Tuesday, November 30, 2010

Καμπανάκι για τις ισπανικές τράπεζες;


Καμπανάκι για τις ισπανικές τράπεζες;

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την αναχρηματοδότηση χρέους των ισπανικών τραπεζών το 2011, καθώς οι ανησυχίες πως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα περάσει το κατώφλι του μηχανισμού στήριξης πυροδοτούν αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.


Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως οι ισπανικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 85 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.


«Οι επενδυτές φοβούνται πως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν πάρει σειρά μετά από αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία», σχολιάζει η Andrea Williams της Royal London Asset Management, που βοηθά στην διαχείριση παγίων ύψους περίπου 623 εκατ. στερλινών, μεταξύ των οποίων μετοχές της Banco Santander.


Η αγωνία για την ικανότητα της Ισπανίας να μειώσει το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην περιοχή της Ευρωζώνης έχει ωθήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες της χώρας που ήδη πλήττονται από τα ολοένα αυξανόμενα «τοξικά» δάνεια αλλά και τα πτωτικά έσοδα. Η μέση απόδοση που ζήτησαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ομόλογα ισπανικών τραπεζών, αποτιμημένα σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 117 μονάδες βάσης στις 361 το Νοέμβριο –καταγράφοντας μηνιαία άνοδο-ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Corp.


Και ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο, οι ισπανικές τράπεζες καλούνται πλέον να πληρώσουν το μεγαλύτερο premium για το χρέος τους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.


Ο κίνδυνος για την Ευρώπη έγκειται στο γεγονός πως η οικονομία της Ισπανίας είναι διπλάσια σε σύγκριση με την ελληνική, την ιρλανδική και την πορτογαλική μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι ο μηχανισμός στήριξης των 750 δισ. ευρώ ενδέχεται να μην επαρκεί αν η χώρα καταφύγει σε οικονομική βοήθεια.



source: capital.gr

No comments:

Share |