβάνει τις BOC International Holdings Ltd., China Life Insurance (Group) Co. και το Temasek Holdings Pte. Ltd της Σιγκαπούρης.

Τα έσοδα της πώλησης θα συμπεριληφθούν στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου, ανέφερε ο Stickler.

Σαν αποτέλεσμα, το μερίδιο της BofA στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας με βάση τα πάγια μετά την Industrial & Commercial Bank of China Ltd., έχει μειωθεί στο 11% από 16,7%.

CAPITAL.GR

Ενδοσυνεδριακή βουτιά 9%

Ενδοσυνεδριακή βουτιά 9%


Μεγάλες ζημιές κατέγραψε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών συναντήσεων και χάνοντας τα μεγάλα κέρδη που παρουσίαζε στα αρχικά στάδια της συνεδρίασης. Τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ημερών και η αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών έδωσαν αφορμή για μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ο ΓΔ τιμών του ΧΑΚ έκλεισε με πτώση 4,07% στις 1375,74 μονάδες υποχωρώντας 9% από τις 1512 μονάδες που είχε φθάσει στο μέσο της συνεδρίασης.

Ο δείκτης FTSE έχασε 3,96% και έκλεισε στις 470,36 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -4,17% και τις 1495,16 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €18,1 εκ. Πλέον εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας ήταν η Τράπεζα Κύπρου, η οποία με τζίρο €7,2 εκ. και πτώση 6,44% υποχώρησε στα €3,78 στο ΧΑΚ. Στο ΧΑ η BOCY ως ο δεύτερος πιο εμπορεύσιμος τίτλος έκλεισε στα €3,80 και στο -5,94% με όγκο €36,9 εκ.

Η Marfin με τζίρο €6,2 εκ., έκλεισε στα €2,20 με απώλειες 0,9% στο ΧΑΚ. Στο ΧΑ, η Marfin έκλεισε στα €2,18 με πτώση 1,8% και όγκο €33,9 εκ. (τρίτος πιο εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας). Η Marfin ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης χρεογράφων που ανήλθε στα €242,2 εκ.

Η Ελληνική με όγκο €1,9 εκ. κατέγραψε απώλειες 0,86% και έκλεισε στο €1,15. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας, πώλησε χθες 15 χιλ. μετοχές της HB έναντι €17 χιλ.

Από τους τίτλους της κύριας αγοράς, οι πλείστοι κινήθηκαν πτωτικά. Με άνοδο έκλεισαν μόνο η Aspis Holdings και τα warrants της Logicom.

Όσον αφορά εταιρικές εξελίξεις, η Muskita ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία της οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένα έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου λόγω της μείωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας αλλά και της μείωσης της τοπικής οικοδομικής βιομηχανίας. Η MAI έκλεισε με πτώση 3,95% στα €0,73.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης κινήθηκαν 35 πτωτικά, 18 ανοδικά και 94 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρατηρήθηκαν επίσης πτωτικές τάσεις παρά το θετικό άνοιγμα. Ο ΓΔ τιμών υποχώρησε σήμερα στις 2136,46 μονάδες και στο -3,07% και ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 1093,86 μονάδες με απώλειες 3,76%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €307,4 εκ. Το μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας συγκέντρωσε η Εθνική (€50,5 εκ.) που έκλεισε στα €16,10 με απώλειες 6,83%. Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, η Alpha έκλεισε με πτώση 7,23% στα €7,96, η Πειραιώς στα €7,98 και στο -5,45% ενώ κατά 8,03% χαμηλότερα στα €7,33 έκλεισε και η Eurobank.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
470.36 ( -3.96%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1375.74 ( -4.07%)

Όγκος: € 18,099,311

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2136.46 ( -3.07%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1093.86 ( -3.76%)

CAIR: Επηρεάζονται 8 πτήσεις

CAIR: Επηρεάζονται 8 πτήσεις


Οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι, λόγω της αυριανής τετράωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, θα επηρεαστούν συνολικά οκτώ πτήσεις τους – έξι προς και από Αθήνα και δύο προς και από Θεσσαλονίκη.

Αναφέρουν, επίσης, ότι ακυρώνονται δύο πτήσεις κοινού κωδικού Κυπριακών Αερογραμμών και Ολυμπιακής.

Σε σημερινή ανακοίνωση οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι λόγω της στάσης εργασίας το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας έχει τύχει αναπροσαρμογής ως ακολούθως:

Οι πτήσεις CY322 και CY312 Λάρνακα – Αθήνα, που θα αναχωρούσαν στις 8:00 και 10:35 αντίστοιχα, καθώς επίσης οι πτήσεις CY323 και CY313 Αθήνα - Λάρνακα που θα αναχωρούσαν στις 10:15 και 12:50 αντίστοιχα, ακυρώνονται.

Η πτήση CY304 Λάρνακα - Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για τις 13:15 θα αναχωρήσει στις 13:30 και θα πραγματοποιηθεί με αεροπλάνο μεγαλύτερης χωρητικότητας (Airbus 330) για να μπορέσει να μεταφέρει και τους επιβάτες των πιο πάνω πτήσεων που ακυρώθηκαν.

Η επιστροφή της πτήσης CΥ305 από Αθήνα - Λάρνακα αντί στις 15.30 θα γίνει στις 16.15, και, επίσης, θα μεταφέρει τους επιβάτες των πτήσεων που ακυρώθηκαν.

Η πτήση CY418 Λάρνακα – Θεσσαλονίκη - Παρίσι θα αναχωρήσει αντί στις 9:00 στις 13:40 και η επιστροφή Θεσσαλονίκη – Λάρνακα θα γίνει στις 00:30 ξημερώματα Παρασκευής.

Εξάλλου, ακυρώθηκαν και οι πτήσεις κοινού κωδικού CY/OA 1729/329 και η CY/ΟΑ17327332 και οι επιβάτες θα μεταφερθούν στις πτήσεις CY304/305.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι το ταξιδιωτικό κοινό που επηρεάζεται ενημερώνεται για τις νέες ώρες αναχώρησης.

Αναφέρουν, επίσης, ότι για οποιεσδήποτε πληροφορίες το κοινό μπορεί να εξυπηρετείται από το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης (8000008) τα κατά τόπους γραφεία της Εταιρείας ή τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

STOCKWATCH.COM.CY

5 χρόνια πίσω οι οικοδομές

5 χρόνια πίσω οι οικοδομές


Στα όρια του κραχ βρίσκεται η κυπριακή οικοδομική βιομηχανία, καθώς η απότομη μείωση στην εγχώρια και στην εξωγενή ζήτηση ακινήτων έχει παγώσει τις αναπτύξεις ενώ οι ελπίδες για τόνωση του κλάδου με την επίσπευση των κατασκευαστικών έργων μένουν προς το παρόν. Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία για τις πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά, καθρεφτίζουν την απότομη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που επέστρεψε σε επίπεδα του 2004.


Η μειωμένη ζήτηση οδήγησε τα εγχώρια τσιμεντοποιεία στη διοχέτευση, για πρώτη φορά τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες, ποσοτήτων τσιμέντου στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου περιορίστηκαν τον Απρίλιο του 2009 στις 117,4 χιλ. τόνους έναντι 164,5 χιλ. τον Απρίλιο του 2008, σημειώνοντας μείωση 28,6%. Το Μάρτιο, οι πωλήσεις τσιμέντου είχαν σημειώσει μείωση 29,6%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Το τετράμηνο του 2009, οι πωλήσεις τσιμέντου παρουσιάζουν μείωση 27,8% στις 484,5 χιλ. τόνους από 670,6 χιλ. πέρσι. Το τετράμηνο του 2007, οι πωλήσεις τσιμέντου ανήλθαν στις 574,7 χιλ. τόνους, το τετράμηνο του 2006 στις 508,3 χιλ. τόνους, το τετράμηνο του 2005 στις 545,2 χιλ. τόνους και το τετράμηνο του 2004 στις 472,3 χιλ. τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες έγιναν εξαγωγές τσιμέντου. Τον Απρίλιο, διοχετεύτηκαν προς το εξωτερικό 5,3 χιλ. τόνοι τσιμέντου. Πρόκειται για τις πρώτες εξαγωγές από τον Ιανουάριο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Μείωση των λιανικών πωλήσεων Απριλίου κατά 0,4%

ΗΠΑ: Μείωση των λιανικών πωλήσεων Απριλίου κατά 0,4%

Μειωμένες κατά 0,4% εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την όγδοη μείωση σε διάστημα 10 μηνών.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 10,1%, με το ένα τρίτο αυτής να προέρχεται από τις χαμηλότερες τιμές βενζίνης.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση 1,6% στις τιμές εισαγωγών Απριλίου

ΗΠΑ: Αύξηση 1,6% στις τιμές εισαγωγών Απριλίου

Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Ιούνιο εμφάνισαν οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, λόγω της ανόδου στις τιμές των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 1,6%, έναντι ανόδου 1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, υποχώρησαν κατά 0,4%.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Μείωση 2,0% στη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου

Ευρωζώνη: Μείωση 2,0% στη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου

Μείωση 2,0% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Σε ετήσια βάση, εμφανίστηκε μειωμένη κατά 20,2%, υποδηλώνοντας σημαντική συρρίκνωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, μηνιαία μείωση της τάξεως του 1,0% και ετήσια μείωση 18,0%.

Σημειώνεται ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τα στοιχεία του Φεβρουαρίου σε μείωση 2,5% σε μηνιαία βάση από 2,3%, που είχε αρχικά ανακοινωθεί, και σε ετήσια μείωση 19,1% από 18,4%.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: «Αργή» ανάκαμψη προβλέπει η ΒοΕ

Βρετανία: «Αργή» ανάκαμψη προβλέπει η ΒοΕ

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα είναι «αργή» και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα κάτω από τον επίσημο στόχο για τα επόμενα τρία χρόνια, επισημαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί, σε ετήσια, βάση, για το υπόλοιπο της χρονιάς, προτού ανακάμψει το 2010, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της BoE. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί φέτος έως το 0,4%.

«Οι κίνδυνοι κλίνουν προς μια σχετικά αργή και παρατεταμένη ανάκαμψη», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, Μέρβιν Κινγκ. Υπάρχουν «αρκετά σοβαροί λόγοι» για να αμφισβητείται το κατά πόσο η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη, δήλωσε ο Κινγκ, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο της ΒοΕ.

Ειδικότερα, τα μέλη της τράπεζας αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό σε 1,5% μέχρι τα τέλη του 2010, από 0,6% που προέβλεπαν το Φεβρουάριο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι δεν θα φτάσει τον στόχο του 2% μέχρι το 2012. Το Μάρτιο, το ποσοστό του πληθωρισμού είχε διαμορφωθεί στο 2,9%.

NAFTEMPORIKI

Marfin: Ολοκληρώθηκε η έκδοση αξιογράφων ύψους €242,2 εκ.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=announce_view&ann_id=100611

STOCKWATCH.COM.CY

Η ad hoc αποκαθιστά τη βαθμολογία για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας

Η ad hoc αποκαθιστά τη βαθμολογία για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας


Ξαναπαίρνει κεφάλι η VOUROS

Μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες, η ad hoc επιτροπή που διορίστηκε για να ελέγξει τη βαθμολογία του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο υπό προώθηση έργο στη Λάρνακα, ολοκλήρωσε το έργο της. Επίκειται απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών


Προς το τέλος του δείχνει να φθάνει το πολύχρονο σίριαλ της ανάθεσης -και της έναρξης πλέον της κατασκευής- του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.
Ενός από τα μεγαλύτερα υπό προώθηση αναπτυξιακά έργα του τόπου, το οποίο, όχι μόνο θα βοηθήσει την ίδια τη Λάρνακα σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά και την κατασκευαστική βιομηχανία του τόπου ευρύτερα. Αρχικά είχε διαφανεί ότι το θέμα θα ξεκαθάριζε τον περασμένο Μάρτιο, πλην όμως τα πράγματα μετατέθηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα. Κλειδί στην όλη διαδικασία αποτελούσε και αποτελεί η απόφαση της ad hoc επιτροπής, η οποία διορίσθηκε από το Συμβούλιο Προσφορών τον περασμένο Ιανουάριο, για την τελική βαθμολογία των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το πόρισμα της ειδικής αυτής επιτροπής έχει οριστικοποιηθεί σε προχθεσινή συνεδρίαση και στην ουσία, όπως πληροφορούμαστε, επαναφέρει τη βαθμολογία των δύο κοινοπραξιών (οι προτάσεις των οποίων αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού) στην προτέρα κατάσταση. Δηλαδή, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών, η οποία ακυρώθηκε, ως γνωστό, από την Αναθεωρητική Προσφορών.

Μπροστά η Vouros
Πιο απλά, μετά και το πόρισμα της ad hoc επιτροπής με το οποίο επαναβεβαιώνεται η βαθμολογία των συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης, η σειρά των δύο εναπομεινασών κοινοπραξιών οι οποίες διεκδίκησαν το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας (επανα)καθορίζεται ως εξής:
-1η, η κοινοπραξία Vouros: 75/100,
-2η , η κοινοπραξία Zenon: 74,3/100.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η υποβολή του πορίσματος προς το Συμβούλιο Προσφορών. Το τελευταίο αναμένεται να επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος, μάλλον κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή του την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Συμβούλιο υπό τη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η απόφαση της ειδικής επιτροπής αναμένεται να αποφασίσει για την κατακύρωση του έργου.

Η βαθμολογική ανατροπή
Ως γνωστό, το Συμβούλιο Προσφορών του Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να αναθέσει το έργο του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας στην κοινοπραξία Zenon. Στην ουσία όμως, το Συμβούλιο παρενέβη και διαφοροποίησε τη βαθμολογία των συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης στο μέρος εκείνο που αφορούσε την οικονομική βιωσιμότητα των προτάσεων. Το μέρος αυτό συνιστά το 5% της συνολικής βαθμολογίας. Αυτή η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή και της αρχικής βαθμολογίας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών πέρασε μπροστά κατά 0,27% της συνολικής βαθμολογίας η κοινοπραξία Zenon. Ωστόσο, η Vouros, όπως είναι επίσης γνωστό, προσέφυγε στη συνέχεια στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία με κατά πλειοψηφία απόφασή της στις 28 περασμένου Νοεμβρίου ακύρωσε την κατακύρωση του έργου στη Zenon. «Με τον τρόπο που ενήργησε (σ.σ. το Συμβούλιο Προσφορών) υπερέβη τα όρια της διακριτικής του εξουσίας και η απόφασή του ουσιαστικά στερείται ουσιαστικής αιτιολογίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής. Το θέμα παραπέμφθηκε εκ νέου στο Συμβούλιο Προσφορών, το οποίο κατόπιν γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας, προχώρησε κατά τον περασμένο Ιανουάριο στο διορισμό πενταμελούς ad hoc επιτροπής, με όρο εντολής να ελέγξει εάν η βαθμολογία των ιδιωτών συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης έγινε με τη σωστή μεθοδολογία και διαδικασία.

Η ad hoc επιτροπή
Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν οι Νίκος Ιακώβου, εκτελεστικός μηχανικός στο Τμ. Δημοσίων Έργων (πρόεδρος), 'Αντρη Χριστοδούλου, επιμετρητής ποσοτήτων στο Τμ. Δημοσίων Έργων, Στέλλα Ζαπίτη, ανώτερη λειτουργός προγραμματισμού στο Γρ. Προγραμματισμού, Λούης Δρουσιώτης, αν. λογιστικός λειτουργός στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, και Στέλιος Ελευθερίου, πολιτικός μηχανικός, με αρμοδιότητα στα θέματα μαρίνων, στο Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η εν λόγω επιτροπή κλήθηκε να επαναβεβαιώσει ή όχι τη βαθμολογία των ιδιωτών συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης στο διαγωνισμό που προηγήθηκε επί του αμφισβητούμενου κριτηρίου Financial II (του 5% της συνολικής βαθμολογίας και 1/7 του οικονομικού μέρους της προσφοράς).
Στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας άκουσε τους ιδιώτες σύμβουλους, ενώ ζήτησε επί αρκετών σημείων και νομική γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία. «Στόχος ήταν η απόφασή μας να μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε νομική ή άλλη αμφισβήτηση», μας ανέφερε μέλος της ειδικής επιτροπής. Η ad hoc προτού εκδώσει το πόρισμά της είχε και χωριστές συναντήσεις, τόσο με τη δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας που ετοίμασε την τελευταία γνωμοδότηση, όσο και με τα μέλη του ίδιου του Συμβουλίου Προσφορών. Στην τελευταία της συνεδρίαση, η ad hoc οριστικοποίησε την απόφασή της για επαναβεβαίωση της βαθμολογίας των συμβούλων και τη διαβιβάζει τις επόμενες μέρες στο Συμβούλιο Προσφορών. Υπό τα νέα δεδομένα, το τελευταίο καλείται να αποφασίσει σε ποια από τις δύο κοινοπραξίες θα κατακυρώσει την προσφορά. Λαμβανομένου υπόψη ότι το θέμα έχει ήδη αχθεί ενώπιον της Αναθεωρητικής, δεν αναμένεται νέα προσφυγή. Αυτό που μάλλον αναμένεται να γίνει κατά τους επόμενους μήνες είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων της επιτυχούσας κοινοπραξίας με την αναθέτουσα αρχή για τις λεπτομέρειες του έργου.



--------------------------------------------------------------------------------

Συμμετοχές στις
κοινοπραξίες
-Στην κοινοπραξία VOUROS μετέχουν οι εταιρείες A. Vouros Investments, Singapore Cruise Center, DP Architects Pte, Ioannou & Paraskevaides, J&P ?AVAX S.A., Ioannou & Paraskevaides (Overseas), Ariadne Australia και Cybarco.
-Στη ZENON μετέχουν οι εταιρείες Bouyques Batiment Interniational, Iacovou Brothers, Amsterdam Logistics Group B.V, Louis Plc, Costa Cruises, Marinaman, Petrolina Holdings και η Εταιρεία Γενικών Κατασκευών.

--------------------------------------------------------------------------------

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι οι ιδιώτες σύμβουλοι, οι οποίοι αξιολόγησαν τις προσφορές των δύο κοινοπραξιών, έδωσαν στη Vouros 75/100 (42,2 στον τεχνικό φάκελο από τα 65/100 και 32,8 στον οικονομικό φάκελο από τα 35/100). Η Zenon έλαβε 74,3/100 (46,2 στον τεχνικό φάκελο και 27,9 στον οικονομικό). Τις πιο πάνω βαθμολογίες υιοθέτησε ομόφωνα η επιτροπή αξιολόγησης, ενώ ακολούθως το Συμβούλιο Προσφορών αποδέχθηκε μόνο τις βαθμολογίες για τον τεχνικό φάκελο και αυτές του κριτηρίου Financial I από τον οικονομικό φάκελο. Επί του κριτηρίου Financial II (αποτελεί, όπως γράψαμε και πιο πάνω το 5% της συνολικής βαθμολογίας και το οποίο χωρίζεται σε δύο υποκριτήρια, το Financial Robustness:3% και το Deliverability:2%). Με βάση την αρχική βαθμολογία των συμβούλων η Zenon έλαβε 1,9% για το Robustness και 1,2% για το Deliverability, ενώ η Vouros 1,6% για το Robustness και 1,2% για το Deliverability. Μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Προσφορών, η Zenon αύξησε στο 2,4% το Robustness και στο 1,5 % το Deliverability, ενώ η Vouros μείωσε στο 1,5% το Robustness και διατήρησε το 1,2% για το Deliverability. Μετά από αυτές τις τότε διαφοροποιήσεις, η συνολική βαθμολογία άλλαξε και η Zenon εξασφάλισε 75,17% και η Vouros 74,90%.

POLITIS

Allianz: Πτώση 97% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου

Allianz: Πτώση 97% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου

Κάμψη κατά 97% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου εμφάνισε η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρώπη βάσει κεφαλαιοποίησης, εξαιτίας της πώλησης της Dresdner Bank. Τα καθαρά κέρδη έπεσαν στα 29 εκατ. ευρώ (39,7 εκατ. δολάρια) από 1,15 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 69% στα 424 εκατ. ευρώ, καθώς η πώληση της Dresdner κόστισε στην εταιρεία 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο CEO της εταιρείας αποφάσισε πέρυσι να πουλήσει την Dresdner Bank στην Commerzbank μετά τις απώλειες στη χρηματιστηριακή της μονάδα, την Dresdner Kleinwort.

REPORTER.GR

ΗΟL: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Vodafone

ΗΟL: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Vodafone

H Vodafone και η Hellas Online Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες A.E., η Ιντρακομ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών ("Intracom [INRr.AT] Holdings") και η World Equities Investments S.A. ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας, για την ανάδειξη της Vodafone σε στρατηγικό εταίρο της HOL μέσω της απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της HOL, με αντάλλαγμα τη συνεισφορά του υφιστάμενου παγίου ευρυζωνικού εξοπλισμού (DSL) της Vodafone.

Η Vodafone και η HOL θα συνδυάσουν τις προσφορές τους στην ελληνική αγορά και θα προσφέρουν αποκλειστικά και από κοινού τα προϊόντα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας της Vodafone και τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών δικτύων της HOL.

Καθότι οι αποκλειστικές αυτές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν είναι ακόμη απόλυτα βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.

Οι εταιρείες θα ενημερώσουν τους επενδυτές για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις εφαρμοστέες νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις.


NAFTEMPORIKI

Στην ΑΝΕΚ η Hellenic Seaways

Στην ΑΝΕΚ η Hellenic Seaways

Aνακοινώθηκε και επισήμως σήμερα η συμφωνία εξαγοράς των μετοχών της Hellenic Seaways από την ΑΝΕΚ. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 125.000.000 ευρώ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με το Ν. 3340/2005, τις αποφάσεις 3/347/2005 και 5/204/2000 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως ισχύουν, και σε συνέχεια της από 11.05.2009 ανακοίνωσής της, η Εταιρεία ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο συμφωνίας με την εταιρεία "ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε." για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της Εταιρείας στην εταιρεία Hellenic Seaways (ποσοστού συμμετοχής 33,35% επί του μετοχικού της κεφαλαίου), έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 125.000.000 Ευρώ. Το εν λόγω τίμημα πρόκειται να καταβληθεί τμηματικά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2012, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρείχε εξουσιοδοτήσεις σε μέλη του για την ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας που αναμένεται να γίνει εντός των επομένων ημερών και θα τελεί μεταξύ άλλων υπό την αίρεση της προηγούμενης εγκρίσεως της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Εταιρεία θα προβεί στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό με την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.


NAFTEMPORIKI

Μεταχειρισμένη… πολυτέλεια στην κρίση

Μεταχειρισμένη… πολυτέλεια στην κρίση


Στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα οδηγεί την εγχώρια κατανάλωση η χρηματοοικονομική κρίση, με τους κύπριους να επιμένουν ωστόσο στην αγορά αυτοκινήτων πολυτελείας. Με βάση στοιχεία της ΟΕΒ που επεξεργάστηκε η StockWatch, τα μεταχειρισμένα σαλούν αυτοκίνητα πλησίασαν το 60% των συνολικών εγγραφών αυτοκινήτων τον Απρίλιο.

Το ποσοστό των μεταχειρισμένων σαλούν είναι ιδιαίτερα ψηλό στα αυτοκίνητα πολυτελείας. Από το σύνολο των 525 Mercedes που εγγράφηκαν τον περασμένο μήνα, το 87% ή 459 ήταν μεταχειρισμένα και μόλις 66 ήταν τα καινούρια. Επίσης, μόλις ένα στα τέσσερα BMW ήταν καινούργια. Από τα 452 που εγγράφηκαν τον Απρίλιο, μόλις 106 ήταν νέα.

Όσον αφορά τα οχήματα μάρκας Suzuki που κατέχουν το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (με βάση τα στοιχεία Απριλίου), οι εγγραφές των μεταχειρισμένων ήταν 279 και των καινούριων μόλις 49.

Το μεγαλύτερο αριθμό καινούργιων αυτοκινήτων είχε τον Απρίλιο η Nissan, με 180 εγγραφές. Ακολούθησε η Ford με 138 εγγραφές και η Toyota με 137. Επίσης, η Volkswagen είχε 109 εγγραφές καινούριων οχημάτων αποτελώντας το 69% των συνολικών εγγραφών της, αφού μόλις 49 ήταν μεταχειρισμένα. Τα καινούρια οχήματα υπερτερούσαν των μεταχειρισμένων όσον αφορά τις εγγραφές των Audi, Mitsubishi, Peugeot, Opel, KIA, Volvo, Hyundai, Citroen, Renault και Chevrolet.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Retail Sales
Dept of Commerce


8:30 AM
Import and Export Prices
Dept of Labor


10:00 AM
Business Inventories
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Υλοποιήσιμος ο στόχος για κέρδη 300-400 εκατ το 2009 λέει η διοίκηση της Κύπρου

Υλοποιήσιμος ο στόχος για κέρδη 300-400 εκατ το 2009 λέει η διοίκηση της Κύπρου

Ο στόχος για κέρδη που θα κινηθούν μεταξύ 300 και 400 εκατ ευρώ είναι επιτεύξιμος για το 2009 αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου στο reporter.gr.
H σταθεροποίηση της Ρωσίας, η σταδιακή βελτίωση της Uniastrum bank καθώς και η ικανοποιητική πιστωτική επέκταση επιτρέπουν στην διοίκηση της τράπεζας Κύπρου υπό τον Ανδρέα Ηλιάδη να εκτιμά ότι τα κέρδη για το 2009 θα κινηθούν στο εύρος 300 με 400 εκατ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος κερδοφορίας για το 2009 είχε δοθεί το 2008.

Η τράπεζα Κύπρου σε αυτή την συγκυρία εμφανίζει ένα σταθερό ισολογισμό χωρίς μελανά σημεία στα στοιχεία ενεργητικού ενώ με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου ύψους 645 εκατ ευρώ θωρακίζεται κεφαλαιακά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης ο βασικός δείκτης κεφαλαίων της τράπεζας Κύπρου θα διαμορφωθεί πάνω από το 10% ενώ ο συνολικός κοντά στο 11,5%. Η διαδικασία κατά την οποία οι δικαιούχοι μέτοχοι της Κύπρου θα συμμετάσχουν στην έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου έχει ορισθεί μεταξύ 20 Μαΐου και 5 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η σχέση έχει ορισθεί ως εξής 11 ευρώ θα αναλογούν σε κάθε 10 υφιστάμενες μετοχές. Η ετησιοποιημένη απόδοση έχει ορισθεί στο 5,5% ενώ η πρώτη περίοδος μετατροπής των αξιογράφων κεφαλαίου σε μετοχές Κύπρου και σε τιμή τα 5,5 ευρώ θα είναι μεταξύ 15 και 30 Σεπτεμβρίου του 2010.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον που υπάρχει. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Κύπρου διαπραγματεύεται περιξ των 4 ευρώ.

REPORTER.GR

Καταθετικός πόλεμος με «μικρά γράμματα»

Καταθετικός πόλεμος με «μικρά γράμματα»


Στα «μικρά γράμματα» των γραμματίων μεταφέρεται τον τελευταίο καιρό ο καταθετικός πόλεμος μεταξύ εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων (ΣΠΙ). Το arbitrage που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες και τα ΣΠΙ αναγκάζει τις τράπεζες να προσφεύγουν σε «αυτόματες» ανανεώσεις των γραμματίων και στην επιβολή αυστηρών προστίμων για πρόωρες αναλήψεις, με στόχο να αποτρέψουν την εκροή καταθέσεων προς τα συνεργατικά.

Η απότομη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 300 και πλέον μονάδες τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί πιέσεις στα ταμεία των τραπεζών, από καταθέτες που επιθυμούν να μεταφέρουν τα χρήματα τους στα ΣΠΙ, όπου προσφέρεται ψηλότερο επιτόκιο. Λόγω του arbitrage τα ΣΠΙ κέρδισαν μερίδιο 1,61% από τον Οκτώβριο του 2008 (βλέπε γράφημα).


Για να αποτρέψουν τη φυγή καταθέσεων, ορισμένες τράπεζες ανανεώνουν αυτόματα τα γραμμάτια όταν λήξουν. Επικαλούνται επίσης τους όρους των γραμματίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπουν στις τράπεζες να επιβάλουν σημαντικό πρόστιμο για πρόωρες αναλήψεις.

Όπως ανέφεραν χθες στη StockWatch τραπεζικά στελέχη, επιβάλλονται αυστηρά penalty σε όσους επιχειρήσουν να σπάσουν μεσοπρόθεσμα ένα γραμμάτιο, ανεξάρτητα εάν ο καταθέτης θεωρείται καλός πελάτης για την τράπεζα. Οι όροι του συγκεκριμένου προϊόντος, επισημαίνουν, επιτρέπουν την επιβολή προστίμου όταν σπάσει. Μεγαλύτερη βαρύτητα για την τράπεζα, μας αναφέρθηκε αρμοδίως, έχει η χρονική περίοδος που θα σπάσει ένα γραμμάτιο πριν τη λήξη του, παρά εάν ο πελάτης διαθέτει άλλα προϊόντα στην ίδια τράπεζα.

Κάποιες τράπεζες επιβάλλουν ως penalty 2% επί του ποσού που σπάζει για την υπόλοιπη περίοδο που παραμένει. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συνεπάγεται τη μείωση του αρχικού ποσού της κατάθεσης. Σε άλλες περιπτώσεις, ο τόκος που λαμβάνει η κατάθεση υπερβαίνει το πρόστιμο που πληρώνεται για πρόωρη ανάληψη.

Κάποια από τα καταθετικά προϊόντα των τραπεζών είναι περισσότερο ευέλικτα σε ότι αφορά αναλήψεις. Η διάθεση αυτών των προϊόντων γίνεται στη βάση κάποιων διευκολύνσεων όπως είναι η απόσυρση χρημάτων υπό προϋποθέσεις.

Αν και στις πλείστες περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει την υπογραφή των πελατών για τους όρους που τηρούν στα γραμμάτια, κάποιοι από τους πελάτες αντιδρούν. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών για τη συμπεριφορά των τραπεζών.

«Δεν συμφωνούμε με αυτές την τακτική», είπε. «Δυστυχώς είναι μια τακτική την οποία ακολουθούν όλες σχεδόν οι τράπεζες και την οποία εμείς ως Σύνδεσμος Καταναλωτών θεωρούμε απαράδεκτη. Παροτρύνουμε τους καταναλωτές να ενημερώνονται και να μη διστάζουν να συγκρίνουν τους όρους εντολής της κάθε μίας τράπεζας και των ΣΠΙ και να αποφασίζουν με βάση το συμφέρον τους».

Ο κ. Μάρκου εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη δημιουργία του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Διαμεσολαβητή που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής θα δοθούν στους καταθέτες τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίζουν αυτές τις πρακτικές.

