Friday, May 7, 2010

Εγκρίθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο το σχέδιο στήριξης


Εγκρίθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο το σχέδιο στήριξης


Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας με την διάθεση έκτακτων δανείων έως 22,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ευρύτερου μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, που αντιπροσωπεύει τις 16 γερμανικές πολιτείες, ενέκρινε το νομοσχέδιο. Νωρίτερα, η πρόταση πέρασε και από τη γερμανική Κάτω Βουλή με 390 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 72 αποχές.

Η έγκριση από την Άνω Βουλή δεν ήταν αναγκαία για να περάσει ο νόμος, ωστόσο θα μπορούσε να καθυστερήσει το νομοσχέδιο στέλνοντας το σε επιτροπή διακανονισμού.

"Είχαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Wofgang Schaeuble μιλώντας στη Κάτω Βουλή. "Μια απόφαση εν μέσω μεγάλης ανησυχίας σε πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία, την Ευρώπη, την Ελλάδα και αλλού".

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" για το ευρώ, την Ευρωζώνη και τη ενιαία αγορά, πρόσθεσε. "Αυτός είναι ο λόγος για να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό νόμισμα... Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε σήμερα, σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας για τους ανθρώπους, αλλά και τις αγορές, και όχι μόνο στην Ευρώπη".

Γερμανία: Στα €8 δισ. η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα προς την Ελλάδα

Θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ η εθελοντική συμμετοχή από τα γερμανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ διευκρίνισε ότι θα περιλαμβάνει τη διατήρηση των πιστωτικών ορίων και των ομολόγων για περίοδο τριών ετών.

Στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών με τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ανοικτές πιστωτικές γραμμές 3,3 δισ. ευρώ, αλλά και 4,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι οργανισμοί συμφώνησα να "διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές που ήταν σε εφαρμογή στις 6 Μαΐου, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαΐου του 2013 με βάση τις ισχύουσες συμφωνίες και χωρίς να μειώσουν τα ποσά που προβλέπονται από τις γραμμές πιστώσεων".

Στο μεταξύ, πιστωτικές γραμμές ύψους 3,3 δισ. ευρώ που λήγουν "θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέες πιστωτικές γραμμές ή άλλες μορφές χρηματοδότησης".

Παράλληλα οι οργανισμοί συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα "τουλάχιστον έως τις 6 Μαΐου του 2013". Προτίθενται να "προβούν σε εναλλακτικές επενδύσεις σε ομόλογα ή άλλες μορφές χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού και έως τις 6 Μαΐου του 2013 όταν ομόλογα σχεδόν 4,8 δισ. ευρώ θα λήξουν".

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επικαιροποιούν και θα ενημερώνουν τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δύο φορές ετησίως για την πορεία των επενδύσεων τους.

Ιταλία: Εγκρίθηκε το πακέτο των €18,5 δισ. για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση το διάταγμα για την άμεση απελευθέρωση των δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.

Η Ιταλία θα διαθέσει συνολικά 18,4 δισ. ευρώ στο συνολικά πακέτο των 110 δισ. δολ. από τα μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Μέσα στο 2010 αναμένεται να διατεθούν συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Giulio Tremonti.

Οι πληρωμές των τόκων από την Ελλάδα στα δάνεια θα περιληφθούν στα κυβερνητικά έσοδα, ενώ η αποπληρωμή των κεφαλαίων θα διατεθεί στο ταμείο απόσβεσης του δημόσιου χρέους, δήλωσε την Τετάρτη ο Tremonti μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Αλλά και η ισπανική κυβέρνηση ακολούθησε σήμερα τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ και έδωσε το πράσινο φως στο κοινό πακέτου δανεισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα,

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Maria Teresa Fernandez de la Vega ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα διαθέσει 9,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού των 110 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010 – 2012.

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε την διάθεση 4,7 δισ. ευρώ στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Όπως αναμένονταν, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε το σχέδιο χρηματοδοτικής στήριξης των 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

source: capital.gr

No comments:

Share |