Monday, December 20, 2010

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο


Ευρωζώνη: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο

Υποχώρησε τον Δεκέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης του κρατικού χρέους.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τη ζώνη του ευρώ διολίσθησε στις -11,0 μονάδες από -9,4 μονάδες το Νοέμβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης είχε κινηθεί ανοδικά για τους προηγούμενους έξι μήνες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις -9,0 μονάδες.


source: capital.gr

Υποβάθμισε και τις ιρλανδικές τράπεζες η Moody΄s


Υποβάθμισε και τις ιρλανδικές τράπεζες η Moody΄s

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ιρλανδικών τραπεζών προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες σε Baa1 με αρνητικό outlook από Aa2 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση καταθέσεων, την αξιολόγηση των ομολόγων κύριου χρέους (senior debt), την αξιολόγηση οικονομικής ισχύς (BFSRs) και την αξιολόγηση στα περισσότερα junior χρεόγραφα των εξής τραπεζών: Allied Irish Banks (Allied Irish), Bank of Ireland (BoI), EBS Building Society (EBS), Irish Life & Permanent (IL&P) και Irish Nationwide Building Society (INBS).

Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση καταθέσεων και BFSRs των θυγατρικών της Bank of Ireland, ICS Building Society (ICS) και Bank of Ireland (UK) (BoI UK).

Επιπλέον υποβάθμισε το κύριο χρέος και τραπεζικές καταθέσεις της Anglo Irish Bank (Anglo Irish).

Οι εγγυήσεις χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος Eligible Liabilities Scheme της ιρλανδικής κυβέρνησης επίσης υποβαθμίστηκαν. Πρόκειται για διασφαλισμένο χρέος πέντε ιδρυμάτων - Allied Irish, Anglo Irish, BoI, EBS και IL&P.


source: capital.gr

Δύο stress tests για τις ελληνικές τράπεζες ένα άτυπο και ένα κοινοποιήσιμο


Δύο stress tests για τις ελληνικές τράπεζες ένα άτυπο και ένα κοινοποιήσιμο

Σε δύο stress tests τεστ προσομοίωσης ακραίων συνθηκών θα κληθούν να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Το ένα ξεκινάει άμεσα και πραγματοποιείται από την ΤτΕ και το ΔΝΤ με την συμμετοχή και της Τρόικα και ολοκληρώνεται τέλη Δεκεμβρίου και το άλλο τον Φεβρουάριο που θα πραγματοποιηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά μάλλον δεν θα διενεργηθούν από την CEBS αλλά από άλλη ανεξάρτητη αρχή περί των χρηματοπιστωτικών θεμάτων που θα συσταθεί.
Από τα αξιοσημείωτα πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες σε διάστημα μόλις 60 ημερών θα κληθούν να συμμετάσχουν σε δύο τεστ κοπώσεως.


Ορισμένες πηγές είχαν υποστηρίξει ότι μήπως είναι σκόπιμο να αναβληθούν τα ελληνικά stress tests αλλά από την ΤτΕ τονίζεται με σαφήνεια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Τα ελληνικά stress tests που θα ολοκληρωθούν τέλη Δεκεμβρίου δεν θα ανακοινωθούν κατά τράπεζα ενώ του Φεβρουαρίου τα ευρωπαϊκά θα ανακοινωθούν τέλη Μαρτίου ή μέσα στον Απρίλιο.
Όσον αφορά την Ελλάδα με βάση τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν τα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα επισημαίνεται ότι στα νέα tests προσομοίωσης που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο η παράμετρος της ρευστότητας όσο και η παράμετρος των εποπτικών κεφαλαίων ούσα συνδεδεμένη με την σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Στελέχη ξένων οίκων θεωρούν ότι στα ακραία σενάρια πρέπει να υπάρχει ρήτρα που να λέει πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα μέτρο που να λέει ότι αν υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των τραπεζών;
Τα stress tests της CEBS που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο ανέφεραν ότι υιοθετήθηκαν ακραία σενάρια τα οποία δεν είναι δυνατό να καταστούν πραγματικότητα.
Όμως κατά παράδοξο τρόπο το ακραίο σενάριο αποτυπώθηκε στις Ιρλανδικές τράπεζες οι οποίες πέρασαν στα ακραία σενάρια της CEBS αλλά στο τέλος χρεοκόπησαν…..
Άρα τα προηγούμενα stress tests ήταν μη ρεαλιστικά, δεν αποτύπωσαν την πραγματικότητα αντιθέτως την ωραιοποίησαν….

Τι βαθμολογία είχαν πάρει οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της CEBS τον Ιούλιο;

Με κατώτατο όριο στο 6% η Εθνική με βάση το ακραίο σενάριο εμφανίζει tier 1 στο 7,4% ωστόσο παρατηρείται μεγάλη πίεση στον ισολογισμό από απομειώσεις και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Η Alpha bank εμφανίζει tier 1 8,22% και κεφαλαιακό απόθεμα 1,160 δις ευρώ.
Η Eurobank εμφανίζει tier 1 στο 8,17%
Η Πειραιώς πέρασε τα stress tests στο 6% με αρνητική επίδραση από ομόλογα και συνολικά χαρτοφυλάκια.
Η Κύπρου εμφάνισε με βάση το ακραίο σενάριο 8% tier 1
Η Marfin Popular Bank 7,1%.
Το ΤΤ εμφάνισε tier 1 με βάση το ακραίο σενάριο 10,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα.
Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests εμφάνισε tier 1 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ ευρώ.

source: bankingnews.gr

Αγωγές κατά Ernst&Young για την υπόθεση "Lehman"


Αγωγές κατά Ernst&Young για την υπόθεση "Lehman"


Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης αναμένεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Ernst & Young για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση της κατάρρευσης της Lehman Brothers, επισημαίνοντας πως η ελεγκτική εταιρεία δεν αντέδρασε ενόσω η επενδυτική τράπεζα έδινε ψευδή στοιχεία στους επενδυτές για την πραγματική οικονομική της θέση.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, ο Γενικός Εισαγγελέας Andrew Cuomo αναμένεται να καταθέσει αγωγή εναντίον της Ernst & Young ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, βασιζόμενος σε στοιχεία διαπραγματεύσεων που φέρεται να έκανε η Lehman ώστε να εμφανίσει μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο από τον πραγματικό.

Επισημαίνεται ότι - όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg- η Ernst & Young είχε έσοδα από προμήθειες της τάξεως των100 εκατ. δολ. από την Lehman την περίοδο 2001-2008.

source: euro2day.gr

Στα 3,7 δισ. δολ. η αξία του Twitter


Στα 3,7 δισ. δολ. η αξία του Twitter

Στα 3,7 δισ. δολάρια υπολογίζεται η αξία του Twitter, μετά την επένδυση ύψους 200 εκατ. δολαρίων, που εξασφάλισε το γνωστό site κοινωνικής δικτύωσης από την Kleiner Perkins Caufield & Βyers, venture capital της Σίλικον Βάλει, και άλλους επενδυτές.

Η κεφαλαιακή ένεση στο Twitter, το οποίο έχει 175 εκατ. χρήστες, αντανακλά τις υψηλές προσδοκίες, που έχουν οι επενδυτές για το μέλλον των site κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, δίνει τέλος στη φημολογία ότι οι ιδρυτές του Twitter σχεδιάζουν να προβούν άμεσα σε μία αρχική δημόσια εγγραφή.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Περιορισμένες οι πληθωριστικές πιέσεις, συνεχίζεται η ανάκαμψη


Γερμανία: Περιορισμένες οι πληθωριστικές πιέσεις, συνεχίζεται η ανάκαμψη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας έχει "ευρεία έκταση" το δ΄ τρίμηνο και υποστηρίζεται από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση και την υγιή αγορά εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να παραμείνουν ήπιες "και δεν αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις στις τιμές από το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις" αναφέρει το υπουργείο στη μηνιαία του έκθεση. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών ενδεχομένως να περάσουν -εν μέρει τουλάχιστον- στο επίπεδο των καταναλωτών.

Η γερμανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να επωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει το υπουργείο, και "η ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχιστεί και στο τελευταίο τρίμηνο".

Η θετική τάση στη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να συνεχιστεί, αν και τα τελευταία στοιχεία για τις παραγγελίες υποδεικνύουν "αξιοσημείωτη χαλάρωση της εξωτερικής ζήτησης για γερμανικά βιομηχανικά αγαθά".

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,5% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση στα 35,112 δισ. ευρώ. Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν μικρή αύξηση 0,2% στα 420,707 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.




source: capital.gr
Share |