Friday, May 7, 2010

Σε χαμηλό 11 εβδομάδων το αργό


Σε χαμηλό 11 εβδομάδων το αργό

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σημείωσε το αργό στις συναλλαγές της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο αργού τύπου light sweet παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε 2,6%, ή 2 δολάρια στα 75,11 δολ. το βαρέλι, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 11 εβδομάδων.

Συνολικά στην εβδομάδα η τιμή του αργού έχει κατέγραψε πτώση 12,9%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1% στα καταναλωτικά δάνεια το Μάρτιο


ΗΠΑ: Αύξηση 1% στα καταναλωτικά δάνεια το Μάρτιο

Αυξήθηκε ο δανεισμός των Αμερικανών καταναλωτών το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Πιο συγκεκριμένα, οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων ενισχύθηκαν κατά 1% ή κατά 1,95 δισ. δολάρια, στα 2,451 τρισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 4,5 δισ. δολαρίων. Σε επίπεδο έτους οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων είναι κατά 3,4% χαμηλότερα. Αξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών υποχώρησε κατά 3,2 δισ. δολάρια ή κατά 4,5% στα 852,6 δισ. δολάρια

source: reporter.gr

Πάνω από τα 1.210 δολάρια ο χρυσός- Εβδομαδιαία κέρδη 2,4%


Πάνω από τα 1.210 δολάρια ο χρυσός- Εβδομαδιαία κέρδη 2,4%

Εν μέσω sell-off σε οποιαδήποτε κεφαλαιαγορά ανά τον κόσμο, ο χρυσός είναι αυτός που κέρδισε και σήμερα, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι είναι η τοποθέτηση μέσω της οποίας οι επενδυτές θέλουν να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 1,1% στα 1.210,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με τα εντυπωσιακά κέρδη του 2,4%. Το ασήμι σήμερα σημείωσε άλμα 5,3% στα 18,45 δολάρια.
Η ανάκτηση των μέρους των απωλειών από το ευρωπαϊκό νόμισμα βοήθησε το χρυσό να κατοχυρώσει τα κέρδη του. Το το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2706 δολάρια από το επίπεδο των 1,2630 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2746 δολάρια.

Η πρόθεση του ομίλου των G7 να συζητήσουν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα μέτρα για την ανάσχεση της κρίσης στην Ε.Ε, αλλά και η έγκριση του πακέτου βοηθείας της Ελλάδας από τη Γερμανία ύψους 22,4 δισ. ευρώ και από την Ιταλία (14,8 δισ. ευρώ) συνέβαλαν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

source: reporter.gr

Ρευστότητα 650 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ- Πρόταση Κομισιόν για μόνιμο ταμείο διάσωσης για την Ευρωζώνη


Ρευστότητα 650 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ- Πρόταση Κομισιόν για μόνιμο ταμείο διάσωσης για την Ευρωζώνη

Το ποσό των 650 δισ. ευρώ θα δοθεί από την ΕΚΤ για το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Στο μεταξύ σχετικά με τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου ταμείου διάσωσης για τα κράτη της Ευρωζώνης, θα παρουσιαστούν από την Κομισιόν την επόμενη Τετάρτη.



Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπρόσωπου της ΕΕ Πία Άρενκιλντε Χάνσεν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει "τη δημουργία ενός μηχανισμού επίλυσης κρίσεων" για τα κράτη του ευρώ, μετά και την ελληνική κρίση.

Το ταμείο θα διασώζει κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία. Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από το Ευρωκοινοβούλιο και θα είναι δυνατό να τροποιηθεί κατά τη διαδικασία.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει ήδη ένα τέτοιο σύστημα για τις χώρες της που δεν ανήκουν στο ευρώ, όμως θεωρούσε πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν θα χρειαζόταν ποτέ διάσωση.

source: reporter.gr

U.S. Stocks Pare Losses on Speculation ECB to Help Europe Banks

U.S. Stocks Pare Losses on Speculation ECB to Help Europe Banks


May 7 (Bloomberg) -- U.S. stocks trimmed losses as speculation the European Central Bank will take steps to halt the region’s debt crisis helped the Standard & Poor’s 500 Index erase most of a 3 percent plunge.

Financial shares in the S&P 500 briefly turned higher, after sliding as much as 2.7 percent in the first hour of trading, amid speculation the ECB will reinitiate a facility to provide the region’s banks with emergency funding.

“This cheap cost of funding gave European banks in ‘09 a chance to recapitalize their balance sheets by basically providing cheap money, as the proceeds in many cases were used to buy other short-term, higher yielding debt,’’ said Peter Boockvar, equity strategist at Miller Tabak & Co. in New York, in a note to clients.

The S&P 500 was down 0.6 percent at 1,121.28 at 11:56 a.m. in New York.

source: bloomberg.com

Βρετανία: 'Ετοιμος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ο Μπράουν


Βρετανία: 'Ετοιμος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ο Μπράουν

Λύση στο ομιχλώδες πολιτικό τοπίο της Βρετανίας προσπαθούν να βρουν τα τρία μεγάλα κόμματα, μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν 'έβγαλαν' αυτοδυναμία αν και έδωσαν τη νίκη στους Συντηρητικούς. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, έσπασε πριν από λίγο τη σιωπή του και δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, να συνομιλήσουν για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Επιβεβαίωσε όμως τις πηγές του κόμματος του, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεών τους με τους Συντηρητικούς.


"Οι κύριοι Κάμερον και Κλεγκ πρέπει φυσικά να έχουν όσο χρόνο εκτιμούν ότι χρειάζονται" για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνασπισμού, είπε ο Μπράουν. "Από τη μεριά μου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον αρχηγό οποιουδήποτε κόμματος".

"Αν οι συνομιλίες μεταξύ του Κάμερον και του Κλεγκ αποτύχουν, τότε βέβαια, θα είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με τον Κλεγκ", πρόσθεσε.

source: reporter.gr

Χ.Α.: "Βουτιά" 12,8% στην εβδομάδα


Χ.Α.: "Βουτιά" 12,8% στην εβδομάδα


Το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Μαρτίου 2009 σημείωσε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., υποκύπτοντας σε νέες πιέσεις, υπό το «βάρος» και των σοβαρών απωλειών στις ξένες αγορές.

Το κλίμα ήταν ήδη από την έναρξη των συναλλαγών επιβαρυμένο μετά την πρωτοφανή κίνηση στη Wall Street την Πέμπτη, εν μέσω σύγχυσης που έδωσε παράλληλα αφορμές για σχόλια περί παγκοσμιοποίησης της «ελληνικής κρίσης».

Πτωτικά είχαν κινηθεί νωρίτερα στο σύνολό τους οι ασιατικές αγορές, με τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν σε έντονα πτωτικό τέμπο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι χθεσινές πολιτικές εξελίξεις με τη διαγραφή τριών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνονται από τους ξένους ως μία ακόμα ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να έχει εκλείψει ο φόβος για νέες κοινωνικές αναταραχές μετά και τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Το ενδιαφέρον στράφηκε, μεταξύ άλλων, και στην σημερινή ψηφοφορία στη Γερμανία για τη συμμετοχή της χώρας στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, την στιγμή που τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εκτινάσσονταν πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, ενώ τα ελληνικά πενταετή CDS σημείωναν νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 1.000 μονάδες βάσης, κίνηση που σύμφωνα με τη CMA Datavision διατηρεί την Ελλάδα πρώτη παγκοσμίως σε πιθανότητες πτώχευσης (55,19%).

«Η πίεση που ασκείται στην αγορά λόγω των σφοδρών υποτιμήσεων που παρατηρούνται βραχυπρόθεσμα σε μετοχές, έχει αυξημένες πιθανότητες διόρθωσης σε μια λογική αποφόρτισης του έντονου πωλησιακού σκηνικού», σχολίασε σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό εντείνει την νευρικότητα και εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να υπάρξει κάποια θετική διαφοροποίηση σε ένα κλίμα που θα φορτίζεται από αρνητικά πρόσημα στις ξένες αγορές».

Στο ελληνικό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.630,47 μονάδες, με απώλειες 2,86%, πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.621,46 μονάδες (-3,39%).

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 171,12 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 139 μετοχές υποχώρησαν, 125 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και 30 ολοκλήρωσαν σε θετικό έδαφος.

Σε ποσοστό έως και 4,15% βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά ο δείκτης των τραπεζών, απώλειες στο κλείσιμο περιορίστηκαν σε 3,79%, στις 1.641,81 μονάδες.

source: capital.gr

Εγκρίθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο το σχέδιο στήριξης


Εγκρίθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο το σχέδιο στήριξης


Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας με την διάθεση έκτακτων δανείων έως 22,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ευρύτερου μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, που αντιπροσωπεύει τις 16 γερμανικές πολιτείες, ενέκρινε το νομοσχέδιο. Νωρίτερα, η πρόταση πέρασε και από τη γερμανική Κάτω Βουλή με 390 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 72 αποχές.

Η έγκριση από την Άνω Βουλή δεν ήταν αναγκαία για να περάσει ο νόμος, ωστόσο θα μπορούσε να καθυστερήσει το νομοσχέδιο στέλνοντας το σε επιτροπή διακανονισμού.

"Είχαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Wofgang Schaeuble μιλώντας στη Κάτω Βουλή. "Μια απόφαση εν μέσω μεγάλης ανησυχίας σε πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία, την Ευρώπη, την Ελλάδα και αλλού".

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" για το ευρώ, την Ευρωζώνη και τη ενιαία αγορά, πρόσθεσε. "Αυτός είναι ο λόγος για να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό νόμισμα... Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε σήμερα, σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας για τους ανθρώπους, αλλά και τις αγορές, και όχι μόνο στην Ευρώπη".

Γερμανία: Στα €8 δισ. η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα προς την Ελλάδα

Θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ η εθελοντική συμμετοχή από τα γερμανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ διευκρίνισε ότι θα περιλαμβάνει τη διατήρηση των πιστωτικών ορίων και των ομολόγων για περίοδο τριών ετών.

Στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών με τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ανοικτές πιστωτικές γραμμές 3,3 δισ. ευρώ, αλλά και 4,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι οργανισμοί συμφώνησα να "διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές που ήταν σε εφαρμογή στις 6 Μαΐου, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαΐου του 2013 με βάση τις ισχύουσες συμφωνίες και χωρίς να μειώσουν τα ποσά που προβλέπονται από τις γραμμές πιστώσεων".

Στο μεταξύ, πιστωτικές γραμμές ύψους 3,3 δισ. ευρώ που λήγουν "θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέες πιστωτικές γραμμές ή άλλες μορφές χρηματοδότησης".

Παράλληλα οι οργανισμοί συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα "τουλάχιστον έως τις 6 Μαΐου του 2013". Προτίθενται να "προβούν σε εναλλακτικές επενδύσεις σε ομόλογα ή άλλες μορφές χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού και έως τις 6 Μαΐου του 2013 όταν ομόλογα σχεδόν 4,8 δισ. ευρώ θα λήξουν".

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επικαιροποιούν και θα ενημερώνουν τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δύο φορές ετησίως για την πορεία των επενδύσεων τους.

Ιταλία: Εγκρίθηκε το πακέτο των €18,5 δισ. για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση το διάταγμα για την άμεση απελευθέρωση των δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.

Η Ιταλία θα διαθέσει συνολικά 18,4 δισ. ευρώ στο συνολικά πακέτο των 110 δισ. δολ. από τα μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Μέσα στο 2010 αναμένεται να διατεθούν συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Giulio Tremonti.

Οι πληρωμές των τόκων από την Ελλάδα στα δάνεια θα περιληφθούν στα κυβερνητικά έσοδα, ενώ η αποπληρωμή των κεφαλαίων θα διατεθεί στο ταμείο απόσβεσης του δημόσιου χρέους, δήλωσε την Τετάρτη ο Tremonti μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Αλλά και η ισπανική κυβέρνηση ακολούθησε σήμερα τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ και έδωσε το πράσινο φως στο κοινό πακέτου δανεισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα,

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Maria Teresa Fernandez de la Vega ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα διαθέσει 9,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού των 110 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010 – 2012.

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε την διάθεση 4,7 δισ. ευρώ στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Όπως αναμένονταν, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε το σχέδιο χρηματοδοτικής στήριξης των 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

source: capital.gr

Γερμανία: Ενίσχυση 4% της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτιο


Γερμανία: Ενίσχυση 4% της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτιο

Ενισχυμένη παρουσιάστηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών, που βοήθησαν την παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εποχιακά προσαρμοσμένη μηνιαία αύξηση του 4% στη βιομηχανική παραγωγή, πυροδοτήθηκε από την 26,7% αύξηση της παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ και ο μεταποιητικός τομέας παρουσίασε άνοδο κατά 3,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της τάξης του 1% σε μηνιαία βάση.

Το μέγεθος του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε και εμφάνισε συρρίκνωση 0,2%, σε σχέση με το αρχικό μέγεθος για αμετάβλητη παραγωγή.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη αύξηση στις θέσεις εργασίας από το 2006


ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη αύξηση στις θέσεις εργασίας από το 2006

Συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Απρίλιο η αμερικανική οικονομία, φτάνοντας μάλιστα τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων ετών, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας σημείωσε απροσδόκητη άνοδο υποδεικνύοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας χρειάζεται ακόμα χρόνο για να ανακάμψει.

Αναλυτικά, οι θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 290.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2006.

Το Μάρτιο οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 230.000 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί αύξηση κατά 162.000.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων κατά 180.000.

Ωστόσο, ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 9,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να μείνει αμετάβλητος στο 9,7% του Μαρτίου.

Οι δύο αριθμοί υπολογίζονται από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας με διαφορετικό τρόπου. Τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας προκύπτουν από έρευνα στους εργοδότες, ενώ το μέγεθος της ανεργίας υπολογίζεται με βάση έρευνα στα νοικοκυριά.

Η αμερικανική οικονομία έχει χάσει σχεδόν 8,5 εκατ. θέσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια.

source: capital.gr

AIG: Κέρδη $1,45 δισ. το α΄ τριμηνο


AIG: Κέρδη $1,45 δισ. το α΄ τριμηνο


Κέρδη ανακοίνωσε η American International Group Inc. για το πρώτο τρίμηνο του 2010, από ζημιές την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,45 δισ. δολ. ή 2,16 δολ. ανά μετοχή από ζημιές 4,35 δισ. δολ. ή 39,67 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,21 δολ. ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 74 cents ανά μετοχή.

Τα κέρδη από ασφαλιστικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. δολ. προ φόρων το πρώτο τρίμηνο του 2010 από 908 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2009. Παρά τα 481 εκατ. δολ. σε ζημιές από καταστροφές το 2010, η μονάδα Γενικών Ασφαλειών κέρδισε 879 εκατ. δολ. το τρίμηνο από 710 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

"Κατά τη διάρκεια του τριμήνου η AIG ανακοίνωσε περισσότερα από 51,0 δισ. δολ. σε συναλαλγές πωλήσεων, με οδηγό τις πωλήσεις της AIA και της ALICO", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AIG, Robert H. Benmosche. "Οι συναλλαγές αυτές αναμένεται να κλείσουν έως τα τέλη του 2010 επιτρέποντας στην εταιρεία να μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις της προς την Federal Reserve Bank of New York και να κάνει σημαντικά βήματα για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής της δομής".

source: capital.gr

Bank of America: Στα $1,3 δισ. η έκθεση στην Ελλάδα


Bank of America: Στα $1,3 δισ. η έκθεση στην Ελλάδα


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Dow Jones)-- Στα 193 εκατ. δολάρια ανέρχεται η έκθεση της Bank of America Corp. (BAC) στο κρατικό χρέος της Ελλάδας, ενώ η έκθεση σε μη κρατικά χρέη διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. δολάρια έως τις 31 Μαρτίου.

Στην ετήσια έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η τράπεζα ανέφερε πως η συνολική έκθεση σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία διαμορφώνεται στα 23,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο ποσό εμφανίζεται στην Ιταλία, και ανέρχεται στα 2,3 δισ. δολάρια και 7,3 δισ. δολάρια σε κρατικά και μη χρέη αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Bank of America ανακοίνωσε πως η έκθεσή της στις αναδυόμενες αγορές ενισχύθηκε στο 5,4% από τις 31 Δεκεμβρίου στα 53,3 δισ. δολάρια, και ιδιαίτερα σε Ινδία και Σιγκαπούρη.

source: capital.gr

Νέο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας


Νέο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας

Νέες και ισχυρότερες εκρήξεις του ηφαιστείου της Ισλανδίας σημειώθηκαν χθες το βράδυ με αποτέλεσμα την εκ νέου εκτόξευση ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα,τον επαναπρογραμματισμό ορισμένων υπερατλαντικών πτήσεων και καθυστερήσεις,ανακοινώθηκε σήμερα από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναερίου Κυκλοφορίας, την Eurocontrol.

H περιοχή στην οποία είναι πιθανόν να υπάρχει τέφρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ξεκινάει σήμερα από την Ισλανδία και φθάνει προς νότον μέχρι το δυτικό άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εurocontrol.

Ορισμένα αεροδρόμια έκλεισαν στην δυτική Ιρλανδία,χθες το βράδυ,αλλά τώρα λειτουργούν κανονικά,προσθέτει η Eurocontrol.

Στην Λισαβόνα,η Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (NAV),σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι το σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πορτογαλίας χωρίς να επηρεάσει την εναέρια κυκλοφορία επειδή είναι αραιό.


source: capital.gr

Fed: Επιβάλει περιορισμούς στην South Carolina Bank


Fed: Επιβάλει περιορισμούς στην South Carolina Bank

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Η αμερικανική Federal Reserve ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά της South Financial Group Inc. (TSFG), ενώ ανέλαβε δράση για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της εταιρείας, όπως αναφέρεται σε διαταγή της Fed.

Στο πλαίσιο συμφωνίας, ο τραπεζικός όμιλος δεν μπορεί να ανακοινώσει ή να πληρώσει μέρισμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Fed.

Η South Financial κατέχει και ελέγχει την Carolina First Bank και άλλες θυγατρικές εκτός του τραπεζικού κλάδου.

Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί επίσης να άμεσα ή έμμεσα να λάβει μερίσματα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή πληρωμής που θα προκύψει από μείωση του κεφαλαίου από τη θυγατρική της τράπεζας, Carolina First.

Η South Financial πρέπει επίσης να υποβάλει στη Fed γραπτό σχέδιο για την διατήρηση της κεφαλαιακής της επάρκειας.


source: capital.gr

Όλι Ρεν: Κατάρρευση των αγορών από χρεοκοπία της Ελλάδας


Όλι Ρεν: Κατάρρευση των αγορών από χρεοκοπία της Ελλάδας

Ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνεια της θα παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα οδηγούσε σε νέα παγκόσμια ύφεση, προειδοποιεί ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Lehman Brothers.

"Οι αμερικανικές αρχές δεν γνώριζαν που θα οδηγούσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008", αναφέρει ο Όλι Ρεν σε άρθρο του σε εβδομαδιαία περιοδικό, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Οι συνέπειες ήταν να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγώντας στη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από την δεκαετία του 1930.... η συνέπειες από την πτώχευση της Ελλάδα θα ήταν παρόμοιες, αν όχι χειρότερες".

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα "δεν αποτελεί δώρο, αλλά δάνειο που φέρει τόκους", ενώ σημειώνει πώς το πακέτο της οικονομικής στήριξης έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και να αποτρέψει την κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από την ύφεση που προκάλεσε η Lehman.

"Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που καμία χώρα δεν θα έμενε ανεπηρέαστη", αναφέρει.

source: capital.gr

«Δίδυμοι πύργοι» 16 ορόφων στη Λεμεσό


«Δίδυμοι πύργοι» 16 ορόφων στη Λεμεσό

Διεθνείς προσωπικότητες, διασημότητες από το χώρο του θεάματος και γνωστοί επιχειρηματίες, επέδειξαν ενδιαφέρον να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα στους δύο πρώτους «μίνι ουρανοξύστες» που άρχισαν ήδη να κτίζονται στη Λεμεσό. Για την ανέγερση των δίδυμων, όπως ονομάζονται, πύργων δόθηκε ήδη η απαραίτητη πολεοδομική άδεια. Θα είναι δεκαέξι ορόφων και κτίζονται στην παραλιακή λεωφόρο, στο χώρο όπου βρισκόταν η παλιά ΕΤΚΟ. Ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται αιτήσεις για κτιριακό συγκρότημα 28 ορόφων (δίπλα από το Δημόσιο Κήπο) και άλλες δύο αιτήσεις για ανάπτυξη συγκροτημάτων πολυώροφων οικοδομημάτων.

Όπως είπε στη «Σ» ο πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου, Ευγένιος Χαμπουλλάς, οι ενδιαφερόμενοι, οι αιτήσεις των οποίων εκκρεμούν προς εξέταση, αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών με το Δήμο Λεμεσού. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Λεμεσού συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης ψηλών κτιρίων κάτω από προϋποθέσεις και παραμέτρους, τις οποίες πρώτος ο Δήμος καθόρισε πριν από τρία χρόνια και οι οποίες φαίνεται να υιοθετούνται τώρα και από άλλους Δήμους, καθώς και το αρμόδιο υπουργείο.

Το κέρδος από τέτοιου είδους αναπτύξεις, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, είναι ότι «παραμένουν περισσότεροι ανοικτοί χώροι για σκοπούς πρασίνου και δημιουργούνται περισσότεροι δημόσιοι χώροι στάθμευσης». Αναφερόμενος στις παραμέτρους που καθόρισε ο η πολεοδομική Αρχή του Δήμου, είπε ότι αυτές ήταν αναγκαίες καθώς δεν υπήρχε μέχρι τώρα συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτική στο ύψος των κτιρίων: «Η Επιτροπή Πολεοδομίας, ενεργώντας πρωτοποριακά στο θέμα, καθόρισε σαν πολεοδομικές παραμέτρους το εμβαδόν της γης όπου υπάρχει πρόθεση να αναπτυχθεί ένα ψηλό κτίριο, τον αριθμό των χώρων στάθμευσης που παραχωρείται για δημόσια χρήση και τις αποστάσεις που θα τηρηθούν από τα σύνορα με άλλα τεμάχια και οι οποίες προορίζονται για ανάπτυξη πρασίνου».

Οι περιοχές όπου θα επιτραπεί η ανάπτυξη πολυώροφων κτιρίων και θα ισχύσει το μέτρο έχουν καθοριστεί για κάθε πόλη, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της δημιουργίας χώρων στάθμευσης. Για τη Λεμεσό έχει καθοριστεί σαν ελάχιστος αριθμός χώρων στάθμευσης, που θα παραχωρούνται από τους ιδιώτες προς το Δήμο, οι ογδόντα.

Οι περιοχές όπου θα ισχύσει το Σχέδιο, είναι η παραλιακή λεωφόρος, η Λεωφόρος Μακαρίου και άλλοι βασικοί εμπορικοί άξονες, ή ακόμα και περιοχές όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη γραφείων. Ένας βασικός λόγος που προωθείται το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις τεμαχίων για ανάπτυξη χώρων στάθμευσης, λόγω των πενιχρών οικονομικών των Δήμων.

Το μεγάλο ύψος θα λύσει και το πρόβλημα στάθμευσης

Στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού εξετάστηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το Δήμο πάρα πολλοί προτεινόμενοι χώροι στάθμευσης για απαλλοτρίωση, αλλά λόγω των πενιχρών οικονομικών, κανένα τεμάχιο δεν απαλλοτριώθηκε.

Η παραχώρηση αναβαθμισμένων κινήτρων, όπως η αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων ορόφων, συζητήθηκε σαν φιλοσοφία πριν από τρία περίπου χρόνια, στην πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου Λεμεσού και διαπιστώθηκε ότι οι τοποθετήσεις ήταν κατ’ αρχήν θετικές, αφού είναι μία πρακτική η οποία χρησιμοποιείται με επιτυχία και σε άλλες χώρες.

Η ανάπτυξη προς τα πάνω, δηλαδή σε ύψος κτιρίων, αλλά με καθορισμένα κριτήρια, λέχθηκε στη συνεδρίαση, είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης αλλά και στο θέμα των υπηρεσιών, ώστε να αξιοποιούνται τα κενά οικόπεδα και να μην επεκτείνεται η Λεμεσός, έτσι που θα χρειάζονται και περισσότερα λεφτά για υπηρεσίες, όπως περισυλλογής σκυβάλων, δρόμοι, πεζοδρόμια κ.τ.λ.

Τεχνολογία Ντουμπάι και Αμερικής

Τα δύο πρώτα πολυώροφα κτίρια των 16 ορόφων στη Λεμεσό αποτελούν ένα project που θα αναπτύξουν επενδυτές και εταιρείες από το εξωτερικό μέσο της εταιρείας M.G. Olympic Residences Ltd, όπως είπε στη «Σ» ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Τσαγγαράς. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες των πολυτελών διαμερισμάτων θα έχουν όλες εκείνες τις υπηρεσίες που παρέχονται σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Υπάρχουν κανονισμοί, τρόπος και όροι διαβίωσης που διασφαλίζουν μοναδική άνεση, ποιότητα ζωής, ασφάλεια, ομαλή συμβίωση, πολλαπλές υπηρεσίες και απλή πολυτέλεια στον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητα.

Το είδος της αρχιτεκτονικής είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ. Τσαγγαρά, και όλα τα διαμερίσματα θα βρίσκονται πάνω σε δύο πύργους και η ποιότητα κατασκευής βασισμένη στην τελευταία τεχνολογία και τα πιο ψηλά κριτήρια που έχουν κτιστεί γνωστά έργα στην Ευρώπη, Ντουμπάι και Αμερική.

«Θα υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για τους ενοίκους, πισίνες, Spa, γήπεδα τένις με αρκετούς χώρους πρασίνου και μια δημόσια πλατεία στο επίπεδο της θάλασσας, στην οποία θα βρίσκονται καφεστιατόριο και καταστήματα από γνωστούς οίκους μόδας από το Μιλάνο και το Παρίσι, καθώς επίσης και κοσμηματοπωλείο. Τέτοιου είδους έργα θα αναβαθμίσουν τη Λεμεσό, δημιουργώντας ένα νέο σημείο αναφοράς, όπως αρμόζει να είναι σε μια πανέμορφη παραλιακή πόλη όπως είναι η Λεμεσός. Άλλωστε, τα παραλιακά μέτωπα είναι τα πιο σημαντικά στις πόλεις που τα έχουν, όπως το Monte Carlo, η Νίκαια, Ντουμπάι κτλ.». Η αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται τον Ιανουάριο του 2012. Ο κ. Τσαγγαράς είπε ότι τροχοδρομείται η ανάπτυξη παρόμοιων έργων και σε άλλα στρατηγικά σημεία της Κύπρου και της Λεμεσού.

source: sigmalive.com

Citigroup: Διόρθωση με αφορμή την ελληνική κρίση


Citigroup: Διόρθωση με αφορμή την ελληνική κρίση


Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια διόρθωση στις αγορές έως 20%, εκτιμά η Citigroup.

Η τράπεζα σημειώνει παράλληλα ότι αν και υπήρξαν ανάλογες αναταράξεις στο παρελθόν – το 1992 στη βόρεια Ευρώπη, το 1997 στη νοτιοανατολική Ασία – η ελληνική κρίση "είναι πολύ πιο σοβαρή".

Το ράλι των αγορών από τα χαμηλά του Μαρτίου το 2009 μέχρι τα υψηλά του Απριλίου φέτος ενδεχομένως να ήταν υπερβολικό, σημειώνεται παράλληλα σε ερευνητικό σημείωμα της τράπεζας.

"Με τις παγκόσμιες μετοχές να έχουν σημειώνει ράλι 79,9% σε ένα διάστημα 13 μηνών μέχρι τον Απρίλιο, πιστεύουμε ότι θα είναι φυσικό να βιώσουμε μια διόρθωση της τάξης του 10% με 20% τους επόμενους δύο με τρεις μήνες", σημειώνεται.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 18 μηνών ο δείκτης PPI τον Απρίλιο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 18 μηνών ο δείκτης PPI τον Απρίλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό σε διάστημα 18 μηνών ενισχύθηκαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στην Μ. Βρετανία, καθώς οι τιμές εμπορευμάτων και πρώτων υλών αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Office National Statistics.

Οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5,7% σε ετήσια, υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι τοποθετούσαν τις αυξήσεις στο 0,5% και 4,8% μηνιαίως και ετησίως αντίστοιχα.

Ενώ η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο δεύτερο μισό του έτους, τα στοιχεία της Παρασκευής ενδέχεται να εντείνουν τις ανησυχίες ότι οι απρόσμενες άνοδοι των τιμών θα επηρεάσουν τις προσδοκίες του πληθωρισμού, ανοίγοντας το δρόνο σε περαιτέρω αυξήσεις.

Το Φεβρουάριο η BOE διέκοψε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 200 δισ. λιρών με νέο χρήμα από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν αναμένεται να συσφίξει την πολιτική της σύντομα καθώς η ανάκαμψη παραμένει ασταθής.

Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του Απριλίου ήταν οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και μετάλλων, λόγω της παγκόσμιας ενίσχυσης της ζήτησης και αδυναμίας της στερλίνας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ONS.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης τιμών, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων, αναψυκτικών, καπνού και πετρελαίου, αυξήθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων στο 4,4% σε ετήσια βάση από το 3,7% του Μαρτίου και το 3,5% των εκτιμήσεων.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης ανήλθε στο 1,1% τον Απρίλιο, από 0,8% το Μάρτιο.

source: capital.gr

Φόβοι international business


Φόβοι international business


Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε η ροή νέων εταιρειών στην Κύπρο τον Απρίλιο, με παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τους ξένους επενδυτές που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Οι εγγραφές εταιρειών, που αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές ενδείξεις για την πορεία του τομέα, κατέγραψαν τον Απρίλιο αύξηση για έκτο συνεχές μήνα, ωστόσο η αύξηση επιβραδύνθηκε αισθητά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ήταν ο χαμηλότερος από τον Αύγουστο του 2009.


Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών έφθασαν τον Απρίλιο του 2010 τις 1.313 από 1.220 τον Απρίλιο του 2009, καταγράφοντας αύξηση 7,6%.

Το Μάρτιο του 2010 η αύξηση στις εγγραφές ανήλθε στο 54,6% και τον Ιανουάριο στο 18,6%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Νίκο Συρίμη, συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις εγγραφές εταιρειών παρά τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάσουν και την Κύπρο. «Δυστυχώς, αναμένω ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί από την κρίση στην Ελλάδα», τόνισε σε δηλώσεις του στη StockWatch ο κ. Συρίμης.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των εγγραφών Απριλίου, η ετήσια αύξηση στις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών το τετράμηνο του 2010 έφθασε το 27,7%. Οι αιτήσεις για εγγραφές ανήλθαν στις 6.269 από 4.909 το περσινό τετράμηνο.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Απριλίου 2010 στις 226.158.

Όσον αφορά την πορεία του κλάδου τους επόμενους μήνες, ο κ. Συρίμης ανέφερε ότι η συμφωνία με το Κατάρ «έδωσε μια ψυχολογική ώθηση και αναμένω ότι ενδεχομένως να αποτελέσει εφαλτήριο για τις επενδύσεις ξένων στην Κύπρο». «Βεβαίως η πορεία του κλάδου αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στην Ελλάδα», είπε.

source: stockwatch.com.cy

Munich Re: Προς επαναγορά μετοχών ενός δισ. ευρώ

Munich Re: Προς επαναγορά μετοχών ενός δισ. ευρώ

Τα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών ύψους ενός δισ. ευρώ μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων το 2011 ανακοίνωσε η Munich Re, η μεγαλύτερη εταιρεία αντασφαλίσεων στον κόσμο.

Βάσει της τρέχουσας τιμής της μετοχής της, οι ανωτέρω μετοχές αναλογούν στο 5% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση. Μετά την επαναγορά οι μετοχές θα αποσυρθούν.

Η Munich Re ανακοίνωσε κέρδη 482 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις εκλογές-θρίλερ


Βρετανία: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις εκλογές-θρίλερ


Οι Συντηρητικοί είναι το πρώτο κόμμα στη βρετανική βουλή, με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με βάση τα αποτελέσματα σε περίπου 550 από τις 650 περιφέρειες. Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν».

Οι Συντηρητικοί είναι το πρώτο κόμμα στη βρετανική βουλή, με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδυναμη κυβέρνηση, με βάση τα αποτελέσματα σε περίπου 550 από τις 650 περιφέρειες.

Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν».

Ωστόσο, πηγές στην Ντάουνινγκ Στριτ που επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γκόρντον Μπράουν σχεδιάζει να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Με βάση τα αποτελέσματα σε 562 περιφέρειες, οι Συντηρητικοί αποσπούν 271 έδρες, οι Εργατικοί 219 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 45.

Η αβεβαιότητα παραμένει για το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους από τις προηγούμενες εκλογές του 2005, ωστόσο μπορεί να έχουν τη δύναμη να είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ανάλογα με το ποιος θα τους προσφέρει την καλύτερη συμφωνία. Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο αρχηγός τους Νίκ Κλέγκ, μετά από μία εκστρατεία «γεμάτη αισιοδοξία».

Οι Συντηρητικοί δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στη στήριξη των Ενωτικών της Β.Ιρλανδίας για να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως ήλπιζαν, παρά μία μέση μετατόπιση από τους Εργατικούς κατά 5%.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Γκόρντον Μπράουν να σχηματίσει κυβέρνηση θα είναι «ξεδιάντροπη άσκηση πολιτικής».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσιε κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοδυναμίας.

Η συμμετοχή κυμαίνεται στο 62,5%, που αντιπροσωπεύει μικρή άνοδο από το 2005.

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι θα χάσει περίπου 90 έδρες, με το χαμηλότερο ποσοστό από το 1983, ο Γκόρντον Μπράουν δεσμεύτηκε να παίξει το δικό του ρόλο με σκοπό να έχει η Βρετανία μία «ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση με αρχές», που θα βοηθήσει τη χώρα να έχει μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, σε πολλά εκλογικά τμήματα σημειώθηκαν προβλήματα, καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης προσέλευση οδήγησε σε μεγάλες ουρές την ώρα που έκλειναν οι κάλπες και κάποιοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν. Για πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη από υποψήφιους στις περιφερειες αυτές κάνουν λόγο αναλυτές.

source: naftemporiki.gr

BoJ: «Ρίχνει» $21,6 δισ. στην αγορά


BoJ: «Ρίχνει» $21,6 δισ. στην αγορά


Το ποσό των 2 τρισ. γεν (21,6 δισ. δολαρίων) «έριξε» στην αγορά της η Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να στηρίξει την ρευστότητα αλλά και να αποτρέψει κινήσεις πανικού.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2009 που η BoJ προχωρά σε μία τέτοια κίνηση, ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες «ενέσεις» ρευστότητας που έχει πραγματοποιήσει και μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2008.

source: euro2day.gr

Το reverse split σώζει από Ειδικά Χαρακτηριστικά


Το reverse split σώζει από Ειδικά Χαρακτηριστικά



Με σημερινή τροποποίηση του κανονισμού του ΧΑ, στο εξής οι εταιρίες που θα συμπληρώνουν συνεχόμενο τριήμερο με την τιμή της μετοχής τους να διαπραγματεύεται κάτω από τα 0,30 ευρώ, δεν θα μεταφέρονται στην κατηγορία Ειδικών Χαρακτηριστικών εφόσον έχουν προβεί σε δημοσίευση για πρόσκληση γενικής συνέλευσης, στην οποία θα περιλαμβάνεται ως θέμα η μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών με συνένωση (reverse split).

source: euro2day.gr

Πιέσεις στην Ασία στον "απόηχο" της Wall, στο -3% ο Nikkei


Πιέσεις στην Ασία στον "απόηχο" της Wall, στο -3% ο Nikkei

Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώνονται την Παρασκευή τα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά την κατακόρυφη χθεσινή πτώση στη Wall Street.

Στην ανησυχία για την εξέλιξη της «κρίσης χρέους» στην Ελλάδα και για το ενδεχόμενο διάχυσης των συνεπειών της στην Ευρώπη, αλλά και εκτός αυτής, ήρθε να προστεθεί η χθεσινή πρωτοφανής κίνηση στη Wall Street, που θύμισε τις εικόνες πανικού του 2008 και ενώ η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τι πραγματικά συνέβη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ιαπωνικός Nikkei έφτασε να υποχωρεί σε ποσοστό περί του 4% στην έναρξη των συναλλαγών, κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειές του, για να βρεθεί ωστόσο αργότερα στις 10.364,59 μονάδες, με απώλειες 3,1%. Έντονα πτωτικά κινείται στην Ιαπωνία και ο ευρύτερος Topix, σε ποσοστό 2,61%.

Στην Κίνα, οι απώλειες του CSI 300 διαμορφώνονται σε 1,62%, πτωτικά κατά 1,52% και 1,72% κινούνται οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite αντίστοιχα, ενώ μικρότερες απώλειες καταγράφει στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng, υποχωρώντας 0,70%.

