Wednesday, May 13, 2009

Η ad hoc αποκαθιστά τη βαθμολογία για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας

Η ad hoc αποκαθιστά τη βαθμολογία για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας


Ξαναπαίρνει κεφάλι η VOUROS

Μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες, η ad hoc επιτροπή που διορίστηκε για να ελέγξει τη βαθμολογία του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο υπό προώθηση έργο στη Λάρνακα, ολοκλήρωσε το έργο της. Επίκειται απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών


Προς το τέλος του δείχνει να φθάνει το πολύχρονο σίριαλ της ανάθεσης -και της έναρξης πλέον της κατασκευής- του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.
Ενός από τα μεγαλύτερα υπό προώθηση αναπτυξιακά έργα του τόπου, το οποίο, όχι μόνο θα βοηθήσει την ίδια τη Λάρνακα σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά και την κατασκευαστική βιομηχανία του τόπου ευρύτερα. Αρχικά είχε διαφανεί ότι το θέμα θα ξεκαθάριζε τον περασμένο Μάρτιο, πλην όμως τα πράγματα μετατέθηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα. Κλειδί στην όλη διαδικασία αποτελούσε και αποτελεί η απόφαση της ad hoc επιτροπής, η οποία διορίσθηκε από το Συμβούλιο Προσφορών τον περασμένο Ιανουάριο, για την τελική βαθμολογία των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το πόρισμα της ειδικής αυτής επιτροπής έχει οριστικοποιηθεί σε προχθεσινή συνεδρίαση και στην ουσία, όπως πληροφορούμαστε, επαναφέρει τη βαθμολογία των δύο κοινοπραξιών (οι προτάσεις των οποίων αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού) στην προτέρα κατάσταση. Δηλαδή, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών, η οποία ακυρώθηκε, ως γνωστό, από την Αναθεωρητική Προσφορών.

Μπροστά η Vouros
Πιο απλά, μετά και το πόρισμα της ad hoc επιτροπής με το οποίο επαναβεβαιώνεται η βαθμολογία των συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης, η σειρά των δύο εναπομεινασών κοινοπραξιών οι οποίες διεκδίκησαν το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας (επανα)καθορίζεται ως εξής:
-1η, η κοινοπραξία Vouros: 75/100,
-2η , η κοινοπραξία Zenon: 74,3/100.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η υποβολή του πορίσματος προς το Συμβούλιο Προσφορών. Το τελευταίο αναμένεται να επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος, μάλλον κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή του την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Συμβούλιο υπό τη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η απόφαση της ειδικής επιτροπής αναμένεται να αποφασίσει για την κατακύρωση του έργου.

Η βαθμολογική ανατροπή
Ως γνωστό, το Συμβούλιο Προσφορών του Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να αναθέσει το έργο του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας στην κοινοπραξία Zenon. Στην ουσία όμως, το Συμβούλιο παρενέβη και διαφοροποίησε τη βαθμολογία των συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης στο μέρος εκείνο που αφορούσε την οικονομική βιωσιμότητα των προτάσεων. Το μέρος αυτό συνιστά το 5% της συνολικής βαθμολογίας. Αυτή η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή και της αρχικής βαθμολογίας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών πέρασε μπροστά κατά 0,27% της συνολικής βαθμολογίας η κοινοπραξία Zenon. Ωστόσο, η Vouros, όπως είναι επίσης γνωστό, προσέφυγε στη συνέχεια στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία με κατά πλειοψηφία απόφασή της στις 28 περασμένου Νοεμβρίου ακύρωσε την κατακύρωση του έργου στη Zenon. «Με τον τρόπο που ενήργησε (σ.σ. το Συμβούλιο Προσφορών) υπερέβη τα όρια της διακριτικής του εξουσίας και η απόφασή του ουσιαστικά στερείται ουσιαστικής αιτιολογίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής. Το θέμα παραπέμφθηκε εκ νέου στο Συμβούλιο Προσφορών, το οποίο κατόπιν γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας, προχώρησε κατά τον περασμένο Ιανουάριο στο διορισμό πενταμελούς ad hoc επιτροπής, με όρο εντολής να ελέγξει εάν η βαθμολογία των ιδιωτών συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης έγινε με τη σωστή μεθοδολογία και διαδικασία.

Η ad hoc επιτροπή
Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν οι Νίκος Ιακώβου, εκτελεστικός μηχανικός στο Τμ. Δημοσίων Έργων (πρόεδρος), 'Αντρη Χριστοδούλου, επιμετρητής ποσοτήτων στο Τμ. Δημοσίων Έργων, Στέλλα Ζαπίτη, ανώτερη λειτουργός προγραμματισμού στο Γρ. Προγραμματισμού, Λούης Δρουσιώτης, αν. λογιστικός λειτουργός στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, και Στέλιος Ελευθερίου, πολιτικός μηχανικός, με αρμοδιότητα στα θέματα μαρίνων, στο Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η εν λόγω επιτροπή κλήθηκε να επαναβεβαιώσει ή όχι τη βαθμολογία των ιδιωτών συμβούλων και της επιτροπής αξιολόγησης στο διαγωνισμό που προηγήθηκε επί του αμφισβητούμενου κριτηρίου Financial II (του 5% της συνολικής βαθμολογίας και 1/7 του οικονομικού μέρους της προσφοράς).
Στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας άκουσε τους ιδιώτες σύμβουλους, ενώ ζήτησε επί αρκετών σημείων και νομική γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία. «Στόχος ήταν η απόφασή μας να μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε νομική ή άλλη αμφισβήτηση», μας ανέφερε μέλος της ειδικής επιτροπής. Η ad hoc προτού εκδώσει το πόρισμά της είχε και χωριστές συναντήσεις, τόσο με τη δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας που ετοίμασε την τελευταία γνωμοδότηση, όσο και με τα μέλη του ίδιου του Συμβουλίου Προσφορών. Στην τελευταία της συνεδρίαση, η ad hoc οριστικοποίησε την απόφασή της για επαναβεβαίωση της βαθμολογίας των συμβούλων και τη διαβιβάζει τις επόμενες μέρες στο Συμβούλιο Προσφορών. Υπό τα νέα δεδομένα, το τελευταίο καλείται να αποφασίσει σε ποια από τις δύο κοινοπραξίες θα κατακυρώσει την προσφορά. Λαμβανομένου υπόψη ότι το θέμα έχει ήδη αχθεί ενώπιον της Αναθεωρητικής, δεν αναμένεται νέα προσφυγή. Αυτό που μάλλον αναμένεται να γίνει κατά τους επόμενους μήνες είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων της επιτυχούσας κοινοπραξίας με την αναθέτουσα αρχή για τις λεπτομέρειες του έργου.



--------------------------------------------------------------------------------

Συμμετοχές στις
κοινοπραξίες
-Στην κοινοπραξία VOUROS μετέχουν οι εταιρείες A. Vouros Investments, Singapore Cruise Center, DP Architects Pte, Ioannou & Paraskevaides, J&P ?AVAX S.A., Ioannou & Paraskevaides (Overseas), Ariadne Australia και Cybarco.
-Στη ZENON μετέχουν οι εταιρείες Bouyques Batiment Interniational, Iacovou Brothers, Amsterdam Logistics Group B.V, Louis Plc, Costa Cruises, Marinaman, Petrolina Holdings και η Εταιρεία Γενικών Κατασκευών.

--------------------------------------------------------------------------------

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι οι ιδιώτες σύμβουλοι, οι οποίοι αξιολόγησαν τις προσφορές των δύο κοινοπραξιών, έδωσαν στη Vouros 75/100 (42,2 στον τεχνικό φάκελο από τα 65/100 και 32,8 στον οικονομικό φάκελο από τα 35/100). Η Zenon έλαβε 74,3/100 (46,2 στον τεχνικό φάκελο και 27,9 στον οικονομικό). Τις πιο πάνω βαθμολογίες υιοθέτησε ομόφωνα η επιτροπή αξιολόγησης, ενώ ακολούθως το Συμβούλιο Προσφορών αποδέχθηκε μόνο τις βαθμολογίες για τον τεχνικό φάκελο και αυτές του κριτηρίου Financial I από τον οικονομικό φάκελο. Επί του κριτηρίου Financial II (αποτελεί, όπως γράψαμε και πιο πάνω το 5% της συνολικής βαθμολογίας και το οποίο χωρίζεται σε δύο υποκριτήρια, το Financial Robustness:3% και το Deliverability:2%). Με βάση την αρχική βαθμολογία των συμβούλων η Zenon έλαβε 1,9% για το Robustness και 1,2% για το Deliverability, ενώ η Vouros 1,6% για το Robustness και 1,2% για το Deliverability. Μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Προσφορών, η Zenon αύξησε στο 2,4% το Robustness και στο 1,5 % το Deliverability, ενώ η Vouros μείωσε στο 1,5% το Robustness και διατήρησε το 1,2% για το Deliverability. Μετά από αυτές τις τότε διαφοροποιήσεις, η συνολική βαθμολογία άλλαξε και η Zenon εξασφάλισε 75,17% και η Vouros 74,90%.

POLITIS

No comments:

Share |