Friday, July 4, 2008

Τα επαγγέλματα που πληρώνουν

Τα επαγγέλματα που πληρώνουν


• Με premium η μονιμότητα δημοσίων και τραπεζικών

• Δημόσιο: Ετήσιες αυξήσεις 7,1% την τελευταία 20ετία

• Τι δείχνουν στοιχεία από το 1985

Χάσμα εκατοντάδων ευρώ χωρίζει τις αυξήσεις στο δημόσιο και στο χρηματοοικονομικό τομέα από αυτές στην υπόλοιπη αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η StockWatch. Τα στοιχεία αποτυπώνουν με ακρίβεια τις σημαντικές διαφορές που προκύπτουν στις αυξήσεις που λαμβάνουν οι 400 χιλ. περίπου εργαζόμενοι και εντοπίζουν την ανισότητα που υπάρχει στις συνολικές τους απολαβές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που επεξεργάστηκε η StockWatch, η μέση ετήσια αύξηση στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων από το 1985 μέχρι το 2006 ανήλθε στο 7,1% έναντι 6,7% για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση δόθηκε επί προεδρίας του Γιώργου Βασιλείου το 1990 και έφθασε το 10,9%, ενώ η χαμηλότερη δόθηκε επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2004 και περιορίστηκε στο 2,95%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν ετησίως:

• την ΑΤΑ που κυμαίνεται μεταξύ 2% - 3%

• προσαυξήσεις 3% - 4% και

• γενικές αυξήσεις 1% - 2%.

Λόγω της σημαντικής αύξησης της ΑΤΑ τα τελευταία δύο εξάμηνα και της γενικής αύξησης 2% που παραχώρησε η κυβέρνηση του κ. Παπαδόπουλου το Φεβρουάριο, η φετινή αύξηση των συνολικών απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να είναι η ψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Η ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας αυτή την περίοδο κυμαίνεται κάτω του 2%.

Η διαφορά του 0,4% στη μέση ετήσια αύξηση που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι φαντάζει μικρή, αλλά διαχρονικά το χάσμα που χωρίζει ένα δημόσιο από ένα μέσο υπάλληλο ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ. Αν οι δύο είχαν το 1985 υποθετικό μισθό €1.000, σήμερα τους χωρίζουν €329. Ο δημόσιος υπάλληλος θα λάμβανε το 2006 €4.241 σε σύγκριση με €3.912 που λαμβάνει ο μέσος υπάλληλος.

Το πραγματικό χάσμα είναι μεγαλύτερο, καθώς η μέση αύξηση στους μισθούς των 400 χιλ. εργαζομένων περιλαμβάνει και τις σχετικά ψηλές αυξήσεις των 55 χιλ. δημοσίων υπαλλήλων. Χωρίς τις αυξήσεις αυτές, η μέση αύξηση θα ήταν χαμηλότερη του 6,7%.

Η αφρόκρεμα

Τα μισθολογικά προνόμια των δημοσίων (στα οποία δεν περιλαμβάνονται, εδώ, οι συντάξεις ή η δωρεάν ιατρική περίθαλψη) ξεπερνά μόνο μία κατηγορία υπαλλήλων: αυτών που εργάζονται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Τραπεζικοί, λογιστές, ασφαλιστές, δικηγόροι και κτηματομεσίτες απολαμβάνουν, στο σύνολο τους, ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις 8%, δηλαδή 1,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ενός τραπεζικού και ενός μέσου υπαλλήλου που λάμβαναν μισθό €1.000 το 1985 ανήλθε σε €1.121 το 2006.

Οι αυξήσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο περιορίστηκαν πάντως σε επίπεδα κάτω του 8% τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω των μισθολογικών παραχωρήσεων της συντεχνίας των 10 χιλ. τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ την τελευταία τριετία. Το 2004 η μέση αύξηση στο χρηματοοικονομικό κλάδο περιορίστηκε στο 5,5% και ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας 20ετίας.

Πέραν του ευνοϊκού ωραρίου (σχολνάνε 4 μέρες τη βδομάδα στις 2:30), τους τραπεζικούς και τους δημόσιους συνδέει η μονιμότητα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν έχουν αντιμετωπίζουν καμία εργασιακή αβεβαιότητα. Αυτό συνεπάγεται ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και σε αρκετές περιπτώσεις απογευματινή εργασία.

Εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη γεωργία και κτηνοτροφία, όπου η μέση αύξηση την τελευταία 20ετία περιορίστηκε στο 5,9%. Κάποιος που ξεκίνησε με μηνιαίο μισθό €1.000 το 1985, το 2006 έλαβε €609 λιγότερα από το μέσο εργαζόμενο.

Στον τομέα της μεταποίησης η μέση αύξηση ήταν 6,1% και στις κατασκευές 6,5%.

Τα στοιχεία δε διαχωρίζουν τους 10 χιλ. υπαλλήλους που εργάζονται σε ημικρατικούς οργανισμούς και σε άλλες εταιρείες που ανήκουν στο κράτος (π.χ. Κυπριακές Αερογραμμές, Eurocypria, κ.τ.λ.). Αξιοσημείωτο όμως το ότι οι μόνοι τομείς που απολαμβάνουν ετήσιες αυξήσεις πάνω από το μέσο όρο είναι αυτοί όπου το δημόσιο έχει σημαντική παρουσία: δημαρχεία, επικοινωνίες, μεταφορές κ.τ.λ. Στον τομέα «ηλεκτρισμός, υγραέριο και νερό», για παράδειγμα, όπου βασικός τροφοδότης είναι το κράτος, η μέση ετήσια αύξηση φθάνει το 7,1%, όση είναι και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |