Wednesday, January 23, 2008

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ



Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ¨ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΝ LINE¨ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ ΑΥΡΙΟ 24-01-08 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 27-01-08 ΛΟΓΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΤΕ!

Bank of America Plans $6 Billion Preferred Offering

Bank of America Plans $6 Billion Preferred Offering

Jan. 23 (Bloomberg) -- Bank of America Corp., the nation's second-largest bank, plans to raise $6 billion by selling preferred shares.

The offering will be split between preferred shares and convertible preferred shares, the Charlotte, North Carolina- based company said in a statement. Proceeds will be used for general corporate purposes, the bank said.

Bank of America said yesterday fourth-quarter earnings dropped 95 percent after $5.28 billion of mortgage-related writedowns and higher provisions for future loan losses.


BLOOMBERG

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Conference Board


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board

Στην πλατφόρμα της Citigroup και της UBS το ETF της Alpha Bank!

Στην πλατφόρμα της Citigroup και της UBS το ETF της Alpha Bank!

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει την λειτουργία του το πρώτο ETF στην Ελλάδα, σχεδιασμένο από την Alpha Bank, έχει ζητηθεί να συμμετάσχει στις πλατφόρμες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον πλανήτη, η UBS και η Ctigroup. Το νέο προϊόν που απαλλάσσονται της φορολογίας του 0,15% αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου και το απόγευμα της Τετάρτης έγινε επίσημη παρουσίασή του ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιου και του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλου.
Μιλώντας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Finance κ. Αρτ. Θεοδωρίδης μίλησε γενικώς για τις αγορές -μέρες που είναι άλλωστε...-, λέγοντας για το συγκεκριμένα για το Χ.Α. ότι, « δεσπόζουσα θέση της αγοράς μας δεν είναι δεδομένη στο πλαίσιο της MiFid».

Για να συνεχίσει λέγοντας πως, « τα ETF’s έχουν ευτυχώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων αγορών, πολύ απλά διότι δεν υπόκεινται στη φορολόγηση του 0,15% που ισχύει κατά τις πωλήσεις των μετοχών».

Ο ίδιος θεωρεί πως, «οι αγορές βρίσκονται σε δύσκολη φάση. Οι ζημιές των τραπεζών είναι μεγάλες και δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα μείνει αλώβητη από την διεθνή κρίση.

Για την ώρα όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι εισρέουν στην ελληνική οικονομία κεφάλαια από τις αραβικές χώρες και την Ρωσία.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει «σώο και αβλαβές» από την κρίση, λόγω της μηδενικής έκθεσης στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων», ενώ στ΄θηκε στην σημαντική δραστηριοποίηση των τραπεζών στην ευρύτερη ζώνη της Ν.Α. Ευρώπης. Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι παρά την κρίση, οι ελληνικές επιχειρήσεις προοδεύουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος καλωσόρισε το ETF της Alpha, λέγοντας όμως, ότι, « το timing είναι άσχημο για τα χρηματιστήρια και το Χ.Α. Πλην όμως, η αγορά μας έχει διορθώσει σημαντικά, αλλά υφίσταται τις πιέσεις στο πλαίσιο που οι κεφαλαιαγορές αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία».

Επίσης, είπε πως, «οι ξένοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, λόγω κρίσης, προκειμένου να κατοχυρώσουν ρευστότητα ή να περιορίσουν τις απωλειές τους».

Για τον 20άρη, τον οποίο θα έχει και ως δείκτη αναφοράς το ETF τηςAlpha, είπε πως, «από την αρχή του χρόνου έχει σημειώσει απώλειες 21%», οπότε, όπως ανέφερε επί λέξει, «όποιος αγοράσει αυτό το προϊόν, είναι σα να αγοράζει τη νέα κολεξιόν στις εκπτώσεις».

Στελέχη της Alpha Bank ανέφεραν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν το market making η Εθνική και η Eurobank.

Πρόκειται για το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (διεθνώς γνωστά ως Exchange Traded Funds - ETF) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στόχος του είναι η αναπαραγωγή της αποδόσεως του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποιήσεως FTSE Athex 20, ο οποίος περιλαμβάνει τις 20 μεγαλύτερες (blue chips) εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. θα εκδοθούν 6 εκατομμύρια μερίδια, συνολικού ενεργητικού 140 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος Alpha Bank, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την FTSE International, δίδουν για πρώτη φορά στους επενδυτές τη δυνατότητα να επενδύσουν στις 20 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω ενός προϊόντος το οποίο προσφέρει:

- Διαφάνεια

- Χαμηλό κόστος

- Αμεση συγκρισιμότητα με την πορεία του Δείκτη που αναπαράγει

- Ρευστότητα.

Τα ETF αποτελούν Αμοιβαία Κεφάλαια τα μερίδια των οποίων διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο όπως ακριβώς και οι μετοχές, και αναπαράγουν την απόδοση κάποιου δείκτη αναφοράς. Κάθε ETF αποτελεί από μόνο του ένα χαρτοφυλάκιο, επιτρέποντας στον επενδυτή να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε συγκεκριμένη αγορά.

Σήμερα, υπάρχουν ETF που αναπαράγουν μεγάλους γνωστούς χρηματιστηριακούς δείκτες όπως FTSE, DOW JONES, DAX, ETF που αναπαράγουν συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. τεχνολογίας, τραπεζών, ενέργειας), καθώς και ETF που αναπαράγουν ομολογιακούς δείκτες και εμπορεύματα.

Τα ETF απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες επενδυτές που δεν έχουν την τεχνογνωσία ή τον χρόνο να δομήσουν ένα χαρτοφυλάκιο με ικανή διασπορά, όσο και σε θεσμικούς επενδυτές. Χρησιμοποιούνται διεθνώς εξίσου ως μέσο για μακροπρόθεσμη επένδυση όσο και ως επενδυτικό ?εργαλείο? για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Το "Alpha ETF FTSE Athex 20 Μετοχικό Εσωτερικού" αποτελεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών επιτυγχάνοντας διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Τα μερίδια του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγματεύσεως του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω των Μελών του (Χρηματιστηριακές Εταιρίες), όπως ακριβώς και οι μετοχές. Η χρηματιστηριακή τιμή του μεριδίου προσδιορίζεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, όπως και οι μετοχές.

REPORTER.GR

ConocoPhillips: 37% πάνω τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο

ConocoPhillips: 37% πάνω τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο

ΙΣΧΥΡΗ ώθηση έδωσαν οι υψηλές τιμές ενέργειας στην κερδοφορία της ConocoPhillips η οποία ενισχύθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 κατά 37%, φτάνοντας στα 4,37 δισ. δολάρια ή 2,71 δολάρια ανά μετοχή.

Τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, που τα «έβλεπαν» στα 2,38 δολάρια ανά μετοχή.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 52,7 δισ. δολάρια από 41,5 δισ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα κέρδη στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης ανήλθαν στα 2,61 δισ. δολάρια, επωφελούμενα των υψηλών τιμών εμπορευμάτων, φορολογικών ελαφρύνσεων καθώς και της απελευθέρωσης κεφαλαίων που είχαν δεσμευθεί ως χρηματικές εγγυήσεις.

Στον τομέα διύλισης και εμπορίας η ConocoPhillips εμφάνισε κέρδη 1,12 δισ. δολαρίων, έναντι κερδών 919 εκατ. δολαρίων που είχε εμφανίσει ένα χρόνο πριν, εν μέρει λόγω των υψηλών περιθωρίων διύλισης.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η ημερήσια παραγωγή της εταιρείας διαμορφώθηκε σε περίπου 2,3 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1244.49 ( -2.13%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3621.52 ( -2.28%)

Όγκος: € 20,925,042

---

FTSE 100 INDEX 5,609.30 -130.80 -2.28%
CAC 40 INDEX 4,636.76 -205.78 -4.25%
DAX INDEX 6,439.21 -330.26 -4.88%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,270.17 298.98 2.50%
S&P 500 INDEX 1,338.60 28.10 2.14%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,316.41 24.14 1.05%

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΕΡΔΗ

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ APPLE KAI MOTOROLA ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 85% ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ Ε-BAY ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΠΤΩΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 3,50% ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 5,30%.

ΤΑ ΔΕ DOW JONES FUTURES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 2,20%.

Πρόστιμο 28,87 εκατ. ευρώ στη Bayer για συμμετοχή σε καρτέλ

Πρόστιμο 28,87 εκατ. ευρώ στη Bayer για συμμετοχή σε καρτέλ

ΠΡΟΣΤΙΜΟ συνολικού ύψους 34,2 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον γερμανικό όμιλο χημικών Bayer και την ιαπωνική ανταγωνίστριά του Zeon, για τη σύσταση καρτέλ στη βιομηχανία συνθετικού καουτσούκ.

Ειδικότερα, στη Bayer επιβλήθηκε πρόστιμο 28,87 εκατ. ευρώ, ενώ στη Zeon πρόστιμο 5,36 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες κατηγορούνται ότι την περίοδο 2000-2002 «κατάφεραν να αυξήσουν ή να σταθεροποιήσουν με άλλο τρόπο της τιμές, μέσω μιας σειράς συναντήσεων και άλλων παράνομων επαφών».

NAFTEMPORIKI

Προς νέα μείωση επιτοκίων η Fed

Προς νέα μείωση επιτοκίων η Fed

ΣΕ νέα μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η Fed, καθώς ο πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κρίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενήσει αρκετά, δίνοντάς του πλέον το περιθώριο να μειώσει περαιτέρω και ταχύτερα τα επιτόκια, προκειμένου να αποτρέψει τη διολίσθηση των παγκόσμιων οικονομιών σε ύφεση.

Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, η χθεσινή αιφνίδια απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια σηματοδοτεί μια δραματική μετατόπιση του ενδιαφέροντος των χαρασσόντων τη νομισματική πολιτική, από το ζήτημα του πληθωρισμού σε αυτό της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή θεωρείται ως απόδειξη πως οι ίδιοι βλέπουν πλέον πιο απειλητικό τον κίνδυνο μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, λόγω της πτώσης στις τιμές ακινήτων και μετοχών.

Σε μια πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed συντείνουν επίσης η κάμψη των τιμών πετρελαίου, οι χαμηλότερες εκτιμήσεις σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας καθώς και η επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και σύμβουλος της Fed, Μαρκ Γκέρτλερ, «τώρα είναι ελεύθεροι να κινηθούν πιο επιθετικά». «Θέλουν να αποφύγουν τον πανικό στο ενεργητικό. Δεν θέλουν να διαταραχθεί η ρευστότητα από τις μειώσεις», υποστηρίζει ο Γκέρτλερ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Fed πιθανόν να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, στις 30 Ιανουαρίου, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φέροντάς τα έτσι χαμηλότερα κατά 1,25% σε οκτώ μόλις ημέρες.

NAFTEMPORIKI

U.K. Growth Slows to Weakest Pace in More Than a Year

U.K. Growth Slows to Weakest Pace in More Than a Year

Jan. 23 (Bloomberg) -- The U.K. economy grew at the slowest pace in more than a year during the fourth quarter after a jump in credit costs hampered brokerage and computer services.

Gross domestic product increased 0.6 percent in the three months through December, the least since the third quarter of 2006, the government said in London today. The rate exceeded the 0.5 percent median forecast of 35 economists in a Bloomberg News survey. From a year earlier, the expansion was 2.9 percent.

Growth is forecast by economists to slow to 1.8 percent this year, matching the weakest pace since 1992, as the U.S. subprime mortgage crisis curbs consumer spending and halts a housing boom. Faster inflation may limit the Bank of England's ability to cut interest rates, Governor Mervyn King said.

``These figures are history,'' said George Buckley, an economist at Deutsche Bank AG in London. ``We are going to see a slowdown from now on. We expect a rate cut in February.''

Bank of England policy makers voted 8-1 to keep the interest rate unchanged at 5.5 percent in January, as inflation concerns led a majority to dismiss David Blanchflower's call for a reduction. The minutes suggested the U.K. central bank has less scope to lower rates as quickly as the U.S. Federal Reserve, which cut its rate by 0.75 percentage point yesterday.

Next Decision

All 30 economists in a Bloomberg survey from Jan. 18 predicted that the main U.K. interest rate will fall to 5.25 percent at the Feb. 7 meeting. The pound was at $1.9534 at 12:15 p.m. in London, down from $1.9606 yesterday.

``The Bank of England is not going to be as aggressive as the Fed,'' Holger Schmieding, head of European economics at Bank of America Corp. in London, said in an interview on Bloomberg Television. ``But the case for some cut is getting clearer.''

Growth in U.K. services, three quarters of the economy, slowed to 0.7 percent from 0.8 percent, led by the smallest expansion in business services and finance since the second quarter of 2003.

Services ranging from banking, share dealing and computer maintenance, accounting for 28 percent of the economy, grew 0.4 percent in the quarter, a third of the pace of the previous three months.

Industrial production rose 0.3 percent, with no change in manufacturing output, the statistics office said.

Rising oil and food prices may push U.K. inflation above 3 percent this year, the upper limit of the Bank of England's 2 percent target, even as growth slows sharply, King said.

Rate Cut

The central bank cut its main rate a quarter-point last month, and economists surveyed this month forecast a similar reduction in February to limit damage to the economy as consumers and companies find it harder to borrow money. King opened the way to further reductions, saying current interest rates are bearing down on demand.

The pace of expansion, which reached a three-year high of 3.1 percent in 2007, may slow to 1.8 percent this year, according to the average of independent forecasts compiled by the Treasury this month.

Growth in the fourth quarter slowed from 0.7 percent in the third quarter and matched the weakest pace since the July- September period 2005, when the economy grew 0.5 percent.

``The credit crunch is starting to hurt, impacting the services and financial sector,'' said Alan Clarke, an economist at BNP Paribas SA in London. ``In the next few quarters, the slowdown will spread more widely to the whole economy.''

Pressure on Brown

The worsening outlook piles pressure on Gordon Brown, whose Labour Party has fallen behind the Conservatives in opinion polls since he became prime minister in June. Opposition parties blame Brown for letting consumers build up record debts of 1.4 trillion pounds ($2.7 trillion) during his decade as finance minister.

The government faced criticism from the European Union today over the scale of the budget deficit, which economists say has limited its room to support the economy with tax cuts and more spending as growth slows.

The EU's executive arm in a report forecast a deficit of 2.9 percent of economic output in the year starting April, suggesting slower growth may push the shortfall through the EU ceiling of 3 percent.

Retailers Tesco Plc and Marks & Spencer Plc this month called for more U.K. interest-rate reductions amid mounting evidence that a slowdown is under way. Consumer spending accounts for two thirds of the U.K. economy, Europe's second largest.

House prices fell for a third month in January and values will continue to drop this year unless the Bank of England cuts interest rates further, Rightmove Plc said Jan. 21. Sports Direct International Plc, the U.K. sporting-goods retailer controlled by billionaire Mike Ashley, forecast ``increasingly difficult'' trading conditions over the next six months.

U.K. banks told the Bank of England they plan to make fewer loans to consumers and companies in the first quarter, threatening to deepen the economic slowdown, the central bank said in a quarterly survey conducted Nov. 19 to Dec. 12.

BLOOMBERG

Motorola Says Profit Slumps 84%; Forecasts Loss

Motorola Says Profit Slumps 84%; Forecasts Loss

Jan. 23 (Bloomberg) -- Motorola Inc., the biggest U.S. mobile-phone maker, posted an 84 percent drop in fourth-quarter profit and forecast an unexpected loss for this period after customers fled to Apple Inc. and Samsung Electronics Co.

Net income fell to $100 million, or 4 cents a share, from $623 million, or 25 cents, a year earlier, the company said in a statement today. Sales declined 18 percent to $9.65 billion.

Phone shipments plunged 38 percent as devices including the Razr 2, the follow-up to Motorola's best-selling model, failed to keep consumers away from Apple's iPhone and Samsung's Sync camera handset. The slump will force Chief Executive Officer Greg Brown, who took over Jan. 1, to further broaden his lineup of video and music phones, according to Morgan Keegan & Co.'s Tavis McCourt.

``The look and feel of their phones is getting old,'' said the Nashville, Tennessee-based analyst, who advises investors to hang on to the stock. ``People want touch screens and full keyboards, and Motorola's challenge over the next year or two is to really reinvent their product lineup.''

Excluding costs for job cuts and other items, the first- quarter loss will be 5 cents to 7 cents a share, Motorola said. Analysts on average projected a profit of 10 cents.

Motorola fell 32 cents, or 2.6 percent, to $12 in trading before exchanges opened. Before today, Motorola shares had lost 34 percent of their value in the past year. They closed at $12.32 in New York Stock Exchange composite trading yesterday.

Zander's Legacy

Excluding costs for job cuts, fourth-quarter profit was 14 cents a share, topping the 13-cent average projection of analysts. On Oct. 25, Schaumburg, Illinois-based Motorola had predicted profit of 12 cents to 14 cents. Sales met the $9.64 billion average of estimates compiled by Bloomberg.

Brown became chief after predecessor Ed Zander resigned in November. Zander had revived Motorola with the Razr, only to see its cachet fade amid gains by Nokia Oyj. Other gainers include Samsung, which supplanted Motorola last year as the world's second-biggest maker of mobile phones.

Now Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., the fourth- largest handset maker, is threatening Motorola's third-place spot. The company posted an 18 percent increase in unit shipments last quarter and may overtake Motorola this year, according to a report from Cowen & Co. analyst Matthew Hoffman in Boston.

Motorola's share of global phone sales fell to 13.1 percent in the third quarter from 20.7 percent a year earlier, according to Stamford, Connecticut-based researcher Gartner Inc. The company probably lost more share last quarter, McCourt said.

Nokia increased its market share to 38.1 percent in the third quarter, while Samsung boosted its share to 14.5 percent, according to Gartner. Sony Ericsson lifted its share to 8.8 percent.

Brown's Strategy

To prevent Motorola from slipping further, Brown, 47, plans to start selling the Moto Z10 for shooting and editing video and the Rokr E8, which holds about 5,000 songs and includes a camera. He also may benefit from the 7,500 job cuts Zander started last year. The lower costs helped Motorola post its first profit in three quarters in October.

``They've done a lot of cost-cutting,'' McCourt said. ``The big challenge for Brown is to stabilize revenues and ultimately start growing them again.''

BLOOMBERG

Στην ΜΙG πιστώθηκαν ομολογίες του Υγεία

Στην ΜΙG πιστώθηκαν ομολογίες του Υγεία

Στην ατομική μερίδα της ΜIG, μετόχου του Υγεία, πιστώθηκαν την 21η Ιανουαρίου, 24.602.666 μετατρέψιμες ομολογίες Υγεία, συνολικής αξίας 110.711.997,00 ευρώ.

REPORTER.GR

Ο Τρισέ οδηγεί την Ευρώπη σε μαζικές ρευστοποιήσεις, απώλειες αναμένονται στη Wall

Ο Τρισέ οδηγεί την Ευρώπη σε μαζικές ρευστοποιήσεις, απώλειες αναμένονται στη Wall

Διευρύνονται με ταχύ ρυθμό οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το DAX να χάνει 3,22%, καθώς η ΕΚΤ δε φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητα στις αγορές και να στηρίξει την εταιρική ανάπτυξη.Επίσης, νέα πτώση στη Wall καταδεικνύουν τα παράγωγα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 1,87%, χάνοντας 107,30 μονάδες,στις 5.681,70, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 2,56%, με απώλειες 124 μονάδων, στις 4.801,48 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAXσημειώνει πτώση 3,22% ή 218 μονάδες, στις 6.551,68 μονάδες.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισε, δεν έδωσε κανένα σημάδι για μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια προκάλεσε η δημοσίευση των πρακτικών της Bank of England απ όπου προκύπτει ότι οκτώ μέλη (έναντι ενός) ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του ύψους του επιτοκίου της στερλίνας τον Ιανουάριο.

Στη ομιλία του ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι σκοπεύει να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις ακόμη και μετά την ισχυρή διόρθωση των αγορών αλλά και τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου του δολαρίου από τη Fed.

Την ίδια ώρα σε νέα μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η Fed, καθώς ο πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κρίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενήσει αρκετά, δίνοντάς του πλέον το περιθώριο να μειώσει περαιτέρω και ταχύτερα τα επιτόκια, προκειμένου να αποτρέψει τη διολίσθηση των παγκόσμιων οικονομιών σε ύφεση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η χθεσινή κίνηση θεωρείται ως απόδειξη πως οι ίδιοι βλέπουν πλέον πιο απειλητικό τον κίνδυνο μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, λόγω της πτώσης στις τιμές ακινήτων και μετοχών.

Δυναμικό rebound πραγματοποίησαν οι ασιατικές αγορές, μετά και την αποφασιστική παρέμβαση της Fed και τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,5%.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 10,72% στις 24.090,17 μονάδες και στη Ιαπωνία ο Nikkei κατά 2,04% στις 12.829,06 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Fed θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Απώλειες κατέγραψαν χθες οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Wall Street για πέμπτη ημέρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί σε διάστημα 11 μηνών. Παρόλα αυτά η αιφνίδια κίνηση της Fed για μείωση του βασικού επιτοκίου δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3,5%, φαίνεται πως απέτρεψε τα χειρότερα και βοήθησε να συγκρατηθούν οι απώλειες.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,06% χάνοντας 128,11 μονάδες, στις 11.971,19, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,11% κλείνοντας στις 1.310,50 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,04% και διαμορφώθηκε στις 2.292,27 μονάδες.

Η μείωση των επιτοκίων είναι η μεγαλύτερη σε διάστημα δύο δεκαετιών και αν δεν είχε ληφθεί, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική αγορά θα βυθιζόταν χθες «στο κόκκινο», αφού τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο σημείωσαν απώλειες της τάξης του 3%-7%. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Dow βρέθηκε να χάνει πάνω από 400 μονάδες και ο Nasdaq να υποχωρεί πάνω από 5%.

REPORTER.GR

ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1,36% ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Bernanke to Cut Rates Further, Faster as Inflation Concerns Ebb

Bernanke to Cut Rates Further, Faster as Inflation Concerns Ebb


Jan. 23 (Bloomberg) -- Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke has decided inflation concerns have faded enough to let him cut interest rates further and faster to keep the U.S. from tipping world economies into recession.

``Now they are free to move very aggressively,'' said New York University professor Mark Gertler, a research co-author with Bernanke and policy consultant at the New York Fed. ``They want to avoid asset panic. They don't want the declines to disrupt credit flows.''

The Fed's emergency rate cut yesterday signals a dramatic shift by policy makers from inflation to growth concerns. It indicates they now see a risk of lower home and stock values feeding back into tighter credit conditions that threaten to choke off growth, economists said.

A decline in oil prices, lower readings on expected inflation, higher unemployment and slowing factory production all helped convince the consensus-driven Federal Open Market Committee that they could both maximize rate cutting and accelerate the pace.

Futures trading suggests the Fed might follow up with a cut of as much as another half-point Jan. 30, bringing the decrease to 1.25 percentage points in just eight days. Such a reduction, forecast by analysts including Jan Hatzius, chief U.S. economist at Goldman Sachs Group Inc., and Dean Maki, managing director at Barclays Capital Inc., would be the deepest since the Fed started using the federal funds rate as its main monetary policy tool around 1990.

Improvisation Required

``Fighting inflation can follow a plan; combating weakness requires improvisation,'' said Vincent Reinhart, former director of the Fed's Division of Monetary Affairs. ``Now, they've switched gears'' and ``will keep easing'' until they sense the economy has reached a turning point.

For Bernanke, 54, that's an about-face from the past five months, when inflation formed the ballast of every policy decision, and forecasts, not markets or near-term data, drove changes in interest rates.

Until yesterday, the Fed had lowered the benchmark lending rate just 1 percentage point in the face of economic weakness, and had used separate tools to deal with liquidity problems in credit markets.

The inflation-wary pattern of rate moves under Bernanke befuddled investors who criticized the central bank for treating the symptoms of tighter credit without diagnosing the eventual impact it would have on the economy.

`Tame, Timid, Tardy'

``This should have been done months ago,'' said Steven Einhorn, vice chairman of New York-based Omega Advisors Inc., a $5 billion hedge fund, in response to yesterday's rate action. ``I have a lot of respect for capital markets, and they have been unambiguous in their view of the Federal Reserve: Up until now, every debt instrument out there told you they had been tame, timid and tardy.''

Gertler, who co-wrote a series of papers with Bernanke on how asset prices influence lending, said the Fed had good reason to rely on tools other than monetary policy to address turmoil in credit markets during the last five months of 2007, a strategy he termed ``masterful.''

In August, Fed officials reduced the cost of direct loans from the central bank, and continued to fine-tune ways banks could use the so-called discount window to boost the flow of credit to financial markets. In December, the Fed introduced the term-auction facility, aimed at distributing cash throughout the banking system, to remedy the increasing wariness of financial institutions to lend to each other.

Clues Lacking

As policy makers acted three times between September and December to lower the federal funds rate, none of their statements suggested they had begun a sustained campaign of rate cuts.

``They seemed to not fully understand the implications of the seizing up of credit,'' said Einhorn, former head of global research at Goldman Sachs. ``They weren't pre-emptive, and the capital markets gave them ample evidence they were behind the curve.''

Gertler said the Fed could ill afford to move too quickly to cut rates last year, with the economy growing 4.9 percent in the third quarter, oil marching toward a record $100 a barrel and unemployment below 5 percent until December.

Helicopter

If Fed officials had cut rates in August, ``markets would have been screaming, `Helicopter Ben!''' Gertler said, a reference to Bernanke's 2002 quip about fighting deflation with a ``helicopter drop'' of money.

Gertler said ``the whole key'' to creating conditions for aggressive easing ``is anchoring inflation expectations,'' even if that must come at a cost of slower growth. ``If the Fed had dropped rates like a rock at the first hint of bad news, they seriously risked the danger of losing credibility,'' he added.

While the Fed has two mandates from Congress, low inflation and sustained growth, current Fed officials have made stable prices the essential condition on which their ability to offset growth risks is based.

They tolerate monthly movements in the consumer price index. What those measures mean to the public's view of future prices, a concept economists call ``expectations,'' is what really counts.

``They have been closet inflation targeters,'' said Reinhart, now a resident scholar at the American Enterprise Institute in Washington. ``Hence, they were grudging in delivering policy ease last year and had trouble explaining their action.''

BLOOMBERG

Ποσοστό στη Swiss Re απέκτησε ο Μπάφετ

Ποσοστό στη Swiss Re απέκτησε ο Μπάφετ

ΠΟΣΟΣΤΟ 3% απέκτησε η Berkshire Hathaway του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ στη Swiss Re, με αντάλλαγμα μερίδιο στις επιχειρήσεις της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κορυφαίας εταιρείας αντασφάλισης παγκοσμίως. Επιπλέον, η Berkshire αναμένεται να αποκτήσει το 20% των μονάδων ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων της ελβετικής εταιρείας εντός της επόμενης πενταετίας.

Η Swiss Re σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις για τη χρηματοδότηση προγράμματος επαναγοράς μετοχών, η αξία του οποίου θα φτάσει ως το 1,75 δισ. ελβετικά φράγκα (1,6 δισ. δολάρια).

Στόχος του 77χρονου Μπάφετ είναι να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εκτός των ΗΠΑ και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Berkshire – η αξία της οποίας εκτιμάται στα 210 δισ. δολάρια – τη στιγμή που η κερδοφορία από τις ασφαλιστικές μονάδες της έχει αρχίσει να περιορίζεται και το δολάριο έχει αποδυναμωθεί.

Η ανακοίνωση της Swiss Re δημοσιοποιήθηκε πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης. Χθες, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 7,1% στα 73,6 φράγκα.

NAFTEMPORIKI

Υποχωρεί το αργό

Υποχωρεί το αργό

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς αναμένεται ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ θα αυξηθούν αφού τα διϋλιστήρια διατηρούν την παραγωγή στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών, σε αντίθεση με τη ζήτηση των καταναλωτών.

Αυριανή έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Οι προμήθειες βενζίνης κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 11 εβδομάδων. Τα διϋλισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ πιθανόν αυξήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα.

Το αργό για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 59 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 88,62 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στη 1:25 μ.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 88,74 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 71 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας χθες τα 89,21 δολ. το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει έως 5% στα 85,42 δολ. πριν από την μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων από την Fed.

Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου που έληξαν χθες υποχώρησαν 0,8% φθάνοντας στα 89,85 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος για προθεσμιακά συμβόλαια από τις 10 Δεκεμβρίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου υποχώρησε 54 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 87,91 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στη 1:09 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 87,98 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 94 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 88,45 δολ. το βαρέλι.

NAFTEMPORIKI

Απώλειες κεφαλαιοποίησης 8,5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Απώλειες κεφαλαιοποίησης 8,5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

ΠΕΡΙΠΟΥ 8,5 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση έχασαν οι ελληνικές τράπεζες στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ, μετά την κάθετη πτώση της Δευτέρας, ακολούθησε χθες μια συνεδρίαση με κλυδωνισμούς, μετά το πέρας της οποίας βρέθηκαν σε οριακά θετικό πρόσημο μόνο δύο μετοχές του κλάδου.

Σε υπεραντίδραση, λόγω της κλονισμένης ψυχολογίας των αγορών, αποδίδουν οι τραπεζίτες τη μαζική ρευστοποίηση των μετοχών του εγχώριου κλάδου.

Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν, το τελευταίο διάστημα, την κεφαλαιοποίησή τους να υποχωρεί καθημερινά, παρότι υπολείπονται των απωλειών που υφίστανται οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους. Είναι ενδεικτικό ότι, από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 14 Ιανουαρίου ως και το χθεσινό κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά 8,5 δισ. ευρώ, με την Εθνική να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 2,6 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank [ACBr.AT] έχασε 1,34 δισ. ευρώ, η Eurobank [EFGr.AT] 998 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 900 εκατ. ευρώ, η Marfin Popular 1,18 δισ. ευρώ και η Κύπρου 906 εκατ. ευρώ.

Διατήρηση της εμπιστοσύνης

Αν και σε επαφές των διοικήσεων με τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν σημαντική συμμετοχή στις ελληνικές τράπεζες, καταγράφεται η διατήρηση της εμπιστοσύνης στα θεμελιώδη και τις προοπτικές του εγχώριου κλάδου, το διεθνές κλίμα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες.

Το περιβάλλον αβεβαιότητας διαχέεται σε βαθμό που εσχάτως διατυπώνονται ανησυχίες για χαρακτηριστικά του κλάδου, όπως η έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη, τα οποία μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν πλεονεκτήματα.

Οσον αφορά τον προβληματισμό για πιθανά μακροοικονομικά ζητήματα των χωρών της περιοχής, ειδικά της Ρουμανίας και Βουλγαρίας, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται με υπερβολή από αναλυτές ξένων οίκων που δεν εξοικειωμένοι με το περιβάλλον στη ΝΑ Ευρώπη.

Το άλλο ζήτημα που πράγματι είναι υπαρκτό, αυτό της περιορισμένης ρευστότητας και αυξημένου κόστους χρήματος, στην παρούσα φάση, είναι ελεγχόμενο. Προς τα τέλη του τριμήνου, αναμένεται να γίνουν κινήσεις άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, με υψηλότερο σαφώς κόστος αλλά χωρίς σημαντικές επιπτώσεις.

Στο σύνολο δε, του κλάδου, ακόμη και οι τράπεζες με υψηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις, έχουν σε αυτή τη φάση πλεονάζουσα ρευστότητα και άρα διαχειρίζονται με σχετική άνεση το πρόβλημα.

Είναι διαφορετικό το ζήτημα, εάν τελικώς η κρίση έχει συνέχεια και πιθανώς επιδείνωση και οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του κόστους χρήματος, η οποία κατ' ανάγκην θα μετακυλισθεί στους πελάτες, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης εργασιών.

Προς το παρόν, οι τράπεζες, για λόγους ανταγωνισμού, προτιμούν σε μεγάλο βαθμό να απορροφούν το κόστος, προκειμένου να μη χάσουν μερίδιο αγοράς, με επιπτώσεις πάντως να αναμένονται στην κερδοφορία ορισμένων εξ αυτών.

Το χθεσινό κλείσιμο στο Χ.Α.

Υπό τις παρούσες συνθήκες της διεθνούς αγοράς, οι κλυδωνισμοί που καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. είναι πιθανόν να έχουν συνέχεια.

Ενδεικτικά, χθες, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 39,60 ευρώ, αφού κυμάνθηκε από τα 38,84 ως τα 41,30 ευρώ και είχε τελικώς απώλειες της τάξης του 3%. Μεταξύ 20,50 και 22,20 ευρώ κινήθηκε η Alpha Bank, με κλείσιμο στα 21,52 ευρώ και οριακή μείωση κατά 0,09% έναντι της Δευτέρας.

Στα 18,80 ευρώ έκλεισε η Eurobank, αμετάβλητη σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο αλλά με κινητικότητα ενδοσυνεδριακά, που την έφερε από το χαμηλό των 17,54 ευρώ σε υψηλό των 19,20 ευρώ.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με άνοδο κατά 0,10%, στα 20,92 ευρώ, και διακύμανση από 19,52 ως 21,24 ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] , με αξιοσημείωτη άνοδο σε τέτοιες συνθήκες κατά 2,67% και τελική τιμή στα 10 ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Placement τραπεζών: Αποτιμώνται έως 43% χαμηλότερα από τους στόχους του ΥΠΟIK

Placement τραπεζών: Αποτιμώνται έως 43% χαμηλότερα από τους στόχους του ΥΠΟIK

Μετά το ναυάγιο των σχεδίων για τα deals μεταξύ των ελληνικών τραπεζών η κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές απομακρύνει τουλάχιστον για το δεύτετο εξάμηνο την διενέργεια των placement στις κρατικές τράπεζες. Η Attica Βank διαπραγματεύεται περίπου 43% χαμηλότερα από την τιμή στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας.
Η ΑΤΕ αποτιμάται 28% χαμηλότερα από την τιμή που θέλει το ΥΠΟ να υλοποιήσει το placement για το 10% ενώ η αντίστοιχη υποχώρηση του ΤΤ είναι της τάξης του 41%. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών ανοικτά αναφέρουν ότι εν μέσω χρηματιστηριακής κρίσης δεν μπορούν να υπάρξουν σχέδια για placement ή άλλες κινήσεις που αφορούν τις κρατικές τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι τα χρονοδιαγράμματα των placement θα συσχετιστούνσε καθοριστικό βαθμό με την πορεία του χρηματιστηρίου. Η κίνηση της FED να προχωρήσει στην δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% από το 1984 που είχε προβεί σε μείωση 1,75% έδωσε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά και πλέον η διεθνής επενδυτική κοινότητα αφενός προσβλέπει και σε νέα μείωση σύντομα αφετέρου αναμένει την απάντηση της ΕΚΤ. Αν τα επιτόκια μειωθούν και από την ΕΚΤ τότε οι στρεβλώσεις στις αγορές ίσως αρχίσουν να αποκαθίστανται όμως πολλές φορές οι παρεμβάσεις των τραπεζών λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα από τον επιδιωκόμενο στόχο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν μετά την κίνηση της FED όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει υπεραισιοδοξία ότι εν μια νυκτί όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η ανάρρωση των αγορών θα απαιτήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον η κυβέρνηση στην Ελλάδα τηρεί όχι απλά αναμονή αλλά επανασχεδιάζει την πολιτική της όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα υλοποιηθούν.

Τα σχέδια για τις τράπεζες

Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια πραγματοποίησης placement ή σχεδίων αποκρατικοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Attica bank διαπραγματεύεται 20% χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης του ΤΤ που ελέγχει το 19%. Η ΑΤΕ διαπραγματεύεται 28% χαμηλότερα από το προηγούμενο placement ενώ το ΤΤ περίπου 41% χαμηλότερα από την διάθεση μετοχών.Ουσιαστικά λοιπόν αν δεν μεταβληθούν οι χρηματιστηριακές συνθήκες δύσκολα θα πραγματοποιηθούν placement σε τιμές έξω από τους στόχους του υπουργείου Οικονομίας. Συν τοις άλλοις το ενδιαφέρον των ξένων είναι περιορισμένο σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι τράπεζες εγγράφουν σημαντικές ζημίες.

Αttica bank

To TT που ελέγχει το 19% της Attica bank το έχει αποκτήσει με μέσο κόστος κτήσης 4,34 ευρώ δηλαδή 20% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Αν το ΤΤ δεν εγγράψει και μια υπεραξία τότε δεν είναι βέβαιο ή σκόπιμο ότι θα θέλει απλά και μόνο να πωλήσει. Στα 5 ευρώ θεωρείται ρεαλιστική η αποτίμηση της Attica bank δηλαδή η μετοχή της τράπεζας θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 43% σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές. Το μέσο κόστος κτήσης του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι χαμηλότερο από του ΤΤ ωστόσο επιδιώκει όπως είναι εύλογο να επιτύχει την υψηλότερη δυνατή απόδοση. Η συγκυρία είναι αρνητική αυτή την περίοδο και παρά τα σχέδια η αποκρατικοποίηση του 38% τουλάχιστον θα καθυστερήσει περισσότερο.

ΑΤΕ bank Η ΑΤΕ διαπραγματεύεται 28% χαμηλότερα από την τιμή που είχε πραγματοποιηθεί το placement το 2006 δηλαδή τα 5,05 ευρώ. Η μετοχή της ΑΤΕ έχει υποχωρήσει λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα σε αυτή την χρηματιστηριακή κρίση ενώ είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες που δεν στηρίζουν την μετοχή με επαναγορές ιδίων μετοχών. Για να πωληθεί το 10% της ΑΤΕ η μετοχή θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τα 5 ευρώ.

ΤΤ

Η μετοχή του ΤΤ έχει υποχωρήσει δραματικά και διαπραγματεύεται 41% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο placement. Μέχρι το τέλος του 2008 ίσως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

REPORTER.GR

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 0,25% ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ...

ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΣΙΑΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ!

NIKKEI 225 12,829.06 256.01 2.04%
HANG SENG INDEX 24,090.17 2,332.54 10.72%
CSI 300 INDEX 4,975.11 221.24 4.65%
Share |