Friday, July 4, 2008

Στα 144 δολ. έκλεισε το αργό

Στα 144 δολ. έκλεισε το αργό

Με πτώση έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το Ιράν δήλωσε ότι έδωσε θετική απάντηση στα κίνητρα που στοχεύουν να πείσουν το έθνος να σταματήσει τον εμπλουτισμού ουρανίου. Η εξέλιξη αυτή, κατεύνασε την ανησυχία ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία θα στερούσε την ιρανική προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το πετρέλαιο έχει σημειώσει ράλι καθώς οι επενδυτές «γυρνούν την πλάτη» στις μετοχές, ενώ στρέφονται στα εμπορεύματα.

Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 0,85%, ή κατά 1,24 δολάρια στα 144,05 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες 1,08% κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 144,10 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί για 19 εβδομάδες σε σύνολο 27 από την αρχή της χρονιάς καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα συμβόλαια αργού παρά στις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες και χθες συμπλήρωσαν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Αύγουστο υποχωρεί ελαφρώς 0,27% στα 144,90 δολάρια ενώ χθες παρουσίασε άνοδο κατά 1,2% και άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 145,85 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχωρεί κατά 0,25% λεπτά στην αγορά του Λονδίνου στα 145,30 δολάρια το βαρέλι ενώ χθες έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 146,69 δολαρίων.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν καταγράψει άνοδο κατά 3,6% αυτή την εβδομάδα και έχουν διπλασιαστεί σε σχέση πέρυσι.

Πριν από λίγο, το Ιράν εξέφρασε την προθυμία να συζητήσει το πακέτο κινήτρων των έξι μεγάλων δυνάμεων για τη διακοπή του πυρηνικού του προγράμματος του , ως απάντηση στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το ιρανικό κρατικό κανάλι, το Ιράν είναι «προσηλωμένο» στις αρχές της κοινής πολιτικής και του εποικοδομητικού διαλόγου, όχι όμως μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ.Σολάνα είχε ανακοινώσει το πακέτο κινήτρων στην ηγεσία του Ιράν στις 14 Ιουνίου, ζητώντας να σταματήσει το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων. Ως «αντάλλαγμα» είχαν προταθεί, μεταξύ αλλων, βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και υποστήριξη της ιρανικής αίτησης εισδοχής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, το αργό αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο Bloomberg, αφού οι επενδυτές έχουν ήδη δείξει ότι στρέφονται στο αργό και στα παράγωγα του, εγκαταλείποντας αυτήν την περίοδο τις χρηματιστηριακές αγορές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |