Saturday, November 8, 2008

easyHotel σε κάθε πόλη

easyHotel σε κάθε πόλη



Στην πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα easyHotel σε κάθε πόλη αναφέρθηκε σήμερα ο επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου, σε δηλώσεις του με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του πρώτου τέτοιου ξενοδοχείου στη Λάρνακα, το 2009. Σε ερώτηση κατά πόσον θα επεκταθεί και στην Κύπρο η αλυσίδα Easy, ο κ. Xατζηιωάννου εξήγησε ότι το easyHotel λειτουργεί με τη μέθοδο του Franchising και εάν το πρώτο ξενοδοχείο πάει καλά, τότε θα ανοίξει και άλλα ξενοδοχεία. Λογικά όμως θα πρέπει να υπάρχει ένα easyHotel σε κάθε μεγάλη πόλη, σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις έξω από το ξενοδοχείο στη Λάρνακα, ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι «το ξενοδοχείο υπάρχει και ανακαινίζεται»

Πρόσθεσε πως «ο λόγος που θα είναι οικονομικό είναι ότι πήραμε ένα ξενοδοχείο που είχε 24 δωμάτια και το μετατρέψαμε σε ένα ξενοδοχείο με 56 δωμάτια, άρα διπλασιάσαμε τον αριθμό των δωματίων, άρα αν μείνουν τα άλλα κόστη, το κόστος θα είναι το μισό. Θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ανταγωνιστικές τιμές για όλο τον κόσμο από μία μέρα, όχι μόνο για εβδομαδιαίες διακοπές», είπε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι πάρα πολλοί ξένοι, ειδικά από τη Βρετανία όπου είναι πολύ γνωστό το όνομα easyHotel, θα κάνουν διακοπές στη Λάρνακα και στο ξενοδοχείο αυτό, που είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για πτήσεις της easyJet στη Λάρνακα, είπε πως η easyJet ήδη έχει πτήσεις για την Κύπρο ενώ ειδικά για τη Λάρνακα ανέφερε πως αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων με τα αεροδρόμια. «Προσωπικά επειδή εγώ είμαι μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν μπορώ να ασχοληθώ με μία μόνο πτήση την εβδομάδα» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Mωυσέως ανέφερε ότι «είναι τεράστια η σημασία της παρουσίας του easyHotel στη Λάρνακα, δεδομένου ότι το μήνυμα και μόνο ότι ξεκινά μια τόσο σοβαρή εταιρία στη Λάρνακα δείχνει την εμπιστοσύνη που τρέφουν πλέον οι επιχειρηματίες προς τη Λάρνακα και το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Λάρνακα μπαίνει πλέον σε ένα δρόμο ανάπτυξης που ενθαρρύνει τους μεγάλους οίκους να δραστηριοποιηθούν στην πόλη».

STOCKWATCH.COM.CY

Ιαπωνία: Στην Panasonic η Sanyo

Ιαπωνία: Στην Panasonic η Sanyo

Στον έλεγχο της Panasonic περνά η Sanyo [SANYOr.AT] Electric και δημιουργείται έτσι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών της Ιαπωνίας. Το αντίτιμο της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, υπολογίζεται ωστόσο ότι ανέρχεται στα 8,8 δισ. δολάρια.

Με την απόκτηση της ανταγωνίστριάς της η Panasonic ενισχύει σημαντικά τη θέση της στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές των επαναφορτιζόμενων μπαταριών και του εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι η τελευταία. Θα συνεχιστούν οι τάσεις συγκέντρωσης στον τομέα των ηλεκτρικών ειδών, που πλήττεται από κάμψη της ζήτησης.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από GM και Ford

ΗΠΑ: Σήμα κινδύνου από GM και Ford

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η General Motors και η Ford ανακοίνωσαν χθες μεγάλες ζημίες, μαζικές απολύσεις και περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις προοπτικές τους. Η πρώτη εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο ζημίες 2,5 δισ. δολ. και προειδοποίησε ότι η ρευστότητά της ενδέχεται να μην επαρκέσει έως τα τέλη του έτους.

Παραδέχθηκε έτσι ουσιαστικά ότι είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Η Ford από την πλευρά της παρουσίασε λειτουργικές ζημίες προ φόρων ύψους 2,7 δισ. δολαρίων. Οι καθαρές ζημίες της εταιρείας πάντως ήταν αρκετά χαμηλότερες, στα 129 εκατ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

Οικονομία: Ασχημα στοιχεία για Γερμανία και Γαλλία

Οικονομία: Ασχημα στοιχεία για Γερμανία και Γαλλία

Ιδιαίτερα ζοφερά είναι τα νέα στοιχεία για Γερμανία και Γαλλία αντικατοπτρίζοντας τη σοβαρή επιβράδυνση που παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης γενικότερα.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση περίπου 14 ετών, εξαιτίας της σοβαρής συρρίκνωσης κατά 3,8% που παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα - πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, σύμφωνα με στοιχεία της Μπούντεσμπανκ. Μοναδικό φωτεινό σημείο είναι η απρόσμενη αύξηση των εξαγωγών κατά 6,9% τον ίδιο μήνα, παρά την οικονομική επιβράδυνση.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία παρουσίασε το Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα όλων των εποχών, καθώς οι εξαγωγές αυτοκινήτων και μετάλλων «παρέλυσαν» εν μέσω εξασθενημένης ζήτησης ειδικά από τις βασικές αγορές της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα της πέμπτης μεγαλύτερης στον κόσμο εξαγωγικής χώρας διογκώθηκε στα 6,25 δισ. ευρώ έναντι 5,37 δισ. ευρώ του Αυγούστου.


NAFTEMPORIKI

Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξήθηκε ο αριθμός των υπό εκκαθάριση εταιρειών

Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξήθηκε ο αριθμός των υπό εκκαθάριση εταιρειών

Στη χρεοκοπία οδηγήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους περισσότεροι από 27.000 πολίτες και πάνω από 4.000 επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση έχει περάσει στην πραγματική οικονομία.

Ο αριθμός των υπό εκκαθάριση εταιρειών αυξήθηκε το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 26,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Την τελευταία φορά που η βρετανική οικονομία είχε διολισθήσει σε ύφεση ο αριθμός των χρεοκοπιών ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Ωστόσο η ταχύτατη αύξησή τους τούς τελευταίους μήνες, αλλά και οι προειδοποιήσεις των αναλυτών για εκτίναξή τους σε επίπεδα ρεκόρ το προσεχές εξάμηνο, προβληματίζει έντονα το υπουργείο Οικονομίας, αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας, που αναμένεται να προβεί σε νέες επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν κάλεσε χθες τις εμπορικές τράπεζες να μετακυλήσουν τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στους καταναλωτές.


NAFTEMPORIKI

Κούρσα μείωσης των επιτοκίων μέχρι... μηδενικής βάσης

Κούρσα μείωσης των επιτοκίων μέχρι... μηδενικής βάσης

Η εποχή του φθηνού χρήματος ίσως μόλις τώρα να αρχίζει.... Καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη μειώνουν τα επιτόκια με απίστευτη ταχύτητα, το κόστος δανεισμού έχει τώρα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του δομικού πληθωρισμού για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τους διαμορφωτές πολιτικής να σηματοδοτούν περαιτέρω πτώση.

«Πρόκειται για μία κούρσα μέχρι μηδενικής βάσης. Δεν υπάρχουν εμπόδια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων», επισημαίνει ο Στιούαρτ Ρόμπερτσον, οικονομολόγος της Aviva Investors. Οι κεντρικές τράπεζες στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια κοντά σε μηδενικό επίπεδο θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να δαπανήσουν παρά να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους τα οποία σταδιακά θα «δουν» την αξία τους να μειώνεται, επισημαίνουν οικονομολόγοι.

Αλλωστε, η προχθεσινή μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας, λίγο μετά τη μείωση της Φέντεραλ Ρεζέρβ και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας κοντά σε μηδενικό επίπεδο, είναι μία προσπάθεια αναζωογόνησης των χειμαζόμενων οικονομιών τους και των «παγωμένων» πιστωτικών αγορών.

Στα χνάρια των παραπάνω τραπεζών κινήθηκε χθες και η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας η οποία μείωσε τα επιτόκιά της για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα με την προοπτική περαιτέρω μειώσεων τους προσεχείς μήνες.

Ηδη, έρευνα του Reuters κάνει λόγο για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, συνεχίζοντας την τακτική αυτή και καθ΄όλη τη διάρκεια του 2009, όσο η οικονομία επιβραδύνεται. Η πλειονότητα των 57 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ακόμη μία μείωση των 50 μονάδων βάσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί στο 2,5% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009 και στο 2% μέχρι το τέλος του δεύτερου. Οικονομολόγοι εκτιμούν δε ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω και το επιτόκιο καταθέσεων, προκειμένου να δώσει κίνητρο στις τράπεζες να επαναφέρουν τα χρήματά τους στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι καταθέσεις overnight ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ τις 16 από τις τελευταίες 17 εργάσιμες ημέρες, γεγονός που αντανακλά ότι οι τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να δανείζονται αναμεταξύ τους.

Πιθανή θεωρούν την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ το Δεκέμβριο και διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Ερκι Λικάνεν, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δεν κρίνει την προχθεσινή μείωση αρκετή για την τόνωση της οικονομίας αναμένοντας αντίστοιχη νέα μείωση πιθανόν πριν από τα τέλη του έτους.


NAFTEMPORIKI

Απειλές κατά τραπεζών που δεν θα μπουν στο «πακέτο»

Απειλές κατά τραπεζών που δεν θα μπουν στο «πακέτο»

Προειδοποίηση προς τις τράπεζες να μην μεταθέσουν το κόστος των επιλογών τους στους πολίτες, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι σε περιόδους κρίσης θα πρέπει όλοι να αποδεικνύουν την κοινωνική τους ευθύνη.


Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τόνισε χθες, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι: «κανένας δεν έχει δικαίωμα να μετακυλίει το κόστος στους πολίτες και αυτό η κυβέρνηση θα το εξασφαλίσει».
Αφορμή για τη σαφέστατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού αποτέλεσε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την παρατηρούμενη τις τελευταίες μέρες αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα το βασικό της επιτόκιο.

Ο κ. Καραμανλής αφού ανέφερε τη συμμετοχή στο σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε τελική φάση υιοθέτησης, μπορεί να είναι εθελοντική για τις τράπεζες, αλλά κανένας, όπως είπε, δεν έχει δικαίωμα να μετακυλύει το κόστος στους πολίτες και αυτό η κυβέρνηση θα το εξασφαλίσει.


Η συνέντευξη Τύπου Κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε υπαρκτό πρόβλημα που τροφοδοτείται από το παρελθόν, πρόσθεσε βεβαίως πως αυτό δεν είναι λόγος για να κλείνουμε τα μάτια, αντίθετα έχουμε εντείνει τον τελευταίο καιρό τους ελέγχους και τιμωρείται αυστηρά κάθε αισχροκέρδεια.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής στην αρχή της εβδομάδας, τονίζοντας ότι τα νέα για την Ε.Ε. και τις χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι καθόλου ευχάριστα, ωστόσο, σημείωσε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα είναι καλύτερες από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικευμένα μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, οι οποίοι φέρουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τις επιπτώσεις της κρίσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό απαιτείται συνεχής προσπάθεια και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα στηρίξει την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα.

Αρνητική κριτική επιφύλαξαν για τον πρωθυπουργό, καθώς και για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Οι συνεντεύξεις Τύπου διαδέχονται η μία την άλλη. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Παρακολουθήσαμε έναν πρωθυπουργό, σχολιαστή της κρίσης, αδύναμο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

NAFTEMPORIKI
Share |