Friday, May 7, 2010

Χ.Α.: "Βουτιά" 12,8% στην εβδομάδα


Χ.Α.: "Βουτιά" 12,8% στην εβδομάδα


Το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Μαρτίου 2009 σημείωσε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., υποκύπτοντας σε νέες πιέσεις, υπό το «βάρος» και των σοβαρών απωλειών στις ξένες αγορές.

Το κλίμα ήταν ήδη από την έναρξη των συναλλαγών επιβαρυμένο μετά την πρωτοφανή κίνηση στη Wall Street την Πέμπτη, εν μέσω σύγχυσης που έδωσε παράλληλα αφορμές για σχόλια περί παγκοσμιοποίησης της «ελληνικής κρίσης».

Πτωτικά είχαν κινηθεί νωρίτερα στο σύνολό τους οι ασιατικές αγορές, με τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν σε έντονα πτωτικό τέμπο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι χθεσινές πολιτικές εξελίξεις με τη διαγραφή τριών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνονται από τους ξένους ως μία ακόμα ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να έχει εκλείψει ο φόβος για νέες κοινωνικές αναταραχές μετά και τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Το ενδιαφέρον στράφηκε, μεταξύ άλλων, και στην σημερινή ψηφοφορία στη Γερμανία για τη συμμετοχή της χώρας στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, την στιγμή που τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εκτινάσσονταν πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, ενώ τα ελληνικά πενταετή CDS σημείωναν νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 1.000 μονάδες βάσης, κίνηση που σύμφωνα με τη CMA Datavision διατηρεί την Ελλάδα πρώτη παγκοσμίως σε πιθανότητες πτώχευσης (55,19%).

«Η πίεση που ασκείται στην αγορά λόγω των σφοδρών υποτιμήσεων που παρατηρούνται βραχυπρόθεσμα σε μετοχές, έχει αυξημένες πιθανότητες διόρθωσης σε μια λογική αποφόρτισης του έντονου πωλησιακού σκηνικού», σχολίασε σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό εντείνει την νευρικότητα και εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να υπάρξει κάποια θετική διαφοροποίηση σε ένα κλίμα που θα φορτίζεται από αρνητικά πρόσημα στις ξένες αγορές».

Στο ελληνικό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.630,47 μονάδες, με απώλειες 2,86%, πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.621,46 μονάδες (-3,39%).

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 171,12 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 139 μετοχές υποχώρησαν, 125 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και 30 ολοκλήρωσαν σε θετικό έδαφος.

Σε ποσοστό έως και 4,15% βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά ο δείκτης των τραπεζών, απώλειες στο κλείσιμο περιορίστηκαν σε 3,79%, στις 1.641,81 μονάδες.

source: capital.gr

No comments:

Share |