Οριακές απώλειες σημειώνει τη ίδια στιγμή ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν, στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχωρεί 2,21%, ενώ με απώλειες 2,02% ολοκλήρωσε νωρίτερα ο αυστραλιανός S&P/ ASX 200.

Ανάλογη εικόνα και στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο ΝΖ50 υποχωρεί 1,84%, πτωτικά σε ποσοστό 0,97% κινείται στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times, ενώ στην Ινδία ο Sensex 30 υποχωρεί 1,35%.


source: capital.gr

Ανθρώπινο λάθος προκάλεσε την κατακρήμνιση στη Wall Street

Ανθρώπινο λάθος προκάλεσε την κατακρήμνιση στη Wall Street

Η κατακρήμνιση της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε από το λάθος ενός υπαλλήλου της αμερικανικής τράπεζας Citigroup που μπέρδεψε τα "εκατομμύρια" με τα "δισεκατομμύρια", σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια CNBC και Fox Business News.



Το CNBC, που επικαλείται πολλές ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ένας χρηματιστής της Citigroup πληκτρολόγησε κατά λάθος "δισεκατομμύρια" αντί για "εκατομμύρια" δίνοντας εντολή που αφορούσε τις μετοχές της εταιρείας Procter & Gamble.

"Η Citigroup λέει ότι ερευνά την υπόθεση", πρόσθεσαν οι πηγές του καναλιού.

Ένας δημοσιογράφος του Fox Business News, ο Κεν Σουίτ, ανέφερε πάντως ότι ο εν λόγω χρηματιστής δεν ήθελε καν να πουλήσει μετοχές της Procter & Gamble αλλά να δώσει εντολή για μετοχές του δείκτη Standard & Poors 500.

Η τράπεζα, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν επιβεβαίωσε το γεγονός. "Προς το παρόν δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η Citigroup εμπλέκεται σε μια λανθασμένη συναλλαγή", ανέφερε.

Γύρω στις 21:40 (ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του, χάνοντας μέσα σε ένα τέταρτο 998,50 μονάδες. Αργότερα όμως ανέκαμψε και περιόρισε τις απώλειες στο -3,20%.

"Είναι σαφές ότι υπήρξε πρόβλημα. Έγινε ένα λάθος, ανθρώπινο ή του υπολογιστή", εκτίμησε από την πλευρά του ο Γκρέγκορι Βόλκιν.

source: reporter.gr

SEC Said to Probe Causes, Exploitation of Stock-Market Turmoil


SEC Said to Probe Causes, Exploitation of Stock-Market Turmoil


May 7 (Bloomberg) -- U.S. regulators plan to examine whether securities professionals triggered yesterday’s stock- market plunge or exploited the turmoil to profit illegally, two people with direct knowledge of the matter said.

The Securities and Exchange Commission aims to determine if market participants accidentally or maliciously entered orders that derailed normal trading, the people said, declining to be identified because the inquiry isn’t public. The agency will also examine if controls to prevent the rout from snowballing weren’t in place at exchanges and firms.

SEC officials, who haven’t drawn conclusions, began preparing for inquiries in the hours after a U.S. selloff triggered by Europe’s debt crisis briefly erased more than $1 trillion in market value, beginning around 2:40 p.m. in New York. U.S. stocks tumbled the most in a year as waves of computerized trading exacerbated the rout, sparking a slide in Asian shares.

The SEC and Commodity Futures Trading Commission said in a joint statement after U.S. markets closed that they will examine “unusual trading” that contributed to the plunge.

“We will make public the findings of our review along with recommendations for appropriate action,” they said.

SEC spokesman John Nester declined to comment on the investigations. The regulator will also look at whether traders tried to take advantage of the chaos, such as by entering orders that drove some stocks to pennies, according to the two people.

Electronic Networks

NYSE Euronext spokesman Ray Pellecchia said sudden price moves in multiple stocks reached so-called liquidity replenishment points, prompting the exchange to slow trading in those shares as it tried to ensure an orderly market. Such incidences allow other exchanges to ignore NYSE price quotes.

Larry Leibowitz, chief operating officer of NYSE Euronext, said trades sent to electronic networks fueled the drop. While the first half of the Dow Jones Industrial Average’s 998.5-point plunge probably reflected normal trading, the decline snowballed as orders went to venues lacking liquidity to match them, he said in an interview with Bloomberg Television.

“If you look at the charts you can see fairly clearly where the trades came in,” he said from New York. “It’s that V-shaped drop where it came down and snapped right back up. You had some very high-cap stocks trading down 50 percent or large percentages in a split instant because there really was no liquidity in electronic markets.”

New York Stock Exchange spokesman Rich Adamonis said “there were a number of erroneous trades” during the slide. The Dow Jones index ended the session down 347.8 points, or 3.2 percent, to 10,520.32 at the close of trading.

90% Plunge

Accenture Plc, Exelon Corp. and Philip Morris International Inc. were among 27 U.S. stocks with at least $50 million in market value that dropped more than 90 percent as U.S. equities tumbled, before recovering by the close, according to Bloomberg data excluding exchange-traded funds.

Nasdaq OMX Group Inc. said 286 securities that rose or fell more than 60 percent during the stock-market’s plunge will have trades canceled. The exchange had no problems with its computer systems, spokesman Robert Madden said in a statement.

U.S. Representative Paul Kanjorski, a Pennsylvania Democrat, set a May 11 hearing to examine what caused stocks to plunge. He also sent a letter to SEC Chairman Mary Schapiro seeking the agency’s views on the incident, and asked what authority the SEC has to prevent futures crashes.

source: bloomberg.com
Share |