Tuesday, November 30, 2010

Νέο κύμα απολύσεων


Νέο κύμα απολύσεων


Νέο κύμα απολύσεων κτυπά την αγορά εργασίας σπρώχνοντας την ανεργία σε νέο ιστορικό ρεκόρ και διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες για σταθεροποίησή της. Μεγάλοι χαμένοι των συνθηκών που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας είναι οι νέοι, αφού ένας στους πέντε μένουν άνεργοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, τον Οκτώβριο η ανεργία αναρριχήθηκε στο 7,3% έναντι 6,1% τον Οκτώβριο του 2009. Τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, το ποσοστό της ανεργίας είχε σταθεροποιηθεί στο ψηλό του 7,1%, δημιουργώντας ελπίδες ότι τα χείριστα για την αγορά εργασίας είχαν περάσει.

Στην ΕΕ τον Οκτώβριο το συνολικό ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό ψηλό του 9,6% ενώ στην ευρωζώνη η ανεργία έφθασε το 10,1% από 10% το Σεπτέμβριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζει η Ισπανία (20,7%), η Λετονία (19,4%) και η Λιθουανία (18,4%).

Αντίθετα, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό των ανέργων παραμένει χαμηλό. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας έχουν η Ολλανδία (4,4%), η Αυστρία (4,8%) και το Λουξεμβούργο (5%).

Στο σύνολο της ΕΕ, υπήρχαν τον Οκτώβριο 23,2 εκ. άνθρωποι άνεργοι εκ των οποίων οι 15,9 εκ. ήταν στην ευρωζώνη.

Σε ετήσια βάση, το ποσοστό ανεργίας των αντρών στην ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9% από 9,8% το Σεπτέμβριο του 2009 και στην ΕΕ στο 9,6% από 9,5%

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε από 9,9% σε 10,3% στην ευρωζώνη και στο 9,6% από 9,2% στην ΕΕ.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών ανήλθε τον Οκτώβριο του 2010 στο 20,1% στην ευρωζώνη και στο 20,4% στην ΕΕ.

Το ποσοστό ανεργίας των αντρών στην Κύπρο ανήλθε στο 7,2% από 7% το Σεπτέμβριο και των γυναικών αυξήθηκε στο 7,5% από 7,3%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών στην Κύπρο ανέρχεται στο 20,8% έναντι 17,2 % τον Οκτώβριο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Πτώση στις τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση στις τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο

Πτώση σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι τιμές κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ σε σχέση με τον περασμένο μήνα σύμφωνα με το δείκτη S&P Case-Shiller.


Ειδικότερα, ο δείκτης Case-Shiller των 10 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών υποχώρησε 0,7%.
Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση ο δείκτης των 10 περιοχών υποχώρησε 0,7%, ενώ ο δείκτης των 20 περιοχών υποχώρησε 0,8%.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης των 20 μητροπολιτικών περιοχών κατέγραψε άνοδο 0,6%, ποσοστό το οποίο είναι το μικρότερο από τον Ιανουάριο και ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1%.
Για το τρίτο τρίμηνο ο εθνικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 υποχώρησε 2%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Chicago PMI το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Chicago PMI το Νοέμβριο

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας για την περιοχή του Σικάγο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 62,5 μονάδες από τις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο.


Σημειώνεται ότι μεγέθη πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν ανάπτυξη, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60 μονάδες.


source: capital.gr

Διατηρεί "buy" για Εθνική Τράπεζα η Merrill Lynch


Διατηρεί "buy" για Εθνική Τράπεζα η Merrill Lynch

Αμετάβλητη διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η Bank of America – Merrill Lynch, σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2010, όπως και την τιμή-στόχο των 11,30 ευρώ.

Ο οίκος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της ΕΤΕ ανάλογα των εκτιμήσεων, με τα καθαρά κέρδη ωστόσο στο γ’ τρίμηνο (133 εκατ. ευρώ) να υπερβαίνουν τόσο τις προβλέψεις της BofA-ML (114 εκατ. ευρώ) όσο και τις μέσες εκτιμήσεις (101 εκατ. ευρώ) κάτι που ο οίκος αποδίδει κυρίως στις χαμηλότερες -σε σχέση με τις εκτιμήσεις- προβλέψεις.

Η BofA-ML υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή των μεγεθών της Finansbank στα συνολικά μεγέθη του ομίλου, ενώ σημειώνει ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ, ο δείκτης core Tier I της τράπεζας θα υπερβαίνει το 13%.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΤΕ χαρακτηρίζεται «εθνικός πρωταθλητής», υπογραμμίζεται ότι η κεφαλαιακή της επάρκεια είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, ενώ η BofA-ML σημειώνει ότι «κατά τη γνώμη της» η Εθνική Τράπεζα αποτελεί κερδοφόρα μακροπρόθεσμη επιλογή.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Νοέμβριο

Άνοδο στο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Ιούνιο σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο Conference Board.


Συγκεκριμένα, ο σημείωσε άνοδο στις 54,1 μονάδες, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 49,9 μονάδων τον Οκτώβριο. Η αρχική εκτίμηση για τον Οκτώβριο τοποθετούσε τον δείκτη στις 50,2 μονάδες.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,5 μονάδες.
Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών αυξήθηκε στις 24 μονάδες από 23,5 μονάδες ενώ ο δείκτης των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες σημείωσε άνοδο στις 74,2 μονάδες από τις 67,5 μονάδες.


source: capital.gr

Ινδία: "Καλπάζει" με οικονομική ανάπτυξη 8,9%


Ινδία: "Καλπάζει" με οικονομική ανάπτυξη 8,9%

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας στο τρίτο τρίμηνο, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αναπτύχθηκε σε ποσοστό 8,9% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για ετήσια αύξηση 8,3%. «Συνολικά, η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε πολύ κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τα δύο επόμενα τρίμηνα θα δούμε να γίνονται πιο ήπια τα επίπεδα αυτά», τόνισε ο D.K. Joshi, οικονομολόγος της Crisil.

«Η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει την στάση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, και οι δημοσιονομικές αρχές επίσης αποσύρουν τα μέτρα ενίσχυσης», πρόσθεσε.



source: capital.gr

Σε ύφεση η πορτογαλική οικονομία το 2011


Σε ύφεση η πορτογαλική οικονομία το 2011

(Dow Jones) --Η Πορτογαλία θα εισέλθει σε ύφεση το 2011 υπό το βάρος του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η Jornal de Negocios, επικαλούμενη πηγές της Banco de Portugal.

Ο προϋπολογισμος του 2011 «θα βάλει την πορτογαλική οικονομία σε ύφεση, με αρνητικές συνέπειες για την ανεργία», αναφέρει έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.



source: capital.gr

Report: Google on verge of buyin Groupon for $6 bill.


Report: Google on verge of buyin Groupon for $6 bill.

Chicago-based Groupon, a rapidly growing online discounter that launched in 2008, is on the verge of being bought by Google for as much as $6 billion, according to an article posted early Tuesday morning on the New York Times' website.

The Times reported that sources with direct knowledge of the matter said a $5-$6 billion acquisition could be struck this week.

Chicago-based Groupon is on the verge of being bought by Google, according to an article posted early Tuesday morning on the New York Times' website.
(Scott Stewart/Sun-Times)
The Times said Groupon CEO Andrew Mason declined an interview request, saying he would talk “only if you want to talk about my other passion, building miniature dollhouses.”

The possible $6 billion price would be one of Google's largest acquisitions and dwarf the $1.65 billion it paid for YouTube in 2006.

Groupon has more than 12 million registered users. They sign up for deal discounts, triggered when enough subscribers accept, ranging from 50-90% off retail goods and services.

Groupon is widely believed to be a hot acquisition target. The Times said the company rebuffed an offer from Yahoo in the $2 billion range.

source: suntimes.com

ΗΠΑ: 45 δισ.$ δαπάνη στην γιορτή των Ευχαριστιών


ΗΠΑ: 45 δισ.$ δαπάνη στην γιορτή των Ευχαριστιών


Θετικές ενδείξεις για την εμπορική κίνηση στην εορταστική περίοδο προσέφερε το τετραήμερο του εορτασμού της Ημέρα των Ευχαριστιών, που θεωρείται μια από τις εμπορικότερες ημέρες για την αμερικανική αγορά και «ανοίγει» την κρίσιμη περίοδο των χριστουγεννιάτικων πωλήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μέσω της BIGresearch η εθνική ένωση λιανεμπόρων, ο αριθμός των καταναλωτών που έκαναν ψώνια στα καταστήματα και online από την Πέμπτη έως την Κυριακή, ήταν 8,7% αυξημένος σε σχέση με πέρσι και ανήλθε στους 212 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε στην τετραήμερη περίοδο, ήταν 45 δισ. δολ. με μέσο όρο δαπάνης τα 365,34 δολάρια. Το ποσό είναι 6,4% υψηλότερο σε σχέση με πέρσι.


source: euro2day.gr

Ευοίωνες εκτιμήσεις για εξαγορές


Ευοίωνες εκτιμήσεις για εξαγορές

Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, που έχουν συγκεντρώσει συνολική ρευστότητα περίπου 4,3 τρισ. δολαρίων, αναμένεται να τροφοδοτήσουν ένα νέο «κύμα» εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και απόδοση μερισμάτων προς τους μετόχους, δίνοντας ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές που «ταλαντεύονται» εξαιτίας της οικονομικής ανάκαμψης διαφορετικών ταχυτήτων.

Οι ασιατικές επιχειρήσεις -χάρη στη δυναμική ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών- αναμένεται να είναι περισσότερο δραστήριες στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και στις κεφαλαιακές δαπάνες, εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές. Αλλά και οι επιχειρήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, ως μια γρήγορη λύση για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Το πιθανότερο όμως είναι να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους και να εστιάσουν λιγότερο στις κεφαλαιακές δαπάνες, εξαιτίας των υποτονικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι εταιρείες να αυξάνουν τα μερίσματα και να δαπανούν για εξαγορές και συγχωνεύσεις, διακρίνουμε όμως και επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις κεφαλαιακές δαπάνες», επισημαίνει ο Αντ φαν Τίγκελεν, στρατηγικός αναλυτής στην ING Investment Management.

Ο ίδιος προβλέπει ότι το 2011 θα είναι η καλύτερη χρονιά εξαγορών και συγχωνεύσεων από το 2007, με τις αυξήσεις μερισμάτων τις μεγαλύτερες των τριών-τεσσάρων τελευταίων ετών, συμβάλλοντας στην άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, οι εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα (όπου συχνά η ρευστότητα κρατείται λόγω αυστηρότερων κανονισμών), διαθέτουν ρευστό και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ύψους 1,88 τρισ. δολαρίων σε Ασία, 1,3 τρισ. δολαρίων σε ΗΠΑ και 1,17 τρισ. δολαρίων σε Ευρώπη.

Τα συγκεκριμένα ποσά αναλογούν στο μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού ενεργητικού των εταιρειών της τελευταίας 20ετίας.

source: naftemporiki.gr

Καμπανάκι για τις ισπανικές τράπεζες;


Καμπανάκι για τις ισπανικές τράπεζες;

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την αναχρηματοδότηση χρέους των ισπανικών τραπεζών το 2011, καθώς οι ανησυχίες πως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα περάσει το κατώφλι του μηχανισμού στήριξης πυροδοτούν αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.


Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως οι ισπανικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 85 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.


«Οι επενδυτές φοβούνται πως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν πάρει σειρά μετά από αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία», σχολιάζει η Andrea Williams της Royal London Asset Management, που βοηθά στην διαχείριση παγίων ύψους περίπου 623 εκατ. στερλινών, μεταξύ των οποίων μετοχές της Banco Santander.


Η αγωνία για την ικανότητα της Ισπανίας να μειώσει το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην περιοχή της Ευρωζώνης έχει ωθήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες της χώρας που ήδη πλήττονται από τα ολοένα αυξανόμενα «τοξικά» δάνεια αλλά και τα πτωτικά έσοδα. Η μέση απόδοση που ζήτησαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ομόλογα ισπανικών τραπεζών, αποτιμημένα σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 117 μονάδες βάσης στις 361 το Νοέμβριο –καταγράφοντας μηνιαία άνοδο-ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Corp.


Και ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο, οι ισπανικές τράπεζες καλούνται πλέον να πληρώσουν το μεγαλύτερο premium για το χρέος τους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.


Ο κίνδυνος για την Ευρώπη έγκειται στο γεγονός πως η οικονομία της Ισπανίας είναι διπλάσια σε σύγκριση με την ελληνική, την ιρλανδική και την πορτογαλική μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι ο μηχανισμός στήριξης των 750 δισ. ευρώ ενδέχεται να μην επαρκεί αν η χώρα καταφύγει σε οικονομική βοήθεια.



source: capital.gr
Share |