STOCKWATCH.COM.CY

ING Posts Third Consecutive Quarterly Loss After Writedowns

ING Posts Third Consecutive Quarterly Loss After Writedowns


May 13 (Bloomberg) -- ING Groep NV, the largest Dutch financial-services company, posted a third consecutive quarterly loss because of equity writedowns, higher loan-loss provisions and reorganization costs.

The first-quarter net loss was 793 million euros ($1.08 million), compared with a 1.54 billion-euro profit a year earlier, Amsterdam-based ING said today in a statement. That missed the 524 million-euro loss median estimate of 10 analysts surveyed by Bloomberg News. The company had a loss of about 4.2 billion euros over the previous two quarters.

ING, which traces its roots to 1743, plans to raise as much as 8 billion euros selling assets to boost capital and is cutting 7,000 jobs in a bid to reduce operating costs by 1 billion euros this year. ING said last month it expects to sell as many as 15 businesses “as market conditions permit.”

“On paper, the plans are good, but the question when realizing them is whether that’s still evident,” Dirk Peeters, a Brussels-based analyst at KBC Securities who rates ING a “buy,” said in an interview before the results were released. “Who wants to buy?”

Chief Executive Officer Jan Hommen, who presented ING’s new strategy last month after replacing Michel Tilmant on Jan. 26, expects the asset sales to free up about 4 billion euros in capital.

Government Lifeline

ING’s plan coincides with efforts by U.S. banks to raise $37 billion to fill capital shortfalls or repay the Treasury’s bailout fund after getting the results of a government stress test. The test found that 10 lenders needed to raise a total of $74.6 billion in capital and that a deeper recession could lead to potential losses of $599.2 billion in 2009 and 2010 for the 19 lenders examined.

ING, created in the 1991 merger of Nationale-Nederlanden and NMB Postbank Group, received a 10 billion-euro government lifeline in October and transferred the risk on most Alt-A mortgage assets to the Dutch state.

Financial companies worldwide have announced more than 310,000 job cuts after $1.41 trillion of writedowns and credit losses since the start of 2007.

ING already raised 1.4 billion euros in February by selling its 70 percent stake in ING Canada Inc., the country’s largest property and casualty insurer. The plan also includes concentrating the banking business on operations in the Benelux region, as well as Poland, Romania and Turkey.

Investment Management

ING plans to integrate its investment-management units in Europe, the Americas and Asia and include real-estate investment management. In the U.S., ING will explore “strategic options” for its employee benefits, group reinsurance and existing annuities book, the company said.

In insurance, ING will focus on life and retirement services in the Benelux countries, central Europe, the U.S., Latin America and Asia. The life insurance activities in China and Japan are under review.

BLOOMBERG

ΗΠΑ: Προς χρεοκοπία τα προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης

ΗΠΑ: Προς χρεοκοπία τα προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης

Προς την χρεοκοπία - νωρίτερα από ότι αναμενόταν - οδέυουν τα προγράμματα ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς η γενιά των λεγόμενων «μπέιμπυ μπούμερς» οδεύει προς συνταξιοδότηση και η συνεχιζόμενη ύφεση πλήττει τα φορολογικά έσοδα, δήλωσαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σε ετήσια σχετική έκθεση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε πως το Medicare, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα ασφάλισης και περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα, πιστεύεται ότι θα έχει χρεοκοπήσει έως το 2017, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι.

Το χωριστό κυβερνητικό κονδύλι για την κοινωνική ασφάλιση θα έχει εξαντληθεί έως το 2037, σύμφωνα με την ίδια έκθεση - τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν το 2008.

Οι προβλέψεις που περιέχονται στην έκθεση αποτελούν, κατά αναλυτές, άλλον έναν πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μια μεγάλη σειρά οικονομικών προκλήσεων, κι ίσως προκαλέσει σχετική συζήτηση στο Κογκρέσο.

«Όσο περισσότερο περιμένουμε πριν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του Medicare και της κοινωνικής ασφάλισης φέρνουμε πιο κοντά τις προκλήσεις και τόσο πιο δύσκολες επιλογές θα χρειαστεί να κάνουμε», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ.

Το Medicare «απειλείται» από τα κόστη της περίθαλψης, που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση. Ενώ τα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώνονται λόγω της ύφεσης, που θεωρείται η χειρότερη από την λεγόμενη Μεγάλη Ύφεση.

Οι προσπάθειες του πρώην προέδρου Τζωρτζ Ου. Μπους θα προβεί σε μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είχαν καταψηφιστεί νωρίτερα αυτήν την δεκαετία. Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Ομπάμα να αποκαλύψει τα δικά του σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

NAFTEMPORIKI
Share |