Wednesday, May 13, 2009

ΗΠΑ: Προς χρεοκοπία τα προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης

ΗΠΑ: Προς χρεοκοπία τα προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης

Προς την χρεοκοπία - νωρίτερα από ότι αναμενόταν - οδέυουν τα προγράμματα ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς η γενιά των λεγόμενων «μπέιμπυ μπούμερς» οδεύει προς συνταξιοδότηση και η συνεχιζόμενη ύφεση πλήττει τα φορολογικά έσοδα, δήλωσαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σε ετήσια σχετική έκθεση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε πως το Medicare, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα ασφάλισης και περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα, πιστεύεται ότι θα έχει χρεοκοπήσει έως το 2017, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι.

Το χωριστό κυβερνητικό κονδύλι για την κοινωνική ασφάλιση θα έχει εξαντληθεί έως το 2037, σύμφωνα με την ίδια έκθεση - τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν το 2008.

Οι προβλέψεις που περιέχονται στην έκθεση αποτελούν, κατά αναλυτές, άλλον έναν πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μια μεγάλη σειρά οικονομικών προκλήσεων, κι ίσως προκαλέσει σχετική συζήτηση στο Κογκρέσο.

«Όσο περισσότερο περιμένουμε πριν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του Medicare και της κοινωνικής ασφάλισης φέρνουμε πιο κοντά τις προκλήσεις και τόσο πιο δύσκολες επιλογές θα χρειαστεί να κάνουμε», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ.

Το Medicare «απειλείται» από τα κόστη της περίθαλψης, που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση. Ενώ τα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώνονται λόγω της ύφεσης, που θεωρείται η χειρότερη από την λεγόμενη Μεγάλη Ύφεση.

Οι προσπάθειες του πρώην προέδρου Τζωρτζ Ου. Μπους θα προβεί σε μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είχαν καταψηφιστεί νωρίτερα αυτήν την δεκαετία. Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Ομπάμα να αποκαλύψει τα δικά του σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |