Friday, April 15, 2011

Ρωσία: Σε χαμηλό 16 μηνών ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής


Ρωσία: Σε χαμηλό 16 μηνών ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών αυξήθηκε το Μάρτιο σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας μειώνοντας έτσι την πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα αυτό το μήνα.

Η Bank of Russia διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια το Μάρτιο καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3% το Μάρτιο ενώ οι εκτιμήσει των οικονομολόγων την τοποθετούσαν στο +5,5%, ενώ συνολικά το πρώτο τρίμηνο εμφάνισε άνοδο 5,9%.

Στην υποχώρηση του ρυθμού αύξησης ενδέχεται να έπαιξε ρόλο η έναρξη του προγράμματος απόσυρσης αυτοκινήτων το Μάρτιο η οποία ώθησε την παραγωγή του συγκεκριμένου μήνα.

Σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,7% γεγονός που σημαίνει πως η αύξηση του επιτοκίου δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, σημειώνει ο οικονομολόγος της Unicredit SpA στη Μόσχα, Vladimir Osakovsky.

Ωστόσο, “η πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου είναι χαμηλή και υποχωρεί τουλάχιστον γι’ αυτόν το μήνα. Για την αύξησή του θέλουμε πληθωρισμό, τον οποίο δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή,” τονίζει ο Osakovsky.

Στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Sergei Ignatyev, είχε δηλώσει πως θα περιμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων του Μαρτίου πριν αποφασίσουν για την επόμενη κίνηση.




source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό ενός έτους ο μεταποιητικός δείκτης Empire State


ΗΠΑ: Σε υψηλό ενός έτους ο μεταποιητικός δείκτης Empire State


Διευρύνθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο φτάνοντας σε υψηλό ενός έτους, όπως έδειξε η έκθεση της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Empire State των επιχειρηματικών συνθηκών αυξήθηκε στις 21,70 μονάδες από 17,50 μονάδες το Μάρτιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 15,3 μονάδες τον Απρίλιο.

"Το 35% των ερωτηθέντων ανέφερε βελτίωση των συνθηκών σε μηνιαία βάση, ενώ μόλις το 13% - το χαμηλότερο ποσοστό σε διάστημα άνω των πέντε ετών – ανέφερε επιδείνωση των συνθηκών", σημειώνεται στην έκθεση της Fed.

Ο δείκτης των παραγγελιών ενισχύθηκε στις 22,34 μονάδες, ενώ ο δείκτης των αποστολών έφτασε τις 28,29 μονάδες από 1,62 μονάδες το Μάρτιο. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 23,08 μονάδες από 9,09 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών αυξήθηκε στις 57,69 μονάδες από 53,25 μονάδες.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% του δείκτη τιμών καταναλωτή το Μάρτιο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% του δείκτη τιμών καταναλωτή το Μάρτιο


Ανοδικά συνέχισαν και το Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ καθώς αυξήθηκαν οι τιμές στη βενζίνη και τα τρόφιμα, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε συγκρατημένος, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% το Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, έπειτα από αύξηση 0,5% το Φεβρουάριο.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 2,7% το Μάρτιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009.

Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% το Μάρτιο. Το ετήσιο μέγεθος διαμορφώθηκε στο 1,2%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,4% και αύξηση του δομικού δείκτη κατά 0,2%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Άλμα 0,8% της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτιο


ΗΠΑ: Άλμα 0,8% της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτιο


Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών αναρριχήθηκε η βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν σήμερα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve. Η παραγωγική δυναμικότητα των βιομηχανιών διαμορφώθηκε στο 77,4% από το καθοδικά αναθεωρημένο 76,9% του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6%, ενώ τοποθετούσαν την παραγωγική δυναμικότητα στο 77,4%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Πωλητής τίτλων του Δημοσίου η Κίνα για 4ο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Πωλητής τίτλων του Δημοσίου η Κίνα για 4ο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο


Πωλητής τίτλων του αμερικανικού δημοσίου για τέταρτο συνεχή μήνα ήταν η Κίνα το Φεβρουάριο παραμένοντας ωστόσο στην πρώτη θέση των πιστωτών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα μείωσε τη συμμετοχή της κατά 600 εκατ. δολ. στα 1,154 τρισ. δολ. έχοντας φτάσει τον Οκτώβριο το ιστορικό υψηλό των 1,175 τρισ. δολ.

Η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας, αύξησε τη συμμετοχή της στα 890,3 δισ. δολ. από 885,9 δισ. δολ.

