Thursday, January 14, 2010

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%


ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%


Στο 1% διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν. Παράλληλα, στο ίδιο επίπεδο παρέμειναν τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Οι 48 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Neswires είχαν προβλέψει ότι η τράπεζα θα διατηρούσε το ύψος του επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Οι προβολείς στρέφονται στην ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet η οποία αναμένεται να έχει έντονο χρώμα... Ελλάδας.

Σε έκθεσή της η Nomura αναφέρει ότι η ελληνική δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να αποτελέσει το «ασυνήθιστο θέμα» στη σημερινή ατζέντα της ΕΚΤ, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα εκφράσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένει από τον Jean-Claude Trichet ένα «μήνυμα ελπίδας», επαναλαμβάνοντας πιθανότατα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά δε τα ελληνικά ομόλογα, η πιο πιθανή απάντηση του Trichet σύμφωνα με τη Nomura είναι το «ουδέν σχόλιον». Ωστόσο, δύο σχόλια θα μπορούσαν να δώσουν διαφορετικό «χρώμα», επηρεάζοντας έντονα τα spreads των κρατικών ομολόγων: είτε ότι η ΕΚΤ θα συνδέσει την απόφασή της να επιστρέψει στο προ κρίσης επίπεδα, αναφορικά με την αξιολόγηση των ομολόγων που δέχεται ως εγγυήσεις, με ένα συγκεκριμένο σενάριο το οποίο θα επαναξιολογηθεί στην πορεία, είτε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αλλάζει τους κανόνες της μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες δημοσιονομικές ανάγκες κάθε χώρας-μέλους.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ σε 1,5% έως το τέλος του έτους από 1% σήμερα. Τονίζουν ότι η ΕΚΤ οφείλει να κινηθεί με προσοχή, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο θα αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης πριν από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων, ενώ σύνεση επιβάλλουν τόσο οι αυξητικές τάσεις στην ανεργία όσο και η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

«Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι η κεντρική τράπεζα να ‘εξουδετερώσει’ την ανάκαμψη σε αυτό το πρώιμο στάδιο, διότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί αυτή η δυναμική αργότερα. Και η ΕΚΤ το γνωρίζει αυτό», σχολιάζει σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο Ken Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της BNP Paribas SA στο Λονδίνο.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία τα Ευρωζώνης θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, μετά τη συρρίκνωση του 2009 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά σε 4%. Αναμένουν επίσης μέσο πληθωρισμό για το 2010 στο 1,3%, από 0,3% το 2009.

capital.gr

No comments:

Share |