Thursday, January 14, 2010

Πτώση για το αργό


Πτώση για το αργό

Με απώλειες έκλεισε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η πτώση των λιανικών πωλήσεων και η άνοδος των αιτήσεων ανεργίας δημιούργησαν αρνητικές προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης του «μαύρου χρυσού»
Ειδικότερα, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου έκλεισε πτωτικά κατά 26 cents στα 79,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη της τάξεως του 0,9%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 0,4% στα 77,98 δολάρια.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 444.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε στις 440.750 από 449.750, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον, πτώση 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβριο, καθώς οι καταναλωτές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας άνοδο των πωλήσεων κατά 1,8% έναντι αύξησης 1,3% που είχε αναφερθεί αρχικά. Εξαιρουμένων των στοιχείων για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% τον Δεκέμβριο.

reporter.gr

Υπόθεση Google: Πόσο θα επηρεάσει τις επενδύσεις στην Κίνα;


Υπόθεση Google: Πόσο θα επηρεάσει τις επενδύσεις στην Κίνα;

Η ανακοίνωση της Google ότι θα εγκαταλείψει την Κίνα έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα.

Η ανακοίνωση της Google ότι θα εγκαταλείψει την Κίνα, καταγγέλλοντας τους μηχανισμούς λογοκρισίας που εφαρμόζει το Πεκίνο εις βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού, έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τις επιπτώσεις της στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την επέκταση στην Κίνα.

Ποιες είναι η άμεσες επιπτώσεις για τις υπόλοιπες εταιρείες του εξωτερικού;

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Google για την επίθεση που δέχτηκε από χάκερ στα μέσα Δεκέμβρη, ανάλογες επιθέσεις έχουν δεχθεί τουλάχιστον 20 ακόμη επιχειρήσεις με αντικείμενο που κυμαίνεται από οικονομικά έως χημικά. Τα στοιχεία αυτά κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα για κλοπή της πνευματικής τους ιδιοκτησίας.

Τα φαινόμενα αυτά αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς οι επιχειρήσεις που σκόπευαν να επεκταθούν στην Κίνα θα επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, δεδομένου ότι ο κίνδυνος διαδικτυακής κλοπής είναι τελικώς πολύ μεγαλύτερος απʼ ό,τι υπολόγιζαν. Ταυτόχρονα, αναμένεται κάθετη αύξηση της ζήτησης για προϊόντα των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλούς πλοήγησης, όπως η McAfee Inc, η Symantec Corp και η Trend Micro, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι ξένες εταιρείες θα τραπούν σε φυγή;

Η επιμονή του Πεκίνου να υπερασπίζεται τη λογοκρισία ενδέχεται να σημάνει συναγερμό στον κλάδο των διαδικτυακών επιχειρήσεων, οι οποίες αναγκάζονται να προσέχουν ιδιαίτερα το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η παραβίαση του ηλεκτρονικού περιεχομένου αναμένεται να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, όπως η Electronic Arts και η Activision Blizzard.

Οι υπόλοιπες εταιρείες –αιολικής ενέργειας και αυτοκινήτων– ευελπιστούν ότι οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε ρήξη, γεγονός που ίσως αναγκάσει την Κίνα να προβεί σε αλλαγή της στάσης της, «χαλαρώνοντας» τους περιορισμούς που επιβάλλει με αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά.

Καραδοκούν άλλοι κίνδυνοι;

Ακόμη και οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν συναντούν εμπόδια κατά την επέκτασή τους προς Ανατολάς ή πωλούν τα προϊόντα τους στην Κίνα χωρίς να τα παράγουν εκεί, ανησυχούν ιδιαίτερα όσον αφορά σε επίπεδο διαφάνειας και εφαρμογής του νόμου.

Παρʼ όλα αυτά, δεδομένων των τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στην Κίνα και του υψηλού ρυθμού αύξησης των πωλήσεων στη χώρα, στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο Πεκίνο για αλλαγή των ανωτέρω πρακτικών, αποφασισμένες, ωστόσο, να τις υπομείνουν όσο χρειαστεί.

capital.gr

ΗΠΑ: Επιτυχής η πώληση 30ετών ομολόγων


ΗΠΑ: Επιτυχής η πώληση 30ετών ομολόγων


Στο 4,640% διαμορφώθηκε η απόδοση των 30ετών ομολόγων ύψους 13 δισ. δολ. που δημοπράτησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στις 2,68 φορές έναντι μέσου όρου 2,53 φορές στις τελευταίες τέσσερις παρόμοιες δημοπρασίες.

Οι έμμεσοι πλειοδότες, μία κλάση επενδυτών που περιλαμβάνει τις ξένες κεντρικές τράπεζες, αγόρασαν το 40,7% της έκδοσης από 42,9% στις τελευταίες δημοπρασίες.

capital.gr

Ελαφρά άνοδος του χρυσού


Ελαφρά άνοδος του χρυσού

Με μικρά κέρδη για δεύτερη μέρα έκλεισε σήμερα η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων , καθώς το αδύναμο δολάριο ενίσχυσε για ακόμη μία μέρα τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.
Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου έκλεισε ανοδικά κατά 0,5% στα 1.143 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και τα 1.146,70 δολάρια.
Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά από την δημόσια έκφραση ανησυχίας της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ για τις πιέσεις που ασκούν στο ευρώ το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4472 δολάρια από το επίπεδο των 1,4579 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4486 δολάρια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας χθες σε εκδήλωση της εφημερίδας Die Welt επεσήμανε ότι " τα προβλήματα της Ελλάδος μπορεί να οδηγήσουν το ευρώ σε μία πολύ δύσκολη φάση". Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet μιλώντας σήμερα στη Φρανκφούρτη επανέλαβε ότι οι προοπτικές και των 16 κρατών μελών της ευρωζώνης παραμένουν αβέβαιες. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η έξοδος της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ είναι παράλογη και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πάνω από 3 δισ. δολ. θα κοστίσουν στις BofA και στη JPMorgan οι νέοι φόροι

ΗΠΑ: Πάνω από 3 δισ. δολ. θα κοστίσουν στις BofA και στη JPMorgan οι νέοι φόροι

Πάνω από 1,5 δισ. δολάρια θα κοστίσουν στις Bank of America και JPMorgan (ξεχωριστά), οι φορολογικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η προοπτική θα εμποδίσει όχι μόνο την ανάκαμψη του κλάδου, αλλά και θα περιορίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τραπεζικές μετοχές.
Τη δυσκολία «απογαλακτισμού» από τον κυβερνητικό έλεγχο, επισημαίνει μερίδα των αναλυτών, η οποία θεωρεί ότι η κερδοφορία θα πληγεί άμεσα, καθώς σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η BofA θα κληθεί να καταβάλει περίπου 1,53 δισ. δολάρια (18 cents/μετοχή), και η JPMorgan περίπου 1,52 δισ. δολάρια (38 cents/μετοχή). Τα ποσά αυτά, με άλλα λόγια, αναλογούν στη μεν BofA στο 22% των εκτιμώμενων κερδών και στη δε JPMorgan στο 12% των εκτιμώμενων κερδών του 2010.
Ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, κατέκρινε την πολιτική αυτή κατά τη χθεσινή ακρόαση του ενώπιον του Κογκρέσου, καθώς θεωρεί ότι τα προτεινόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα «τιμωρούν» πρώτα από όλα τους πολίτες, καθώς όλες οι επιχειρήσεις θα μετακυλίσουν το κόστος σε αυτούς.

reporter.gr

Hershey: Φέρεται να ετοιμάζει πρόταση για την Cadbury


Hershey: Φέρεται να ετοιμάζει πρόταση για την Cadbury


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η Hershey Co ετοιμάζει αντιπροσφορά, από αυτή της Kraft ύψους 10,4 δις. λιρών, για την Cadbury PLC, όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Η αμερικανική εταιρεία ζαχαρωδών ενέκρινε την προσφορά για την βρετανική σοκολατοποιία και η επίσημη πρόταση θα μπορούσε να κατατεθεί πριν τη διορία της 23ης Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ενδεχόμενη πρόταση από την Hershey θα ήταν καλοδεχούμενη για την Cadbury, η οποία αντιστέκεται στην Kraft. Παρά το γεγονός ότι η Cadbury δεν έχει επιδιώξει την ανταγωνιστική πρόταση της Hershey δημοσίως, η εταιρεία ζαχαρωδών έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμά την Hershey από την Kraft, αναφέρει το δημοσίευμα.

capital.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%


ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%


Στο 1% διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν. Παράλληλα, στο ίδιο επίπεδο παρέμειναν τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Οι 48 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Neswires είχαν προβλέψει ότι η τράπεζα θα διατηρούσε το ύψος του επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Οι προβολείς στρέφονται στην ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet η οποία αναμένεται να έχει έντονο χρώμα... Ελλάδας.

Σε έκθεσή της η Nomura αναφέρει ότι η ελληνική δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να αποτελέσει το «ασυνήθιστο θέμα» στη σημερινή ατζέντα της ΕΚΤ, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα εκφράσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένει από τον Jean-Claude Trichet ένα «μήνυμα ελπίδας», επαναλαμβάνοντας πιθανότατα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά δε τα ελληνικά ομόλογα, η πιο πιθανή απάντηση του Trichet σύμφωνα με τη Nomura είναι το «ουδέν σχόλιον». Ωστόσο, δύο σχόλια θα μπορούσαν να δώσουν διαφορετικό «χρώμα», επηρεάζοντας έντονα τα spreads των κρατικών ομολόγων: είτε ότι η ΕΚΤ θα συνδέσει την απόφασή της να επιστρέψει στο προ κρίσης επίπεδα, αναφορικά με την αξιολόγηση των ομολόγων που δέχεται ως εγγυήσεις, με ένα συγκεκριμένο σενάριο το οποίο θα επαναξιολογηθεί στην πορεία, είτε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αλλάζει τους κανόνες της μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες δημοσιονομικές ανάγκες κάθε χώρας-μέλους.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ σε 1,5% έως το τέλος του έτους από 1% σήμερα. Τονίζουν ότι η ΕΚΤ οφείλει να κινηθεί με προσοχή, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο θα αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης πριν από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων, ενώ σύνεση επιβάλλουν τόσο οι αυξητικές τάσεις στην ανεργία όσο και η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

«Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι η κεντρική τράπεζα να ‘εξουδετερώσει’ την ανάκαμψη σε αυτό το πρώιμο στάδιο, διότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί αυτή η δυναμική αργότερα. Και η ΕΚΤ το γνωρίζει αυτό», σχολιάζει σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο Ken Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της BNP Paribas SA στο Λονδίνο.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία τα Ευρωζώνης θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, μετά τη συρρίκνωση του 2009 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά σε 4%. Αναμένουν επίσης μέσο πληθωρισμό για το 2010 στο 1,3%, από 0,3% το 2009.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 0,3% στις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου


ΗΠΑ: Πτώση 0,3% στις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου


Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο με τους καταναλωτές να εμφανίζονται συγκρατημένοι στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,3%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε σχετική δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ωστόσο αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των πωλήσεων κατά 1,8% από αύξηση 1,3% που είχε αναφερθεί αρχικά. Άνοδο 1,2% σημείωσαν εξάλλου οι πωλήσεις του Οκτωβρίου.

Χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3%.

capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι τιμές εισαγωγών το Δεκέμβριο λόγω πετρελαίου


ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι τιμές εισαγωγών το Δεκέμβριο λόγω πετρελαίου


Αμετάβλητες, μετά από τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου, διατηρήθηκαν το Δεκέμβριο οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Η πτώση στις τιμές των καυσίμων αντιστάθμισε την άνοδο σε άλλους κλάδους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ και οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι οι τιμές θα διατηρηθούν αμετάβλητες λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές εισαγωγών των καυσίμων υποχώρησαν 1,4% το Δεκέμβριο, μετά από άνοδο 7,1% το Νοέμβριο, ενώ εξαιρουμένων των τιμών πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 0,4% για πέμπτο συνεχή μήνα.

capital.gr

FDIC: Εκτεταμένες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική εποπτεία


FDIC: Εκτεταμένες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική εποπτεία


Τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ ήταν "πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν" επειδή διατηρούσαν υψηλά επίπεδα μόχλευσης και είχαν καταστεί ιδιαίτερα πολύπλοκα με εκτενείς δραστηριότητες εκτός του ισολογισμού τους, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), Sheila Bair.

Μιλώντας στην ειδική Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομική Κρίση του Κογκρέσου η επικεφαλής της FDIC υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ένα ευρύ πλαίσιο αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την χρηματοοικονομική βιομηχανία προκειμένου να αποφύγει τις υπερβολές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση,

"Θα πρέπει πλέον να δρομολογήσουμε εκτεταμένες αλλαγές που θα επηρεάσουν την εποπτεία ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος", υπογράμμισε η Sheila Bair.

Επιτέθηκε παράλληλα στην κουλτούρα των μπόνους της Wall Street, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δεν φρόντισε να διαμορφώσει μια αποτελεσματική σχέση μεταξύ των μπόνους των στελεχών με τους κινδύνους που είχαν αναλάβει.

capital.gr

Στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων

Στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων


Δεν έχει σταματημό η διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων. Μετά τις δηλώσεις Trichet ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το τέλος του 2011 η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων εκτινάχθηκε στα 10ετή στις 272 μονάδες βάσης, στα 5ετή στις 285 και στα 2ετή στις 230 μονάδες

Την ίδια ώρα τα CDS των ελληνικών ομολόγων για την 10ετία βρίσκονται στις 310 μονάδες βάσης και για την πενταετία στις 345 μονάδες.

capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου.


Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 444.000 για την εβδομάδα ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση της τάξης των 4 χιλ. στις 430 χιλ.


Στο μεταξύ, μια εβδομάδα νωρίτερα, έως τις 2 Ιανουαρίου οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 211.000 στις 4.596.000.


Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των νέων αιτήσεων, που αμβλύνει τη μεταβλητότητα των στοιχείων, υποχώρησε κατά 9.000 στις 440.750 αιτήσεις, επίπεδο το οποίο είναι το μικρότερο από τις 30 Αυγούστου του 2008.

capital.gr

Λονδίνο: Ακριβότερο από τη Ν. Υόρκη μετά την αύξηση φόρου


Λονδίνο: Ακριβότερο από τη Ν. Υόρκη μετά την αύξηση φόρου


Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει το φόρο για τα μεγάλα εισοδήματα καθιστά όσους ζουν στο Λονδίνο και κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. λίρες το χρόνο, σε χειρότερη οικονομική θέση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου.

«Ο κόσμος νιώθει απογοητευμένος», σχολίασε ο Nick Bacon, αναλυτής φορολογικών θεμάτων της KPMG στο Λονδίνο. «Πίστευαν ότι η Μ. Βρετανία θα είναι πάντα μία φορολογικά φιλική χώρα».

Η βρετανική κυβέρνηση θα αυξήσει το φόρο των μεγάλων εισοδημάτων στο 50% τον Απρίλιο καθιστώντας το Λονδίνο πιο ακριβό από τη Νέα Υόρκη ή το Χονγκ Κονγκ, για όσους κερδίζουν 1 εκατ. λίρες το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της KPMG.

Για παράδειγμα, ένα τραπεζικό στέλεχος στο Λονδίνο, για τα συγκεκριμένα εισοδήματα, θα καταβάλει 491.278 λίρες φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές καλύψεις από τον Απρίλιο, τρεις φορές περισσότερα από το Χονγκ Κονγκ και 58.500 λίρες περισσότερα από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 50% από 40% για εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών θα κοστίσει 87.588 λίρες επιπλέον φόρων για όσους κερδίζουν 1 εκατ. λίρες, εκτιμά η KPMG.

capital.gr

Ιδιωτικοποιείται πλήρως το Ταμιευτήριο


Ιδιωτικοποιείται πλήρως το Ταμιευτήριο


Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ταυτόχρονη διάθεση του management εξετάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προχωρήσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στην άντληση εσόδων ύψους 700 - 800 εκατ. ευρώ.

Ποσό που περιγράφεται λεπτομερώς και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει η χώρα σε λίγες ημέρες στην Κομισιόν.

Η πρόθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το τελευταίο 48ωρο προς τον σύλλογο των εργαζομένων στο Τ.Τ. από τη διοίκησή του, ωστόσο επιβεβαιώθηκε ανεπίσημα διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της τράπεζας υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΤΟΕ επικοινώνησαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος στο ερώτημα πού οφείλεται η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ περί ανεξάρτητου χαρακτήρα του Τ.Τ. φέρεται να απάντησε πως η στρατηγική έχει αλλάξει και "υπάρχει εντολή από το Μαξίμου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας".

Από την πλευρά τους, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει δεχθεί κρούση για εξαγορά του Τ.Τ. από δύο ιδιωτικές τράπεζες, τη Eurobank και την Πειραιώς.


Την ίδια στιγμή συνεχίζει να υφίσταται το ενδιαφέρον της ΑΤΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο το σενάριο αυτό αποδυναμώνεται από την αδήριτη ανάγκη αύξησης των εσόδων για το Δημόσιο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: "Το να συγχωνεύσεις την ΑΤΕ και το Τ.Τ. συμβάλλει προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας ισχυρής κρατικής τράπεζας με αναπτυξιακό χαρακτήρα, ωστόσο δεν συμβάλλει στο παραμικρό στην αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έφερνε στο κρατικό ταμείο έσοδα της τάξης των 200 - 300 εκατ ευρώ. Έσοδα που θα προέκυπταν από μία άλλη τσέπη του Δημοσίου καθώς η ΑΤΕ ελέγχεται κατά 70% και πλέον από το ελληνικό δημόσιο".

Μετοχική σύνθεση

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα το 34,043% των μετοχών του Τ.Τ. και έμμεσα το 10% μέσω των ΕΛΤΑ. Η τράπεζα διαθέτει 1,207% ίδιες μετοχές και το 54,750% ανήκει στη διασπορά, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα ποσοστά (περίπου 6% έκαστη) που κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Το ενεργητικό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανερχόταν, με βάση τη λογιστική κατάσταση του εννεαμήνου, σε 16 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις σε 7,8 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 12,6 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στο 1,177 δισ. ευρώ, διαθέτει 146 καταστήματα και μία "χρυσή σύμβαση" έως το 2021 με τα ΕΛΤΑ, βάσει της οποίας μέσα από τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων δύνανται να προωθηθούν τα τραπεζικά, επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα του Τ.Τ. σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αντιδράσεις

Οι συναντήσεις της διοίκησης του Τ.Τ. με τους εργαζομένους και η ανακοίνωση των προθέσεων για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προκαλέσουν την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στο Τ.Τ. αλλά και της ΟΤΟΕ.

Σημειώνεται ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απασχολεί 2.536 άτομα.

euro2day.gr

«Μαύρη» η διετία 2008 - 2009 για το Χ.Α.


«Μαύρη» η διετία 2008 - 2009 για το Χ.Α.


Tο τέλος του 2009 αφήνει στους επενδυτές μια γλυκόπικρη γεύση, αφού, παρά τη σχετική ηρεμία και το ριμπάουντ των τελευταίων συνεδριάσεων, η επενδυτική ψυχολογία στο Χ.Α. είναι τραυματισμένη από τις απώλειες και την κακή εικόνα του τελευταίου τριμήνου.

Ωστόσο, ακόμα πιο άσχημη είναι η εικόνα αν λάβουμε υπόψη τις αποδόσεις από τις αρχές του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν πάνω από τις 5.000 μονάδες. Για το 2010, επίσης η χρονιά ξεκινά με έναν ελαφρύ προβληματισμό (για άλλους έντονο), αφού η ελληνική αγορά είναι δέσμια της κακής κατάστασης στην οικονομία της χώρας, αν και αυτή η αδυναμία μπορεί να αποδειχτεί το καλύτερο όπλο αντεπίθεσης όσον αφορά στις αποδόσεις.

Όσον αφορά στο κλείσιμο του έτους (2009), η Σοφοκλέους και ο Γ.Δ. παρουσίασαν μικρότερη άνοδο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το 2008 είχε σημειωθεί μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις ανάμεσα σε όλες τις αγορές παγκοσμίως.

Βάσει των παραπάνω, το 2010 αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού το περιθώριο ανόδου των ελληνικών τίτλων ίσως εμφανιστεί ιδιαίτερα υψηλό αν οι συνθήκες το ευνοήσουν και η ελληνική οικονομία ανακάμψει, αλλά από την άλλη πλευρά το Χ.Α. μπορεί με ευκολία να εξακολουθήσει να υποαποδίδει σε σχέση με τις ξένες αγορές αν η οικονομία της χώρας συνεχίσει να εμφανίζει τόσο ισχυρές διαρθρωτικές αδυναμίες.


Το σενάριο της ανόδου στην ελληνική αγορά μπορεί να στηριχτεί στις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι οι αριθμοί δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των αγορών βραχυχρόνια, ωστόσο σε μακροεπίπεδο έχουν τον πρωταρχικό.

--- Η σύγκριση

Η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με σημαντικό discount το τελευταίο εξάμηνο σε όρους πολλαπλασιαστών κερδοφορίας και λογιστικής αξίας, όμως η υποαπόδοσή της σε όρους αύξησης της κερδοφορίας για το 2010 και το 2011 εξακολουθεί να αποτελεί βαρίδι για τις μετοχές.

Η απόδοση του Χ.Α. και του Γ.Δ. για την περίοδο 2008 - 2009 είναι -58%, ενώ για τους δείκτες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι επιδόσεις δεν διαφοροποιούνται αισθητά, αφού βρίσκονται στο -59% και στο -58% αντίστοιχα. Αναφορικά με τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης, η πτώση στη διετία διαμορφώνεται στο -60%.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της κάμψης στην εγχώρια αγορά, ο δείκτης DAX της Γερμανίας την ίδια περίοδο εμφανίζει πτώση 26%, ο CAC 40 της Γαλλίας 30%, ο DJ Euro Stoxx 34%, ο FTSE/Mibtel του Μιλάνου 40% και ο DJ Stoxx 600 30%. Οι περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές, άμεσα συγκρίσιμες και πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα, επίσης σημειώνουν μικρότερες απώλειες. Ο δείκτης PSI General της Πορτογαλίας παρουσιάζει πτώση 30%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 μόλις 21% και ο ΑΤΧ της Αυστρίας -45%.

--- Οι καλύτερες

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η απόδοση των επιμέρους μετοχών στην ελληνική αγορά. Το πρώτο συμπέρασμα για τη διετία 2008 - 2009 είναι ότι μερικοί τίτλοι με ελάχιστη εμπορευσιμότητα μπορεί να θεωρηθούν ομόλογα στη Σοφοκλέους. Στην πλειονότητα των (λίγων) μετοχών που εμφανίζουν κέρδη για το συγκεκριμένο διάστημα, η συμμετοχή των επενδυτών είναι από ελάχιστη έως μηδενική και ο όγκος συναλλαγών των τίτλων είναι ιδιαίτερα μικρός.

Αυτό πάντως δεν ισχύει για τη μετοχή της MLS που είναι η νικήτρια της περιόδου 2008 - 2009 με κέρδη 96%, αφού από το 1,11 ευρώ το 2009 έκλεισε στα 2,18 ευρώ.

Για την Crown Hellas Can η απόδοση του 36% αφορά σε συναλλαγές με ελάχιστα κομμάτια, ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση για τη μετοχή της Ζάμπα, η οποία στη διετία παρουσιάζει απόδοση 33%. Όσον αφορά στους τίτλους των Λάμψα, ΓΕΚΕ και Καρέλιας με αποδόσεις 23%, 12% και 7%, οι συναλλαγές επίσης είναι μερικά κομμάτια το έτος, και αν... Παράλληλα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κέρδη σημείωσαν η Πήγασος και ο Τηλέτυπος με 7% και 5%, ενώ για το 2009 η πρώτη είχε κέρδη και η δεύτερη απώλειες 18,1%.

--- Οι «αμυντικές»

Μεγαλύτερη σημασία έχει ποιες μετοχές μπόρεσαν να διακριθούν στο ταμπλό και να επιδείξουν μια στοιχειώδη αμυντική συμπεριφορά. Σε γενικές γραμμές, οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν διακρίθηκαν ως αμυντικές επιλογές.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από τα 41,76 ευρώ στα τέλη του 2007, το 2009 έκλεισε στα 18,10 ευρώ, με απώλειες 57% για την περίοδο 2008 - 2009, σχεδόν όσο αυτές του Γ.Δ. Ο τίτλος του ΟΤΕ, παραδοσιακά αμυντικό «χαρτί», σημείωσε κάμψη 59%, με ζημίες τόσο το 2008 όσο και το 2009.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία θεωρείται επίσης αμυντική επιλογή με υψηλή μερισματική απόδοση, είχε απώλειες 44% για την περίοδο 2008 - 2009, με ζημίες στο ταμπλό και για τα δύο έτη. Για την Intralot οι απώλειες της διετίας διαμορφώθηκαν στο 70%, αφού από τα 13,54 ευρώ στις 31/12/2007 η τιμή στο τέλος του 2009 «προσγειώθηκε» στα 4,10 ευρώ.

Όσον αφορά στην EFG Eurobank, στην Alpha Bank, στην Τράπεζα Πειραιώς, στη Marfin P.B. και στην Τράπεζα Κύπρου, οι αποδόσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες (δηλαδή πιο αρνητικές) από αυτές του Γ.Δ. και του FTSE/ASE-20. Για τη μετοχή της ΔΕΗ, επίσης επιλογή για άμυνα και σε αμυντικό κλάδο, οι απώλειες της περιόδου είναι 64%.

Τη μικρότερη κάμψη από τον FTSE/ASE-20 τη σημείωσε ο τίτλος των ΕΛΠΕ με -31%, ενώ και η Motor Oil επίσης κινήθηκε ικανοποιητικά με -33%. Η κοινή μετοχή του Τιτάνα επίσης παρουσίασε σημαντικά χαμηλότερες απώλειες από τον Γ.Δ. και τον FTSE/ASE-20 με -35%, ενώ ο τίτλος της Coca Cola 3E είχε κάμψη 41%.

--- Οι ανθεκτικές

Στον αντίποδα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός τίτλων που μπόρεσαν να κινηθούν με αρκετά μικρότερες απώλειες, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στους ιδιαίτερα αμυντικούς κλάδους. Η Jumbo με απώλειες 28% μπόρεσε να καλύψει αυτές του 2008, στο 65%, και να σημειώσει κέρδη άνω του 100% το 2009, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντική υπεραπόδοση έναντι των δεικτών.

Η Minoan Lines με κάμψη στη διετία 15% επίσης ξεπέρασε τον δείκτη, αν και σημείωσε πτώση τόσο το 2008 όσο και το 2009. Η Singularlogic κινήθηκε με πτώση 41% το 2008 και με κέρδη 50% το 2009, με αποτέλεσμα να σημειώνει συνολικά απόδοση -11% στη διετία έναντι -58% για τον Γ.Δ.

Από τους πιο αμυντικούς κλάδους, η Alpha Αστικά Ακίνητα και η Eurobank Properties έκλεισαν τη διετία με -6% και -9%, ενώ η ΕΥΑΘ σημείωσε πτώση 24% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 25%. Από τον κλάδο των τροφίμων, η Creta Farm και η Vivartia ξεπέρασαν σημαντικά τον Γ.Δ., ενώ η Πλαστικά Κρήτης και ο ΔΟΛ σημείωσαν κάμψη 17% και 20% αντίστοιχα για τη διετία.

--- Οι μεγάλοι ηττημένοι

Τις μεγαλύτερες απώλειες για την περίοδο 2008 - 2009 άνω του 80% και σε μερικές περιπτώσεις άνω του 90% εμφάνισαν οι εταιρείες Altec, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κούμπας, Sato, Σφακιανάκης, Compucon, Axon, Nutriart, Druckfarben, Μαΐλλης, Forthnet, Μουζάκης, Σελόντα, Fieratex, Τσουκαρίδης, Ιντεάλ, Informer, Yalco, Ιμπέριο, Ελληνική Υφαντουργία, Αλουμύλ, Πραξιτέλειο, Έδραση και Audiovisual.

Από τις παραπάνω μετοχές ξεχωρίζει η πτώση της Forthnet, αφού στο μεσοδιάστημα έχει προβεί στη σημαντική εξαγορά της Nova και οι αναλυτές επισημαίνουν το growth story της. Παράλληλα, σημαντικές απώλειες σημείωσαν και άλλες εταιρείες όπως η Εμπορική Τράπεζα 78%, ο Νηρέας 77%, η Sprider 78%, η Γενική Τράπεζα 76%, η Alapis 74% και αρκετές ακόμα άνω του 70%.

Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις της περιόδου 2008-2009, δημοσιεύονται πιο κάτω.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/070110_apodoseis_2008_2009.pdf_5d1GX.pdf

euro2day.gr

Currys Sells One PC Or TV Every Two Seconds

Currys Sells One PC Or TV Every Two Seconds


Currys owner DSG International sold a television or computer every two seconds on its way to a record-breaking Christmas in the UK.


Owner of Currys and PC World sees evidence of 'genuine cyclical recovery'


The group, which also owns PC World and Dixons in the UK, reported an 8% increase in electrical sales in the UK and Ireland in the 12 weeks to January 9.

DSGi said the success continued into the sales period, with its megastores taking more than £1m each in their first week.

Computer sales benefited from the launch of Windows 7, but the recession is still holding back business-to-business trade.

The group, which also performed well in Scandinavia and Italy, said it was on track to deliver £50m of savings this year as part of its four-year, £200m cost-reduction programme.

The figures come as the high street was generally buoyed by festive trading.

They also add momentum to the turnaround for DSGi, which struggled in the early stages of the recession as shoppers eschewed big-ticket purchases.

Group chief executive John Browett said Christmas and New Year sales had exceeded expectations, but sounded a note of caution for the current year.

"This is evidence of a genuine cyclical recovery but how sustainable it is remains to be seen.

"Looking forward, we expect 2010 to be tough across Europe and notably in the UK given the economic environment," he said.

sky.com

Αναβαθμίζει σε αγορά την Τράπεζα Πειραιώς η Merrill Lynch- Overweight για τις ελληνικές


Αναβαθμίζει σε αγορά την Τράπεζα Πειραιώς η Merrill Lynch- Overweight για τις ελληνικές

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει με σημερινή της έκθεση η Bank of America –Merrill Lynch, η οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε αγορά. Πιο αναλυτικά ο οίκος διατηρεί την τιμή στόχο των 11,4 ευρώ για την Alpha Bank, των 12,6 ευρώ για τη Eurobank και των 30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ενώ μειώνει στα 11,4 ευρώ από 12,2 ευρώ την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή του οίκου λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης, της υψηλής ρευστότητας και του πιο δυνατού προφίλ ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα. Η μετοχή διαπραγματεύεται 5,8 φορές τα κέρδη του 2011. Λόγω της πρόσφατης υποαπόδοσης της Τράπεζας Πειραιώς έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των ελληνικών τραπεζών αναβάθμισε τη σύσταση σε αγορά από υποαπόδοση.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικές σημειώνεται στην έκθεση αφού διαπραγματεύονται τα κέρδη του 2010 μεταξύ 7 φορές (Εθνική) και 10,9 φορές (Alpha Bank). Το p/e υποχωρεί στο 4,9-7,3 φορές στο 2011. Σύσταση αγοράς έχει πλέον και για τις 4 τράπεζες που καλύπτει.

reporter.gr

ΗΠΑ: Σε επίπεδα – ρεκόρ οι κατασχέσεις το 2009


ΗΠΑ: Σε επίπεδα – ρεκόρ οι κατασχέσεις το 2009

Eνα στα 45 νοικοκυριά έλαβε τουλάχιστον ένα ειδοποιητήριο πέρυσι, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο συγκριτικά με εκείνο του 2006.

Σε επίπεδα – ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το 2009, ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδός τους φέτος εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ανεργίας και των μειωμένων μισθών, σύμφωνα με τη RealtyTrack.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς συνολικά 2,8 εκατ. κατοικίες έλαβαν ειδοποιητήριο κατάσχεσης, 21% περισσότερες σε σχέση με το 2008 και 120% περισσότερες σε σχέση με το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac, ένα στα 45 νοικοκυριά έλαβε τουλάχιστον ένα ειδοποιητήριο πέρυσι, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο συγκριτικά με εκείνο του 2006.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, πάντως, οι κατασχέσεις επιβραδύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 7% σε σχέση με το τρίτο, ωστόσο αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Για το σύνολο του 2009, οι πολιτείες της Καλιφόρνια, της Φλόριντα, της Αριζόνα και του Ιλινόις αναλογούσαν σε περισσότερο από το ήμισυ των πλειστηριασμών.

naftemporiki

Στα ύψη τα κέρδη της Posco

Στα ύψη τα κέρδη της Posco

Τα καθαρά κέρδη της νοτιοκορεάτικης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 77% στα 1,28 τρισ. γουόν (1,1 δισ. δολ.) στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων έξι τριμήνων εμφάνισε η Posco, η πιο προσοδοφόρα χαλυβουργία της Ασίας, ενώ προέβλεψε ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες θα εκτιναχθούν φέτος σε επίπεδα – ρεκόρ καθώς ανακάμπτει η ζήτηση.

Τα καθαρά κέρδη της νοτιοκορεάτικης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 77% στα 1,28 τρισ. γουόν (1,1 δισ. δολ.) στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,59 τρισ. γουόν, σημειώνοντας άνοδο 14%, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12% στα 7,29 τρισ. γουόν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, οι δαπάνες θα ανέλθουν φέτος στα 9,3 τρισ. γουόν ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 9,3%. Εντωμεταξύ, η Posco σχεδιάζει να δαπανήσει περί τα 30 δισ. δολάρια για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ινδία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ένωσης Χαλυβουργιών, η παγκόσμια αγορά χάλυβα έχει ήδη φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα και θα αναπτυχθεί κατά 9,2% το 2010 χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

«Η Posco κατάφερε να ανακάμψει ταχύτερα από όλους στην αγορά», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Αντιμετωπίσαμε την κρίση περικόπτοντας την παραγωγή μόλις κατά 20% το πρώτο εξάμηνο, τη στιγμή που οι διεθνείς ανταγωνιστές μας χρειάστηκε να τη μειώσουν περισσότερο από 40%», τονίζει η Posco.

naftemporiki

Ρουμανία: Πιθανή αναβάθμιση αξιολόγησης από S&P

Ρουμανία: Πιθανή αναβάθμιση αξιολόγησης από S&P

Ανοιχτό αφήνουν οι αναλυτές της Standard & Poor’s το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρουμανίας, από το σημερινό επίπεδο ΒΒ+.

Ουσιαστικό ρόλο για μια τέτοια εξέλιξη θα έχει η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2010 από το ρουμανικό κοινοβούλιο καθώς και η «αναθέρμανση» των σχέσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ρουμανίας θα αναβαθμιστεί επίσης, σε συνάρτηση με την πορεία των μακροοικονομικών της δεδομένων, αλλά και την ενίσχυση των μέτρων υλοποίηση επενδύσεων ιδιωτικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρουμανίας από τη Moody’s είναι στο Baa3.

naftemporiki

Μπόνους στην... αυτοκριτική


Μπόνους στην... αυτοκριτική


Οι τραπεζίτες της Wall Street παραδέχθηκαν χθες ενώπιον εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου ότι υποτίμησαν τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και προχώρησαν σε εσφαλμένες αποφάσεις, υπεραμύνθηκαν ωστόσο της πρακτικής των παχυλών μπόνους.

«Κατανοούμε απόλυτα την οργή των πολιτών και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που λάβαμε με χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε ο πρόεδρος της Bank of America Μπράιαν Μόνιχαν.

Γνωστοποίησε, ωστόσο, ότι τα ποσά που θα διατεθούν φέτος για μπόνους θα είναι υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αν και μικρότερα σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο.

«Η κρίση ήταν ένα καμπανάκι αφύπνισης για εμάς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Morgan Stanley Τζον Μακ, υποστηρίζοντας ότι οι πρακτικές μπόνους που ακολουθεί σήμερα η τράπεζα δεν ενθαρρύνουν το «υπέρμετρο ρίσκο».

Από την πλευρά του ο Τζέιμς Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co., σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει μεγάλες περικοπές στις απολαβές των στελεχών και πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να προσελκύει «με υπεύθυνο τρόπο» νέα στελέχη.

naftemporiki

Γερμανία: Στο 0,8% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο


Γερμανία: Στο 0,8% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Αύξηση 0,8% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας το Δεκέμβριο σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ενώ αυξήθηκε 0,9% σε ετήσια βάση, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Destatis.

Για το 2009, ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ήταν 0,4%, ο χαμηλότερος από την ενοποίηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Η ΕΚΤ καθορίζει ότι για να υπάρξει σταθερότητα τιμών, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός πρέπει να βρίσκεται μεσοπρόθεσμα, πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%.


capital.gr

PwC: Αύξηση των ευρωπαϊκών IPO στο δ΄ τρίμηνο


PwC: Αύξηση των ευρωπαϊκών IPO στο δ΄ τρίμηνο


Σαφή άνοδο των δραστηριοτήτων τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά στις δημόσιες εγγραφές, με την αξία και τον όγκο των δημοσίων εγγραφών να σημειώνουν σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τους προηγούμενους εννέα μήνες, όταν τα χρηματιστήρια συνέχισαν να υποφέρουν από την απώλεια εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές και την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποτιμήσεις των εταιρειών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα αφού στην αγορά κυριαρχούν οι αγοραστές, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη ‘IPO Watch Europe’ της PricewaterhouseCoopers, η οποία καταγράφει τον όγκο και την αξία των δημόσιων εγγραφών σε όλη την Ευρώπη.

Ειδικότερα, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 έγιναν 61 δημόσιες εγγραφές σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύψους 4,994 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 44 εγγραφές ύψους 1,375 δισ. ευρώ του προηγούμενου τριμήνου, και τις 64 δημόσιες εγγραφές ύψους 1,238 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.

Το NYSE Euronext έρχεται πρώτο σε αξία δημόσιων εγγραφών με 13 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 1,907 δισ. ευρώ (το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 καταγράφηκε ίδιος αριθμός δημόσιων εγγραφών, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν μόνο €6 εκατ.). Ακολούθησε το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (WSE) με 16 δημόσιες εγγραφές, η αξία των οποίων ανήλθε στα 1,454 δισ. ευρώ (σε σύγκριση με 23 δημόσιες εγγραφές ένα χρόνο πριν, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €555 εκατ). Το Λονδίνο έρχεται στην ασυνήθιστη τρίτη θέση, με 14 δημόσιες εγγραφές ύψους 951 εκατ. ευρώ (δύο εγγραφές περισσότερες από εκείνες του τέταρτου τριμήνου 2008 αξίας €666 εκατ.). Εννέα δημόσιες εγγραφές έγιναν στην αγορά AIM του Λονδίνου και συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 388 εκατ. ευρώ, ίδιος αριθμός εγγραφών με εκείνες που έγιναν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, αξίας μόλις 3 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δημόσιες εγγραφές έγιναν στην Κύρια Αγορά και συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 563 εκατ. ευρώ.

Η Βαρσοβία κατέγραψε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή του τριμήνου, την πολωνική εταιρεία ενέργειας Polska Grupa Energetyczna, που συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 1,407 δισ. ευρώ Ακολούθησε η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Delta Lloyd, η οποία εισήχθη στο NYSE Euronext και συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 1,016 δισ. ευρώ Η τρίτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, επίσης στο NYSE Euronext, ήταν εκείνη της γαλλικής εταιρείας βιομηχανικών προϊόντων CFAO, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους €806 εκατ., ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφηκε η τέταρτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, εκείνη της εταιρείας επενδύσεων Gartmore Group, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 378 εκατ. ευρώ.

Ο Richard Weaver, Partner του Capital Markets Group της PricewaterhouseCoopers LLP, δήλωσε:

«Ύστερα από ένα χρόνο κατά τον οποίο παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές, οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά στις δημόσιες εγγραφές παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ότι ανοίγουν πάλι για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αν και οι πιέσεις ως προς τις τιμές εισαγωγής παραμένουν λόγω των συνθηκών της αγοράς και των πιέσεων που ασκούν οι θεσμικοί επενδυτές. Το τέταρτο τρίμηνο υπήρξε το καλύτερο στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, όσον αφορά στην προσφορά αξίας για περισσότερο από ένα έτος, και με τους δείκτες της αγοράς να λήγουν το 2009 σε υψηλά επίπεδα, το επόμενο έτος προοιωνίζεται καλό».

Αλλού στην Ευρώπη το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου κατέγραψε οχτώ δημόσιες εγγραφές αξίας 456 εκατ. ευρώ, τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν κατέγραψε τέσσερις δημόσιες εγγραφές που δεν συγκέντρωσαν κεφάλαια, αλλά μεγάλη πτώση σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 που σημειώθηκαν επτά δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 817 εκατ. ευρώ

Το ιταλικό χρηματιστήριο παρουσιάζει ένα βελτιωμένο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, με τρεις δημόσιες εγγραφές ύψους 121 εκατ. ευρώ (καμία δημόσια εγγραφή ένα χρόνο πριν), ενώ το γερμανικό χρηματιστήριο κατέγραψε μία μόνο δημόσια εγγραφή αξίας 48 εκατ. ευρώ (το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η μοναδική δημόσια εγγραφή δεν συγκέντρωσε κεφάλαια). Το NASDAQ OMX κατέγραψε τρεις δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν 38 εκατ. ευρώ (οι εννέα δημόσιες εγγραφές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο δεν συγκέντρωσαν κεφάλαια).

Το BME (ισπανικό χρηματιστήριο) κατέγραψε μία δημόσια εγγραφή αξίας 12 εκατ. ευρώ (καμία εγγραφή κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008) όπως και τα χρηματιστήρια του Όσλο, Børs και Axess, που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 7 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με δύο δημόσιες εγγραφές το τέταρτο τρίμηνο του 2008 που συγκέντρωσαν €11 εκατ.). Το ελβετικό χρηματιστήριο SIX, κατέγραψε μία μόνο δημόσια εγγραφή η οποία δεν συγκέντρωσε κεφάλαια, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το Χρηματιστήριο της Βιέννης και το ISE δεν παρουσιάζουν δημόσιες εγγραφές αυτό το τρίμηνο.

Ο Tom Troubridge, επικεφαλής του Capital Markets Group της PricewaterhouseCoopers LLP, σχολίασε:

«Με τις αγορές να ανοίγουν και με μία σειρά εγγραφών να έχουν γίνει ήδη, παραμένουμε σταθεροί στην προηγούμενη πρόβλεψή μας ότι οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές θα ανακάμψουν το πρώτο εξάμηνο του έτους αυτού, χωρίς σημαντικές, ξαφνικές οικονομικές μεταβολές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περιμένουμε ότι η Κίνα θα διανύσει ένα έτος με μεγάλες επιδόσεις, αναπτύσσοντας στην ηγετική της θέση του 2009, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παρουσιάσουν καλή απόδοση. Η Ευρώπη υστερεί στην προσπάθειά της να βγει από την παγκόσμια ύφεση και αυτό πιθανόν να έχει ως αντίκτυπο την αργή της ανάκαμψη όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, με την πολιτική αστάθεια στη Βρετανία να λειτουργεί βραχυπρόθεσμα ως ανασταλτικός παράγοντας τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς εγγραφές στο Λονδίνο».

«Σε ότι αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αναμένουμε συγκεκριμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχυθεί η ρευστότητα εταιριών, τόσο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και σε κλάδους εντάσεως κεφαλαίου. Θα πρέπει επίσης να αναμένουμε και προς τα τέλη του έτους μικρό αριθμό καινούριων εισαγωγών με τα πρώτα σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης», προσθέτει ο Νικόλας Πεγειώτης, επικεφαλής του Deals στην PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα.

Γενικά για το 2009, το NYSE Euronext κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την αξία των δημοσίων εγγραφών, με 36 δημόσιες εγγραφές να συγκεντρώνουν κεφάλαια ύψους 1,908 δισ. ευρώ Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήρθε στη δεύτερη θέση με 25 δημόσιες εγγραφές αξίας 1,660 δισ. ευρώ και το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας κατέλαβε την τρίτη θέση, με 38 δημόσιες εγγραφές αξίας and 1,594 δισ. ευρώ Συνολικά, η Ευρώπη σημείωσε 151 δημόσιες εγγραφές αξίας 6,834 δισ. ευρώ, λιγότερες από τις μισές των 337 εγγραφών που έγιναν το 2008 και οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια 13,957 δισ. ευρώ.

Ηνωμένες Πολιτείες

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αμερικανικές χρηματαγορές παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη κατά το τέταρτο τρίμηνο, με 34 δημόσιες εγγραφές αξίας 11,476 δισ. ευρώ, τεράστια αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, όταν έγιναν μόνο τρεις δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €189 εκατ. Οι αριθμοί ήταν βελτιωμένοι και σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν πραγματοποιήθηκαν 20 δημόσιες εγγραφές αξίας 4,016 δισ. ευρώ.

Γενικά για το 2009, τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν 68 δημόσιες εγγραφές ύψους 17,212 δισ. ευρώ, φέρνοντας τις αμερικανικές χρηματαγορές στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Χονγκ Κονγκ), αλλά πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη. Συγκριτικά, το 2008 έγιναν 57 δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 19,092 δισ. ευρώ και στα οποία περιλαμβάνεται η εγγραφή της Visa Inc στο NYSE κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, η οποία συγκέντρωσε 11,510 δισ. ευρώ.

Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Χονγκ Κονγκ)

Η Κίνα καταλαμβάνει το 2009 την πρώτη θέση όσον αφορά στην αξία των δημοσίων εγγραφών, με 172 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 42,265 δισ. ευρώ, μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε 73 δημόσιες εγγραφές το 2009, συγκεντρώνοντας κεφάλαια αξίας 22,542 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 49 δημόσιες εγγραφές το 2008 αξίας 5,760 δισ. ευρώ. Στην ηπειρωτική Κίνα (χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Shenzhen) καταγράφηκαν 99 δημόσιες εγγραφές κατά τη διάρκεια του έτους αξίας 19,723 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 77 δημόσιες εγγραφές αξίας 10,115 δισ. ευρώ το 2008.

capital.gr

"Πακέτα" για το 1,1% της Jumbo στα 7,70 ευρώ


"Πακέτα" για το 1,1% της Jumbo στα 7,70 ευρώ


Οκτώ «πακέτα» συνολικά 1.411.860 τεμαχίων (αφορούν το 1,08% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) έχουν πραγματοποιηθεί στην Jumbo μέσω του Χ.Α.

Οι συναλλαγές υλοποιήθηκαν στην τιμή των 7,70 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε σε 10.871.322 ευρώ.

capital.gr

S&P: Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε αρνητικές συνέπειες


S&P: Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε αρνητικές συνέπειες


Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε “junk”, σύμφωνα με την Standard & Poor΄s.

Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, ο Moritz Kraemer, κορυφαίο στέλεχος του οίκου, προβλέπει πως καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από τη ζώνη των 16, τονίζοντας πως οι συνέπειες μια τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τα οφέλη.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας ο Kraemer εκτιμά πως η αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του κρατικού χρέους κατά περίπου τέσσερις βαθμίδες. Αυτό σημαίνει υποβάθμιση της αξιολόγησης στο κατώτερο κλιμάκιο "speculative grade" (BB+ ή και χαμηλότερα) από "investment grade" τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η τωρινή αξιολόγηση της S&P για τους ελληνικούς τίτλους είναι "BBB+".

capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή Νοεμβρίου



Ευρωζώνη: Αύξηση 1% στη βιομηχανική παραγωγή Νοεμβρίου (εκτ.: +0,5%)

capital.gr

SEC: Έρχονται αυστηροί έλεγχοι στις συναλλαγές


SEC: Έρχονται αυστηροί έλεγχοι στις συναλλαγές


Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αποφάσισε να προτείνει την απαγόρευση της πρακτικής ορισμένων χρηματιστηριακών εταιρειών που παρέχουν στους πελάτες τους "αφιλτράριστη" ή "γυμνή" πρόσβαση σε ένα χρηματιστήριο ή εναλλακτική πλατφόρμα συναλλαγών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα απαιτεί από τις χρηματιστηριακές να τοποθετήσουν επιπλέον δικλείδες ασφαλείας στη λεγόμενη πρακτική "sponsored access" που επιτρέπει στους χρηματιστές να δίνουν στους traders άμεση πρόσβαση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η πρόταση της SEC θα επιβάλει προκαθορισμένα όρια πίστωσης ή κεφαλαίων στις αυτόματες συναλλαγές.

Η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro έχει παρομοιάσει την συγκεκριμένη πρακτική "με το να δίνει κάποιος τα κλειδιά του αυτοκινήτου σε κάποιον που δεν έχει δίπλωμα οδήγησης".

Η πρόταση της SEC επικεντρώνει ιδιαίτερα στη λεγόμενη "γυμνή πρόσβαση" στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται συναλλαγές υψηλής ταχύτητας για την αγορά και πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών υπό το καθεστώς ανωνυμίας και χωρίς την παρέμβαση χρηματιστών.

capital.gr
Share |