Συνολικά οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν τίτλους του Δημοσίου αξίας 30,6 δισ. δολ. έναντι 46,5 δισ. δολ. τον Ιανουάριο. Εξ αυτών οι ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν τίτλους 14,7 δισ. δολ. έναντι 35,2 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Οι ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τίτλους του Δημοσίου αξίας 15,9 δισ. δολ. έναντι 11,9 δισ. τον Ιανουάριο.
Τέλος, οι αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων των ΗΠΑ, μέγεθος που παρακολουθείται πιο στενά από τους αναλυτές, ανήλθαν σε 26,9 δισ. δολ. έναντι 51,1 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 69,6 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


ΗΠΑ: Στις 69,6 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan (Εκτ: 68)

Πηγή:www.capital.gr

Νέο ρεκόρ ο χρυσός, ξεπέρασε και τα $1.480


Νέο ρεκόρ ο χρυσός, ξεπέρασε και τα $1.480


Ξεπέρασε και το επίπεδο των 1.480 δολ. νωρίτερα στη Νέα Υόρκη ο χρυσός καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο για προστασία έναντι του πληθωρισμού μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κερδίζει 2,60 δολ. ή 0,2% στα 1.475 δολ. ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα σημείωσε νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 1.480,50 δολ. στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση του πληθωρισμού με ρυθμό άνω των εκτιμήσεων στην Κίνα αναζωπύρωσαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, ενώ τα στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τροφοδότησαν περαιτέρω τη ζήτηση.

Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 5,4% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους υψηλότερους ρυθμούς από τον Ιούλιο του 2008. Οι οικονομολόγοι περίμεναν άνοδο 5,3%.

Στις ΗΠΑ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5% το Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,7%, αν και ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,7% το Μάρτιο από 2,4% το Φεβρουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 όταν ο πληθωρισμός ήταν στο 3,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σε ανοδική τροχιά κινείται και το ασήμι με το συμβόλαιο Μαΐου να κερδίζει 62.1 cents ή 1,5%στα 42,285 δολ. Νωρίτερα το μέταλλο έφτασε τα 42,715 δολ. ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1980.


source: capital.gr

Bank of America: Πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο


Bank of America: Πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο


Πτώση κερδών ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Bank of America, ενώ τα αποτελέσματα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,0 δισ. δολ. ή 17 cents ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο του 2011 από 3,2 δισ. δολ. ή 28 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Το δ΄ τρίμηνο του 2010 η τράπεζα είχε εμφανίσει ζημιές 1,2 δισ. δολ. ή 16 cents ανά μετοχή.

"Αν και παραμένει αδύναμη, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Brian Moynihan. "Περιμένουμε αύξηση στις δαπάνες λιανικής σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η υποχώρηση των αιτήσεων πτώχευσης αναμένεται να συνεχιστεί", πρόσθεσε.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών στο 2,7% ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών στο 2,7% ο πληθωρισμός το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η μηνιαία αύξηση-ρεκόρ του πληθωρισμού της Ευρωζώνης ώθησε αναπάντεχα τον ετήσιο πληθωρισμό σε νέο υψηλό 29 μηνών το Μάρτιο, μία κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,7% από 2,4% το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 όταν ο πληθωρισμός ήταν στο 3,2%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αμετάβλητο πληθωρισμό έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης του 2,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε μηνιαία βάση, η εποχιακή αύξηση των τιμών για ενδύματα και υποδήματα και το υψηλότερο κόστος για τα καύσιμα των μεταφορών και το πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησαν σε «άλμα» 1,4% στο δείκτη τιμών καταναλωτή μετά από αύξηση 0,4% το Φεβρουάριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1996 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Η μηνιαία αύξηση ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 1,3% στο μήνα.

Σε μία ένδειξη ότι αυξάνονται οι πιέσεις στις τιμές, η Eurostat σημείωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων και των προϊόντων καπνού – ενισχύθηκε στο 1,3% στο έτος το Μάρτιο από 1,0% το Φεβρουάριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε επίσης «άλμα»-ρεκόρ 1,4%, σύμφωνα με την Eurostat.



source: capital.gr

Μόνιμος ο φόρος τραπεζών


Μόνιμος ο φόρος τραπεζών

Τη μονιμοποίηση του πρόσθετου φόρου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το απόγευμα η βουλή μετά από έντονη συζήτηση με προεκλογικό χρώμα.

Η μονιμοποίηση του φόρου ψηφίστηκε μετά από κοινή τροπολογία του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, την οποία καταψήφισαν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Η κυβέρνηση είχε προτείνει να φορολογηθούν οι καταθέσεις των τραπεζών με τέλος 0,095% επί των εγχώριων και ξένων καταθέσεων για τα έτη 2011 και 2012 με στόχο να εισπράξει €60 εκ. ετησίως.

Το νόμο ψήφισαν ομόφωνα τα κόμματα, αλλά με την τροπολογία των δύο κομμάτων η φορολογία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το 2012.

Μετά το 2012 όλα τα έσοδα που θα προκύπτουν από το φόρο τραπεζών θα μεταφέρονται σε ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα δημιουργηθεί με κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, και όχι στο πάγιο ταμείο του κράτους.

«Ανεξαρτήτως των διατάξεων του άρθρου 4, κάθε πιστωτικό ίδρυμα συνεχίζει να καταβάλλει ειδικό φόρο, για κάθε φορολογικό έτους που έπεται του φορολογικού έτους 2012, σε ποσοστό 0,095% με τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου για την είσπραξη του ειδικού φόρου για τα φορολογικά έτη 2011 και 2012 και τα συνολικά έσοδα που εισπράττονται σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, κατατίθενται στο Ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 12», αναφέρει η συγκεκριμένη τροπολογία.

Με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν, τα €50 εκ. που θα εισπραχθούν το 2011 και το 2012 και θα βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του κράτους, θα πρέπει να μεταφερθούν στο ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Όπως αναφέρει τροπολογία του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκε, «τα 25/60 από τα συνολικά έσοδα από την επιβολή του ειδικού φόρου δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου, περιλαμβανομένων των ποσών, τα οποία κατατίθενται στον προβλεπόμενο στο εδάφιο (1) του άρθρου 12, ειδικό λογαριασμό, μεταφέρονται στο ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2013».

Τα άλλα €70 εκ. φαίνεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους, όπως είχε ζητήσει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος που ψηφίστηκε είναι πιο κοντά στις υποδείξεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που υπολογίζει ότι το ταμείο αυτό θα πρέπει να έχει κοντά στο €0,5 δισ. ή 3% του ΑΕΠ για να μπορεί να στηρίξει επαρκώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επίσης, ομόφωνα ψηφίστηκε τροπολογία των Οικολόγων όπως όταν ο διοικητής της ΚΤ ή Έφορος της Εποπτικής Αρχής του Συνεργατισμού διαπιστώσουν ότι πιστωτικό ίδρυμα έχει μετακυλήσει το κόστος του ειδικού φόρου στα τέλη των λειτουργικών χρεώσεων θα υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο μέχρι €100 χιλ.

source: stockwatch.com.cy

Η ανατομία ενός εγκλήματος - τράπεζες, FED και SEC φταίνε για την χρηματοπιστωτική κρίση


Η ανατομία ενός εγκλήματος - τράπεζες, FED και SEC φταίνε για την χρηματοπιστωτική κρίση

Παταγώδης αποτυχία των εποπτικών αρχών, αγνόηση των προειδοποιήσεων για τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατάρρευση των στοιχειωδών κανόνων «καλής πρακτικής» στην εταιρική διακυβέρνηση, ήταν μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν από δύο χρόνια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η ειδική επιτροπή που συνέστησε το Αμερικανικό Κογκρέσο, κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της κρίσης του 2008. Ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος της Επιτροπής, Φιλ Αγγελίδης, ενημέρωσε, μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο για τα συμπεράσματα του – και συγκεκριμένα την αντίστοιχη Επιτροπή που έχει συσταθεί στις Βρυξέλλες και πρόκειται να εκδώσει το δικό της πόρισμα τον προσεχή Μάιο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγγελίδης επισημαίνει ότι η κρίση δεν ήταν ούτε αναπόφευκτη, ούτε απρόβλεπτη. Αντιθέτως, όλες οι «κόκκινες σημαίες» είχαν υψωθεί πολύ πριν. Απλώς κανείς δεν τους έδωσε σημασία. Ειδικότερα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, υπήρχαν αναφορές, ακόμη και από το FBI για ευρείας έκτασης απάτες και «κακές πρακτικές» στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Επίσης, η ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη αγορά των παραγώγων μεγεθύνθηκε σε βαθμό που θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό στις εποπτικές αρχές τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000. Η φούσκα στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ ήταν προφανής, ενώ τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου αξιολογούνταν σταθερά με ΑΑΑ από οίκους αξιολόγησης, όπως η Moody’s.

Η Επιτροπή Αγγελίδη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), είχαν και τα μέσα και τις γνώσεις για να αποτρέψουν την κρίση. Πώς; Αυστηροποιώντας τους κανόνες για τα επίπεδα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα καθώς και τους κανόνες δανειοδότησης, ενώ θα μπορούσαν να έχουν βάλει φραγμούς στις ανεξέλεγκτες τιτλοποιήσεις. Εντούτοις, τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, εν πολλοίς με προσωπική ευθύνη του ίδιου του διοικητή της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν.

Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει η αξία της αγοράς παραγώγων στο αστρονομικό και πλήρως «φανταστικό» ποσό των 683 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008. Οι δε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bear Stearns, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, and Morgan Stanley και Citigroup, έφτασαν να είναι τόσο εκτεθειμένες και τόσο εξαρτημένες από τον διαρκή δανεισμό, ώστε ακόμη και η ελάχιστη απομείωση της αξίας των κεφαλαίων τους, θα έφτανε για να τις οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής, όπως και έγινε. Το σύστημα ήταν τόσο εύθραυστο, που ήταν απολύτως αναμενόμενο να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Είναι ενδεικτικό ότι για κάθε 48 δολάρια που επένδυε (με δανεικά), το 2008, η Citigroup είχε μόλις ένα δολάριο διαθέσιμων ίδιων κεφαλαίων για να καλύψει τυχόν ζημιές.

Παράλληλα, όλοι οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, σύνεσης και ευθύνης, παραβιάζονταν επί χρόνια συστηματικά. Η ανθρώπινη κρίση είχε αντικατασταθεί από μαθηματικοποιημένα μοντέλα, τα οποία ελάχιστη, όπως αποδείχθηκε, σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Γιατί η ανθρώπινη κρίση θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί τον κίνδυνο από τον διπλασιασμό του κατά κεφαλήν ιδιωτικού χρέους μέσα σε μία δεκαετία, όπως είχε γίνει στις ΗΠΑ.

Όταν, τέλος ξέσπασε η κρίση, η αντίδραση των αρχών και της πολιτείας ήταν αλλοπρόσαλλη και επιδείνωσε το πρόβλημα. Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κανείς δεν ήξερε ποιος έχει τι και πόσο είναι εκτεθειμένος, ενώ άλλα ιδρύματα διασώθηκαν από το κράτος, άλλα κρατικοποιήθηκαν και άλλα αφέθηκαν να καταρρεύσουν, χωρίς καμία συγκεκριμένη στρατηγική στις αποφάσεις που λαμβάνονταν.

Ο κ. Αγγελίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του, ενώπιον των ευρωβουλευτών, λέγοντας ότι το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας θα το γράψουμε τώρα, ανάλογα με τα μέτρα που θα λάβουμε για την αποτροπή παρόμοιων μελλοντικών κρίσεων. Και τα μέχρι τώρα σημάδια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.


source: reporter.gr

Κίνα: Υψηλότερη των προβλέψεων η οικονομική ανάπτυξη στο 9,7%


Κίνα: Υψηλότερη των προβλέψεων η οικονομική ανάπτυξη στο 9,7%

Με ρυθμό 9,7% αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η οικονομία της Κίνας, ταχύτερα των προβλέψεων, και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης Shanghai Composite, σημείωνε απώλειες 0,7% κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης και το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, παρέμεινε αμετάβλητο στα 6,5315 ανά δολάριο ΗΠΑ.

Η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού ήταν αποτέλεσμα του κόστους των τροφίμων, σημειώνοντας άνοδο 12% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ηγετών των χωρών από τη Βραζιλία έως τη Νότια Αφρική, οι ευμετάβλητες τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομία της Κίνας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας και οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,2% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , στην εξαμηνιαία του έκθεση για την οικονομική προοπτική, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Απριλίου, είπε, ότι, η Κίνα πρέπει να προστατευθεί από τους κινδύνους υπερθέρμανσης.

source: naftemporiki.gr

Google: Αύξηση 17% στα κέρδη α΄ τριμήνου


Google: Αύξηση 17% στα κέρδη α΄ τριμήνου


Αύξηση 17% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου χρήσης κατέγραψε ο τεχνολογικός κολοσσός Google, καθώς ανήλθαν στα 2,3 δισ. δολάρια ή 7,04 δολάρια ανά μετοχή από 1,96 δισ. δολάρια ή 6,06 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η διαχειρίστρια εταιρεία της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης στο ίντερνετ ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της ενισχύθηκαν στα 6,5 δισ. δολάρια στο εξεταζόμενο διάστημα.

Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, τα κέρδη ανά μετοχή της Google διαμορφώθηκαν στα 8,08 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που τα τοποθετούσαν στα 8,11 δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters. Οι αναλυτές ανέμεναν επίσης έσοδα 6,3 δισ. δολαρίων.

"Είχαμε ένα σπουδαίο τρίμηνο με ανάπτυξη 27% των εσόδων σε ετήσια βάση", δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Patrick Pichette. "Το μέγεθος αυτό είναι ενδεικτικό της αξίας της αναζήτησης και των διαφημίσεων μέσω της αναζήτησης για τους χρήστες μας και τους πελάτες μας, καθώς και της εξαιρετικής προοπτικής σε τομείς όπως η κινητή τηλεφωνία. Είναι σαφές πως οι επενδύσεις του παρελθόντος ήταν καθοριστικές για την επιτυχία μας σήμερα -γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο συνεχίζουμε να επενδύουμε σε μακροπρόθεσμη βάση".

Σημειώνεται ότι είναι τα πρώτα μεγέθη που ανακοινώνει η Google υπό το νέο διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή, Larry Page. Η μετοχή της υποχωρεί 5,23% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



source: capital.gr

Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ιρλανδία


Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ιρλανδία


Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε η Moody΄s Investors Service την πιστοληπτική αξιολόγηση των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε "Baa3" από "Baa1" προηγουμένως με το outlook στην αξιολόγηση να παραμένει αρνητικό.

Η τελευταία υποβάθμιση φέρνει την Ιρλανδία στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody΄s σημειώνει ότι βασικός λόγος για την υποβάθμιση είναι η αναμενόμενη υποχώρηση της οικονομικής δύναμης της ιρλανδικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις πιο αδύναμες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον έλεγχο φερεγγυότητας που προβλέπεται στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013 για την παροχή μελλοντικής στήριξης.

Η Moody΄s σημειώνει ότι το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της ιρλανδικής κυβέρνησης βασίζεται στην άποψη της ότι η οικονομική δύναμη της κυβέρνησης θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί χειρότερη από τις τρέχουσες εκτιμήσεις ή η δημοσιονομική προσαρμογή δεν καταφέρει να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά μια βαθμίδα σε "Prime-3" από "Prime-2".

Την ίδια στιγμή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε "Baa3" από "Baa1" τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και σε "Prime-3" από "Prime-2" τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση για την ιρλανδική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κεφαλαίων (National Asset Management Agency – NAMA). Το outlook παραμένει αρνητικό.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το συνεχιζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποδυναμώνει την εγχώρια ζήτηση.

Σημειώνει παράλληλα ότι η ανακοινωθείσα μείωση κατά 15 δισ. ευρώ (9,6% του ΑΕΠ το 2010) των καθαρών δαπανών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια που έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015 είναι πιθανό να ασκήσει σημαντική πίεση στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Αναφέρει εξάλλου ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα μέτρα προσαρμογής για να μπορέσει η χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Επιπλέον, παρά την ενοποίηση του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου και τους βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η διαθεσιμότητα των χορηγήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody΄s.

Η Moody΄s σημειώνει εξάλλου ότι η αβεβαιότητα στους ελέγχους φερεγγυότητας του ESM ως προϋπόθεση για την παροχή μελλοντικής στήριξης επίσης αποτελεί παράγοντα για την υποβάθμιση.

Επιπλέον, το Σύμφωνα για το Ευρώ + επιβεβαίωσε την άποψη της Moody΄s ότι το τροποποιημένο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο στήριξης θα περιορίζεται στην στήριξη της ρευστότητας και η Ε.Ε. δεν θα παρέχει δημοσιονομικές μεταφορές.


source: capital.gr

Fiat: Ανάκληση περισσότερων από 130.000 αυτοκινήτων για πιθανό πρόβλημα στο ABS


Fiat: Ανάκληση περισσότερων από 130.000 αυτοκινήτων για πιθανό πρόβλημα στο ABS

H ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat ανακάλεσε περισσότερα από 130.000 Punto λόγω πιθανού προβλήματος στο σύστημα πέδησης ABS, που θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η "εκστρατεία ανάκλησης αφορά περισσότερα από 130.000 μοντέλα αυτοκινήτων Grande Punto, Punto Evo, Grande Punto Van, Punto Evo Van" και οι πρώτες επιστολές εστάλησαν στους ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων "στις αρχές Φεβρουαρίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
"Όλα αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχουν κανένα πρόβλημα" αλλά κάποια μπορεί να έχουν πρόβλημα στην καλωδίωση του συστήματος ABS, σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα οχήματα κυκλοφορούν στην Ιταλία και τα υπόλοιπα στην Ευρώπη.

source: reporter.gr
Share |