Friday, May 7, 2010

Φόβοι international business


Φόβοι international business


Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε η ροή νέων εταιρειών στην Κύπρο τον Απρίλιο, με παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τους ξένους επενδυτές που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Οι εγγραφές εταιρειών, που αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές ενδείξεις για την πορεία του τομέα, κατέγραψαν τον Απρίλιο αύξηση για έκτο συνεχές μήνα, ωστόσο η αύξηση επιβραδύνθηκε αισθητά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ήταν ο χαμηλότερος από τον Αύγουστο του 2009.


Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών έφθασαν τον Απρίλιο του 2010 τις 1.313 από 1.220 τον Απρίλιο του 2009, καταγράφοντας αύξηση 7,6%.

Το Μάρτιο του 2010 η αύξηση στις εγγραφές ανήλθε στο 54,6% και τον Ιανουάριο στο 18,6%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Νίκο Συρίμη, συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις εγγραφές εταιρειών παρά τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάσουν και την Κύπρο. «Δυστυχώς, αναμένω ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί από την κρίση στην Ελλάδα», τόνισε σε δηλώσεις του στη StockWatch ο κ. Συρίμης.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των εγγραφών Απριλίου, η ετήσια αύξηση στις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών το τετράμηνο του 2010 έφθασε το 27,7%. Οι αιτήσεις για εγγραφές ανήλθαν στις 6.269 από 4.909 το περσινό τετράμηνο.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Απριλίου 2010 στις 226.158.

Όσον αφορά την πορεία του κλάδου τους επόμενους μήνες, ο κ. Συρίμης ανέφερε ότι η συμφωνία με το Κατάρ «έδωσε μια ψυχολογική ώθηση και αναμένω ότι ενδεχομένως να αποτελέσει εφαλτήριο για τις επενδύσεις ξένων στην Κύπρο». «Βεβαίως η πορεία του κλάδου αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στην Ελλάδα», είπε.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |