Wednesday, January 23, 2008

Στην πλατφόρμα της Citigroup και της UBS το ETF της Alpha Bank!

Στην πλατφόρμα της Citigroup και της UBS το ETF της Alpha Bank!

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει την λειτουργία του το πρώτο ETF στην Ελλάδα, σχεδιασμένο από την Alpha Bank, έχει ζητηθεί να συμμετάσχει στις πλατφόρμες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον πλανήτη, η UBS και η Ctigroup. Το νέο προϊόν που απαλλάσσονται της φορολογίας του 0,15% αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου και το απόγευμα της Τετάρτης έγινε επίσημη παρουσίασή του ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιου και του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλου.
Μιλώντας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Finance κ. Αρτ. Θεοδωρίδης μίλησε γενικώς για τις αγορές -μέρες που είναι άλλωστε...-, λέγοντας για το συγκεκριμένα για το Χ.Α. ότι, « δεσπόζουσα θέση της αγοράς μας δεν είναι δεδομένη στο πλαίσιο της MiFid».

Για να συνεχίσει λέγοντας πως, « τα ETF’s έχουν ευτυχώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων αγορών, πολύ απλά διότι δεν υπόκεινται στη φορολόγηση του 0,15% που ισχύει κατά τις πωλήσεις των μετοχών».

Ο ίδιος θεωρεί πως, «οι αγορές βρίσκονται σε δύσκολη φάση. Οι ζημιές των τραπεζών είναι μεγάλες και δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα μείνει αλώβητη από την διεθνή κρίση.

Για την ώρα όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι εισρέουν στην ελληνική οικονομία κεφάλαια από τις αραβικές χώρες και την Ρωσία.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει «σώο και αβλαβές» από την κρίση, λόγω της μηδενικής έκθεσης στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων», ενώ στ΄θηκε στην σημαντική δραστηριοποίηση των τραπεζών στην ευρύτερη ζώνη της Ν.Α. Ευρώπης. Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι παρά την κρίση, οι ελληνικές επιχειρήσεις προοδεύουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος καλωσόρισε το ETF της Alpha, λέγοντας όμως, ότι, « το timing είναι άσχημο για τα χρηματιστήρια και το Χ.Α. Πλην όμως, η αγορά μας έχει διορθώσει σημαντικά, αλλά υφίσταται τις πιέσεις στο πλαίσιο που οι κεφαλαιαγορές αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία».

Επίσης, είπε πως, «οι ξένοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, λόγω κρίσης, προκειμένου να κατοχυρώσουν ρευστότητα ή να περιορίσουν τις απωλειές τους».

Για τον 20άρη, τον οποίο θα έχει και ως δείκτη αναφοράς το ETF τηςAlpha, είπε πως, «από την αρχή του χρόνου έχει σημειώσει απώλειες 21%», οπότε, όπως ανέφερε επί λέξει, «όποιος αγοράσει αυτό το προϊόν, είναι σα να αγοράζει τη νέα κολεξιόν στις εκπτώσεις».

Στελέχη της Alpha Bank ανέφεραν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν το market making η Εθνική και η Eurobank.

Πρόκειται για το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (διεθνώς γνωστά ως Exchange Traded Funds - ETF) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στόχος του είναι η αναπαραγωγή της αποδόσεως του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποιήσεως FTSE Athex 20, ο οποίος περιλαμβάνει τις 20 μεγαλύτερες (blue chips) εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. θα εκδοθούν 6 εκατομμύρια μερίδια, συνολικού ενεργητικού 140 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος Alpha Bank, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την FTSE International, δίδουν για πρώτη φορά στους επενδυτές τη δυνατότητα να επενδύσουν στις 20 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω ενός προϊόντος το οποίο προσφέρει:

- Διαφάνεια

- Χαμηλό κόστος

- Αμεση συγκρισιμότητα με την πορεία του Δείκτη που αναπαράγει

- Ρευστότητα.

Τα ETF αποτελούν Αμοιβαία Κεφάλαια τα μερίδια των οποίων διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο όπως ακριβώς και οι μετοχές, και αναπαράγουν την απόδοση κάποιου δείκτη αναφοράς. Κάθε ETF αποτελεί από μόνο του ένα χαρτοφυλάκιο, επιτρέποντας στον επενδυτή να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε συγκεκριμένη αγορά.

Σήμερα, υπάρχουν ETF που αναπαράγουν μεγάλους γνωστούς χρηματιστηριακούς δείκτες όπως FTSE, DOW JONES, DAX, ETF που αναπαράγουν συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. τεχνολογίας, τραπεζών, ενέργειας), καθώς και ETF που αναπαράγουν ομολογιακούς δείκτες και εμπορεύματα.

Τα ETF απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες επενδυτές που δεν έχουν την τεχνογνωσία ή τον χρόνο να δομήσουν ένα χαρτοφυλάκιο με ικανή διασπορά, όσο και σε θεσμικούς επενδυτές. Χρησιμοποιούνται διεθνώς εξίσου ως μέσο για μακροπρόθεσμη επένδυση όσο και ως επενδυτικό ?εργαλείο? για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Το "Alpha ETF FTSE Athex 20 Μετοχικό Εσωτερικού" αποτελεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών επιτυγχάνοντας διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Τα μερίδια του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγματεύσεως του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω των Μελών του (Χρηματιστηριακές Εταιρίες), όπως ακριβώς και οι μετοχές. Η χρηματιστηριακή τιμή του μεριδίου προσδιορίζεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, όπως και οι μετοχές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |