Friday, July 25, 2008

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων το αργό, έκλεισε κάτω από τα 124 δολάρια

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων το αργό, έκλεισε κάτω από τα 124 δολάρια

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων βρέθηκε το αργό μετά τη νέα πτώση κατέγραψε η τιμή στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ύστερα από την ανακοίνωση ότι ο ΟΠΕΚ, μετά το ρεκόρ της 11 Ιουλίου, αύξησε την παραγωγή ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές του πετρελαίου.«Βαρίδι» της σημερινής πτώσης ήταν και γενικότερη ανησυχία ότι οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού», σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, θα περιορίσει τη ζήτηση.

Σημειώνεται, ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το αργό ενισχυόταν, λόγω της ανησυχίας ότι η ένταση στο Ιράν αλλά και στη Νιγηρία θα εντείνει τα προβλήματα στην παραγωγή. Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 1,8% στα 123,26 δολάρια το βαρέλι στις αγορές της Ασίας, ενώ χθες έκλεισε στα 125,49 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,8% λόγω των εκτιμήσεων ότι η πτώση των προηγούμενων ημερών ήταν υπερβολική. Σημειώνεται ότι από τις 14 Ιουλίου, όταν και είχε κλείσει το αργό στα 145,18 δολάρια, επτά από τις εννέα επόμενες συνεδριάσεις έκλεισε με πτώση.

Η αντίστοιχη τιμή του μπρεντ υποχώρησε κατά 1,20% στα 123,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση 0,9% κατέγραψε και η τιμή της βενζίνης, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,0335 δολάρια το γαλόνι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PetroLogistics, οι χώρες του ΟΠΕΚ προχώρησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, προκαλώντας την κατά 24 δολάρια πτώση των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε χθες ότι είναι πιθανή ένοπλη επίθεση για να σταματήσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Από την πλευρά του το Ιράν ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από στρατιωτικές μονάδες, θα μπλοκάρει τα στενά του Hormuz, τη δίοδο, δηλαδή, μεταφοράς του πετρελαίου προς τη Δύση.

Ένταση επικρατεί και στη Νιγηρία για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στους πετρελαιαγωγούς της περιοχής.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές παραμένουν υψηλότερες κατά 66%.

REPORTER.GR

Διακανονισμοί ενυπόθηκων δανείων από Bank of America και Wells Fargo

Διακανονισμοί ενυπόθηκων δανείων από Bank of America και Wells Fargo

Τις διαβεβαιώσεις στο Κογκρέσσο έδωσαν οι Bank of America Corp. και Wells Fargo & Co., ότι θα προσπαθήσουν να αναπροσαρμόσουν τους όρους των ενυπόθηκων δανείων, ώστε να μειωθούν οι κατασχέσεις από τις καθυστερήσεις των πληρωμών.Και οι δύο τράπεζες έχουν έρθει σε επαφή με τους δανειολήπτες ώστε να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού και να αναπροσαρμόσουν του όρους εξόφλησης, δίνοντας μια «ανάσα» στο βάρος των συσσωρεμένων καθυστερημένων δόσεων.

Συγκεκριμένα, η Bank of America έχει ήδη διπλασιάσει τους διακανονισμούς για τα ενυπόθηκα δάνεια το δεύτερο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

REPORTER.GR

Daimler: Συνομιλίες για την απόκτηση ποσοστού στην Kamaz

Daimler: Συνομιλίες για την απόκτηση ποσοστού στην Kamaz

Σε συνομιλίες για την απόκτηση ποσοστού 42% στη ρωσική κατασκευάστρια φορτηγών Kamaz βρίσκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις της στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας.

«Πέραν της δυνατότητας κατασκευής ενός νέου εργοστασίου για τοπική συναρμολόγηση της Daimler Trucks, η μονάδα μελετά επίσης το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μεριδίου στην… Kamaz, το οποίο θα δώσει στις δυο εταιρείες τη δυνατότητα να συνδυάσουν την ανάπτυξη, την παραγωγή και τις γνώσεις τους όσον αφορά στις πωλήσεις», αναφέρει η Daimler σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα σήμερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά ποσοστού στην Kamaz.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην Daimler να αναζητήσει νέες ευκαιρίες στη ρωσική αγορά φορτηγών πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα έκανε σε περίπτωση που ξεκινούσε τη δική της παραγωγή, δήλωσε στο πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη πτώση των κερδών της στο δεύτερο τρίμηνο κατά 25%, ενισχύονταν σήμερα κατά 0,8% στα 38,76 ευρώ.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των παραγγελιών για διαρκή αγαθά τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των παραγγελιών για διαρκή αγαθά τον Ιούνιο


Απροσδόκητη αύξηση κατέγραψαν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,8%, έναντι πτώσης 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για βασικά μέταλλα, μηχανολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά είδη.

Εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών – όπου οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 2,6% – οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδό τους από τον Δεκέμβριο του 2007.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 0,6% οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 0,6% οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο

Κάμψη 0,6% εμφάνισαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, διαμορφούμενες στις 530.000, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν διαμόρφωσή τους στις 501.000.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών του Μαΐου αναθεωρήθηκαν στις 533.000, έναντι 512.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Απρόσμενη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος Ιουλίου

ΗΠΑ: Απρόσμενη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος Ιουλίου

Βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να ενισχύεται στις 61,2 μονάδες από τις 56,4 μονάδες του Ιουνίου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στις 56 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
1040.66 ( -1.72%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3043.47 ( -1.77%)

Όγκος: € 5,052,328

---

FTSE 100 INDEX 5,352.60 -9.70 -0.18%
CAC 40 INDEX 4,377.18 29.19 0.67%
DAX INDEX 6,436.71 -3.99 -0.06%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,370.69 21.41 0.19%
S&P 500 INDEX 1,257.76 5.22 0.42%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,310.53 30.42 1.33%

Yποχρεωτική Διπλή Αναγραφή Τιμών - Παράταση ημερομηνίας ισχύος

Η υποχρέωση για εφαρμογήτης διπλής αναγραφής των τιμών παρατείνεται μέχρι τις31 Δεκεμβρίου 2008, ύστερα απόσχετική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να τροποποιήσει το άρθρο 7 των περί της Υιοθέτησης του Ευρώ Νόμων.

Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών

Βρετανία: Σε χαμηλά τριετίας ο ρυθμός ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο

Βρετανία: Σε χαμηλά τριετίας ο ρυθμός ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο


Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,2%, διαμορφώνοντας το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης στο 1,6% από 2,3% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο.

Η επιβράδυνση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της κατασκευαστικής παραγωγής κατά 0,7%, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2000.


NAFTEMPORIKI

Munich Re: «Βουτιά» κερδών στο δεύτερο τρίμηνο

Munich Re: «Βουτιά» κερδών στο δεύτερο τρίμηνο


Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ετήσια κερδοφορία προχώρησε η Νο2 εταιρεία αντασφάλισης στον κόσμο Munich Re, καθώς τα κέρδη δευτέρου τριμήνου «βυθίστηκαν» κατά 48%.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, έναντι 1,16 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Η γερμανική εταιρεία προειδοποίησε ότι τα κέρδη του 2008 θα διαμορφωθούν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της για τρία δισ. ευρώ με 3,4 δισ. ευρώ, λόγω των αναταραχών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες έπληξαν τα αποτελέσματα στο τμήμα επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα, πάντως, με τη Munich Re, τα ετήσια κέρδη θα ξεπεράσουν «κατά πολύ» τα δύο δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση σε χαμηλά τουλάχιστον πέντε ετών, σημειώνοντας πτώση έως και 10,8% στα 12,72 ευρώ.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πλειστηριασμοί στο β’ τρίμηνο

ΗΠΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι πλειστηριασμοί στο β’ τρίμηνο


Σε υπερδιπλάσια επίπεδα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, διαμορφώθηκαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η RealtyTrac.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας στους 171 ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ έχασε το σπίτι του λόγω κατάσχεσης, έλαβε ειδοποίηση αθέτησης υποχρέωσης (default notice) ή έλαβε προειδοποιητικό σημείωμα για επικείμενο πλειστηριασμό.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 121% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας πλειστηριασμού βρέθηκαν συνολικά 740.000 ακίνητα, τα περισσότερα από τότε που η RealtyTrac ξεκίνησε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2005.


NAFTEMPORIKI

Reuters: Στην εξαγορά της British Energy προχωρά η EDF

Reuters: Στην εξαγορά της British Energy προχωρά η EDF


Στην εξαγορά της British Energy έναντι περίπου 12,4 δισ. στερλινών (24,61 δισ. δολάρια), συμφώνησε να προχωρήσει η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Electricite de France, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα, η EDF συμφώνησε, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, να καταβάλει 775 πένες για κάθε μετοχή του βρετανικού ομίλου πυρηνικών. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι μετοχές της British Energy υποχωρούσαν στις 12.40’, ώρα Ελλάδος, κατά 0,4% στις 725,5 πένες, διαμορφώνοντας την αξία της εταιρείας στα 11,7 δισ. στερλίνες. Η προσφορά της EDF αποτιμά την BE στα 12,4 δισ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του 35% της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι μετοχές του γαλλικού ομίλου ενισχύονταν κατά 2,5%.


NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,334.76 -268.55 -1.97%
HANG SENG INDEX 22,740.71 -347.01 -1.50%
CSI 300 INDEX 2,939.20 -38.16 -1.28%

Οι άνεργοι διαχειριστές του «City»

Οι άνεργοι διαχειριστές του «City»

Καθημερινό αγώνα δρόμου δίνουν τα...λευκά κολάρα, οι brokers του Λονδίνου δηλαδή, που λόγω της κρίσης αδυνατούν να βρουν δουλειά! Οι άλλοτε περιζήτητοι brokers με τους παχυλούς μισθούς, τα μεγάλα bonus και τα πανάκριβα αυτοκίνητα τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκονται στο περιθώριο.Οι νέες θέσεις εργασίας στο χρηματοοικονομικό κλάδο του Λονδίνου υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα λόγω της πτώσης των αγορών και της οικονομικής επιβράδυνσης στη Βρετανία.
Σύμφωνα με έρευνα της Morgan McKinley ο αριθμός των νέων θέσεων υποχώρησε κατά 7% τον τελευταίο μήνα στις 8.946 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια ώρα η ανεργία στην Βρετανία έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την ύφεση του 1992, καθώς η οικονομική επιβράδυνση οδηγεί σε απολύσεις τους κατασκευαστικούς και χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Οι τράπεζες έκλεισαν τη «στρόφιγγα» του δανεισμού φοβούμενες τα χειρότερα, μετά και τις διαγραφές των 467 εκατ. δολαρίων που προκάλεσε η πιστωτική κρίση.

Ο CEO της Morgan McKinley σημειώνει ότι επικρατεί ακόμη επιφυλακτικότητα στην αγορά γι αυτό και οι μισθοί θα εμφανίσουν μεγάλη... μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι οι μισθοί στο City του Λονδίνου ενισχύθηκαν κατά 5% τον Ιούνιο στις 50.645 λίρες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο μέσος όρος ημερών που χρειάζεται κάποιος για να βρει νέα θέση είναι πλέον 58,8 ημέρες, ήτοι 16 ημέρες περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

REPORTER.GR

Βρετανία: Οι χειρότερες επιδόσεις της οικονομίας από το 1992

Βρετανία: Οι χειρότερες επιδόσεις της οικονομίας από το 1992

Τις χειρότερες επιδόσεις από την ύφεση της δεκαετίας του 90 εμφανίζει η βρετανική οικονομία φέτος, σύμφωνα με έρευνα του National Institute for Economic and Social Research.Το ΑΕΠ της Βρετανίας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος, 1,4% το 2009 και 1,9% το 2010. Αν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω προβλέψεις, θα είναι οι χειρότερες από την ύφεση του 1992.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα παραμείνει «αναιμικός» τα επόμενα τρία χρόνια. Οι ίδιοι επισημαίνουν ωστόσο ότι αυτό που βλέπουμε είναι μάλλον επιβράδυνση παρά ύφεση.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτούν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,2% που αποτελεί και τη βραδύτερη των τελευταίων τριών ετών.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 126 δολάρια ενισχύεται το πετρέλαιο

Πάνω από τα 126 δολάρια ενισχύεται το πετρέλαιο

Ξεπέρασε και τα 126 δολάρια η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων λόγω της ανησυχίας για προβλήματα στην παραγωγή που προκαλεί η ένταση στο Ιράν αλλά και τη Νιγηρία.Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε χθες ότι είναι πιθανή ένοπλη επίθεση για να σταματήσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Από την πλευρά του το Ιράν ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από στρατιωτικές μονάδες, θα μπλοκάρει τα στενά του Hormuz, τη δίοδο, δηλαδή, μεταφοράς του πετρελαίου προς τη Δύση.

Ενταση επικρατεί και στη Νιγηρία για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στους πετρελαιαγωγούς της περιοχής.

Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό ενισχύεται κατά 0,7% στα 126,30 δολάρια το βαρέλι στις αγορές της Ασίας, ενώ χθες έκλεισε στα 125,49 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,8% λόγω των εκτιμήσεων ότι η πτώση των προηγούμενων ημερών ήταν υπερβολική.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές παραμένουν υψηλότερες κατά 66%.

REPORTER.GR

Εθνική: Μεταξύ 810 και 820 εκατ τα κέρδη 6μηνου - 28/8 οι ανακοινώσεις

Εθνική: Μεταξύ 810 και 820 εκατ τα κέρδη 6μηνου - 28/8 οι ανακοινώσεις

Μεταξύ 810 και 820 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα ενοποιημένα κέρδη της Εθνικής στο α΄ 6μηνο του 2008 τα οποία θα ανακοινωθούν στις 28 Αυγούστου καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με τα 878 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2007. Υπενθυμίζεται ότι στο α΄ 6μηνο του 2007 η Εθνική είχε εμφανίσει έκτακτα κέρδη από ΑΓΕΤ Ηρακλής και διαπραγματευτικά έσοδα συνολικά 280 εκατ ευρώ περίπου.

Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι στο 9μηνο του 2007 η Εθνική είχε εμφανίσει έκτακτα , διαπραγματευτικά και λοιπά έσοδα κοντά στα 400 εκατ ευρώ όσα δηλαδή πετυχαίνει σε κάθε τρίμηνο του 2008.

Η Εθνική παρά την κρίση διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς παραγωγής εσόδων ενώ πολύ θετικά συνεισφέρουν στα κέρδη το εξωτερικό και ειδικά η Τουρκία και τα Βαλκάνια.

Π.χ. τα δάνεια στην Τουρκία της Finansbank αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 45% στοιχείο άκρως ενθαρρυντικό καθώς η αβεβαιότητα στην γείτονα χώρα λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν έχει επιδράσει στην πραγματική οικονομία πέραν μόνο της διεθνούς κρίσης.

Επίσης η Εθνική στο α΄ 6μηνο του 2008 βελτιώνει την εικόνα της όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια.

Μετά την μείωση των ιδίων κεφαλαίων κατά 470 εκατ ευρώ φαίνεται ότι επανέρχεται στα επίπεδα του τέλουςτους 2007.

REPORTER.GR

Περί τα 2,6 δισ. σε μερίσματα και 1,6 δισ. σε φόρους θα καταβάλουν οι τράπεζες το 2008

Περί τα 2,6 δισ. σε μερίσματα και 1,6 δισ. σε φόρους θα καταβάλουν οι τράπεζες το 2008

Μερίσματα ύψους 2,6 δις ευρώ και φόρους 1,5 με 1,6 δις ευρώ θα καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στους μετόχους τους και το ελληνικό κράτος παρά την δύσκολη συγκυρία των αγορών και την επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας για την χρήση 2008. Σε μια περίοδο όπου οι μεγάλες τράπεζες θα πετύχουν κέρδη περί τα 5,6 δις ευρώ για το 2008 που αποτελεί και το σχετικά αισιόδοξο σενάριο για τα αποτελέσματα ο τραπεζικός κλάδος καταφέρνει να απορροφά τους κραδασμούς. Βέβαια στις αποτιμήσεις των τραπεζών οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους των business plan.

Το γεγονός όμως ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταφέρνει να διατηρεί το πυρήνα της κερδοφορίας του αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Η πολιτική μερισμάτων ενδιαφέρει τους χιλιάδες μετόχους των τραπεζών ωστόσο οι τραπεζίτες θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της ικανοποίησης των μετόχων τους αλλά και της διατήρησης επαρκών κεφαλαίων ώστε να μπορούν να υλοποιούν απρόσκοπτα τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η Εθνική το 2008 θα διανείμει περί τα 850 εκατ ευρώ κέρδη ή περίπου τα κέρδη τουα΄ 6μήνου.

Περί τα 550 εκατ ευρώ θα διανείμει η Eurobank , περί τα 430 εκατ η Alpha περί τα 300 εκατ η Πειραιώς περί τα260 με 270 εκατ ευρώ η Κύπρουκαι περί τα 270 με 280 εκατ ευρώ η Marfin Popular Bank.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να διανείμουν μερίσματα παρά την συγκυρία και ταυτόχρονα να προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Όσον αφορά τους φόρους που θα πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,6 δις ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 25% ωστόσο κάποιες τράπεζες φορολογούνται χαμηλότερα λόγω ορισμένων θυγατρικών , αναβαλλόμενων φόρων κ.α.

REPORTER.GR

FED: Ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε ρυθμιστικό τομέα

FED: Ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε ρυθμιστικό τομέα

Την ανάγκη για αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοοικονομικού τομέα επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων, ο διοικητής της περιφερειακής FED Νέας Υόρκης, Τίμοθι Γκέιθνερ, τόνισε ότι απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των χρηματοοικονομικών οργανισμών και των αγορών σε αναταράξεις.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί χρόνο. «Οι δυνάμεις που έκαναν το σύστημα ευάλωτο στην κρίση αναπτύσσονταν για μεγάλο διάστημα.

Το σύστημα λοιπόν χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα» είπε ο Γκέιθνερ, ενώ πρόσθεσε ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από βελτιωμένους μηχανισμούς άμυνας έναντι των κρίσεων. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί απαιτείται μία ισχυρή εποπτική αρχή» κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Στα ύψη οι τιμές εισαγωγών τον Ιούνιο

Γερμανία: Στα ύψη οι τιμές εισαγωγών τον Ιούνιο


Μηνιαία αύξηση της τάξης του 1,5% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 8,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η ετήσια αύξηση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2000.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο της τάξης του 1% και ετήσια άνοδο 8,4%.


NAFTEMPORIKI

Infineon: Διεύρυνση ζημιών - Σχέδια για 3.000 περικοπές θέσεων

Infineon: Διεύρυνση ζημιών - Σχέδια για 3.000 περικοπές θέσεων


Τα σχέδιά της για περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας αποκάλυψε η Infineon Technologies, η Νο2 κατασκευάστρια ημιαγωγών στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση των δαπανών της μετά τη διεύρυνση των ζημιών στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης.

Ειδικότερα, οι ζημίες της γερμανικής εταιρείας κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου αυξήθηκαν στα 592 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες ύψους 273 εκατ. ευρώ.

«Η Infineon θα πρέπει να προσαρμόσει το μέγεθός της στις σημερινές συνθήκες της αγοράς», αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως η μείωση των διοικητικών θέσεων είναι «αναπόφευκτη».

Η Infineon, η οποία εμφανίζει ζημίες τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε τον Απρίλιο τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες ζημίες από την αρχική δημόσια εγγραφή της, το 2000.

Τον περασμένο μήνα, αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου – στην οποία βρισκόταν επί σχεδόν τέσσερα χρόνια – ο Βόλφγκανγκ Ζίμπαρτ – έπειτα από διαφωνία του με το δ.σ. Ο νέος CEO, Πέτερ Μπάουερ παρουσίασε αυτό το μήνα τη νέα εταιρική δομή της Infineon, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων.


NAFTEMPORIKI
Share |