Friday, July 4, 2008

Στο «σημείο μηδέν» τα κέρδη της UBS στο β' τρίμηνο

Στο «σημείο μηδέν» τα κέρδη της UBS στο β' τρίμηνο

Η UBS, η ευρωπαϊκή τράπεζα που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη δευτέρου τριμήνου θα διαμορφωθούν λίγο χαμηλότερα ή ακριβώς στο σημείο «break-even» χάρη σε φορολογικές απαλλαγές ύψους 2,9 δισ. δολαρίων.
Η UBS, που εμφάνισε κέρδη 5,55 δισ. ελβετικών φράγκων (5,4 δισ. δολάρια) ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαγραφές και τις ζημίες του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής.

Τα αποτελέσματα δευτέρου εξαμήνου θα ανακοινωθούν στις 12 Αυγούστου.

Ο CEO της UBS, Marcel Rohner προχωρά σε περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας κλείσιμο τμημάτων στην μονάδα επενδυτικής τραπεζικής στον απόηχο των ζημιών ύψους 25,4 δισ. φράγκων που εμφάνισε η τράπεζα στο τρία προηγούμενα τρίμηνα.

REPORTER.GR

Στα 144 δολ. έκλεισε το αργό

Στα 144 δολ. έκλεισε το αργό

Με πτώση έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το Ιράν δήλωσε ότι έδωσε θετική απάντηση στα κίνητρα που στοχεύουν να πείσουν το έθνος να σταματήσει τον εμπλουτισμού ουρανίου. Η εξέλιξη αυτή, κατεύνασε την ανησυχία ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία θα στερούσε την ιρανική προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το πετρέλαιο έχει σημειώσει ράλι καθώς οι επενδυτές «γυρνούν την πλάτη» στις μετοχές, ενώ στρέφονται στα εμπορεύματα.

Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 0,85%, ή κατά 1,24 δολάρια στα 144,05 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες 1,08% κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 144,10 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί για 19 εβδομάδες σε σύνολο 27 από την αρχή της χρονιάς καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα συμβόλαια αργού παρά στις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες και χθες συμπλήρωσαν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Αύγουστο υποχωρεί ελαφρώς 0,27% στα 144,90 δολάρια ενώ χθες παρουσίασε άνοδο κατά 1,2% και άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 145,85 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχωρεί κατά 0,25% λεπτά στην αγορά του Λονδίνου στα 145,30 δολάρια το βαρέλι ενώ χθες έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 146,69 δολαρίων.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν καταγράψει άνοδο κατά 3,6% αυτή την εβδομάδα και έχουν διπλασιαστεί σε σχέση πέρυσι.

Πριν από λίγο, το Ιράν εξέφρασε την προθυμία να συζητήσει το πακέτο κινήτρων των έξι μεγάλων δυνάμεων για τη διακοπή του πυρηνικού του προγράμματος του , ως απάντηση στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το ιρανικό κρατικό κανάλι, το Ιράν είναι «προσηλωμένο» στις αρχές της κοινής πολιτικής και του εποικοδομητικού διαλόγου, όχι όμως μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ.Σολάνα είχε ανακοινώσει το πακέτο κινήτρων στην ηγεσία του Ιράν στις 14 Ιουνίου, ζητώντας να σταματήσει το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων. Ως «αντάλλαγμα» είχαν προταθεί, μεταξύ αλλων, βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και υποστήριξη της ιρανικής αίτησης εισδοχής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, το αργό αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο Bloomberg, αφού οι επενδυτές έχουν ήδη δείξει ότι στρέφονται στο αργό και στα παράγωγα του, εγκαταλείποντας αυτήν την περίοδο τις χρηματιστηριακές αγορές.

REPORTER.GR

BCE: Συμφωνία εξαγοράς ύψους 51 δισ. δολαρίων

BCE: Συμφωνία εξαγοράς ύψους 51 δισ. δολαρίων

Σε οριστική συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις εξαγοράς ομίλου στον οποίο επικεφαλής είναι το Συνταξιοδοτικό Ταμείο Δασκάλων του Οντάριο από τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Καναδά, τη BCE Inc., με το αντίτιμο της εξαγοράς να φτάνει τα 51 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η εξαγορά είχε προαναγγελθεί ένα χρόνο πριν, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, στην τιμή των 42,75 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή

Επιπλέον, η BCE δεν πρόκειται να καταβάλει μέρισμα, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο περίπου 900 εκατ. δολ. Καναδά σε μετρητά.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
962.74 ( -0.10%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2811.72 ( -0.08%)

Όγκος: € 3,819,576

---

FTSE 100 INDEX 5,412.80 -63.80 -1.16%
CAC 40 INDEX 4,266.00 -77.99 -1.80%
DAX INDEX 6,272.21 -81.53 -1.28%

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάιο

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάιο


Απρόσμενη μηνιαία πτώση της τάξεως του 0,9% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία το Μάιο, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των εν λόγω παραγγελιών κατά 0,7%, μετά την πτώση 1,7% που είχαν σημειώσει τον Απρίλιο.

«Αν και η ζήτηση από το εξωτερικό προσέφερε μια μικρή στήριξη το Μάιο, οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν σημαντικά κατά 2,7%», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

NAFTEMPORIKI

Παγκόσμια Τράπεζα: 75% πάνω οι τιμές τροφίμων λόγω των βιοκαυσίμων

Παγκόσμια Τράπεζα: 75% πάνω οι τιμές τροφίμων λόγω των βιοκαυσίμων

Η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 75% από το 2002, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για να μη δυσχεράνει τη θέση του Λευκού Οίκου ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων μόλις κατά 3%.

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνεται άνοδος ενός «καλαθιού» τιμών τροφίμων κατά 140%, μεταξύ 2002 και Φεβρουαρίου του 2008.

«Η άνοδος των τιμών ενέργειας και λιπασμάτων συνέβαλε σε ποσοστό 15% μόνο στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, ενώ η συνεισφορά της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων ανέρχεται σε ποσοστό 75%», καταλήγει η έκθεση.

NAFTEMPORIKI

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ (INDEPENDENCE DAY).

Αγοράστε ΤΩΡΑ!

Αγοράστε ΤΩΡΑ!

«Απανταχού μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αγοράστε ΤΩΡΑ!» φωνάζει σε νεό report της η Citigroup συστήνοντας σε εταιρείες, ιδιώτες, θεσμικούς, στρατηγικούς επνδυτές και private equity εταιρείες που έχουν την πολυτέλεια να τοποθετηθούν και να περιμένουν, να μπουν τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά. Για εκείνους που βιάζονται, συμβουλεύει να αγοράσουν «ανάπτυξη» και να πουλήσουν «μόχλευση», όπως επίσης και να κυνηγήσουν τις μετοχές εταιρειών με θετικό momentum κερδοφορίας.
Οπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι αγορές έχουν χάσει πάνω από 30% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ( η δικιά μας αγορά βέβαια το κατάφερε αυτό μέσα σε μόλις έξι μήνες ) και οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα χαμηλά 15 ετών.

Η μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας καθώς και οι υποβαθμίσεις των αναλυτών, σίγουρα δεν έχουν δει το τέλος τους ακόμα και οι διακυμανσεις των μετοχών αναμένοντια έντονες στο προσεχές διάστημα.

Οι πωλητές έχουν υπερισχύησει μακράν των αγοράστων μέχρο σήμερα και η στήριξη από τους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές όπως τα hedge funds και οι private equity εταιρείες απουσιάζει. Και όχι απλά απουσιάζει αλλά … ξεπούλησε! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, oι εκροές από τα ευρωπαϊκά funds άγγιξαν τα 100 δισ ευρώ, κάνοντας το 2008 το χειρότερο έτος της δεκαετίας.

Ομως όπως τονίζει η Citigroup, υπάρχει φώς στην άκρη του τούνελ και αυτό το φως έρχεται από την αξία που υπάρχει σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή, ιδιαίτερα εάν συγκριθούν οι μετοχές σήμερα με όλα τα υπόλοιπα asset classes. Ηδη οι στρατηγικοί αγοράστες που έχουν μακροπρόθεσμες βλέψεις στις αγορές – και πάρα πολλά λεφτά θα πρέπει να τονίσουμε – όπως τα εθνικά κεφάλαια κρατικού πλούτου ή SWFs και οι EMBs δηλαδή οι αγοράστες αναδυόμενων αγορών, ήδη έχουν αγοράσει τεράστια μερίδια στον χρηματοοικονομικό κλάδο του ανεπτυγμένου κόσμου, και παρά την άσχημη πορεία του τελευταίου διαστήματος, δεν κουνήθηκαν από τις θέσεις τους. Κατι ανάλογο έκαναν και οι λεγόμενοι deep value investors όπως ο Warren Buffet, ο οποίος στις αρχές του έτους τοποθετηθήκε έντονα στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο, και δεν το έχει κουνήσει ρούπι! Μακροπρόθεσμοι, αγοράστε λοιπόν!

REPORTER.GR

Στο 5,2% ο εν. πληθωρισμός Ιουνίου

Στο 5,2% ο εν. πληθωρισμός Ιουνίου


Στο 5,2% ανήλθε τον Ιούνιο του 2008 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έναντι 4,6% το Μάιο και 4,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός είναι 1,2 ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτόν της ευρωζώνης.

Στη διαμόρφωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον περασμένο μήνα συνέβαλε πρωτίστως ο τομέας στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και υγραερίου, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο της τάξης του 12,8%, ενώ αύξηση 8,8% παρατηρήθηκε και στον τομέα των μεταφορών. Αύξηση 6,0% σημειώθηκε επίσης και στον τομέα των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, ενώ κατά 5,9% και 4,8% αυξήθηκαν και οι τομείς εστιατορίων-ξενοδοχείων και εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Αντίθετα, μικρή μείωση της τάξης του 0,9% σημείωσε η κατηγορία ένδυσης και υπόδησης ενώ επίσης μείωση 0,5% σημείωσε η κατηγορία αλκοολούχων ποτών και καπνού.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2008, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε στο 4,6%.

STOCKWATCH.COM.CY

Τα επαγγέλματα που πληρώνουν

Τα επαγγέλματα που πληρώνουν


• Με premium η μονιμότητα δημοσίων και τραπεζικών

• Δημόσιο: Ετήσιες αυξήσεις 7,1% την τελευταία 20ετία

• Τι δείχνουν στοιχεία από το 1985

Χάσμα εκατοντάδων ευρώ χωρίζει τις αυξήσεις στο δημόσιο και στο χρηματοοικονομικό τομέα από αυτές στην υπόλοιπη αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η StockWatch. Τα στοιχεία αποτυπώνουν με ακρίβεια τις σημαντικές διαφορές που προκύπτουν στις αυξήσεις που λαμβάνουν οι 400 χιλ. περίπου εργαζόμενοι και εντοπίζουν την ανισότητα που υπάρχει στις συνολικές τους απολαβές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που επεξεργάστηκε η StockWatch, η μέση ετήσια αύξηση στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων από το 1985 μέχρι το 2006 ανήλθε στο 7,1% έναντι 6,7% για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση δόθηκε επί προεδρίας του Γιώργου Βασιλείου το 1990 και έφθασε το 10,9%, ενώ η χαμηλότερη δόθηκε επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2004 και περιορίστηκε στο 2,95%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν ετησίως:

• την ΑΤΑ που κυμαίνεται μεταξύ 2% - 3%

• προσαυξήσεις 3% - 4% και

• γενικές αυξήσεις 1% - 2%.

Λόγω της σημαντικής αύξησης της ΑΤΑ τα τελευταία δύο εξάμηνα και της γενικής αύξησης 2% που παραχώρησε η κυβέρνηση του κ. Παπαδόπουλου το Φεβρουάριο, η φετινή αύξηση των συνολικών απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να είναι η ψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Η ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας αυτή την περίοδο κυμαίνεται κάτω του 2%.

Η διαφορά του 0,4% στη μέση ετήσια αύξηση που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι φαντάζει μικρή, αλλά διαχρονικά το χάσμα που χωρίζει ένα δημόσιο από ένα μέσο υπάλληλο ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ. Αν οι δύο είχαν το 1985 υποθετικό μισθό €1.000, σήμερα τους χωρίζουν €329. Ο δημόσιος υπάλληλος θα λάμβανε το 2006 €4.241 σε σύγκριση με €3.912 που λαμβάνει ο μέσος υπάλληλος.

Το πραγματικό χάσμα είναι μεγαλύτερο, καθώς η μέση αύξηση στους μισθούς των 400 χιλ. εργαζομένων περιλαμβάνει και τις σχετικά ψηλές αυξήσεις των 55 χιλ. δημοσίων υπαλλήλων. Χωρίς τις αυξήσεις αυτές, η μέση αύξηση θα ήταν χαμηλότερη του 6,7%.

Η αφρόκρεμα

Τα μισθολογικά προνόμια των δημοσίων (στα οποία δεν περιλαμβάνονται, εδώ, οι συντάξεις ή η δωρεάν ιατρική περίθαλψη) ξεπερνά μόνο μία κατηγορία υπαλλήλων: αυτών που εργάζονται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Τραπεζικοί, λογιστές, ασφαλιστές, δικηγόροι και κτηματομεσίτες απολαμβάνουν, στο σύνολο τους, ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις 8%, δηλαδή 1,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ενός τραπεζικού και ενός μέσου υπαλλήλου που λάμβαναν μισθό €1.000 το 1985 ανήλθε σε €1.121 το 2006.

Οι αυξήσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο περιορίστηκαν πάντως σε επίπεδα κάτω του 8% τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω των μισθολογικών παραχωρήσεων της συντεχνίας των 10 χιλ. τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ την τελευταία τριετία. Το 2004 η μέση αύξηση στο χρηματοοικονομικό κλάδο περιορίστηκε στο 5,5% και ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας 20ετίας.

Πέραν του ευνοϊκού ωραρίου (σχολνάνε 4 μέρες τη βδομάδα στις 2:30), τους τραπεζικούς και τους δημόσιους συνδέει η μονιμότητα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν έχουν αντιμετωπίζουν καμία εργασιακή αβεβαιότητα. Αυτό συνεπάγεται ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και σε αρκετές περιπτώσεις απογευματινή εργασία.

Εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη γεωργία και κτηνοτροφία, όπου η μέση αύξηση την τελευταία 20ετία περιορίστηκε στο 5,9%. Κάποιος που ξεκίνησε με μηνιαίο μισθό €1.000 το 1985, το 2006 έλαβε €609 λιγότερα από το μέσο εργαζόμενο.

Στον τομέα της μεταποίησης η μέση αύξηση ήταν 6,1% και στις κατασκευές 6,5%.

Τα στοιχεία δε διαχωρίζουν τους 10 χιλ. υπαλλήλους που εργάζονται σε ημικρατικούς οργανισμούς και σε άλλες εταιρείες που ανήκουν στο κράτος (π.χ. Κυπριακές Αερογραμμές, Eurocypria, κ.τ.λ.). Αξιοσημείωτο όμως το ότι οι μόνοι τομείς που απολαμβάνουν ετήσιες αυξήσεις πάνω από το μέσο όρο είναι αυτοί όπου το δημόσιο έχει σημαντική παρουσία: δημαρχεία, επικοινωνίες, μεταφορές κ.τ.λ. Στον τομέα «ηλεκτρισμός, υγραέριο και νερό», για παράδειγμα, όπου βασικός τροφοδότης είναι το κράτος, η μέση ετήσια αύξηση φθάνει το 7,1%, όση είναι και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

STOCKWATCH.COM.CY

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,237.89 -27.51 -0.21%
HANG SENG INDEX 21,423.82 181.04 0.85%
CSI 300 INDEX 2,741.85 -18.76 -0.68%

Moody’s: Δεν «βλέπει» αύξηση των ευρω-επιτοκίων τον Αύγουστο

Moody’s: Δεν «βλέπει» αύξηση των ευρω-επιτοκίων τον Αύγουστο


Διατήρηση αμετάβλητων των ευρω-επιτοκίων τον επόμενο μήνα «βλέπει» η Moody’s, επικαλούμενη τη διστακτικότητα του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν – Κλοντ Τρισέ να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.

Όσον αφορά στους επόμενους μήνες, το βασικό σενάριο της Moody’s θεωρεί ότι επόμενο βήμα της ΕΚΤ θα είναι μια μείωση των επιτοκίων, εάν συνεχίσει να επιβραδύνεται η οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει, τα επιτόκια πιθανόν να παραμείνουν στο 4% μέχρι τα τέλη του έτους, έπειτα από μια μείωση που θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι, πάντως, η επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω του 3%, κάτι το οποίο θεωρείται πιθανό δεδομένης της μείωσης της ζήτησης για πετρέλαιο.

Όσον αφορά στο 2009, η Moody’s εκτιμά ότι τα επιτόκια πιθανόν να μειωθούν στο 3,75% εντός του πρώτου τριμήνου και στο 3,5% περί τα μέσα του έτους. Αυτό, ωστόσο, δεν θα συμβεί αν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» διατηρηθούν χωρίς λόγο σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός παραμείνει άνω του 3%, σημειώνει ο ξένος οίκος.

NAFTEMPORIKI

Goldman Sachs: Κεφάλαια έως 90 δισ. ευρώ πιθανόν να χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Goldman Sachs: Κεφάλαια έως 90 δισ. ευρώ πιθανόν να χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες


Νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 60-90 δισ. ευρώ πιθανόν να χρειαστεί να αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσουν τους οικονομικούς δείκτες τους στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Σε σημείωμα που απέστειλε σήμερα σε επενδυτές, ο ξένος οίκος υποβάθμισε τις συστάσεις του για τις σουηδικές Carnegie & Co. και Swedbank σε “sell” από “neutral”, και για την ισπανική Banco Santander από “neutral” σε “buy”.

«Οι νομοθετικές πιέσεις και η ισχυρή καμπή στον πιστωτικό κύκλο είναι οι δύο βασικοί λόγοι ανησυχίας για τους τραπεζικούς επενδυτές», επισημαίνει η Goldman Sachs.


NAFTEMPORIKI

Credit Suisse: Υποβάθμιση προβλέψεων, μείωση τιμής – στόχου από Citigroup

Credit Suisse: Υποβάθμιση προβλέψεων, μείωση τιμής – στόχου από Citigroup

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη της Credit Suisse καθώς και σε μείωση της τιμής – στόχου για τη μετοχή της ελβετικής εταιρεία, προέβη σήμερα η Citgroup.

Συγκεκριμένα, η Citi μείωσε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας στα 55 φράγκα από τα 65 φράγκα.

Όσον αφορά στην κερδοφορία της για το 2008, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε 1,47 φράγκα ανά μετοχή, έναντι 2,49 φράγκων ανπου προέβλεπε προηγουμένως. Επίσης, μείωσε την πρόβλεψή της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 σε 6,54 φράγκα από 7,24 φράγκα.

Οι μετοχές της Credit Suisse, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου στις 24 Ιουλίου, ενισχύθηκαν χθες στη Ζυρίχη κατά 1,1% στα 45,4 ελβετικά φράγκα.


NAFTEMPORIKI

SFS: Premium 20,7% για WKH

SFS: Premium 20,7% για WKH


Premium 20,7% από την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης προσφέρει η εταιρεία SFS για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της White Knight. Η SFS με σημερινή ανακοίνωση που κοινοποίησε στο ΧΑΚ αναφέρεται στην οριστική της απόφαση για διατύπωση ολικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση μέχρι και το 100% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της White Knight σε μετρητά.

Η αντιπαροχή που θα προσφερθεί για κάθε μία μετοχή της WKH είναι €0,35 και όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία θα προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις με τραπεζικό ίδρυμα το οποίο και θα παράσχει τη σχετική βεβαίωση που προβλέπει ο νόμος ότι η εταιρεία διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την πληρωμή της προτεινόμενης αντιπαροχής.

Επισημαίνεται ότι η SFS και η Franston Ltd (100% θυγατρική εταιρεία της εταιρείας) κατέχουν ήδη το 77,14% και το 12,37% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της WKH, αντίστοιχα, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 89,51%.

Τα πλήρη στοιχεία και πληροφορίες για τη δημόσια πρόταση θα περιληφθούν στο Έγγραφο Δημόσιας Πρότασης, το οποίο θα ετοιμαστεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου και τις σχετικές οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με το περιεχόμενο του Εγγράφου Δημόσιας Πρότασης.

Η δημόσια πρόταση τελεί υπό την αίρεση να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, οι οποίες προβλέπονται από το Νόμο σε σχέση με την παρούσα Δημόσια Πρόταση.

STOCKWATCH.COM.CY

Επικύρωση Συνθήκης της Λισαβόνας

Επικύρωση Συνθήκης της Λισαβόνας

Η oλομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 31 ψήφους υπέρ, 18 κατά και μια αποχή επικύρωσε απόψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Υπέρ της Συνθήκης ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκού Κόμματος, κατά οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή.

Η Κυπριακή βουλή είναι η 20η που επικυρώνει τη Συνθήκη.

Η μόνη χώρα που έκανε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη, η Ιρλανδία, την απέρριψε, εν μέρει λόγω επιφυλάξεων για την πιθανότητα αλλοίωσης του ευνοϊκού φορολογικού της καθεστώτος. Οι επιφυλάξεις εστιάστηκαν στην απώλεια του βέτο που συνεπάγεται η αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών.

STOCKWATCH.COM.CY

Nikkei: Η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση

Nikkei: Η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση


Μικρότερες ζημίες σε σχέση με την Κίνα και την Ινδία καταγράφει ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 στο Τόκιο, ακόμη και μετά από την πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης στη διάρκεια των τελευταίων 54 ετών που γνώρισε τις τελευταίες ημέρες.

Ο Nikkei υποχώρησε χθες για ενδέκατη συνεχή ημέρα, σημειώνοντας την πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης από το Μάιο του 1954, όταν ο δείκτης είχε «βουλιάξει» για 15 συνεχείς ημέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nikkei.

Η πτώση 8,2% που παρουσιάζει ο δείκτης από τις 18 Ιουνίου έχει οδηγήσει τις απώλειές του στο 13% εφέτος, ποσοστό ωστόσο μικρότερο από την πτώση 24% του δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, 37% του δείκτη Sensitive στην Ινδία και 48% του δείκτη CSI 300 της Κίνας.

Οι ιαπωνικές μετοχές απέφυγαν τις μεγαλύτερες ζημίες της περιοχής καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το τέλος του αντιπληθωρισμού στην Ιαπωνία θα δώσει στήριξη στην οικονομία και θα αυξήσει τη ζήτηση για μετοχές.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία είναι χαμηλότερος από το ένα-πέμπτο της Κίνας και της Ινδίας, όπου η αλματώδης άνοδος των τιμών εμπορευμάτων ενδέχεται να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις με άνοιγμα σε αναδυόμενες αγορές σημείωσαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 18 Ιουνίου.

NAFTEMPORIKI
Share |