Friday, August 31, 2012

Λαϊκή: Ζημιές €1,3 δισ. το εξάμηνο

Λαϊκή: Ζημιές €1,3 δισ. το εξάμηνο

Ζημιές €1,3 δισ. ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2012, η Λαϊκή Τράπεζα έναντι ζημιών €202,4 εκ. πέρσι. Η αύξηση των ζημιών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των επισφαλειών και στην απομείωση υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων. Οι προβλέψεις της Λαϊκής αυξήθηκαν κατά 384,2% φθάνοντας τα €885 εκ. από €182,8 εκ. πέρσι, ενώ η απομείωση υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ανήλθε στα €580 εκ. Εξαιρουμένης της απομείωσης της υπεραξίας και των άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων, η ζημιά ανέρχεται στα €729 εκ. Ο Όμιλος αναφέρει ότι μέσα στα πλαίσια της εξυγίανσης του ισολογισμού, προέβη σε επιπλέων απομείωση της υπεραξίας και των άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους €580 εκ., κυρίως από τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα, λόγω της περαιτέρω χειροτέρευσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011 δεν συμπεριλάμβαναν απομείωση υπεραξίας καθώς αυτή συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2011. Η απομείωση αυτή δεν έχει επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου αλλά αυξάνει τη λογιστική ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 1ο εξάμηνο του 2012 στα €1.309 εκ. Επίσης, τα αποτελέσματα του 2011 περιλάμβαναν κέρδη €53,4 εκ. από την πώληση θυγατρικών εταιρειών έναντι €2,9 εκ. φέτος. Έσοδα, Έξοδα Το σύνολο των εσόδων του εξαμήνου 2012 διαμορφώθηκε σε €451 εκ. έναντι €577 εκ. το εξάμηνο του 2011, μειωμένο κατά 22% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες σημείωσαν την ίδια περίοδο μείωση 14%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση και 20% σε τριμηνιαία βάση, σε €320 εκ. το εξάμηνο 2012, αντικατοπτρίζοντας την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου και του χαρτοφυλακίου ομολόγων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και την επιδείνωση του περιθωρίου καταθέσεων κυρίως στην Ελλάδα.

Αντίθετα τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση 6% σε ετήσια βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 2,14% το α’ εξάμηνο 2012, αυξημένο κατά 14 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 41 μονάδες βάσης κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης. Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €81 εκ. το εξάμηνο 2012, έναντι €91εκ. το εξάμηνο του 2011, μειωμένα κατά 11%. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για τη μείωση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιτυχής προσπάθεια του Ομίλου για τον εξορθολογισμό των δαπανών συνεχίζει να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα το εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε €304 εκ., έναντι €314 εκ. το εξάμηνο του 2011, μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση.

 Τα λειτουργικά έξοδα περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που αφορούν την αναδιάρθρωση, καθώς και επιβαρύνσεις για τη διακοπή συμβάσεων και απεμπλοκή από διάφορες άλλες νομικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους €11 εκ. Εξαιρουμένων των πιο πάνω, σε επαναλαμβανόμενη βάση τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν μείωση 7% ετησίως. Το κόστος από τα έξοδα προσωπικού σε επίπεδο Ομίλου το εξάμηνο 2012 ανήλθε σε €177 εκ., έναντι €193 εκ. το εξάμηνο 2011. Η μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσα συρρίκνωση των εξόδων προσωπικού μεταφράζεται σε 8% ετησίως και 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο Όμιλος αναφέρει ότι παρά τις επιτυχημένες ενέργειες για τον εξορθολογισμό των δαπανών ο δείκτης εξόδων προς έσοδα αυξήθηκε από 54,4% το εξάμηνο 2011 σε 67,3% το εξάμηνο του 2012. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την Κύπρο ανέρχεται σε 47,9% σε σχέση με 46,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Προβλέψεις Οι προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 384,2% στα €885 εκ. από €182,8 εκ. πέρσι.

Οι προβλέψεις για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο ανήλθαν σε €175 εκ ενώ για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο σε €706 εκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στα ψηλά επίπεδα του 48% για τον Όμιλο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε σε 22,3%, αυξημένος κατά 630 μονάδες βάσης σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2012. Για την Κυπριακή αγορά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε στο 13,6% ενώ για την Ελληνική αγορά έφτασε το 32,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012. Μεγέθη, δείκτες Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε μείωση 10% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση και ανερχόταν σε €23,1 δισ. στις 30 Ιουνίου 2012. Οι καταθέσεις μειώθηκαν σημαντικά σε τριμηνιαία βάση στα €18 δισ. στις 30 Ιουνίου 2012, εξαιτίας του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος που επικράτησε γενικά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 22%, κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων στην ελληνική αγορά. Περίοδος προσαρμογής Στην σημερινή της ανακοίνωση η τράπεζα τονίζει ότι βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής μετά την υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης στην Κεντρική Τράπεζα. Στις 18 Μαΐου 2012 με διάταγμα του υπουργού Οικονομικών, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την εξ’ ολοκλήρου την αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας ύψους €1,8 δισ. από την οποία προέκυψε τον Ιούνιο 2012 κρατική μετοχική συμμετοχή που ανέρχεται περίπου σε 84% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Όπως προνοεί το Υπουργικό Διάταγμα, η Λαϊκή Τράπεζα σε συνεργασία με τους διορισμένους συμβούλους KPMG, έχει ολοκληρώσει και έχει υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, περιεκτικό Σχέδιο διεξοδικής αναδιάρθρωσης των εργασιών του Ομίλου με πενταετή ορίζοντα.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, τονίζεται, ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας διανύει μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής στους όρους και προϋποθέσεις του Διατάγματος συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της τράπεζας. Η περίοδος προσαρμογής που διέπεται από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης έχει στόχο να καταστεί ο Όμιλος πιο αποτελεσματικός, να αποκατασταθεί η επικερδότητα, να ενδυναμωθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή βάση και να ενισχυθούν οι προοπτικές του Ομίλου ώστε να προσδώσει αξία στην επένδυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Επίσης, κατά την πρώτη εξαμηνία του 2012, ολοκληρώθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες που ενίσχυσαν τα κεφάλαια του Ομίλου: η πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Εσθονία, η μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού κατά περίπου €4 δισ., η προσφορά και μετατροπή των Αξιογράφων Κεφαλαίου σε μετοχικό κεφάλαιο ύψους €177 εκ. και η προσφορά και ανταλλαγή των Ευρωομολόγων 2016 με κέρδος ύψους €115,6 εκ. Έγιναν επίσης σημαντικές προσπάθειες για περικοπές των εξόδων οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν κατά τη δεύτερη εξαμηνία του 2012.

Οι λειτουργίες εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων έτυχαν ριζικής αναδιοργάνωσης ενώ έχουν βελτιωθεί οι μηχανισμοί αποτελεσματικής ανάλυσης των επιπτώσεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο από τις εξελίξεις στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, με επικαιροποιημένες ανεξάρτητες αξιολογήσεις Συρρίκνωση καταστημάτων Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του προγραμματισμένου εξορθολογισμού και συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων κατά την οποία έχουν κλείσει / συγχωνευθεί 23 καταστήματα. Έχει επίσης επιτευχθεί πλήρης αναδιοργάνωση των περιφερειών ώστε να διασφαλισθεί η ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του πελατολογίου. Αντίστοιχα στην Κύπρο έχουν κλείσει / συγχωνευθεί 10 καταστήματα και θυρίδες. Επιπρόσθετα, έχουν επιτευχθεί σε επίπεδο Ομίλου σημαντικά βήματα για ενίσχυση των αποθεμάτων για τις προβλέψεις απομειώσεις χορηγήσεων οι οποίες συσσωρευτικά ανήλθαν σε €2,8 δισ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου ανέρχεται σε 48% στις 30 Ιουνίου 2012 και σύμφωνα με τον Όμιλο είναι ιδιαίτερα ψηλός ανάμεσα στις Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ενισχυθεί με 7 νέα μέλη με σημαντική τεχνογνωσία, κατάρτιση και σχετικές με τον κλάδο εμπειρίες. «Με τις ενέργειες αυτές, καθώς και την έγκριση και υλοποίηση του ολοκληρωμένου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, ο Όμιλος στοχεύει κατά την επόμενη πενταετία να επαναευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές του, να απεμπλακεί από τομείς που έχουν αναγνωρισθεί ως δευτερεύοντες και να επικεντρωθεί στους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητάς του ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της κυπριακής οικονομίας αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας»., τονίζει η τράπεζα.

Σημαντικές εντάσεις στην αγορά Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν από το κούρεμα των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και σε μικρότερο βαθμό από τις εκτιμώμενες μελλοντικές ζημιές στα δανειακά χαρτοφυλάκια, διέρχεται μια κρίσιμη καμπή με πρωτόγνωρες πιέσεις και εντεινόμενες προκλήσεις. Στην Ελλάδα, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οι συνθήκες αποσταθεροποίησης που συνεχίζουν να υφίστανται ακόμα και μετά το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργούν σημαντικές επιπρόσθετες πιέσεις στα έσοδα και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου.

 Η γενικευμένη αβεβαιότητα και η περιορισμένη ρευστότητα δημιούργησαν περαιτέρω στρεβλώσεις στο κόστος δανεισμού και περιόρισαν ουσιαστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα με αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στις τραπεζικές εργασίες του Ομίλου κυρίως στην Ελλάδα. «Τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάζονται επίσης από τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες εσωτερικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα», αναφέρεται.

source: stockwatch.com.cy

Κέρδη €15 εκ. η Ελληνική

Κέρδη €15 εκ. η Ελληνική

 Στο πράσινο παραμένει η Ελληνική Τράπεζα παρά την επιδείνωση των συνθηκών σε Κύπρο και Ελλάδα και την αύξηση των επισφαλειών. Η Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα κέρδη €14,9 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι ζημιών €36,6 εκ. το εξάμηνο του 2011. Τα κέρδη προκύπτουν λόγω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των εξόδων και παρά την επιδείνωση της ποιότητας του δανειστικού της χαρτοφυλακίου. Έσοδα Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου, εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, αυξήθηκε κατά 25% από το αντίστοιχο ποσό του 2011. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ανήλθε στο 13% στα €112 εκ. από €99,4 εκ. Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012 ανήλθε σε 2,75% (Δεκέμβριος 2011: 2,65%, Ιούνιος 2011: 2,45%).

Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 189%, στα €58,7 εκ. σε σύγκριση με €20,3 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω της αύξησης του καθαρού κέρδους από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων και ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Κατά την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012, το ποσό της απομείωσης της αξίας των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που αναγνωρίστηκε κατά την πρώτη τριμηνία του 2012 ανήλθε σε €7,3 εκ. σε σύγκριση με €23,1 εκ. κατά την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2011.

Εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, τα μη επιτοκιακά έσοδα του Ομίλου ανέρχονται σε €66,0 εκ. σημειώνοντας αύξηση 52% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω βελτιωμένων αποτελεσμάτων από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων, καθώς και λόγω της θετικής συνεισφοράς στα μη επιτοκιακά έσοδα από τις τραπεζικές εργασίες του Ομίλου.

 Έξοδα

Το σύνολο των εξόδων παρουσίασε μείωση 9% στα €79,4 εκ. σε σύγκριση με €87,7 εκ. για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2011. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης διαμορφώνεται στο 44,6% και είναι μειωμένος από τα επίπεδα του 61,4% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 72% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Ιούνιος 2011: 73%) και το προσωπικό στις 30 Ιουνίου 2012 αριθμεί 1.962 άτομα (Ιούνιος 2011: 1.987 άτομα). Στην Κύπρο, τα έξοδα προσωπικού τα οποία ανέρχονται σε €44,6 εκ. και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων προσωπικού του Ομίλου, έχουν μειωθεί κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Ιούνιος 2011: €50,8 εκ.). Η μείωση οφείλεται κυρίως στον τερματισμό των δικαιωμάτων των υπαλλήλων σε φιλοδώρημα αφυπηρέτησης και στην ταυτόχρονη έναρξη εισφοράς της τράπεζας σε ταμείο προνοίας.

 Προβλέψεις

 Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012, ανήλθε σε €78,0 εκ. και αυξήθηκε κατά €16,9 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2011. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα του εξαμήνου, διαμορφώνεται σε 2,8% (Δεκέμβριος 2011: 2,5%, Ιούνιος 2011: 2,2%).

Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, οι καθαρές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αυξήθηκαν σε €865,9 εκ. σε σύγκριση με €720,1 εκ. το Δεκέμβριο του 2011, ενώ ο δείκτης των καθαρών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο των χορηγήσεων, εξαιρουμένων των τόκων που αναστάληκαν και δεν αναγνωρίστηκαν στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, ανήλθε στο 15,8% σε σύγκριση με 13,2% το Δεκέμβριο του 2011. Μειώθηκαν οι ζημιές στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας, η ζημία πριν τη φορολογία ανήλθε στα €37,1 εκ. σε σύγκριση με ζημία €40,7 εκ. τον Ιούνιο 2011.

 Η μείωση της ζημιάς οφείλεται κυρίως στη μείωση των προβλέψεων για απομείωση της αξίας χορηγήσεων. Χορηγήσεις-καταθέσεις Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες έμειναν στα ίδια επίπεδα με το Δεκέμβριο του 2011 και ανέρχονται σε €5,6 δισ. ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 7%, φθάνοντας τα €7,6 δισ. σε σύγκριση με €7,1 δισ. το Δεκέμβριο 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, επωφελούμενος της υψηλής σταθερής καταθετικής του βάσης. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012 ο δείκτης μεικτών χορηγήσεων έναντι των καταθέσεων παραμένει στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 74,0% (Δεκέμβριος 2011: 79,2%) ενώ ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 64,6% (Δεκέμβριος 2011: 70,2%). Ενδεικτικό της άνετης ρευστότητας του Ομίλου είναι η μηδενική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η μη εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.

Ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 11,2% (Δεκέμβριος 2011: 10,1%) σε σχέση με 9,5% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 8,3% (Δεκέμβριος 2011: 7,1%) σε σχέση με 8,0%. Στόχοι, προοπτικές Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

 Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το υπόλοιπο του 2012 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία με συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας με συνεπακόλουθα τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και της κατανάλωσης και τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Η πρόσφατη αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης αναμένεται να επιφέρει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην Ελλάδα, αναμένεται ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διαρκέσει περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και τη διατήρηση ψηλού δείκτη ανεργίας. Σημειώνεται ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική σταθερότητα της χώρας και ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω χειροτέρευση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του δικτύου. Στη Ρωσία, αναμένεται η συνέχιση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Η Διοίκηση και Διεύθυνση του Ομίλου παρακολουθεί στενά και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιείται και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης. Μέσω του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, ο Όμιλος έχει την δυνατότητα να διαθέσει Μετοχές που αναλογούν σε μη Ασκηθέντα Δικαιώματα Προτίμησης που δεν έχουν διατεθεί μέσω της διαδικασίας Προεγγραφής με σκοπό η Τράπεζα να είναι σε θέση άμεσα να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια ύψους €19,5 εκ.

Κίνδυνος δραχμοποίησης

Ο όμιλος αναφέρεται και στον κίνδυνο δραχμοποίησης. Ο Όμιλος εκτίθεται σε κινδύνους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος ρευστότητας, οι κίνδυνοι αγοράς οι οποίοι απορρέουν από αρνητικές διακυμάνσεις στις τιμές συναλλάγματος, στα επιτόκια και στις τιμές χρηματιστηρίου, καθώς επίσης οι λειτουργικοί κίνδυνοι και ο επιχειρησιακός κίνδυνος. Επιπρόσθετα, μέσα στο 2012 παρακολουθείται και ο κίνδυνος «δραχμοποίησης», ο κίνδυνος δηλαδή πιθανής εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και επιστροφής της στη δραχμή. Με βάση όλα αυτά, λαμβάνονται μέτρα για διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνονται στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και μέτρων για τον περιορισμό, στο μέγιστο δυνατόν, των επιπτώσεων από ενδεχόμενη μελλοντική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

source: stockwatch.com.cy

Κύπρος: Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία

Κύπρος: Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία

Στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο έφτασε η ανεργία τον Ιούλιο με την κατάσταση στην αγορά εργασίας να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με την κρίση χρέους εντείνεται ενόψει και της αναμενόμενης δεύτερης φάσης των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στο 10,9% από 10,7% τον περασμένο Ιούνιο. Το ποσοστό των άνεργων ανδρών στην Κύπρο ανήλθε στο 11,4% τον Ιούλιο από 11,1% τον Ιούνιο. Το ποσοστό των άνεργων γυναικών ανήλθε τον Ιούλιο του 2012 στο 10,4% από 10,1% τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση η Κύπρος σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας ανάμεσα στα μέλη της Ευρώπης σκαρφαλώνοντας στο 10,9% από 7,7%. Πρώτη με τη μεγαλύτερη αύξηση έρχεται η Ελλάδα (23,1% από 16,8% πέρσι) ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία (25,1 από 21,7 πέρσι). Η ανεργία στην Κύπρο είναι ψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σταθεροποίηση σε ΕΕ και Ευρωζώνη Στην ΕΕ και στην ευρωζώνη η ανεργία παρουσίασε σταθεροποίηση παραμένοντας στα ίδια ψηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε τον Ιούνιο στο 10,4% όπως ήταν και το ποσοστό τον Ιούνιο. Επίσης την ίδια χρονική περίοδο στην ευρωζώνη η ανεργία διατηρήθηκε στο 11,3% όπως ήταν και τον Ιούνιο.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 25,3 εκ. στο σύνολο της ΕΕ με τα 18 εκ. να είναι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 43 χιλ. στην ΕΕ και κατά 88 χιλ. στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011, παρουσιάζεται αύξηση 2,1 εκ. στην ΕΕ και 2,1 εκ. στην ευρωζώνη. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία (4,5%), η Ολλανδία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%) και η Γερμανία (5,5%). Αντίθετα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία (25,1%) και η Ελλάδα (23,1% το Μάιο του 2012).

source: stockwatch.com.cy
Share |