Friday, May 7, 2010

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 18 μηνών ο δείκτης PPI τον Απρίλιο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 18 μηνών ο δείκτης PPI τον Απρίλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό σε διάστημα 18 μηνών ενισχύθηκαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στην Μ. Βρετανία, καθώς οι τιμές εμπορευμάτων και πρώτων υλών αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Office National Statistics.

Οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5,7% σε ετήσια, υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι τοποθετούσαν τις αυξήσεις στο 0,5% και 4,8% μηνιαίως και ετησίως αντίστοιχα.

Ενώ η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο δεύτερο μισό του έτους, τα στοιχεία της Παρασκευής ενδέχεται να εντείνουν τις ανησυχίες ότι οι απρόσμενες άνοδοι των τιμών θα επηρεάσουν τις προσδοκίες του πληθωρισμού, ανοίγοντας το δρόνο σε περαιτέρω αυξήσεις.

Το Φεβρουάριο η BOE διέκοψε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 200 δισ. λιρών με νέο χρήμα από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν αναμένεται να συσφίξει την πολιτική της σύντομα καθώς η ανάκαμψη παραμένει ασταθής.

Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του Απριλίου ήταν οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και μετάλλων, λόγω της παγκόσμιας ενίσχυσης της ζήτησης και αδυναμίας της στερλίνας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ONS.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης τιμών, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων, αναψυκτικών, καπνού και πετρελαίου, αυξήθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων στο 4,4% σε ετήσια βάση από το 3,7% του Μαρτίου και το 3,5% των εκτιμήσεων.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης ανήλθε στο 1,1% τον Απρίλιο, από 0,8% το Μάρτιο.

source: capital.gr

No comments:

Share |