Thursday, January 10, 2013

Κύπρος: Κοντά στο 150% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2014



Κοντά στο 150% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2014 
Το ύψος του δημόσιου χρέους θα κορυφωθεί το 2014 και θα είναι λιγότερο του 150% του ΑΕΠ, ενώ στα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει πτωτική πορεία για να ανέλθει κοντά στο 100% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την παρουσίαση με τίτλο "Βιωσιμότητα χρέους", που έκανε την Πέμπτη στους Πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ, ο Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους.
Όσον αφορά το ρωσικό δάνειο, η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης του κ. Χαραλάμπους, ζήτησε επίσημα την επέκταση του χρόνου λήξης του δανείου κατά πέντε χρόνια, στο 2021 (2016 - 2021), με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.
Ανέφερε επίσης ότι θεωρείται από το Υπουργείο Οικονομικών πως το αίτημα της Κύπρου σε σχέση με το ρωσικό δάνειο "θα λάβει θετική απάντηση" και σημείωσε ότι η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του ρωσικού δανείου "θα συμβάλει περαιτέρω στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους" και "θα οδηγήσει σε χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε €50 εκατομμύρια.
"Κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με την παραδοχή ότι υφιστάμενα βραχυπρόθεσμο χρέος που ωριμάζει θα ανανεωθεί η Κύπρος μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το τέλος του Μαρτίου", διαβεβαίωσε ο κ. Χαραλάμπους.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος διερευνά επιλογές για να καλύψει των χρηματοδοτικών της αναγκών από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες, όπως ανέφερε.
Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη στους Πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ ότι "δεν αποτελεί επιλογή" για την Κύπρο μια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα PSI ("κούρεμα") καθώς είναι "μια αναποτελεσματική προσέγγιση" και θα είναι άμεσα επιβλαβείς για μια μικρή οικονομία όπως την Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο την επανένταξη της χώρας στις αγορές κεφαλαίων.
Ανέφερε επίσης ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν σημαντικό μέρος του κυπριακού δημοσίου χρέους που ανέρχεται στο 48% και σημείωσε ότι διαγραφή δημόσιου χρέους είναι αντίθετη με το στόχο ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και, συνεπώς, με το ίδιο το πρόγραμμα.
Μια διαγραφή χρέους θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε μια μικρή οικονομία, καθώς θα πλήξει ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία που διατηρούν στην κατοχή τους δημόσιο χρέος, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης του κ. Χαραλάμπους, οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας κατέχουν το 4%, άλλες εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές/πιστωτές κατέχουν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.
Όσον αφορά στα πιθανά διορθωτικά μέτρα για να είναι το χρέος διαχειρίσιμο, αυτά είναι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Χαραλάμπους, οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), πρωτογενή πλεονάσματα, επιμήκυνσης της λήξης του ρωσικού δανείου κατά πέντε έτη, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και άλλα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, πώληση του μεριδίου της Κυβέρνησης στην τραπεζική βιομηχανία ύψους 2 δισ. ευρώ και έσοδα από τόκους από υβριδικά εργαλεία (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου - Coco's).
Είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και με βάση αυτό οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι υψηλή.
Μια πολιτική συμφωνία, σύντομα, επί του κυπριακού μνημονίου θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους, καταλήγοντας στην παρουσίασή του.

source: alithia.com.cy

WSJ: Πώς η D.Bank έβγαλε εκατομμύρια από το Libor

Η Deutsche Bank έβγαλε κέρδη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το 2008 από τα trades που συνδέονταν με το Libor και άλλα επιτόκια τα οποία διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές παγκοσμίως, σύμφωνα με εσωτερικά της έγγραφα, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

 Όπως αναφέρει η WSJ, τα κέρδη από συναλλαγές της γερμανικής τράπεζας προήλθαν από στοιχήματα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που σχετίζονταν με το Libor και άλλα παγκόσμια επιτόκια αναφοράς. Οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ισχυρισμούς ότι περισσότερες από δώδεκα τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, χειραγώγησαν το Libor και άλλα επιτόκια σε δάνεια και άλλα χρηματοοικονομικά συμβόλαια ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έρευνα έχει ήδη οδηγήσει σε διακανονισμούς συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων με την Barclays και την UBS. Τα έγγραφα της Deutsche Bank, τα οποία παραδόθηκαν στους ερευνητές της υπόθεσης από πρώην υπάλληλο της τράπεζας, και τα οποία έχει διαβάσει η WSJ, δείχνουν για πρώτη φορά τον σκοπό και τον τρόπο με τον οποίον μια τράπεζα δημιούργησε μια σειρά από trades ευελπιστώντας να κερδίσει από μικρές αλλαγές σε διάφορα επιτόκια. Οι μεγάλες τράπεζες είναι συνηθισμένο να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συναλλαγές και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κινήσεις που έκανε το 2008 η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, επηρέασαν την αγορά ή ήταν παράνομες.
Τα στοιχήματα δείχνουν το μέγεθος του ρίσκου που ήταν πρόθυμη να αναλάβει μια τράπεζα στο trading σε οριακές επιτοκιακές μεταβολές. Η Deutsche Bank υπολόγισε ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008, μπορεί να κερδίσει ή να χάσει έως 68 εκατ. ευρώ για κάθε ένα εκατοστό της ποσοστιαίας μονάδας αλλαγής στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που σχετίζονται με το Libor και το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ, σύμφωνα με τα έγγραφα.

 Η Deutsche Bank ανέφερε πως η στρατηγική της στο trading αυτό υπόκειται στα όρια ρίσκου της τράπεζας και πως χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες τράπεζες. Σημείωσε πως τα trades «διαφοροποίησαν και χαμήλωσαν το ρίσκο χαρτοφυλακίου της τράπεζας κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης». Η τράπεζα δήλωσε επίσης πως η στρατηγική «βασίζονταν στην άποψη της αγοράς αναφορικά με την πιθανή κατεύθυνση των επιτοκίων και όχι στην όποια εκτίμηση ότι η τράπεζα θα μπορούσε με ανάρμοστο τρόπο να επηρεάσει τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού».

 Η Deutsche Bank δεν έχει δημοσιοποιήσει την στρατηγική της στο trading ή τα κέρδη της επί των στοιχημάτων, παρά μόνο ανέφερε ότι αποτελούν μέρος κέρδους ύψους 5,9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε το 2008 από την μονάδα global finance και foreign exchange της τράπεζας. Εκπρόσωπος της Deutsche Bank δήλωσε πως όλοι οι ισχυρισμοί είναι «κατηγορηματικά ψευδείς». 

source: euro2day.gr
Share |