Wednesday, January 23, 2008

Προς νέα μείωση επιτοκίων η Fed

Προς νέα μείωση επιτοκίων η Fed

ΣΕ νέα μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η Fed, καθώς ο πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κρίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενήσει αρκετά, δίνοντάς του πλέον το περιθώριο να μειώσει περαιτέρω και ταχύτερα τα επιτόκια, προκειμένου να αποτρέψει τη διολίσθηση των παγκόσμιων οικονομιών σε ύφεση.

Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, η χθεσινή αιφνίδια απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια σηματοδοτεί μια δραματική μετατόπιση του ενδιαφέροντος των χαρασσόντων τη νομισματική πολιτική, από το ζήτημα του πληθωρισμού σε αυτό της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή θεωρείται ως απόδειξη πως οι ίδιοι βλέπουν πλέον πιο απειλητικό τον κίνδυνο μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, λόγω της πτώσης στις τιμές ακινήτων και μετοχών.

Σε μια πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed συντείνουν επίσης η κάμψη των τιμών πετρελαίου, οι χαμηλότερες εκτιμήσεις σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας καθώς και η επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και σύμβουλος της Fed, Μαρκ Γκέρτλερ, «τώρα είναι ελεύθεροι να κινηθούν πιο επιθετικά». «Θέλουν να αποφύγουν τον πανικό στο ενεργητικό. Δεν θέλουν να διαταραχθεί η ρευστότητα από τις μειώσεις», υποστηρίζει ο Γκέρτλερ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Fed πιθανόν να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, στις 30 Ιανουαρίου, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φέροντάς τα έτσι χαμηλότερα κατά 1,25% σε οκτώ μόλις ημέρες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |