Wednesday, January 23, 2008

Ο Τρισέ οδηγεί την Ευρώπη σε μαζικές ρευστοποιήσεις, απώλειες αναμένονται στη Wall

Ο Τρισέ οδηγεί την Ευρώπη σε μαζικές ρευστοποιήσεις, απώλειες αναμένονται στη Wall

Διευρύνονται με ταχύ ρυθμό οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το DAX να χάνει 3,22%, καθώς η ΕΚΤ δε φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητα στις αγορές και να στηρίξει την εταιρική ανάπτυξη.Επίσης, νέα πτώση στη Wall καταδεικνύουν τα παράγωγα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 1,87%, χάνοντας 107,30 μονάδες,στις 5.681,70, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 2,56%, με απώλειες 124 μονάδων, στις 4.801,48 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAXσημειώνει πτώση 3,22% ή 218 μονάδες, στις 6.551,68 μονάδες.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισε, δεν έδωσε κανένα σημάδι για μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια προκάλεσε η δημοσίευση των πρακτικών της Bank of England απ όπου προκύπτει ότι οκτώ μέλη (έναντι ενός) ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του ύψους του επιτοκίου της στερλίνας τον Ιανουάριο.

Στη ομιλία του ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι σκοπεύει να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις ακόμη και μετά την ισχυρή διόρθωση των αγορών αλλά και τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου του δολαρίου από τη Fed.

Την ίδια ώρα σε νέα μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η Fed, καθώς ο πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κρίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενήσει αρκετά, δίνοντάς του πλέον το περιθώριο να μειώσει περαιτέρω και ταχύτερα τα επιτόκια, προκειμένου να αποτρέψει τη διολίσθηση των παγκόσμιων οικονομιών σε ύφεση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η χθεσινή κίνηση θεωρείται ως απόδειξη πως οι ίδιοι βλέπουν πλέον πιο απειλητικό τον κίνδυνο μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, λόγω της πτώσης στις τιμές ακινήτων και μετοχών.

Δυναμικό rebound πραγματοποίησαν οι ασιατικές αγορές, μετά και την αποφασιστική παρέμβαση της Fed και τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,5%.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 10,72% στις 24.090,17 μονάδες και στη Ιαπωνία ο Nikkei κατά 2,04% στις 12.829,06 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Fed θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Απώλειες κατέγραψαν χθες οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Wall Street για πέμπτη ημέρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί σε διάστημα 11 μηνών. Παρόλα αυτά η αιφνίδια κίνηση της Fed για μείωση του βασικού επιτοκίου δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3,5%, φαίνεται πως απέτρεψε τα χειρότερα και βοήθησε να συγκρατηθούν οι απώλειες.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,06% χάνοντας 128,11 μονάδες, στις 11.971,19, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,11% κλείνοντας στις 1.310,50 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,04% και διαμορφώθηκε στις 2.292,27 μονάδες.

Η μείωση των επιτοκίων είναι η μεγαλύτερη σε διάστημα δύο δεκαετιών και αν δεν είχε ληφθεί, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική αγορά θα βυθιζόταν χθες «στο κόκκινο», αφού τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο σημείωσαν απώλειες της τάξης του 3%-7%. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Dow βρέθηκε να χάνει πάνω από 400 μονάδες και ο Nasdaq να υποχωρεί πάνω από 5%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |