Friday, May 7, 2010

Όλι Ρεν: Κατάρρευση των αγορών από χρεοκοπία της Ελλάδας


Όλι Ρεν: Κατάρρευση των αγορών από χρεοκοπία της Ελλάδας

Ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνεια της θα παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα οδηγούσε σε νέα παγκόσμια ύφεση, προειδοποιεί ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Lehman Brothers.

"Οι αμερικανικές αρχές δεν γνώριζαν που θα οδηγούσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008", αναφέρει ο Όλι Ρεν σε άρθρο του σε εβδομαδιαία περιοδικό, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Οι συνέπειες ήταν να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγώντας στη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από την δεκαετία του 1930.... η συνέπειες από την πτώχευση της Ελλάδα θα ήταν παρόμοιες, αν όχι χειρότερες".

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα "δεν αποτελεί δώρο, αλλά δάνειο που φέρει τόκους", ενώ σημειώνει πώς το πακέτο της οικονομικής στήριξης έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και να αποτρέψει την κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από την ύφεση που προκάλεσε η Lehman.

"Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που καμία χώρα δεν θα έμενε ανεπηρέαστη", αναφέρει.

source: capital.gr

No comments:

Share |