Wednesday, July 1, 2009

Στα 70 δολάρια το αργό- Πτώση 2,2%

Στα 70 δολάρια το αργό- Πτώση 2,2%

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης που κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία της αγοράς κατοικίας. Η πτώση που καταγράφηκε στα αποθέματα δεν λειτούργησε θετικά, τελικά για το αργό, αν και ενδοσυνεδριακά το αργό βρισκόταν πάνω από τα 70 δολάρια. Αναλυτικότερα, η τιμή του αργού παράδοσης Αυγούστου κατέγραψε πτώση 1,60 δολαρίων ή 2,2% στα 69,89 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο brent διαμορφώθηκε στα 68,09 δολάρια σημειώνοντας πτώση 0,37%.

Τα αποθέματα του αργού σημείωσαν κάμψη 3,7 εκατ. βαρελιών, έναντι 2,2 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Από την άλλη, αύξηση 2,3 εκατ. βαρέλια κατέγραψαν τα αποθέματα βενζίνης, έναντι 2,1 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές και 2,9 εκατ. τα διυλισμένα αποθέματα, έναντι 1,4 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Μειωμένες κατά 0,9% διαμορφώθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, αφού διαμορφώθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 964,05 δισ. δολαρίων. Οι κατασκευαστικές δαπάνες αντανακλούν την πορεία των έργων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα του τομέα εξακολουθεί και υποχωρεί.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 0,9% οι κατασκευαστικές δαπάνες

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 0,9% οι κατασκευαστικές δαπάνες

Μειωμένες κατά 0,9% διαμορφώθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, αφού διαμορφώθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 964,05 δισ. δολαρίων. Η πτώση ήταν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πτώση 1%.Οι κατασκευαστικές δαπάνες αντανακλούν την πορεία των έργων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα του τομέα εξακολουθεί και υποχωρεί, τροφοδοτούμενη και από τη μείωση των κρατικών δαπανών σε επενδυτικά κατασκευαστικά έργα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα

ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα

Αυξημένες ήταν το Μάιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της μεγάλης διαθεσιμότητας κατοικιών και των κινήτρων που δίνονται στους αγοραστές. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμησεων των αναλυτών που ανέμεναν πτώση 0,5%. Οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα αυξήθηκαν κατά 0,1% το Μάιο ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τον Απρίλιο στο +7,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Ο δείκτης είναι κατά 6,7% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

reporter.gr

Πτώση 66% στις πωλήσεις της Porsche τον Ιούνιο

Πτώση 66% στις πωλήσεις της Porsche τον Ιούνιο

Πτώση 66% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας Porsche τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκαν στα 902 οχήματα, από 2.650 οχήματα τον Ιούνιο του 2008.

reporter.gr

Μ. Βρετανία: Πάνω από 55.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον τραπεζικό κλάδο

Μ. Βρετανία: Πάνω από 55.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον τραπεζικό κλάδο

Ξεπέρασαν τις 55.000 οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στον βρετανικό τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg. Οι 23.000 από αυτές έχουν περικοπεί εντός του βρετανικού εδάφος, ενώ οι υπόλοιπες σε υποκαταστήματα βρετανικών τραπεζών στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο, αναμένονται επιπλέον να περικοπούν 13.000 θέσεις εργασίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας την δυσχερή θέση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται ο κλάδος. Σημαντική αιτία αυτών των εξελίξεων, είναι ότι το κόστος δαπανών προσωπικού είναι εξαιρετικά μεγάλο στη Βρετανία, αντιπροσωπεύοντας το 50 με 60% των συνολικών λειτουργικών δαπανών.

reporter.gr

Ξεχώρισε η Ford στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο

Ξεχώρισε η Ford στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο


Πτώση 10,9% σημείωσαν οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor τον Ιούνιο, αφού διαμορφώθηκαν στις 155.195 οχήματα, από 174.091 οχήματα την ίδια περσινή περίοδο. Από την άλλη, η Chrysler ανακοίνωσε πτώση 42% στις πωλήσεις οχημάτων τον Ιούνιο, αφού αυτές διαμορφώθηκαν στις 68.297 οχήματα, από 117.457 οχήματα τον Ιούνιο του 2008.

Πτώση 66% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας Porsche τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκαν στα 902 οχήματα, από 2.650 οχήματα τον Ιούνιο του 2008.

reporter.gr

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 2,9 δισ. δολαρίων

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 2,9 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 2,999 δισ. δολαρίων απέκτησε η Federal Reserve της Νέας Υόρκης από το αμερικανικό δημόσιο με τη μορφή ομολόγων ωρίμανσης μεταξύ 2019 και 2026, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει την συνολική αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. δολαρίων. Σκοπός του προγράμματος είναι να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι προσφορές έφτασαν τα 9,493 δισ. δολάρια, ενώ η απόδοση μειώθηκε στο 1,07%.

reporter.gr

Δικαιώθηκε επενδυτής προϊόντων της Lehman Brothers

Δικαιώθηκε επενδυτής προϊόντων της Lehman Brothers

Δικαίωσε τελικά τον καταθέτη της Citibank που παροτρυνόμενος από την τράπεζα αγόρασε προϊόντα της Lehman Brothers, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με απόφαση του. Το δικαστήριο καταδίκασε την Citibank και την υποχρέωσε να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα έντοκα ενώ το δικαστήριο προχώρησε περαιτέρω κρίνοντας ότι η απόφαση του είναι προσωρινά εκτελεστή.

reporter.gr

Ανω των εκτιμήσεων η πτώση στα αποθέματα αργού

Ανω των εκτιμήσεων η πτώση στα αποθέματα αργού

Περιορίζει τα κέρδη της η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αλλά παραμένει σε ανοδική τροχιά, καθώς τα αποθέματα αργού υποχώρησαν άνω των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ. Τα αποθέματα του αργού σημείωσαν κάμψη 3,7 εκατ. βαρελιών, έναντι 2,2 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Από την άλλη, αύξηση 2,3 εκατ. βαρέλια κατέγραψαν τα αποθέματα βενζίνης, έναντι 2,1 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές και 2,9 εκατ. τα διυλισμένα αποθέματα, έναντι 1,4 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η τιμή του αργού παράδοσης Αυγούστου καταγράφει άνοδο 1,07 δολαρίων στα 70,98 δολάρια το βαρέλι.

reporter.gr

Moody's: Απίθανη η αναβάθμιση αξιολόγησης τραπεζών των ΗΠΑ

Moody's: Απίθανη η αναβάθμιση αξιολόγησης τραπεζών των ΗΠΑ

Ελάχιστες θα είναι οι ανοδικές αναθεωρήσεις στις αξιολογήσεις των αμερικανικών τραπεζών το 2009 προειδοποιεί με σημερινή έκθεσή της η Moody's Investors Service, παρά τη σημαντική εισροή ρευστού που έχει παρατηρηθεί στον κλάδο τους τελευταίους μήνες. Οι μόνες θετικές κινήσεις που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα για τις αμερικανικές τράπεζες θα έχουν να κάνουν με αλλαγές στο outlook, σύμφωνα με τον οίκο. Το report επίσης υπογραμμίζει την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην οικονομική ανάκαμψη εν μέσω τυχόν καθυστερημένων κινδύνων υποβάθμισης.

«Είναι απίθανη η προοπτική αναβάθμισης στις αξιολογήσεις των τραπεζών μέχρι το 2010 χωρίς αδιάσειστα στοιχεία μιας παρατεταμένης οικονομικής ανάκαμψης», τονίζεται.

reporter.gr

CSE & ASE

CSE


FTSE/CySE 20 487.92 ( 2.54%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ 1426.93 ( 2.68%)

Όγκος: € 1,691,420

=================================

ASE


Γενικός Δείκτης 2236.98 ( 1.22%)

FTSE®/Χ.Α. 20 1135.42 ( 0.97%)

ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης

ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης


Συνολικά 473.000 θέσεις απασχόλησης απώλεσε ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας ερευνών ADP. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 400.000 βάσει δημοσκόπησης του Dow Jones Newswires.


Τα στοιχεία του Μαΐου εμφάνιζαν μείωση των θέσεων κατά 485 χιλ. έπειτα από αναθεώρηση.


Τον Ιούνιο η απασχόληση στις μεγάλες επιχειρήσεις συρρικνώθηκε κατά 91 χιλ. θέσεις, στις μεσαίες επιχειρήσεις κατά 205.000 θέσεις, ενώ 177.000 θέσεις απώλεσαν οι μικρές εταιρείες. Ο τομέας των υπηρεσιών απώλεσε 223.000 θέσεις ενώ στα εργοστάσια παρουσιάστηκε πτώση κατά 146.000. Τέλος, η ανεργία για τον Ιούνιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,6% από 9,4% το Μάιο.

capital.gr

Citigroup: Συμφωνία με Nomura για την πώληση της NikkoCiti

Citigroup: Συμφωνία με Nomura για την πώληση της NikkoCiti

Συμφωνία με τη Nomura Trust and Banking για την πώληση της μονάδας της στην Ιαπωνία, της NikkoCiti Trust and Banking, έκλεισε σήμερα η Citigroup Η αξία της συναλλαγής – η οποία θα γίνει αποκλειστικά σε μετρητά – διαμορφώνεται στα 19 δισ. γιεν [JPY=X] (197,1 εκατ. δολ.).

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Nomura θα αποκτήσει όλες τις μετοχές της εταιρείας γύρω στον Οκτώβριο, αφού λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Η Citigroup προχωρά στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ιαπωνία, μετά τη λήψη κρατικής οικονομικής ενίσχυσης 45 δισ. δολαρίων, δίνοντας στις εγχώριες εταιρείες την ευκαιρία να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στον τραπεζικό κλάδο.

Η NikkoCiti δημιουργήθηκε το 1993 και απασχολεί συνολικά 136 εργαζομένους. Το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, εμφάνισε έσοδα 2,8 δισ. γιεν και ζημίες 113 εκατ. γιεν.

naftemporiki

Μ. Βρετανία: Βελτίωση μεταποιητικού τομέα, στις 47 μονάδες ο PMI Ιουνίου

Μ. Βρετανία: Βελτίωση μεταποιητικού τομέα, στις 47 μονάδες ο PMI Ιουνίου



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Ισχυρή αύξηση παρουσίασε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Μ. Βρετανίας τον Ιούνιο, κοντά στο βασικό επίπεδο των 50 μονάδων, σημειώνοντας υψηλό δεκατριών μηνών, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 47 μονάδες τον Ιούνιο, από 45,4 μονάδες το Μάιο, σύμφωνα με το Markit Economics και το ινστιτούτο Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Το μέγεθος ήταν μεγαλύτερο των προσδοκιών, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να αναμένουν ότι ο PMI θα ανέλθει στις 46,5 μονάδες.

Σημειώνεται πως τα μεγέθη πάνω των 50 μονάδων υποδεικνύουν πως ο τομέας επεκτείνεται, ενώ αντίθετα τα μεγέθη κάτω των 50 μονάδων υποδεικνύουν συρρίκνωση.


capital.gr

ING: Μείωση 800 θέσεων εργασίας, συγχώνευση ολλανδικών ασφαλιστικών μονάδων

ING: Μείωση 800 θέσεων εργασίας, συγχώνευση ολλανδικών ασφαλιστικών μονάδων


Σε μειώσεις 800 θέσεων εργασίας σχεδιάζει να προχωρήσει η ING, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ολλανδία για τα επόμενα τρία χρόνια στο πλαίσιο προγράμματος περικοπής κόστους.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι περικοπές των θέσεων θα βελτιώσουν τα κέρδη ξεκινώντας από το επόμενο έτος και αναμένεται να προσθέσουν 100 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2013. Οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες 7.000 που θα μειώσει η εταιρεία μέσα σε αυτό το έτος προκειμένου να ελαττώσει τα λειτουργικά κόστη κατά 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ING θα επενδύσει 165 εκατ. ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια για να συνδυάσει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες στην Ολλανδία σε ένα οργανισμό υπό την διοίκηση της Nationale-Nederlanden.

capital.gr

Ξεκινά την Παρασκευή η περίοδος των εκπτώσεων

Ξεκινά την Παρασκευή η περίοδος των εκπτώσεων

Λευκωσία: Η φετινή θερινή περίοδος των εκπτώσεων αρχίζει στις 3 Ιουλίου και λήγει στις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με Διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που εκδόθηκε σήμερα και θα δημοσιευθεί στις 3 Ιουλίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της φετινής θερινής περιόδου των εκπτώσεων η 3η Ιουλίου και ως ημερομηνία λήξης η 22α Αυγούστου.

Με βάση τις πρόνοιες του νόμου, τα ξεπουλήματα αφορούν μόνο τα είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και έπιπλα, σημειώνει η ανακοίνωση.


philenews.com

Παραμένουν τα προβλήματα ρευστότητας

Παραμένουν τα προβλήματα ρευστότητας

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου παρά τις δύο ενέσεις ρευστότητας ύψους €2 δισ. που έκανε η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους. Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης έχει περιορίσει τις πιέσεις που ασκούνται στα τραπεζικά ιδρύματα για εξασφάλιση ρευστού, αλλά η κατάσταση στις καταθέσεις ανατρέπει τα όποια οφέλη από το χαμηλότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων από τις αρχές του έτους κατά 300 και πλέον μονάδες βάσης, έχει περιορίσει κατακόρυφα τη ροή καταθέσεων στο σύστημα καθιστώντας ασύμφορη τη διατήρηση ρευστού σε γραμμάτια.



Από τις αρχές του έτους, εισέρευσαν στο σύστημα πρόσθετες καταθέσεις €1,4 δισ. ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα €55,6 δισ. στο τέλος Μαίου. Η καθαρή εισροή καταθέσεων όμως είναι μικρότερη από το μπόνους των €2 δισ. που κατέθεσε στις τράπεζες η κυβέρνηση τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Η μικρή έστω ροή καταθέσεων οφείλεται σε κατοίκους Κύπρου που κατέθεσαν στο σύστημα €1,4 δισ., ενώ οι κάτοικοι τρίτων χωρών έκαναν καθαρές αναλήψεις €0,2 δισ. Οι κάτοικοι ευρωζώνης έκαναν καθαρές καταθέσεις €0,2 δισ.

Όσο αφορά τα δάνεια, τα τραπεζικά ιδρύματα μεγέθυναν τα χαρτοφυλάκια τους κατά €1,1 δισ. το πρώτο φετινό πεντάμηνο έναντι €4,3 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το σύνολο των δανείων στο σύστημα έφθασε τα €55,6 δισ. το Μάιο σε σχέση με €54,4 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2008.

Η «στάθμη ρευστότητας» στο σύστημα, δηλαδή οι καταθέσεις μείον τα δάνεια, διαμορφώθηκε το Μάιο στο €1,8 δισ. έναντι €1,99 δισ. τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Μάιο του 2008, η «στάθμη ρευστότητας» ήταν €8,5 δισ.

stockwatch.com.cy

ΕΠΕΥ: Κερδίζουν μερίδια τα μεγάλα «ψάρια»

ΕΠΕΥ: Κερδίζουν μερίδια τα μεγάλα «ψάρια»


Ενισχύονται οι τάσεις συγκέντρωσης που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών, με τις δύο μεγαλύτερες σε τζίρο εταιρείες να ελέγχουν την μισή περίπου αγορά.

Την πρώτη θέση στα μερίδια των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο ΧΑΚ συνεχίζει να διατηρεί η Marfin CLR. Η Marfin CLR κατέχει το εξάμηνο του 2009 μερίδιο 26,99% έναντι 25,73% που κατείχαν στο σύνολο τους οι τρεις εταιρείες (Λαϊκή, CLR, Εγνατία) το εξάμηνο του 2008 (+1,3%).


Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Mega Equity που ανέβασε το μερίδιο της κατά 7,4% στο 20,27% από 12,82% πέρσι. Σημαντικό μερίδιο της τάξης του 4,1% κερδίζει η Cisco που βρίσκεται στην τρίτη θέση με μερίδιο 16,51%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Atlantic, η οποία απώλεσε 2% σε σχέση με πέρσι στο 8,86%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Επενδύσεις με 5,57% (+0,9%).

Η Sharelink που πέρσι βρισκόταν στην τέταρτη θέση, απώλεσε μερίδιο 4,9% πέφτοντας στην 6η θέση με μερίδιο 5,31%.

Συνολικά, δραστηριοποιούνταν ως ΕΠΕΥ το εξάμηνοι του 2009 είκοσι-τέσσερις επιχειρήσεις μέλη του ΧΑΚ.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, την πρώτη θέση κατείχε η Marfin CLR με μερίδιο 31,8%, τη δεύτερη η Mega Equity με 19,2% και την τρίτη η Cisco με 16,1%.

Όσον αφορά το χρηματιστηριακό τζίρο το εξάμηνο του 2009, διαμορφώθηκε στα €1,4 δισ. από €1,8 δισ. πέρσι.

stockwatch.com.cy

Κύπρος: Στα σκαριά πλαίσιο για καλυμμένα ομόλογα

Κύπρος: Στα σκαριά πλαίσιο για καλυμμένα ομόλογα



Νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις κυπριακές τράπεζες να αξιοποιήσουν την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω καλυμμένων ομολογιών, ετοιμάζει η Κύπρος, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, κ. Χαρίλαο Σταυράκη, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με το υφισταμενο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο, οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέσω καλυμμένων ομολογιών, για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της ευρωζωνής.

"Οι προσπάθειες για την τροποποίηση της νομοθεσίας εξελίσσονται και είμαστε σίγουροι ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός 4-6 εβδομάδων, δήλωσε στο Reuters ο κ. Σταυράκης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει τις αγορές καλυμμένων ομολογιών τον Ιούλιο, με τις αγορές να περιμένουν λεπτομέρειες για το πώς θα χωρίσει 60 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να δαπανήσει, μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης.


euro2day.gr

Στο +57% έκλεισε το αργό το πρώτο τρίμηνο του έτους

Στο +57% έκλεισε το αργό το πρώτο τρίμηνο του έτους

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο, γεγονός που καταδεικνύει και πτώση στην ζήτηση των καυσίμων. Η τιμή του αργού σημείωσε άνοδο 5,4% τον Ιούνιο.Ειδικότερα, η τιμή του αργού για το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,60 δολάρια ή 2,2% στα 69,89 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του έτους έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 57%, και το δεύτερο τρίμηνο έκλεισε στο +41%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 3,3% στα 68,68 δολάρια το βαρέλι.

Νέα πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δείκτης κατήλθε στις 49,3 μονάδες έναντι 54,8 μονάδων το Μάιο, καθώς αναζωπυρώθηκε η ανησυχία για την αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Conference Board. Οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω ενίσχυση στις 55,5 μονάδες.

Μετά τη μεγάλη άνοδο της εμπιστοσύνης το Μάιο οι καταναλωτές επιστρέφουν σε μια πιο απαισιόδοξη στάση τον Ιούνιο σχετικά με το παρόν και το μέλλον.

reporter.gr

Ιαπωνία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Ιαπωνία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Αύξηση μικρότερη της αναμενόμενης κατέγραψε τον Ιούνιο η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, σηματοδοτώντας ότι η οικονομία της χώρας πιθανόν να αργήσει να ανακάμψει.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών κατασκευής ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων αυξήθηκε στο -48 από τα επίπεδα ρεκόρ του -58 το Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση Tankan, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Τόκιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -43. Αρνητικός δείκτης καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερβαίνουν τους αισιόδοξους.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 96,82 ανά δολάριο στις 11:42 π.μ. στο Τόκιο από 96,27 που ήταν πριν από την έκθεση. Ο δείκτης Topix – ο οποίος έχει αναρριχηθεί κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο – σημείωσε άνοδο 0,1%.

Οι εκθέσεις έως χθες δείχνουν μια μεικτή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αγωνίζεται να εξέλθει από τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούνιο, ενώ η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε τα μέγιστα από το 1958 το πρώτο τρίμηνο. Αντιθέτως, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για τέταρτο μήνα τον Ιούνιο.

Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές και η παραγωγή έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 1/3 σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κάθε μήνα από το Μάρτιο, οι βιομηχανίες σχεδιάζουν να μειώσουν τον ρυθμό της παραγωγής τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Το Μάιο, η ανεργία στην Ιαπωνία αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών – στο 5,2% – σύμφωνα με χθεσινή έκθεση.

naftemporiki

Κίνα: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Κίνα: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση για τέταρτο μήνα σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, καθώς το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) από την κυβέρνηση και ο τραπεζικός δανεισμός ρεκόρ, αναζωογόνησαν την τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Ο επίσημος δείκτης Purchasing Managers αυξήθηκε εποχιακώς προσαρμοσμένος στο 53,2 τον Ιούνιο από 53,1 τον Μάϊο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Πεκίνο. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8326 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11 π.μ. στη Σαγκάη, από 6,8307 που ήταν χθες. Στο Χρηματιστήριο ο Shanghai Composite Index αυξήθηκε 0,7%. Το γιέν [JPY=X] κινήθηκε πτωτικά καθώς η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας κατέδειξε υποχώρηση της παγκόσμιας ύφεσης.

naftemporiki

Γερμανία: Νέα αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Γερμανία: Νέα αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Απροσδόκητη αύξηση 0,4% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, το Μάιο, όπως ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα που οι εν λόγω πωλήσεις ενισχύονται.

Σε ετήσια βάση, υποχώρησαν κατά 2,9% - για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή τους κατά 0,1% και 1,1%, αντίστοιχα.

naftemporiki

Ελλάδα: Από σήμερα... άκαπνοι όλοι οι κλειστοί δημόσιοι χώροι

Από σήμερα... άκαπνοι όλοι οι κλειστοί δημόσιοι χώροι


Στους χώρους καπνιζόντων πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο, αλλά και στο εσωτερικό, εμφανείς επιγραφές ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και δεν επιτρέπεται, σε αυτούς, η είσοδος ανηλίκων.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ξεκινά από σήμερα και στη χώρα μας. Η Υπουργική Απόφαση που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας και στάλθηκε στους δήμους, τις νομαρχίες και τα συναρμόδια υπουργεία.

Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργού Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλου, συγκροτήθηκε το Σώμα Επιθεωρητών του «Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ» του ΣΕΥΥΠ, Τομεάρχης του οποίου ανέλαβε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΥΥΠ, Μιχάλης Σαμπατακάκης.



Αναλυτικά, η απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος προβλέπει τα εξής:

1. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του αρθ. 3 του Ν. 3730/2008 «Προστασία των ανηλίκων από τον καπνό, τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 262/2008), επιτρέπεται να δημιουργηθεί χώρος για καπνίζοντες πελάτες στις ακόλουθες περιπτώσεις και βάσει των εξής προϋποθέσεων:

Εφόσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, έχει μεικτό εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ. (παρ. 3 αρθ. 3), η επιχείρηση δύναται να επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά ως χώρος καπνιζόντων, με δήλωση του κατά νόμου υπευθύνου του καταστήματος στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του Δημόσια Αρχή.

Για τη λειτουργία του καταστήματος ως χώρου καπνιζόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας του. Η τροποποίηση αυτή προϋποθέτει, με την επιφύλαξη όλων των ισχυουσών διατάξεων, τα κάτωθι:

α. Το κατάστημα πρέπει να διαθέτει ή να εξοπλιστεί με κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

β. Πρέπει να αναρτηθεί από τον υπεύθυνο λειτουργίας στην πρόσοψη, αλλά και στο εσωτερικό ειδικό σήμα, που θα αναφέρει ότι «το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες».

Τα καταστήματα τα οποία δεν έχουν λάβει το χαρακτηρισμό ως καταστήματα καπνιζόντων, με την ανωτέρω διαδικασία υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση καπνίσματος, από την 1η Ιουλίου 2009.

2. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνολική επιφάνεια από 70 τ.μ. έως και 300 τ.μ., δύνανται να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων. Για τη δημιουργία του χώρου αυτού απαιτείται προηγούμενη αίτηση του υπεύθυνου λειτουργίας της επιχείρησης στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, που χορηγεί την άδεια λειτουργίας του καταστήματος και υποβολή όλων των αναγκαίων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσης, δικαιολογητικών.

Ο χώρος καπνιζόντων πρέπει:

α. Να έχει κατά μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.

β. Να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα.

γ. Να είναι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα για τον εξαερισμό και τον καθαρισμό του εσωτερικού του αέρα μηχανήματα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

δ. Να έχει εμφανή επιγραφή τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην εξωτερική επιφάνεια του διαχωριστικού του από το υπόλοιπο κατάστημα ότι πρόκειται για χώρο καπνιζόντων. Σε όλο το υπόλοιπο κατάστημα πρέπει να αναρτηθούν σε εμφανή σημεία επιγραφές ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

ε. Για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων, καθώς και πλήρης κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος, παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή των ανηλίκων στους ως άνω χώρους ακόμα και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες.

3. Κέντρα διασκέδασης με ζωντανή έγχορδη μουσική άνω των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων (300 τ.μ.) δύνανται να δημιουργούν χώρο για καπνίζοντες με εμβαδό ίσο, κατά μέγιστο, με το 40% του συνολικού χώρου του καταστήματος. Ο χώρος καπνιζόντων διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ελάχιστο ύψος δύο μέτρα.

Ο εξαερισμός του χώρου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους όρους των περιπτώσεων γ, δ και ε της παραγράφου 2 της παρούσης. Εκτός του χώρου καπνιζόντων ο υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα όπως η τοποθέτηση επιγραφών, η μη ύπαρξη σταχτοδοχείων και η ενημέρωση από το προσωπικό για να τονιστεί ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Η χορήγηση της άδειας για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων, με επακριβή καθορισμό αυτού, γίνεται από την αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του Δημόσιας Αρχής, κατόπιν αιτήσεως του υπεύθυνου λειτουργίας του κέντρου, υποβολής των δικαιολογητικών και βάσει των όρων που αναφέρονται στην περίπτωση ε της παραγράφου 2 της παρούσης.

4. Οι επιχειρήσεις καζίνο, διέπονται από το Ν.2206/1994 και οι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στις αίθουσες παιχνιδιού, θα καθορισθούν κατόπιν διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στους υπόλοιπους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν μέσα στο καζίνο, καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, πλοία και τρένα, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 1, 2 και 3 της παρούσης, ως προς τους όρους εφαρμογής της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος.

Στους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους υγιεινής των καζίνο και του συνόλου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, απαγορεύεται το κάπνισμα.

5. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, που δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, υπάγονται στην απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.

Στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης του νόμου, δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι χώροι αυτοί περιγράφονται στην άδεια λειτουργίας τους, ακόμη και αν καλύπτονται με σκέπαστρο.

Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν σε εμφανή σημεία του καταστήματος επιγραφές για την απαγόρευση του καπνίσματος, να αποσύρουν το σύνολο των σταχτοδοχείων, να ενημερώνουν τους πελάτες για την απαγόρευση και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την απομάκρυνση των πελατών που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.

6. Αρμόδια αρχή, πέραν των όσων καθορισθούν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3730/ 2008, για τον έλεγχο των παραβάσεων που αφορούν στη κατανάλωση προϊόντων καπνού σε χώρους που εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος, είναι ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας). Τους Επιθεωρητές συνδράμουν στο έργο τους οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.3730/ 2008.

Οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων στους κατά νόμο υπεύθυνους, θα καθορισθούν με την προβλεπόμενη από την παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν.3730/ 2008 Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

7. Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά, δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους.

8. Στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επιτρέπεται η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες, υπό τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

α. Η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες επιτρέπεται εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από το αρμόδιο όργανο των εργαζομένων μόνο στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 (πενήντα) εργαζόμενους.

β. Οι χώροι για καπνίζοντες σε καμία περίπτωση δεν είναι χώροι εργασίας και θα είναι πλήρως διαχωρισμένοι από τους εργασιακούς χώρους και τους χώρους εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης.

Το εμβαδό των χώρων καπνιζόντων θα καθορισθεί για τους χώρους της δημόσιας υπηρεσίας με απόφαση της διοίκησης μετά από συμφωνία με το αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων και για τους χώρους της ιδιωτικής επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης.

γ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλα μηχανήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού τους αέρα, σύμφωνα με την εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

δ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας ή της κατά περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αποτελούν ούτε δύνανται να περιλάβουν τμήμα των κοινόχρηστων χώρων ή των χώρων υγιεινής.

ε. Στους χώρους καπνιζόντων πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο, αλλά και στο εσωτερικό, εμφανείς επιγραφές ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και δεν επιτρέπεται, σε αυτούς, η είσοδος ανηλίκων.

στ. Στις περιπτώσεις που δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν διαμορφώσουν χώρο καπνιζόντων, θα υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.

Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.

Η παρούσα απόφαση επικαιροποιείται την 01/01/2010, με βάση την κτηθείσα εμπειρία και στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκοπών του νόμου, εφαρμογής της αντικαπνιστικής πολιτικής και αποτελεσματικής προάσπισης της δημόσιας υγείας.

naftemporiki
Share |