Thursday, March 17, 2011

ΗΠΑ: Ενίσχυση του μεταποιητικού δείκτη της Chicago Fed τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Ενίσχυση του μεταποιητικού δείκτη της Chicago Fed τον Ιανουάριο


Στις 84,1 μονάδες ανήλθε τον Ιανουάριο ο μεταποιητικός δείκτης Midwest Manufacturing Index της Federal Reserve Bank of Chicago από το αναθεωρημένο μέγεθος των 83,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Το μέγεθος του Ιανουαρίου ήταν το μεγαλύτερο από το Νοέμβριο του 2008.

Σημειώνεται πως ο δείκτης υπολογίζεται βάση των ωρών εργασίας σε πέντε περιοχές, του Illinois, Michigan, Wisconsin, Indiana και Iowa.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης παραγωγής αυτοκινήτων ενισχύθηκε κατά 8,9%, ενώ ο δείκτης παραγωγής μηχανημάτων επίσης ενισχύθηκε.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο


Απροσδόκητη πτώση 0,1% κατέγραψε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Federal Reserve.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η παραγωγή των εταιρειών κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 4,5% λόγω του ζεστού σχετικά χειμώνα ωστόσο ο μεταποιητικός κλάδος εμφάνισε αύξηση. Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε οριακά στο 76,3% από το 76,4%

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,6% και άνοδο της εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας στο 76,5%.

Στον αντίποδα, σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν στο +0,35 από το -0,1%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% των τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% των τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2009 κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε συγκρατημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,5% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Αυτό ακολούθησε αύξηση 0,4% τους προηγούμενους δύο μήνες. Για τους τελευταίους 12 μήνες οι τιμές σημειώνουν άνοδο 2,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε μικρή άνοδο 0,2% το Φεβρουάριο. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% τον περασμένο μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% των τιμών καταναλωτή και μικρότερη άνοδο 0,1% του δομικού πληθωρισμού.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου.


Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 16.000 στις 385.000 ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 9.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 401.000.από 397.000

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 7.000 στις 386.250.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου κατά 8.000 στις 3,706 εκατ.


source: capital.gr

Groupon: Σε συζητήσεις για IPO έως και $25 δισ.


Groupon: Σε συζητήσεις για IPO έως και $25 δισ.


Σε συζητήσεις με τράπεζες βρίσκεται η Groupon για τη διενέργεια αρχικής δημόσιας προσφοράς, που θα οδηγήσει την αξία της έως και τα 25 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πρόσωπα σχετικά με την υπόθεση, η IPO της εταιρείας μπορεί να συμβεί ακόμα και φέτος.

Η ιστοσελίδα Groupon, που προσφέρει καθημερινά προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες, έχει επεκταθεί σε νέες πόλεις και έχει ενισχύσει τη βάση των συνδρομητών της τους τελευταίους τρεις μήνες. Η εταιρεία πλέον έχει 70 εκατ. χρήστες.

“Εταιρείες όπως η Groupon αξιολογούνται σαν να πρόκειται να γίνουν η επόμενη Google, EBay ή Amazon”, όπως ανέφερε ο Claire Enders, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Enders Analysis. “Ωστόσο, τα επιχειρησιακά τους μοντέλα μπορεί να φτάσουν στο όριο των δυνατοτήτων τους πολύ γρηγορότερα ή να μην λειτουργήσουν σε κάποιες αγορές”.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του leading indicators το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση του leading indicators το Φεβρουάριο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Dow Jones)-- Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης leading indicators του Conference Board το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,8%, έπειτα από την αύξηση κατά 0,1% του Ιανουαρίου.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 1%.

“Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομία βελτιώνεται”, ανέφερε ο Ken Goldstein, οικονομολόγος του CB. “Ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια. Ένα από αυτά είναι η ισχυρή ενίσχυση στις τιμές τροφίμων και ενέργειας”.


Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,5% το Φεβρουάριο, λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα.


Στα επιμέρους στοιχεία, οκτώ από τους 10 δείκτες ενισχύθηκαν. Οι πιο θετικοί δείκτες ήταν εκείνοι του spread και των αιτήσεων ανεργίας.


Ο συμπτωματικός δείκτης αυξήθηκε 0,2% το Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο 0,3%. Επιπλέον, ο δείκτης υστέρησης ανέκαμψε 0,2% έπειτα από πτώση 0,3%.





source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό 26 ετών η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια το Μάρτιο


ΗΠΑ: Σε υψηλό 26 ετών η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια το Μάρτιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1984 ανήλθε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.



Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών αυξήθηκε στις 43,4 μονάδες από τις 35,9 μονάδες το Φεβρουάριο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τον τοποθετούσαν στις 30 μονάδες.


Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 40,3 μονάδες από τις 23,7 μονάδες, ο ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 18,2 μονάδες από τις 23,6 μονάδες, ο δείκτης αποστολών φορτίων μειώθηκε στις 34,9 μονάδες από τις 35,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων αυξήθηκε στις 12 μονάδες από τις 2,1 μονάδες.


Τέλος, ο δείκτης τιμών που καταβλήθηκαν υποχώρησε στις 63,8 μονάδες από τις 67,2 μονάδες ενώ των τιμών που εισπράχτηκαν αυξήθηκε στις 22,6 μονάδες από τις 21 μονάδες.


source: capital.gr

BofA, Citigroup και UBS στο στόχαστρο των ΗΠΑ


BofA, Citigroup και UBS στο στόχαστρο των ΗΠΑ


Η έρευνα της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γα την χειραγώγηση του βασικού επιτοκίου Libor επικεντρώνεται σε τρεις τράπεζες: την Bank of America, την Citigroup και την UBS, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Εκτός από τις ΗΠΑ, αντίστοιχες έρευνες διεξάγονται από τις ρυθμικές αρχές στην Ιαπωνία και την Βρετανία, για το κατά πόσον ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη συνωμότησαν για να "χειραγωγήσουν" το βασικό επιτόκιο πάνω στο οποίο υπολογίζεται το κόστος χρεών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων

Προ ημερών, δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυπτε πως η έρευνα επικεντρώνεται στο πάνελ των 16 τραπεζών οι οποίες βοηθούν τη Βρετανική Ένωση Τραπεζών (ΒΒΑ) να καθορίσει το διατραπεζικό προσφερόμενο επιτόκιο του Λονδίνου ή Libor (London interbank offered rate), που εκπροσωπεί το κόστος του δανεισμού μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για την ακρίβεια, η έρευνα επικεντρώνεται στο πώς καθορίστηκε το Libor του αμερικανικού δολαρίου την περίοδο 2006 - 2008, αμέσως πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το εάν ορισμένες τράπεζες εσκεμμένα απέκρυπταν αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης καταθέτοντας ανακριβή στοιχεία κατά την περίοδο 2006-2008.

source: euro2day.gr

Ιαπωνία: Τα ελικόπτερα ξεκίνησαν την τελική προσπάθεια για την αποτροπή της έκλυσης ραδιενέργειας


Ιαπωνία: Τα ελικόπτερα ξεκίνησαν την τελική προσπάθεια για την αποτροπή της έκλυσης ραδιενέργειας


Από το πρωί, γύρω στις 9.40' τοπική ώρα, ξεκίνησε η ρίψη νερού από ελικόπτερα του Ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψήξης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Πρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3.

Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.

Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.

Ηδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.

Εν τω μεταξύ και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος, εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.

Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Πάντως η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Ιαπωνία να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.

source: naftemporiki.gr

MPB: Στις 29/3 τα οικονομικά αποτελέσματα


MPB: Στις 29/3 τα οικονομικά αποτελέσματα

Την Τρίτη 29 Μαρτίου θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank Public για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις τελικές ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και την εισήγησή του προς τη γενική συνέλευση σχετικά με τη μερισματική πολιτική για τη χρήση του 2010. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι οικονομικές καταστάσεις θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα.

source: reporter.gr

Ιαπωνία: «Πονοκέφαλος» η εκτίναξη του γιεν


Ιαπωνία: «Πονοκέφαλος» η εκτίναξη του γιεν

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί πλέον στενά τις κινήσεις της χρηματαγοράς, μετά την εκτίναξη του γιεν [JPY=X] σε ιστορικό υψηλό, όλων των εποχών, έναντι του δολαρίου.

" Οι κινήσεις της αγοράς, διακρίνονται από νευρικότητα, εν μέσω φημολογίας και ενώ έτσι αδυνατίζει το εμπόριο και οι εξαγωγές", ανέφερε ο Νόντα στους δημοσιογράφους. " Θα παρακολουθήσω στενά τις κινήσεις στην αγορά σήμερα", προσέθεσε.

Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ακούγονται περί παρέμβασης ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά.

source: naftemporiki.gr

Οι 10 ιαπωνικοί κολοσσοί που "βούλιαξαν" στο τσουνάμι


Οι 10 ιαπωνικοί κολοσσοί που "βούλιαξαν" στο τσουνάμι


Η τριπλή καταστροφή της Ιαπωνίας συνεχίζει να προκαλεί ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τις 6.000, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Kyodo News. Την ίδια στιγμή, οι ιαπωνικές εταιρείες καταμετρούν τις ζημιές και παρακολουθούν τις τιμές των μετοχών τους να βουλιάζουν. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από το 1987, σύμφωνα με το Bloomberg. Η υποχώρησή του επηρέασε αρνητικά τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Πολλές από τις εταιρείες με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στην Ιαπωνία προμηθεύουν με προίόντα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, από την Toyota έως την Panasonic και την NEC. Κάθε μια από τις 10 εταιρείες με το υψηλότερο ενεργητικό στην Ιαπωνία κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό πτώσης από τις 10 Μαρτίου. Θα διαβάσετε στη συνέχεια ποιες ιαπωνικές εταιρείες έχουν το μεγαλύτερο ενεργητικό και ποιες ήταν οι συνολικές απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές τους στο χρηματιστήριο του Τόκιο από τις 10 έως τις 15 Μαρτίου.



Toyota Motor



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (7203:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 139,78 δισ. δολάρια*
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 134,41 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -16%

Επάνω, κατεστραμμένα αυτοκίνητα στην πόλη Natori στις 14 Μαρτίου.

* Στοιχεία από το Bloomberg


Hitachi



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (6501:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 27,34 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 78,69 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -28%

Εργάτες σε ένα από τα εργοστάσια της Hitachi αποσυναρμολογούν τηλεοράσεις σε μία φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν το σεισμό. Περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας της εταιρείας έχει χαθεί από τη 10η Μαρτίου.


Panasonic



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (6752:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 29,32 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 64,16 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -20%

Η εταιρεία ηλεκτρονικών Panasonic εξέδωσε ομόλογα αξίας 6,1 δισ. δολαρίων την εβδομάδα πριν το σεισμό. Οι απώλειες από τη μετοχή της εξαφάνισαν το ένα πέμπτο της αξίας που είχε η εταιρεία στην προ σεισμού εποχή.


Nissan Motor



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (7201:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 39,97 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 59,43 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -14%

Αυτοκίνητα Nissan που ήταν έτοιμα να φορτωθούν για τις ΗΠΑ, στοιβάζονται τώρα στο κατεστραμμένο Λιμάνι Hitachi μετά το τσουνάμι.

Toshiba



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (6502:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 25,48 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 42,16 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -34%

Περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας της μετοχής της Toshiba χάθηκε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Στη φωτό επάνω, ένας πωλητής επιδεικνύει περήφανα μία τηλεόραση 3D πέρυσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα.


Mitsubishi Heavy Industries



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (7011:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 13,3 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 34,81 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -19%


Η Mitsubishi Heavy Industries είναι ο βασικός ιαπωνικός κατασκευαστής των μαχητικών F-2, ένα από τα οποία φαίνεται στη φωτογραφία επάνω να έχει προσκρούσει σε ένα κτίριο του αεροδρομίου.


Honda Motor



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (7267:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 68,66 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 31,79 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -13%


Η Honda δεν χτυπήθηκε τόσο σφοδρά όσο οι υπόλοιπες εταιρείες με παρόμοιας αξίας ενεργητικό στην Ιαπωνία, αλλά ζημιές θα καταγράφονται για καιρό ακόμα. Επάνω, κατεστραμμένα αυτοκίνητα σε ένα κανάλι στο Tagajo, της επαρχίας Miyagi, στις 13 Μαρτίου.


Mitsubishi Chemical Holdings



Χρηματιστήριο του Τόκυο: (4188:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 9,24 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 28,6 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -21%


Ο εξοπλισμός της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών προϊόντων της Ιαπωνίας σώθηκε από την καταστροφή σε τρεις βασικές μονάδες παραγωγής, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ίδιας της εταιρείας στις 14 Μαρτίου. Επάνω παρουσιάζονται ακρυλικά προϊόντα της θυγατρικής της, Mitsubishi Rayon.


Mitsubishi Electric



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (6503:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 21,98 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 27,26 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -16%


Ο ιαπωνικός γίγαντας κατασκευάζει μία ατέλειωτη σειρά ηλεκτρονικών προίόντων που περιλαμβάνουν κλιματιστικά, ψυγεία και τηλεοράσεις, όπως η οθόνη OLED που παρουσιάζεται επάνω, σε μία φωτογραφία του Οκτωβρίου.

NEC



Χρηματιστήριο του Τόκιο: (6701:JP)
Κεφαλαιοποίηση: 5,22 δισ. δολάρια
Ενεργητικό στην Ιαπωνία: 23,84 δισ. δολάρια
Μεταβολή τιμής από 10 έως 15 Μαρτίου: -26%


Η ιαπωνική εταιρεία πληροφορικής είναι η μικρότερη, βάσει κεφαλαιοποίησης, στη λίστα μας, αλλά έχει επενδύσει σημαντικά σε υπηρεσίες broadband και Ιντερνετ. Επάνω, ένας υπάλληλος της NEC επιδεικνύει έναν φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στις αρχές Μαρτίου.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση 1,8% της παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου


Ευρωζώνη: Αύξηση 1,8% της παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου

Αύξηση 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πτώση 4,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 σημείωσε τον Ιανουάριο η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή αυξήθηκε 1% σε μηνιαία βάση ενώ υποχώρησε 1,2% σε ετήσια.

Από τις χώρες των οποίων τα στοιχεία ήταν διαθέσιμα τη μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση σημείωσε η Γερμανία (+36,3%), η Γαλλία (+7,9%) και η Σλοβενία (+3,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η Βρετανία (-9,4%), η Ρουμανία (-6,4%) και η Πολωνία (-3,1%).

Σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γερμανία (+55,4%), η Πολωνία (+11,1%) και η Σουηδία (+10%) ενώ η μεγαλύτερη πτώση η Ισπανία (-43,2%), η Σλοβενία (-17,1%) και η Βουλγαρία (-12,4%).


source: capital.gr

Ιαπωνία: Έως και 25 δισ. δολάρια οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις


Ιαπωνία: Έως και 25 δισ. δολάρια οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις


Το ποσό των 25 δισ. δολαρίων ενδέχεται να φτάσουν οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που σχετίζονται με το σεισμό στην Ιαπωνία, εκτιμά η Eqecat, εταιρία προσομοίωσης καταστροφικών κινδύνων.

Η Ace, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης και αντασφάλισης παγκοσμίως εκτίμησε ζημιές από την καταστροφή, μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

Ο ισχυρότερος σεισμός στην ιστορία της Ιαπωνίας αναμένεται να αφήσει εταιρείες ασφάλισης και αντασφάλισης με τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κλάδο. Μεγαλύτερες ακόμη κι από τις απώλειες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στους Δίδυμους Πύργους των ΗΠΑ αλλά και τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Η Eqecat προβλέπει ότι τα αιτήματα για ασφαλιστικές αποζημιώσεις θα είναι της τάξης των 12 με 25 δισ. δολαρίων, ποσό που δεν περιλαμβάνει τις απώλειες από την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi.



source: capital.gr

Ιαπωνία: Κοντά την επίλυση της κρίσης στο πυρηνικό εργοστάσιο η Tokyo Electric Power;


Ιαπωνία: Κοντά την επίλυση της κρίσης στο πυρηνικό εργοστάσιο η Tokyo Electric Power;


Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Dai-ichi στην Ιαπωνία που επλήγη από το σεισμό ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση μιας νέας γραμμής ρεύματος που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την παροχή στις εγκαταστάσεις και να επιλύσει την κρίση που έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας.

Εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power δήλωσε ότι η γραμμή ετροφοδοσίας είναι σχεδόν έτοιμη και οι ειδικοί θα την δοκιμάσουν "το συντομότερο δυνατό".

Η νέα γραμμή θα μπορούσε να θέσει ξανά σε λειτουργία τις αντλίες που λειτουργούν με ρεύμα ώστε αυτές να διατηρήσουν σταθερή την παροχή νερού στους προβληματικούς αντιδραστήρες.



source: capital.gr

Αίγυπτος: Την υποβάθμισε ξανά η Moody΄s


Αίγυπτος: Την υποβάθμισε ξανά η Moody΄s

Σε Ba3 από Ba2 υποβάθμισε η Moodys την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου, επικαλούμενη την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Ο οίκος διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές
Η Moodys εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την ικανότητα της χώρας να μεταβεί σε ένα αποτελεσματικότερο και πιο σταθερό καθεστώς.

"Μια επιπλέον αιτία της σημερινής υποβάθμισης είναι η επιδείνωση του εγχώριου περιβάλλοντος ασφάλειας στην Αίγυπτο, δεδομένου του συνεχιζόμενου εμφυλίου στη Λιβύη", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

source: reporter.gr

Και τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων στα stress tests


Και τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων στα stress tests

Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκαλύψουν το μέγεθος των κρατικών ομολόγων που περιλαμβάνει τόσο το χαρτοφυλάκιο διαπραγμάτευσης, όσο και το χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

"Θα πρέπει να ενισχυθεί η αποκάλυψη των στοιχείων από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο διαπραγμάτευσης και τραπεζικών εργασιών", σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που εξασφάλισε το Reuters.
"Ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, τα κράτη μέλη θα ετοιμάσουν συγκεκριμένες και φιλόδοξες στρατηγικές για την αναδιάρθρωση των ευάλωτων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων λύσεων ιδιωτικού τύπου (όπως άμεση χρηματοδότηση από την αγορά ή πώληση περιουσιακών στοιχείων), αλλά και ένα σταθερό πλαίσιο όσον αφορά την παροχή κρατικής στήριξης σε περίπτωση που χρειαστεί", ανέφερε το προσχέδιο. Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους έως τις 10 Απριλίου.

source: reporter.gr

Η Ιαπωνική καταστροφή και ασφαλιστικές


Η Ιαπωνική καταστροφή και ασφαλιστικές

Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες χρονιές της, καθώς στις καταστροφικές πλημμύρες της Αυστραλίας και τον σεισμό της Νέας Ζηλανδίας, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, τις καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε και το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφικής περιβαλλοντολογικής μόλυνσης που θα νεκρώσει μεγάλες παραγωγικές ιαπωνικές εκτάσεις.

Ο χειρότερος όμως εφιάλτης έρχεται από τις απώλειες των επενδυτικών χαρτοφυλακίων καθώς όσες είχαν έκθεση στον Nikkei είδαν την ιαπωνική αγορά να χάνει 680 δισ. δολ μέσα σε δύο συνεδριάσεις και κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει έαν πραγματοποιηθούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια, ενώ την ίδια ώρα τα ειδικά αποθεματικά εξαντλούνται ραγδαία.


Η μία μετά την άλλη οι ασφαλιστικές και αντσαφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να κάνουν έναν πρόχειρο απολογισμό. Από την πελυρά τους οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και ΑΜ Best εκτιμούν πως οι ασφαλιστικές κυρίως οι ιαπωνικές είναι καλά τοποθετημένες καθώς έχουν απο χρόνια δημιουργήσει και συντηρούν ειδικά αποθεματικά όπως το ERR, (Εarthquake Risk Reserve). Ο μεγάλος όμως κίνδυνός για τους κεφαλαιακούς δείκτες τους παραμένει, λόγω της πτώσης των αξιών της τιμής της μετοχής τους, και της αξίας των χαρτοφυλακίων τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Fitch, που επισημαίνει ότι το ιαπωνικό κράτος διαθέτει αποθεματικά 52 δισ. δολ για αποζημιώσεις (Earthquake Insurance System) και αυτό οδηγεί πολλούς ιάπωνες να μην ασφαλίζονται για σεισμό. Επίσης η περιοχές που επλήγησαν δεν είναι πυκνοκατοικημένες όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι Jefferies βλέπουν απαιτήσεις 20 δισ. δολ. Οι αξιωματούχοι όμως των Swiss Re και Munich Re είναι πιο προσεκτικοί, δηλώνοντας πως είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις καθώς η όλη τραγωδία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η AIG.

Πάντως όλοι εκτιμούν πως οι ζημιές από την τρίτη αιτία δηλαδή μία πυρηνική καταστροφή δεν θα επηρεάσουν την ασφαλιστική αγορά αφού ο ιαπωνικός νόμος του 1961 που διέπει το καθεστώς των πυρηνικών εγκαταστάσεων απαλλάσει τις εταιρείες που λειτουργούν πυρηνικούς αντιδραστήρες από αποζημιώσεις

Επίσης το Ιαπωνικό κράτος αναλαμβάνει το ίδιο μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι ο μεγάλος σεισμός του Kobe που στοίχισε 100 δισ. δολ, κόστισε στους ασφαλιστές μόλις 6 δισ. δολ.

Όμως η συνολική αξία των κατοικιών των τεσσάρων περιοχών που καταστράφηκαν υπολογίζεται από την AIR στα 300 δισ. δολ. Εξ άλλου η πρώτη πρώτη πρόβλεψη για τις ζημιές ήταν αυτή της Swiss Re που έκανε λόγο για ζημιές 186 δισ. δολ, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη της τις ζημιές από το τσουνάμι.

Σύμφωνα με την S&P το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ασφαλιστικές έχουν ήδη συσσωρεύσει απαιτήσεις αποζημιώσεων ύψους 30 δισ καθώς ακόμη και τώρα εγγράφουν στα βιβλία τους απαιτήσεις από τον προηγούμενο σεισμό στην Νέα Ζηλανδία τον Σεπτέμβριο του 2010.

Οι αναλυτές της AIR προβλέπουν πως το βάρος που θα σηκώσει η ασφαλιστική αγορά μπορεί να φθάσει από τα 15 ως τα 35 δισ δολ, Η μεγάλη αυτή διαφορά σε μία μόνο εκτίμηση δείχνει πόσο περιπεπλεγμένη είναι η κατάσταση. Βρισκόμαστε στην ζώνη του λυκόφωτος δηλώνουν αναλυτές της RMS, έτερης εταιρείας ασφλασιτικών αναλογιστών που συμβουλεύει ασφαλιστικές εταιρείες, που προσθέτουν ότι για τέτιου είδους φυσικές καταστροφές παίρνει πολύ χρόνο να ολοκληρωθούν οι ακριβείς προβλέψεις. Ως παράδειγμα αναφέρει πως θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός ποιές απαιτήσεις θα αναλογιστούν στον σεισμό, ποιές στο τσουνάμι και ποιές στις φωτιές που ακολούθησαν.

Ακόμη όπως παρατηρούν, μπορεί μεν το ιαπωνικό κράτος να αναλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων, εν τούτοις σε περίπτωση μίας πυρηνικής μόλυνσης, το βάρος αναπόφευκτα μετατοπίζεται, από τις ασφαλσιτικές ζημιών και ακίνητης περιουσίας και στις ασφαλιστικές ζωής.

Το άλλο θέμα όμως που θίγει η Citιgroup σε ενημερωτικό της σημείωμα είναι πόσο εκτειθειμένες είναι στην ιαπωνική Αγορά οι ευρωπαϊκές αντασφαλιστικές που αντασφαλίζουν ιαπωνικές ασφαλιστικές. Σύμφωνα με την Citιgroup τα μοντέλα τους βασίζονται σε έναν καταστροφικό σεισμό στο Τόκιο με προβλεπόμενο ύψος απαιτήσεων 50 δισ. δολ.

Σε αυτή την περίπτωση το μοντέλο βγάζει πως η έκθεση της Swiss Re είναι 2. δις δολ, της της Munich Re 2 δισ, της SCOR 260 εκ. και της Hanover Re 189 εκ. Στην τωρινή περίπτωση μολονότι οι απαιτήσεις μπορεί να φθάσoυν και τα 35 δισ, και στην βάση του 50% του μοντέλου, εκτιμάται πως της Munich μπορεί να είναι 720 εκ δολ, της Swiss Re 770 εκ, της SCOR 100 εκ. και της Hannover Re 180.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η SCOR , ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως θα έχει απαιτήσεις από ασφαλιστικές καλύψεις χαμηλότερες από τα 260 εκ. δολ, ενώ στις αντασφαλιστικές καλύψεις η έκθεση της είναι μηδαμινή.

Το βέβαιο είναι πάντως πως κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψη, ενώ βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα και τα αντασφάλιστρα παγκοσμίως καθώς ύμφωνα με την Fitch, τα ειδικά αποθεματικά πολλών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών για καταστροφές κοντεύουν να εξαντληθούν και πρέπει να ανανεωθούν.


source: reporter.gr
Share |