Wednesday, May 13, 2009

Καταθετικός πόλεμος με «μικρά γράμματα»

Καταθετικός πόλεμος με «μικρά γράμματα»


Στα «μικρά γράμματα» των γραμματίων μεταφέρεται τον τελευταίο καιρό ο καταθετικός πόλεμος μεταξύ εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων (ΣΠΙ). Το arbitrage που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες και τα ΣΠΙ αναγκάζει τις τράπεζες να προσφεύγουν σε «αυτόματες» ανανεώσεις των γραμματίων και στην επιβολή αυστηρών προστίμων για πρόωρες αναλήψεις, με στόχο να αποτρέψουν την εκροή καταθέσεων προς τα συνεργατικά.

Η απότομη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 300 και πλέον μονάδες τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί πιέσεις στα ταμεία των τραπεζών, από καταθέτες που επιθυμούν να μεταφέρουν τα χρήματα τους στα ΣΠΙ, όπου προσφέρεται ψηλότερο επιτόκιο. Λόγω του arbitrage τα ΣΠΙ κέρδισαν μερίδιο 1,61% από τον Οκτώβριο του 2008 (βλέπε γράφημα).


Για να αποτρέψουν τη φυγή καταθέσεων, ορισμένες τράπεζες ανανεώνουν αυτόματα τα γραμμάτια όταν λήξουν. Επικαλούνται επίσης τους όρους των γραμματίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπουν στις τράπεζες να επιβάλουν σημαντικό πρόστιμο για πρόωρες αναλήψεις.

Όπως ανέφεραν χθες στη StockWatch τραπεζικά στελέχη, επιβάλλονται αυστηρά penalty σε όσους επιχειρήσουν να σπάσουν μεσοπρόθεσμα ένα γραμμάτιο, ανεξάρτητα εάν ο καταθέτης θεωρείται καλός πελάτης για την τράπεζα. Οι όροι του συγκεκριμένου προϊόντος, επισημαίνουν, επιτρέπουν την επιβολή προστίμου όταν σπάσει. Μεγαλύτερη βαρύτητα για την τράπεζα, μας αναφέρθηκε αρμοδίως, έχει η χρονική περίοδος που θα σπάσει ένα γραμμάτιο πριν τη λήξη του, παρά εάν ο πελάτης διαθέτει άλλα προϊόντα στην ίδια τράπεζα.

Κάποιες τράπεζες επιβάλλουν ως penalty 2% επί του ποσού που σπάζει για την υπόλοιπη περίοδο που παραμένει. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συνεπάγεται τη μείωση του αρχικού ποσού της κατάθεσης. Σε άλλες περιπτώσεις, ο τόκος που λαμβάνει η κατάθεση υπερβαίνει το πρόστιμο που πληρώνεται για πρόωρη ανάληψη.

Κάποια από τα καταθετικά προϊόντα των τραπεζών είναι περισσότερο ευέλικτα σε ότι αφορά αναλήψεις. Η διάθεση αυτών των προϊόντων γίνεται στη βάση κάποιων διευκολύνσεων όπως είναι η απόσυρση χρημάτων υπό προϋποθέσεις.

Αν και στις πλείστες περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει την υπογραφή των πελατών για τους όρους που τηρούν στα γραμμάτια, κάποιοι από τους πελάτες αντιδρούν. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών για τη συμπεριφορά των τραπεζών.

«Δεν συμφωνούμε με αυτές την τακτική», είπε. «Δυστυχώς είναι μια τακτική την οποία ακολουθούν όλες σχεδόν οι τράπεζες και την οποία εμείς ως Σύνδεσμος Καταναλωτών θεωρούμε απαράδεκτη. Παροτρύνουμε τους καταναλωτές να ενημερώνονται και να μη διστάζουν να συγκρίνουν τους όρους εντολής της κάθε μίας τράπεζας και των ΣΠΙ και να αποφασίζουν με βάση το συμφέρον τους».

Ο κ. Μάρκου εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη δημιουργία του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Διαμεσολαβητή που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής θα δοθούν στους καταθέτες τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίζουν αυτές τις πρακτικές.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |