Wednesday, January 23, 2008

Placement τραπεζών: Αποτιμώνται έως 43% χαμηλότερα από τους στόχους του ΥΠΟIK

Placement τραπεζών: Αποτιμώνται έως 43% χαμηλότερα από τους στόχους του ΥΠΟIK

Μετά το ναυάγιο των σχεδίων για τα deals μεταξύ των ελληνικών τραπεζών η κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές απομακρύνει τουλάχιστον για το δεύτετο εξάμηνο την διενέργεια των placement στις κρατικές τράπεζες. Η Attica Βank διαπραγματεύεται περίπου 43% χαμηλότερα από την τιμή στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας.
Η ΑΤΕ αποτιμάται 28% χαμηλότερα από την τιμή που θέλει το ΥΠΟ να υλοποιήσει το placement για το 10% ενώ η αντίστοιχη υποχώρηση του ΤΤ είναι της τάξης του 41%. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών ανοικτά αναφέρουν ότι εν μέσω χρηματιστηριακής κρίσης δεν μπορούν να υπάρξουν σχέδια για placement ή άλλες κινήσεις που αφορούν τις κρατικές τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι τα χρονοδιαγράμματα των placement θα συσχετιστούνσε καθοριστικό βαθμό με την πορεία του χρηματιστηρίου. Η κίνηση της FED να προχωρήσει στην δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% από το 1984 που είχε προβεί σε μείωση 1,75% έδωσε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά και πλέον η διεθνής επενδυτική κοινότητα αφενός προσβλέπει και σε νέα μείωση σύντομα αφετέρου αναμένει την απάντηση της ΕΚΤ. Αν τα επιτόκια μειωθούν και από την ΕΚΤ τότε οι στρεβλώσεις στις αγορές ίσως αρχίσουν να αποκαθίστανται όμως πολλές φορές οι παρεμβάσεις των τραπεζών λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα από τον επιδιωκόμενο στόχο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν μετά την κίνηση της FED όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει υπεραισιοδοξία ότι εν μια νυκτί όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η ανάρρωση των αγορών θα απαιτήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον η κυβέρνηση στην Ελλάδα τηρεί όχι απλά αναμονή αλλά επανασχεδιάζει την πολιτική της όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα υλοποιηθούν.

Τα σχέδια για τις τράπεζες

Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια πραγματοποίησης placement ή σχεδίων αποκρατικοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Attica bank διαπραγματεύεται 20% χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης του ΤΤ που ελέγχει το 19%. Η ΑΤΕ διαπραγματεύεται 28% χαμηλότερα από το προηγούμενο placement ενώ το ΤΤ περίπου 41% χαμηλότερα από την διάθεση μετοχών.Ουσιαστικά λοιπόν αν δεν μεταβληθούν οι χρηματιστηριακές συνθήκες δύσκολα θα πραγματοποιηθούν placement σε τιμές έξω από τους στόχους του υπουργείου Οικονομίας. Συν τοις άλλοις το ενδιαφέρον των ξένων είναι περιορισμένο σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι τράπεζες εγγράφουν σημαντικές ζημίες.

Αttica bank

To TT που ελέγχει το 19% της Attica bank το έχει αποκτήσει με μέσο κόστος κτήσης 4,34 ευρώ δηλαδή 20% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Αν το ΤΤ δεν εγγράψει και μια υπεραξία τότε δεν είναι βέβαιο ή σκόπιμο ότι θα θέλει απλά και μόνο να πωλήσει. Στα 5 ευρώ θεωρείται ρεαλιστική η αποτίμηση της Attica bank δηλαδή η μετοχή της τράπεζας θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 43% σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές. Το μέσο κόστος κτήσης του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι χαμηλότερο από του ΤΤ ωστόσο επιδιώκει όπως είναι εύλογο να επιτύχει την υψηλότερη δυνατή απόδοση. Η συγκυρία είναι αρνητική αυτή την περίοδο και παρά τα σχέδια η αποκρατικοποίηση του 38% τουλάχιστον θα καθυστερήσει περισσότερο.

ΑΤΕ bank Η ΑΤΕ διαπραγματεύεται 28% χαμηλότερα από την τιμή που είχε πραγματοποιηθεί το placement το 2006 δηλαδή τα 5,05 ευρώ. Η μετοχή της ΑΤΕ έχει υποχωρήσει λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα σε αυτή την χρηματιστηριακή κρίση ενώ είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες που δεν στηρίζουν την μετοχή με επαναγορές ιδίων μετοχών. Για να πωληθεί το 10% της ΑΤΕ η μετοχή θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τα 5 ευρώ.

ΤΤ

Η μετοχή του ΤΤ έχει υποχωρήσει δραματικά και διαπραγματεύεται 41% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο placement. Μέχρι το τέλος του 2008 ίσως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |